Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.[eiser A],
[eiseres B],
1.De procedure
- de dagvaarding;
- de mondelinge behandeling;
- de pleitnota van [eisers];
- de pleitnota van [gedaagde].
2.De feiten
3.Het geschil
4.De beoordeling
816,00
Rechtbank Gelderland
In deze zaak, die voor de Rechtbank Gelderland werd behandeld, vorderden eisers, [eiser A] en [eiseres B], een voorschot op schadevergoeding van gedaagde, [gedaagde], naar aanleiding van de aankoop van een woning die ernstige gebreken vertoonde. De woning was op 18 oktober 2013 gekocht voor € 250.000,00, met de intentie deze te renoveren. In de koopovereenkomst was een ouderdomsclausule opgenomen die de verkoper vrijstelde van aansprakelijkheid voor non-conformiteit. Eisers stelden dat de woning niet voldeed aan de verwachtingen die zij op basis van de koopovereenkomst mochten hebben, en dat de gebreken, waaronder boktor- en asbestschade, niet aan hen waren medegedeeld.
De voorzieningenrechter oordeelde dat de uitleg van de koopovereenkomst in het voordeel van de gedaagde uitviel. Artikel 21 van de koopakte, dat een totale exoneratie van de verkoper inhield, had de werking van artikel 5.3. ondermijnd. De rechter concludeerde dat eisers hadden moeten begrijpen dat de woning gerenoveerd diende te worden en dat de kosten van herstel voor hun rekening kwamen. De vordering van eisers werd afgewezen, omdat niet was aangetoond dat er sprake was van onverwijlde spoed en dat eisers niet in staat waren de herstelkosten zelf te voldoen. Tevens werden eisers veroordeeld in de proceskosten van gedaagde.
Dit vonnis benadrukt de noodzaak voor kopers om zich bewust te zijn van de risico's en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met de aankoop van een renovatieobject, vooral wanneer er exoneratieclausules in de koopovereenkomst zijn opgenomen.