2.11.Op 1 mei schrijft [eiser] door tussenkomst van de makelaar per e‑mail aan [gedaagde sub 2] , met copie conform aan de notaris:
“Ons geduld wordt enorm op de proef gesteld, voor alsnog zijn wij uitgegaan van de juiste intenties maar beginnen hier nu wel onze vraagtekens bij te zetten.
Wij ervaren het wederom uitstellen van de overdracht als erg vervelend, wat ons nu ook in een zeer lastig pakket gaat brengen!
Wij kunnen enkel uitgaan van de bevestigingen middels mail vanuit u, dhr. [gedaagde sub 2] , welke tot op heden niet zijn nagekomen zijn en de informatie die [betrokkene] ons slechts mondeling kan meedelen. Gezien u als koper aangeeft dat de gelden in Nederland staan, aan u zijn toegewezen, maar nog niet zijn vrijgeven, is ons verzoek om hiervan een bevestiging op te vragen bij de desbetreffende bank en aan ons te mailen. Dit om ons het vertrouwen te geven dat de overdracht daadwerkelijk gaat plaats vinden.
Wij hebben serieus overwogen om weer akkoord te gaan met het gewenste uitstel, echter gaf u in uw laatste mail aan dat u de dag erop bericht zou krijgen van de directeur van de betreffende Nederlandse bank en daarnaast zou u binnen 48 uur met een nieuwe en dan uiterste datum komen. Tot op heden hebben we niets vernomen.
Op basis van het hele traject denken wij dat het verstandig is u nog een laatste kans te geven door u wel in gebreke te stellen op basis van het niet nakomen van de afspraken betreffende de datum van
eigendomsoverdracht en het storten van een waarborgsom of het laten afgeven van een bankgarantie (zie koopovereenkomst in de bijlage). Deze in gebreke stelling doen wij conform artikel 14 van de koopovereenkomst betreffende [gedaagde] 82 [woonplaats] , wat betekent dat u 8 dagen alsnog de tijd heeft om aan uw verplichtingen te voldoen. Aansluitend zullen wij (zo ver nodig) nakoming eisen met dien verstande dat wij ons het recht voorbehouden om na bijvoorbeeld 41 dagen vanaf heden alsnog over te gaan op ontbinding van de koopovereenkomst. Uiteraard alles conform de condities uit artikel 14 van de koopovereenkomst. De reeds overeengekomen compensaties van € 600,00 per week en een de vergoeding/compensatie van € 5.000,- 00blijven van kracht en worden niet in mindering gebracht op de boete/vergoeding van de ingebrekestelling.
Wat betreft de contract overname waar de notaris ons over belde gaan wij alleen akkoord als u de heer [gedaagde sub 2] een stuk ondertekend waarbij u persoonlijk en dus prive garant gaat staan voor alle afspraken die in de NVM koopakte betreffende [gedaagde] 82 [woonplaats] zijn vastgelegd en de vergoedingen/boetes die naderhand overeengekomen zijn en mogelijk in de toekomst worden overeengekomen. Tot op heden zijn wij geen contract overname overeen gekomen.
Nogmaals gaan wij uit van de juiste intenties en weten we dat uw dochter dolgelukkig is met ons huis, maar we hebben zeker niet de mogelijkheid om dit verder op te rekken.
Hieronder de ingebrekestelling:
Geachte heer [gedaagde sub 2] , beste [voornaam gedaagde sub 2] ,
Namens opdrachtgever de heer E. [eiser] en mevrouw [eiser] stellen wij hierbij [gedaagde] en u als enig aandeelhouder en bestuurder van [gedaagde] in gebreke voor het niet nakomen van de afspraken in de NVM koopovereenkomst betreffende [gedaagde] 82 [woonplaats] . Deze ingebrekestelling heeft betrekking op artikel 4:eigendomsoverdracht, de eigendomsoverdracht zou 30 april 2015 na vele malen van uitstel plaats vinden maar er is geen geld bij de notaris binnen gekomen. Deze ingebrekestelling heeft ook betrekking op artikel 5:bankgarantie/waarborgsom, de bankgarantie is niet gesteld en in plaats daarvan is de waarborgsom ook niet gestort (ook na vele malen van uitstel).
Conform artikel 11 (bedoeld zal zijn: 14, rechtbank): ingebrekestelling/ontbinding, houdt dit in dat u alsnog 8 dagen de tijd krijgt om aan uw verplichtingen te voldoen. Lukt dit niet dan zal verkoper nakoming eisen. Uiteraard zal deze ingebrekestelling geheel conform artikel 11 uitgevoerd worden hetgeen partijen door ondertekening de bijbehorende NVM koopovereenkomst zijn overeen gekomen.
Op basis van artikel 13: domicilie, sturen wij deze correspondentie ook naar het notariskantoor.
Wij hopen van harte dat u een en ander alsnog voor elkaar krijgt binnen 8 dagen.”