ECLI:NL:RBGEL:2015:4407

Rechtbank Gelderland

Datum uitspraak
29 april 2015
Publicatiedatum
7 juli 2015
Zaaknummer
275500
Instantie
Rechtbank Gelderland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • N.W. Huijgen
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Oproeping in vrijwaring en onrechtmatige daad in civiele procedure

In deze zaak, behandeld door de Rechtbank Gelderland, is op 29 april 2015 een vonnis gewezen in een incident tot oproeping in vrijwaring. De eiseressen, Beheer B.V., Agro B.V. en Solar S.R.L., hebben een vordering ingesteld tegen de gedaagden Dura Beheer B.V., Durasolar B.V., Espas Beheer B.V., Durasolar Energy Systems B.V. en Durasolar Invest S.R.L. De kern van het geschil betreft een zonne-energieproject in Roemenië, waarbij de partijen samenwerkten om zonnepanelen te installeren en te exploiteren. De eiseressen hebben hun eis vermeerderd, maar de gedaagden hebben hierop nog niet gereageerd.

De gedaagden vorderen in het incident dat de rechtbank hen toestaat om [betrokkene] in vrijwaring op te roepen, omdat zij schade hebben geleden door het handelen van [betrokkene], die de elektriciteitsproductie heeft stilgelegd. De eiseressen verzetten zich tegen deze oproeping, stellende dat het enkel een vertraging van de procedure beoogt en dat de gedaagden hun verweer ook in de hoofdzaak kunnen voeren.

De rechtbank overweegt dat de oproeping in vrijwaring is toegestaan, omdat er een verband bestaat tussen de vorderingen in de hoofdzaak en de schadevergoedingsvorderingen tegen [betrokkene]. De rechtbank concludeert dat de oproeping in vrijwaring niet ondoelmatig is en dat het in lijn is met een doelmatige procesvoering. De beslissing over de proceskosten in het incident wordt aangehouden tot de uitspraak in de hoofdzaak.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK GELDERLAND

Team kanton en handelsrecht
Zittingsplaats Arnhem
zaaknummer / rolnummer: C/05/275500 / HA ZA 14-700 / 172 / 560
Vonnis in incident van 29 april 2015
in de zaak van
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
[eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] BEHEER B.V.,
gevestigd te Lobith, gemeente Rijnwaarden,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
[eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] AGRO B.V.,
gevestigd te Lobith, gemeente Rijnwaarden,
3. de rechtspersoon naar Roemeens recht
[eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] SOLAR S.R.L.,
gevestigd te Sebeş (Roemenië),
eiseressen in de hoofdzaak,
verweersters in het incident,
advocaat mr. L. Vrakking te Arnhem,
tegen
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
DURA BEHEER B.V.,
gevestigd te Didam,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
DURASOLAR B.V.,
gevestigd te Didam,
3. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
ESPAS BEHEER B.V.,
gevestigd te Wehl, gemeente Doetinchem,
4. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
DURASOLAR ENERGY SYSTEMS B.V.,
gevestigd te Didam,
5. de rechtspersoon naar Roemeens recht
DURASOLAR INVEST S.R.L.,
gevestigd te Sebeş (Roemenië),
6.
[gedaagde in de hoofdzaak/ eiser in het incident],
wonende te [woonplaats],
gedaagden in de hoofdzaak,
eisers in het incident,
advocaat mr. R. de Lange te Winterswijk.
Eiseressen in de hoofdzaak/verweerders in het incident zullen hierna gezamenlijk [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. en ieder afzonderlijk [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer, [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Agro en [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Solar worden genoemd. Gedaagden in de hoofdzaak/eisers in het incident worden hierna gezamenlijk Dura Beheer B.V. c.s. genoemd en ieder afzonderlijk Dura Beheer, Durasolar, Espas, Durasolar Energy Systems, Durasolar Invest en [eiser in het incident/ gedaagde in de hoofdzaak sub 4].

