2.10.In de periode van 16 september 2016 tot en met 29 mei 2017 corresponderen de gemachtigde van Q-Park en [gedaagde] met elkaar. In de brief van 26 september 2016 van [gedaagde] aan de gemachtigde van Q-Park staat onder meer het volgende.
(…)
De toedracht in de parkeergarage:
Op de door u genoemde datum reed ik om 13:27 de parkeergarage binnen en betaalde om 14:34 bij de betaalautomaat een bedrag van € 2,50 (in munten). Bij een uitrijpoort voerde ik tot vijf keer tevergeefs mijn uitrijkaart in (kopie bijgevoegd). Telkens kwam de kaart terug. Ik drukte toen op een zilverkleurige knop en kreeg in het scherm een afbeelding van een telefoontoestel met een rood kruis er door heen. Mijn conclusie toen was dat er geen telefonisch contact mogelijk was. Met moeite kon ik achteruitrijdend naar een andere uitrijpoort komen. Daar kreeg ik dezelfde meldingen, ook na het indrukken van de zilverkleurige knop. Om mij heen kijkend zag ik een soort kantoortje met ramen en besloot daar om hulp te vragen. Daar bleek niemand aanwezig. Er kwamen meer auto’s achter mij die ik voor liet gaan door mijn auto op een plek naast het kantoor te parkeren. Die auto’s konden zonder problemen de parkeergarage verlaten. Ik concludeerde dat het aan mijn uitrijkaart lag omdat met het betalen misschien iets niet goed was gegaan. Ik ging terug naar de betaalautomaat en voerde mijn kaart opnieuw in, maar kreeg de melding dat ik al had betaald. Toen ik terug liep naar mijn auto zag ik op de uitrijkaart een telefoonnummer staan (0900 4466880), dat ik meteen belde. In mijn telefoon is nog zichtbaar dat ik die dag dat nummer belde. Na mijn uitleg aan de betreffende mevrouw zei zij dat ik de zilverkleurige knop langdurig ingedrukt moest houden. Na een eerste poging die mislukte, kreeg ik na een tweede poging een mevrouw aan de lijn. Na mijn uitleg zei zij dat ik uit de parkeergarage kan door achter een andere auto aan onder de slagboom door kan rijden. Toen ik zei dat ik bang was dat de slagboom mijn auto zou beschadigen, zei zij dat zij een speciale knop ingedrukt zou houden, waardoor ik veilig achter die andere auto zou kunnen uitrijden.
Ik wachtte vervolgens op een andere auto die de parkeergarage zou verlaten, Ik ben acht een auto gaan staan en toen de slagboom voor die auto omhoog ging, wilde ik achter die auto mee naar buiten rijden, maar toen ik tot mijn schrik de slagboom naar beneden zag komen remde ik abrupt. Toen zag ik dat de slagboom in die stand bleef staan en reed ik alsnog naar buiten, geheel volgens voorschrift van de medewerkster van de parkeergarage.
Volgens uw brief ben ik omstreeks 14:49 naar buiten gereden. Dit kan kloppen met mijn ervaring, dat ik ongeveer een kwartier bezig ben geweest om op een fatsoenlijke wijze de parkeergarage te verlaten. Ik heb geen goede herinneringen aan deze parkeergarage en ik zal deze nooit meer gebruiken.
Ik heb inderdaad gebruik gemaakt van de parkeergarage maar ik heb volgens aanwijzingen bij de parkeerautomaat voldoende betaald. Vervolgens toen ik de garage niet op de normale wijze kon verlaten heb ik nog van alles geprobeerd om in contact te komen met een medewerker van de parkeergarage. Uiteindelijk heb ik de parkeergarage, zij het met schrik, volgens aanwijzing van een medewerkster kunnen verlaten.
Ik bestrijd uw vordering en verzoek u mij schriftelijk te laten weten dat u uw vordering intrekt. Ook excuses maken lijkt mij in dit geval niet overdreven. (…)
In reactie hierop stuurt de gemachtigde van Q-Park op 30 september 2016 een brief naar [gedaagde] met daarin onder meer het volgende.
(…)
De medewerkers van Q-Park zijn bekend met het fenomeen treintje rijden en de gevolgen hiervan. Haar medewerkers zullen nimmer adviseren om treintje te rijden.
Daarnaast is er een vast protocol dat medewerkers van Q-Park volgen wanneer zij klanten assisteren bij het uitrijden. Er zal dan gezegd worden dat hij bij de slagboom opnieuw contact gezocht moet worden via de belknop. Wanneer de instructies van de medewerker niet worden opgevolgd en door middel van treintje rijden wordt uitgereden dan handhaaft Q-Park haar vordering.
Q-Park is (en blijft) op basis van de haar ten dienste staande informatie van mening dat u de parkeergarage - om wat voor reden dan ook- op onrechtmatige wijze heeft verlaten. Q-Park heeft hierdoor schade geleden. Deze schade bestaat onder andere uit de ontregeling van het parkeersysteem.
Gezien het bovenstaande handhaaft Q-Park haar vordering. Indien u het hier niet mee eens bent, kunt u te zijner tijd verweer voeren bij de kantonrechter. Ik kan u helaas niet anders mededelen.(…)
In reactie hierop stuurt [gedaagde] op 6 oktober 2016 een brief naar de gemachtigde van Q-Park met daarin onder meer het volgende.
(…)
Ik heb u in mijn brief van 26 september uitgebreid uitleg gegeven. De toedracht is door mij hierin feitelijk weergegeven. Een kopie van mijn betalingsbewijs was bijgevoegd.
Ik heb de aanwijzingen van de medewerksters opgevolgd, ook voor de wijze van uitrijden. Ik heb hiermee niet onrechtmatig gehandeld. Er is door mijn toedoen geen schade geleden door Q-Park.
Dat er een protocol voor de medewerkers zou bestaan dat gevolgd moet worden bij het uitrijden doet hier niet aan af. In het geval zo’n protocol aanwezig was én dit bovendien bekend was bij de dienstdoende medewerkster, kan ik alleen concluderen dat dit protocol niet werd gevolgd.
Overigens was ik niet alleen in de auto, mijn ex-echtgenote heeft het volledige voorval meegemaakt en is getuige.(…)