Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.de stichting met rechtspersoonlijkheid STICHTING LSG-RENTRAY,
STICHTING BUREAU JEUGDZORG OVERIJSSEL,
STICHTING LEGER DES HEILS WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSZORG,
DE STAAT DER NEDERLANDEN,
meer in het bijzonder het Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport
1.De procedure
- het tussenvonnis van 19 maart 2014
- de akte uitlating producties van Bureau Jeugdzorg
- de akte uitlating producties van het Leger des Heils
- de akte na tussenvonnis van de Staat.
2.De verdere beoordeling
- normerend optreden ten aanzien van seksueel getint gedrag (…)
- seksuele voorlichting;
- additionele seksuele therapie met hulp van het flex-budget waarover bureau jeugdzorg beschikt voor specifieke specialistische inzet.
“communicatie met de ouders”opgenomen dat zich bij de terugplaatsing van [kind] een miscommunicatie heeft voorgedaan:
“(…) Gedragswetenschapper heeft aangegeven dat de situatie rondom [kind] erg zorgelijk is. Haar gedrag laat zien dat er veel in haar omgaat en ze is erg kwetsbaar. Vanuit een advies dat gegeven is door een expert op het gebied van jeugd en trauma wordt de mogelijkheid voor het volgen van Horizontherapie besproken. In deze therapie leren kinderen seksueel misbruik een plek te geven. Vanuit Commujon wordt het advies gegeven om [kind] deze therapie te laten volgen. Ouders geven aan momenteel klaar te zijn met Commujon en hier geen behoefte aan te hebben. Wel is hen de mogelijkheid gegeven om alsnog contact op te nemen wanneer zij van gedachten veranderen of andere vragen hebben. Er is in het gezin veel hulpverlening actief. Zo is er dagelijks een coach van tien voor toekomst aanwezig en is er een psycholoog betrokken.”
“klaar te zijn”met Commujon. Voorts is niet gesteld dat, gelet op de ernst van de problematiek in het gezin van [kind] en de vertrouwensbreuk tussen Commujon en de ouders, Commujon niet had mogen volstaan met het geven van de mogelijkheid om contact op te nemen. In dit verband is van belang dat uit het hiervoor geciteerde verslag blijkt dat in het gezin al veel hulpverlening actief was, onder meer dagelijks een coach van Tien voor Toekomst (Leger des Heils), zodat [kind] en het gezin onder de aandacht bleef. Voorts hebben de ouders niet weersproken dat op 10 augustus 2010 een gesprek met hen heeft plaatsgevonden met het aanbod om psychische hulp te regelen. Dat [kind] in een cruciale periode - namelijk kort nadat het misbruik aan het licht is gekomen - feitelijk verstoken is geweest van de voor haar specifiek geschikte behandeling en/of therapie kan niet aan Commujon worden verweten.
3.De beslissing
29 oktober 2014voor het nemen van een akte door de ouders over hetgeen is vermeld onder 2.20, waarna Commujon op de rol van drie weken daarna een antwoordakte kan nemen,