ECLI:NL:RBGEL:2018:4663

Rechtbank Gelderland

Datum uitspraak
25 oktober 2018
Publicatiedatum
31 oktober 2018
Zaaknummer
C/05/343555 KG RK 18-871
Instantie
Rechtbank Gelderland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Wraking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing wrakingsverzoek wegens niet-ontvankelijkheid na einduitspraak

Op 25 oktober 2018 heeft de meervoudige wrakingskamer van de Rechtbank Gelderland, zitting houdende in Arnhem, een wrakingsverzoek afgewezen. Het verzoek was ingediend door verzoekster, die zich niet kon vinden in de gang van zaken tijdens een eerdere zitting. Verzoekster stelde dat de rechter partijdig was door de aanwezigheid van opvangouders en een medewerker van Jeugdzorg, ondanks bezwaar hiertegen. Tevens werd aangevoerd dat de rechter niet goed op de hoogte was van de zaak en zich baseerde op onwaarheden van ketenpartners.

De procedure rondom het wrakingsverzoek begon met een schriftelijk verzoek van verzoekster op 30 september 2018, dat op 2 oktober 2018 was ontvangen. De rechter had op 2 oktober 2018 al een einduitspraak gedaan in de hoofdzaak, wat complicaties met zich meebracht voor de wraking. De wet staat geen wraking toe na een einduitspraak, waardoor verzoekster niet-ontvankelijk werd verklaard in haar verzoek. De wrakingskamer oordeelde dat er geen reden was voor een mondelinge behandeling, aangezien het verzoek niet ontvankelijk was.

De beslissing werd openbaar uitgesproken en er staat geen rechtsmiddel open tegen deze uitspraak. De griffier, mr. H.L. Miedema, was aanwezig bij de uitspraak, die werd gedaan door de rechters H.P.M. Kester-Bik, M.J. van Lee en J.R. Veerman.

Uitspraak

beslissing

RECHTBANK ARNHEM

Wrakingskamer
Zaaknummer: C/05/343555 KG RK 18-871
Beslissing van 25 oktober 2018
van de meervoudige wrakingskamer van de rechtbank op het verzoek van
[verzoekster] ,
wonende te [woonplaats] ,
hierna te noemen: verzoekster, strekkende tot de wraking van
mr. [rechter] ,
rechter in deze rechtbank, hierna te noemen: de rechter.

1.De procedure

Het verloop van de procedure blijkt uit het schriftelijke wrakingsverzoek van 30 september 2018, ontvangen op 2 oktober 2018.

2.Het wrakingsverzoek

2.1
Het verzoek strekt tot wraking van de rechter in de zaak met nummer
C/05/339143/ JE RK 18/820 inzake de Raad voor de Kinderbescherming betreffende [betrokkene] en als belanghebbenden verzoekster (moeder) en
[naam] (vader).
2.2.
Verzoekster heeft blijkens haar schriftelijke verzoek, het volgende aan haar verzoek ten grondslag gelegd. De rechter liet de opvangouders van [betrokkene] bij de besloten zitting aanwezig zijn, ondanks dat daartegen bezwaar was gemaakt. Ook was iemand van Jeugdzorg bij de besloten zitting aanwezig. Zij deed alsof ze samen met de dame die namens de Raad voor de Kinderbescherming aanwezig was, één partij was. De rechter liet dit toe. Als laatste punt voert verzoekster aan dat de rechter niet inhoudelijk van de zaak op de hoogte was en enkel afgaat op onwaarheden van haar ketenpartners.

3.De beoordeling

3.1.
Het wrakingsverzoek is blijkens de schriftelijke stukken bekend geworden bij de rechter op
3 oktober 2018. Op 2 oktober 2018 had de rechter in de hoofdzaak al een einduitspraak gedaan. De wet voorziet echter niet in de mogelijkheid van wraking nadat einduitspraak is gedaan in de zaak van verzoeker. Om die reden kan verzoeker niet in het wrakingsverzoek worden ontvangen. Voor een behandeling van het verzoek ter terechtzitting bestaat geen reden. Het in de wet opgenomen recht op een mondelinge behandeling is door de wetgever bedoeld voor het debat over de gegrondheid van het verzoek, maar aan dat debat wordt gezien het vorenstaande niet toegekomen.
4.
De beslissing
De wrakingskamer verklaart verzoekster (kennelijk) niet-ontvankelijk in haar verzoek tot wraking.
Deze beslissing is gegeven door de mrs. H.P.M. Kester-Bik, M.J. van Lee en J.R. Veerman
in tegenwoordigheid van de griffier mr. H.L. Miedema en in openbaar uitgesprokenop
25 oktober 2018.
de griffier de voorzitter
Tegen deze beslissing staat geen rechtsmiddel open.