Uitspraak
_________________________________________________________________ _
wonende te [woonplaats eiser] ,
eiser, hierna te noemen: [naam eiser] ,
advocaat F.M.A. Rooijakkers te Eindhoven,
ACHMEA SCHADEVERZEKERINGEN N.V.,
gevestigd te Apeldoorn,
verweerster, hierna te noemen: Achmea Schadeverzekeringen N.V.,
advocaat A. Robustella te Ede Gld.
1.De procedure
2.De verdere beoordeling
“Gezien het recidiverende karakter van de klachten is er een verhoogd risico op het opnieuw ontstaan van klachten gedurende de looptijd van de verzekering”. Ook de heer [naam medisch adviseur Achmea] , collega van [naam medisch adviseur Achmea] , zou een uitsluitingsclausule hebben geadviseerd gezien het gedurende vele jaren aanwezig zijn van klachten aan de luchtwegen. Hij schrijft:
“Het gedurende vele jaren aanwezig zijn van recidiverende infecties van de bovenste luchtwegen en voorhoofds- en/of kaakholtes en van infecties van de lagere luchtwegen (o.a. longontstekingen), niet lang voorafgaande aan de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, vormen in het beroep van een tandtechnicus, blijvend een verhoogd risico op het ontstaan van een recidief luchtweg-/longinfecties en hiermee op een claim op langdurige arbeidsongeschiktheid”.
Indien betrokkene de vragen 4a en 4b op de Gezondheidsverklaring d.d. 16/08/2012 correct en volledig zou hebben beantwoord, zou ik hebben geadviseerd nadere informatie op te vragen. Op dat moment zou dan de voorgeschiedenis, zoals hierboven beschreven, bekend zijn geworden. Mijn conclusie zou dan zijn geweest dat hier sprake was van een verhoogd arbeidsongeschiktheidsrisico vanwege een bestaande chronische luchtwegaandoening, mogelijk allergisch bepaald, zwaarder wegend in verband met het te verzekeren beroep. Ik zou de verzekeraar hebben geadviseerd een uitsluitingsclausule toe te passen voor arbeidsongeschiktheid, gevolg van of bevorderd of verergerd door aandoeningen van de neus, de bovenste luchtwegen en/of de longen”.
Er is vanaf 2003 sprake van recidiverende problematiek van zowel de longen als de luchtwegen. Dit in de zin van hooikoorts, sinusitis, pneumonie, rhinitis e.d. Hiervoor ging hij elke keer naar de huisarts en werd meestal medicatie voorgeschreven. Betrokkene verzoekt in 2005 zelf verder onderzoek. De informatie van de longarts bevestigt de recidiverende problematiek en de daarvoor gegeven medicatie (augmentinkuur). Daarnaast wordt in zijn brief een relatie gelegd met het werk. “Doet dit werk vanaf 20e jaar, ook altijd last van de neus en bijholten met slijm, geïrriteerd en druk gevoel en verstopte neus. Het is dus een verhoogd risico op arbeidsongeschiktheid en ter normalisering werd terecht de clausule longen en/of luchtwegen gegeven”.
Daarbij komt dat het verzekerde beroep, tandtechnicus, een beroep waarbij sprake is van contact met allergene stoffen. Het risico op het ontstaan van een allergie voor deze beroepsmatig gebruikte stoffen en het ontwikkelen van klachten is groter bij personen met een bestaande vorm van al dan niet allergisch asthma”.
2.780,00(4 punten x tarief € 695,00 )