In deze zaak heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland op 30 maart 2017 uitspraak gedaan over de voorlopige voorziening met betrekking tot de hond Luna, die door de burgemeester van Nunspeet in beslag was genomen. De burgemeester had dit besluit genomen op basis van meerdere bijtincidenten waarbij Luna betrokken was, wat leidde tot verstoring van de openbare orde. Verzoekers, de eigenaren van Luna, hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van de burgemeester om de hond niet aan hen terug te geven en hebben de voorzieningenrechter verzocht om een voorlopige voorziening.
De voorzieningenrechter heeft vastgesteld dat de burgemeester op 27 oktober 2016 een bevel tot afgifte van Luna heeft gegeven, omdat er sprake was van verstoring van de openbare orde. Dit besluit was gebaseerd op een rapport van gedragsbioloog dr. C.M. Vinke, waarin werd gesteld dat er een hoog risico op herhaling van bijtincidenten was. Verzoekers hebben echter betoogd dat de conclusies van Vinke niet overeenstemden met de testresultaten van Luna, die door een andere deskundige, L. de Boer, waren uitgevoerd.
Na het horen van de partijen en het afwegen van de belangen, heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat het besluit van de burgemeester niet voldoet aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. De voorzieningenrechter heeft besloten dat Luna onder strenge voorwaarden aan verzoekers moet worden teruggegeven. Deze voorwaarden omvatten onder andere dat Luna niet zonder begeleiding de woning en tuin mag verlaten, dat zij met een muilkorf en aangelijnd moet worden uitgelaten, en dat verzoekers in overleg met de deskundige een training voor Luna moeten volgen.
Daarnaast heeft de voorzieningenrechter verweerder veroordeeld in de proceskosten van verzoekers tot een bedrag van € 1.227,64. De uitspraak is openbaar gedaan en er staat geen rechtsmiddel open tegen deze beslissing.