2.10.In opdracht van VDG heeft de heer [naam 2] de werking van de bemester, voorzien van het GPS besturingssysteem, beoordeeld. In zijn rapport van
1 september 2015 is, voor zover van belang, het volgende vermeld:
Voorop gesteld wordt dat deze rapportage niet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De beoordeling zoals u die van ons vraagt komt in de praktijk zo weinig voor, dat hiervoor geen standaard onderzoeksmethode gehanteerd wordt.
Deze rapportage moet worden gezien als een vastlegging van waarnemingen met betrekking tot het voldoen aan in de branche geldende criteria.
De proeve is uitgevoerd op een perceel grasland van ca. 2 ha (…). Chauffeur van de combinatie was de heer Elias Verhoek, medewerker van Van Donkersgoed BV.
Verder waren aanwezig:
de heer [naam 3] namens [gedaagde] (…), leverancier van de complete combinatie
de heer [naam 4] namens [naam 1] (…), leverancier GPS systeem
de heer [naam 6] , voormalig medewerker Jako (…) leverancier tank
de heer [naam 7] (…) mede eigenaar loonbedrijf van Donkersgoed.
3. Bevindingen
a. Snelheid en veiligheid van tankvulling
De bediening van de zuigarm gaat vlot en gecontroleerd. De tank is vlot vol. Er is geen reden om extra tijdmetingen uit te voeren.
b. Correcte start bemesting (meteen op diepte en direct juiste hoeveelheid mest)
Bij aanvang wilde de bemester niet dalen en starten met bemesten. Na telefonische informatie van fabrikant Tjalma, bleek dat de startsnelheid 2,5 km/uur moet zijn om de machine te laten dalen. In de praktijk zal dit vaak geen probleem zijn, maar er zijn situaties waar een lagere snelheid echt nodig is. Bijvoorbeeld bij obstakels (hoogspanningsmasten, afrastering etc.), kleine hoekige percelen en bij percelen / gewassen waarbij vanaf de slootrand gestart moet worden. Indien niet meteen bij de start de volledige dosering gegeven wordt, zal dit te zien zijn in de groei van de gewassen. Zeker bij akkerbouwgewassen, zoals granen zal de klant daarop letten.
Bij de gekozen snelheid van 3 km / uur verliep de start naar behoren. Een goede daalsnelheid van de bemester en directe start van de mestgift.
c. Correcte toediening mestgift en egaal beeld over de volledige werkbreedte
Aanvankelijk was een wisselvallig beeld te zien, waarbij een aantal elementen duidelijk minder mest toediende. Na telefonische informatie van de fabrikant Tjalma, bleek dat het GPS systeem voor de bemester niet ingeschakeld was. In plaats van de groene knop, had de gele knop bediend moeten worden. Na deze aanpassing functioneerde de bemester naar behoren. Over de volle breedte werd in elke sleuf, op het oog, een zelfde hoeveelheid mest toegediend. Exacte meting is hierbij niet uitgevoerd. Aanpassing op ons verzoek van de mestgift van 37 m3 / ha naar 15 m3 / ha was in het veld goed en meteen zichtbaar. Onduidelijk is wel of de machine op handbediening wel een goede verdeling over de volle werkbreedte geeft. Dit is later niet meer uitgeprobeerd.
d. Bemesten in een rechte lijn met behulp van automatische besturing
Na het ingeven van de juiste instellingen werkte dit naar behoren. Wel was sprake van iets te veel overlap van twee uitgangen. Volgens de heer [naam 4] vraagt dit een kleine aanpassing van de instelling van de werkbreedte in het GPS systeem. Dit lijkt aannemelijk, aangezien dit systeem met bemesters van verschillende werkbreedtes moet kunnen worden gebruikt.
e. Werking sectie afsluiting bij (schuine) perceelgrenzen
Bij diagonale benadering van een bemeste baan werden 1 voor 1 de elementen afgesloten en geheven, zoals het hoort. Zodra een niet bemest gedeelte benaderd werd, daalden de betreffende elementen weer en werd de bemesting hervat. Deze toepassing van de machine functioneerde dus naar behoren. In deze situatie stond de GPS toepassing ingeschakeld.
Een opmerking moet worden gemaakt over de werking wanneer de machine op handbediend staat (de groene knop). In die situatie is er geen terugkoppeling vanuit de bemester en wordt in het scherm niet ingekleurd welk deel bemest is. Dit betekent dat bij een volgende werkgang, de vorige werkgang niet herkend wordt en dus de aansluiting niet zal kloppen. Indien het werk voortgezet wordt op handbediening, moet de chauffeur aan de inkleuring kunnen zien waar de laatst bemeste strook ligt. Indien het werk voortgezet wordt met GPS toepassing, moet het systeem herkennen waar het laatst mest is toegediend, inclusief het deel dat op handbediening is uitgevoerd.
Zodra de tank leeg is, wordt de bemester automatisch geheven.
f. Voldoende inwerken mest
Bij een toediening van 37 m3 / ha lag de mest iets buiten de sleufjes. Dat is niet helemaal de gewenste situatie, maar met meer druk op de schijven zouden de sleufjes dieper gemaakt kunnen worden. Verder moet opgemerkt worden dat in de praktijk vaak minder dan 37 m3 / ha wordt toegediend.