1.De procedure

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- het incidentele vonnis van 4 februari 2015;
- de incidentele conclusie tot oproeping in vrijwaring;
- de incidentele conclusie van antwoord;
- de akte wijziging eis.
1.2.
Ten slotte is vonnis bepaald in het incident.

2.De feiten en de vordering in de hoofdzaak

2.1.
De feiten en de vordering in de hoofdzaak zijn weergegeven in het vonnis van 4 februari 2015, waarin is geoordeeld in het incident tot het treffen van een voorlopige voorziening.
2.2.
[eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. hebben bij akte van 1 april 2015 hun eis vermeerderd. Dura Beheer B.V. c.s. hebben nog niet de gelegenheid gehad hierop te reageren. Het oordeel over de toelaatbaarheid van de eisvermeerdering wordt aangehouden totdat zij die gelegenheid zullen hebben gehad.
2.3.
De rechtsoverwegingen 2.3 en 2.4 van het vonnis van 4 februari 2015 worden hieronder herhaald (in rechtsoverweging 2.4); vervolgens worden er vaststaande feiten toegevoegd (in rechtsoverweging 2.5).
2.4.
Grego en Paul Stuijt hebben plannen gemaakt om gezamenlijk, met hun vennootschappen, te investeren in een zonne-energieproject in Roemenië. In het kader daarvan hebben [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer en [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Agro enerzijds en Dura Beheer en Durasolar anderzijds samen twee percelen in Roemenië voorzien van zonnepanelen, waarmee zij middels de Roemeense rechtspersonen [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Solar en Durasolar Invest ieder een zonne-energiepark exploiteren. Om dit te realiseren hebben [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Solar en Durasolar Invest ieder een stuk grond aangeschaft in Sebeş, Roemenië.
2.5.
De zonnepanelen en omvormers (en aanverwante apparatuur) zijn door [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Agro ingekocht bij Durasolar. Vervolgens hebben [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Solar en Durasolar Invest de panelen en omvormers van [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Agro gehuurd.

