Op 23 juni 2016 heeft [Eiser] met Zalikas een zogenoemde Opvangovereenkomst gesloten ter zake van de pup Sunday. De daarvan opgemaakte akte vermeldt onder meer het volgende:
Artikel 1 – Opvang
De Stichting (Zalikas,
vzr) heeft heden aan Opvanger ( [Eiser] ,
vzr) in Opvang gegeven de navolgende hond. Dit voor onbepaalde tijd en tot wederopzegging. De Opvang eindigt op de datum waartegen wordt opgezegd.
1. Gegevens hond
Naam Sunday
(…)
2. Opvanger verklaart de genoemde hond van de Stichting in ontvangst te hebben genomen. De hond blijft te allen tijden eigendom van de Stichting en kan bij niet nakomen van deze Opvangovereenkomst worden teruggevorderd door de Stichting. In dat geval verplicht Opvanger zich om de hond (inclusief het bijbehorende dierenpaspoort) aan een vooraf bekend gemaakte medewerker van de Stichting mee te geven.
3. Het te betalen bedrag voor Opvang van de hond bedraagt € 295 (…) Hiermee steunt Opvanger het werk van de Stichting ter zake van de opvang en begeleiding van de dieren. Het bedrag is nadrukkelijk geen koopsom. (…)
Artikel 2 – Verplichtingen Opvanger.
De Opvanger heeft de volgende verplichtingen:
=> voor de hond te zorgen overeenkomstig de normen en geldende wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn, als ook de kosten voor het onderhoud van de hond te dragen. Te denken valt hierbij o.a. goed en voldoende voedsel — voldoende water — voldoende en juiste lichaamsbeweging
=> de hond bij het einde van de Opvangovereenkomst aan de Stichting terug te geven
=> om bij ziekte van de hond voor eigen rekening te zorgen voor passende diergeneeskundige behandeling
=> is verplicht om bij de hond regelmatig een VacciCheck te laten doen (bij de leeftijd van 1 jaar, en verder volgens data in paspoort). De uitslag moet worden doorgeven aan de Stichting dmv kopie betreffende pagina uit paspoort.
=> de Stichting direct te waarschuwen als de hond is weggelopen of om een andere reden wordt vermist
=> om te minste 2 keer per jaar de Stichting mondeling of schriftelijk op de hoogte te brengen van het welzijn van de hond. Bij voorkeur per mail.
=> zich onmiddellijk tot de Stichting te wenden indien Opvanger deze voorwaarden niet meer wil of kan nakomen, zodat de Stichting de gelegenheid heeft om de hond elders onder te brengen. Dit heeft te gelden als opzegging van de Opvangovereenkomst
=> om de hond de aanpassingstijd (circa 8 weken) te geven en indien nodig direct hulp in te roepen van de Stichting, zodat de Stichting de maatregelen kan nemen die zij nodig acht, waaronder het inschakelen van een gedragstherapeut via de Stichting.
(…)
=> tijdens de looptijd van de Opvangovereenkomst huisbezoeken door de Stichting toe te laten. Dit zodat de Stichting zich ervan kan vergewissen dat de hond in de juiste omgeving wordt of is geplaatst. De Stichting zal huisbezoeken tijdig schriftelijk aankondigen aan Opvanger.
Artikel 3 – Zaken die niet zijn toegestaan:
Het is Opvanger niet toegestaan om:
(…)
=> de hond te registreren bij een databank. De hond komt op naam van de Stichting in een databank, waarvoor de kosten door de Stichting worden gedragen. De hond zal derhalve te allen tijde op naam van de Stichting staan, en haar eigendom blijven.
Artikel 4. Niet naleven van de Opvangovereenkomst
Het niet naleven door Opvanger van een of meerdere van de bovenstaande punten van onderhavige Opvangovereenkomst geeft de Stichting het recht om de hond onmiddellijk terug te eisen, en de Opvangovereenkomst te beëindigen. Dit zal gemotiveerd en schriftelijk gebeuren. Tevens heeft de Stichting het recht om de hond terug te eisen wanneer —alleen ter beoordeling aan de Stichting — het welbevinden van de hond of de veiligheid van anderen (mensen en dieren) in het geding is.