2.3Teneinde herhaling te vermijden, verwijst de kantonrechter naar de uitvoerige processtukken en de daarbij in het geding gebrachte producties. Voor de beoordeling van het geschil is slechts een aantal vaststaande feiten relevant. De kantonrechter zal zich dan ook tot deze, hierna te noemen feiten beperken.
a. [eisende partij] was met [gedaagde partij sub 3] gehuwd op basis van huwelijkse voorwaarden. Het huwelijk is op 28 mei 2015 ontbonden door echtscheiding.
[gedaagde partij sub 3] had in 2008 in de Verenigde Staten van Amerika een tweetal auto’s gekocht van het merk Chrysler, waaronder de auto in geschil, een witte Chrysler, type Pacifica, kenteken [kenteken] . Nadat deze Chrysler was ingevoerd in Nederland heeft het kenteken van de auto aanvankelijk op naam van een van de vennootschappen van [gedaagde partij sub 3] gestaan. Op 30 januari 2012 werd de tenaamstelling gewijzigd. Het kenteken werd op naam van [eisende partij] gesteld (productie 2 dagvaarding).
[eisende partij] had in 2014 het plan de auto te verkopen. (Onder randnummer 4.6 van de dagvaarding stelt [eisende partij] dat als gevolg van de echtscheiding de kosten van de auto voor haar te hoog waren.)
Er vindt overleg plaats tussen [eisende partij] en [gedaagde partij sub 3] . Besloten werd dat de auto verkocht zou worden door het garagebedrijf [naam garagebedrijf] te Veenendaal. Het bleek dat de auto niet verkocht kon worden voor de vraagprijs. Op of omstreeks 9 april 2014 vindt er communicatie plaats tussen [eisende partij] en [gedaagde partij sub 3] via whatsapp, geciteerd onder randnummer 4.7 van de dagvaarding.
[eisende partij] bericht [gedaagde partij sub 3] :
“Dus niet dat jij m van ons afneemt dan hebben kinderen en ik probleem.”
“hij staat in veenendaal.”
waarop [gedaagde partij sub 3] als volgt reageert:
[gedaagde partij sub 3]:
“Zet op mijn naam en ik geef je verklaring dat ie van jou is !! Geef jou papieren en betaal wegenbelasting en verzekering”
[eisende partij]:
“echt?”
[gedaagde partij sub 3]:
“Komt goed!! As week regelen!! Ik geef je verklaring voordat we er naar toe gaan”
[eisende partij] haalt de auto op bij eerdergenoemd garagebedrijf in Veenendaal. Er wordt door beide partijen ( [eisende partij] en [gedaagde partij sub 3] ) een verklaring getekend ( productie 6 bij dagvaarding). De verklaring luidt:
“Afspraak:
Chrysler [voornaam eisende partij] komt op [voornaam gedaagde sub 3] naam.
Auto blijft van [voornaam eisende partij] .
Auto word gekeurd en [voornaam eisende partij] krijgt auto en papieren (terug)
[voornaam gedaagde sub 3] betaald belasting en verzekering
Nadat de auto APK gekeurd was, heeft [eisende partij] de auto in Veenendaal opgehaald. Op 24 april 2015 is het kenteken van de auto op naam van [gedaagde sub 1] B.V. gesteld.
Op 17 september 2016 had [eisende partij] de auto geparkeerd in Rotterdam, in de nabijheid van de woning van haar moeder. Bij terugkomst bleek de auto ontvreemd te zijn. [eisende partij] heeft bij de politie aangifte van diefstal gedaan.
Begin november 2016 neemt [gedaagde partij sub 3] contact op met de politie. Op 7 november 2016 constateert de politie dat de auto in de garage van [gedaagde partij sub 3] staat (bestoft). [gedaagde partij sub 3] had naar zijn zeggen de auto elders aangetroffen en naar zijn garage overgebracht.
i. De politie neemt de auto in beslag. [eisende partij] heeft een klaagschrift ingediend. Zij heeft het O.M. verzocht het strafvorderlijk beslag op te heffen en de auto aan haar af te geven. De officier van justitie heeft besloten de auto aan [gedaagde partij sub 3] af te geven. Het verzoek van [eisende partij] is afgewezen.
[gedaagde partij sub 2] is een relatie van [gedaagde partij sub 3] . Met instemming van [gedaagde partij sub 3] heeft zij de auto enige tijd gebruikt.