3.Het geschil en de beoordeling in het incident tot vrijwaring

3.1.
Dura Beheer B.V. c.s. vorderen dat de rechtbank hun toestaat [betrokkene] (verder: [betrokkene]) in vrijwaring op te roepen. Zij voeren daartoe het volgende aan. Partijen hebben een geschil gekregen over het moment waarop Dura Beheer B.V. c.s. moesten beginnen met het betalen van de huur. [betrokkene] heeft zich toen toegang verschaft tot het elektriciteitshuisje op het perceel van Dura Beheer B.V. c.s. en de elektriciteitsproductie bij Dura Beheer B.V. c.s. stilgelegd. Als gevolg daarvan produceert het solarpark van Dura Beheer B.V. c.s. geen energie, zodat zij inkomsten mislopen en niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Zij lijden daardoor schade waarvoor zij [betrokkene] aansprakelijk houden op grond van onrechtmatige daad. Zij concluderen dat zij recht en belang hebben om naast de aan hem verbonden rechtspersonen [betrokkene] ook in persoon in rechte te betrekken en [betrokkene] in vrijwaring op te roepen vanwege de verbondenheid van de jegens hem te richten schadevergoedingsvorderingen met de vorderingen in de hoofdzaak en uit proceseconomische redenen.
3.2.
[eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. voeren gemotiveerd verweer. Volgens hen hebben Dura Beheer B.V. c.s. geen ander oogmerk dan de procedure te vertragen. Oproeping in vrijwaring is volgens hen ondoelmatig omdat Dura Beheer B.V. c.s. hetzelfde kunnen bereiken door inhoudelijk verweer te voeren in de hoofdzaak en de andere aanhangige zaken. Door het incident op te werpen maken Dura Beheer B.V. c.s. misbruik van procesrecht. [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. betogen hiertoe dat het gestelde onrechtmatig handelen van [betrokkene] volgens de eigen stellingen van Dura Beheer B.V. c.s. toerekenbaar is aan [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. Zij kunnen daarom ook in reconventie hierop een beroep doen. Voor het overige is hetgeen Dura Beheer B.V. c.s. aanvoeren volgens [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. een causaliteitsverweer dat in de hoofdzaak gevoerd zou moeten worden. [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. voeren voorts aan dat Dura Beheer B.V. c.s. niets hebben gesteld waaruit blijkt van enige noodzaak om [betrokkene] naast [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. aan te spreken. Verder betogen zij dat honorering van hetgeen Dura Beheer B.V. c.s. in het vrijwaringsincident aanvoeren tot afwijzing van de vordering in de hoofdzaak leidt, in welk geval vrijwaring zinloos is.
3.3.
Voor het toestaan van oproeping in vrijwaring geldt de eis dat de waarborg krachtens zijn rechtsverhouding tot de gewaarborgde, ook al is deze van geheel andere aard dan die waarop de vordering in de hoofdzaak is gegrond, verplicht is de nadelige gevolgen van een veroordeling van de gewaarborgde in de hoofdzaak te dragen (Hoge Raad 10 april 1992, NJ 1992, 446).
3.4.
In het onderhavige geval behoort het tot de mogelijkheden dat een eventuele veroordeling van [betrokkene] tot betaling van schadevergoeding aan Dura Beheer B.V. c.s. op grond van onrechtmatige daad er althans voor een deel toe strekt dat [betrokkene] gehouden is de nadelige gevolgen van een veroordeling van Dura Beheer B.V. c.s. in de hoofdzaak te dragen, namelijk voor zover Dura Beheer B.V. c.s. in de hoofdzaak wordt veroordeeld tot vergoeding van schade die [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. hebben geleden doordat Dura Beheer B.V. c.s. niet aan hun betalingsverplichtingen jegens hen hebben voldaan als gevolg van een onrechtmatige daad van [betrokkene]. Aan de vereisten voor oproeping in vrijwaring is dus in beginsel voldaan. Oproeping in vrijwaring zal weliswaar tot enige vertraging kunnen leiden, maar deze is niet van dien aard dat de toestemming moet worden geweigerd. Vanwege de samenhang tussen de vorderingen in de hoofdzaak en de verwijten die Dura Beheer B.V. c.s. aan [betrokkene] maken, is vrijwaring op haar plaats en in overeenstemming met de eisen van een doelmatige procesvoering. Anders dan [eiseres in de hoofdzaak/ verweerster in het incident] Beheer B.V. c.s. betogen, kan het doel van vrijwaring niet worden bereikt door verweer te voeren in de hoofdzaak. [betrokkene] is immers geen partij in de hoofdzaak. Eventuele veroordeling van [betrokkene] tot vergoeding van schade op grond van onrechtmatige daad leidt ook niet zonder meer tot afwijzing van alle vorderingen in de hoofdzaak, zodat vrijwaring niet om die reden ‘zinloos’ is.
3.5.
De conclusie is dat het Dura Beheer B.V. c.s. zal worden toegestaan [betrokkene] in vrijwaring te doen oproepen. Dat geldt niet voor Durasolar B.V. en Durasolar S.R.L. omdat in de hoofdzaak tegen hen geen vordering is ingesteld, zodat zij geen belang hebben bij oproeping in vrijwaring van [betrokkene].
3.6.
De beslissing over de proceskosten in het incident wordt aangehouden totdat er in de hoofdzaak wordt beslist.

4.De beslissing

De rechtbank
in het incident
4.1.
staat toe dat [betrokkene] door Dura Beheer B.V., Espas Beheer B.V., Durasolar Energy Systems B.V. en [gedaagde in de hoofdzaak/ eiser in het incident] wordt gedagvaard tegen de terechtzitting van
10 juni 2015,
4.2.
houdt de beslissing omtrent de kosten van het incident aan,
in de hoofdzaak
4.3.
bepaalt dat de zaak weer op de rol zal komen van
10 juni 2015voor conclusie van antwoord.
Dit vonnis is gewezen door mr. N.W. Huijgen en in het openbaar uitgesproken op 29 april 2015.