Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.De procedure
- het tussenvonnis van 18 september 2013
- het verkort proces-verbaal van comparitie van 7 november 2013.
2.De feiten in conventie en in voorwaardelijke reconventie
www.pictoright.nl, eenvoudig zien of wij voor een kunstenaar volgrecht incasseren. Klik op ‘gebruikers’, vervolgens op het tabblad ‘ledenlijst’ en controleer in de ‘ledenlijst volgrecht’ of uw verkochte werken zijn gemaakt door kunstenaars die bij ons zijn aangesloten.
- [naam],
- [naam],
- [naam] en
- [naam]
- Pictoright neemt alleen acties voor kunstenaars die zij vertegenwoordigt?
- zo ja, waarom stelt u [naam] te vertegenwoordigen, terwijl deze kunstenaar niet in uw lijst staat?
- en waarom stelt u, vlgs. de lijst, wél [naam] te vertegenwoordigen terwijl hij niet meer bij u, voor wat het volgrecht betreft, is aangesloten?
alle of iedere inlichtingmag vragen die nodig is om het volgrecht veilig te stellen.
Vergoeding op doorverkoop van kunstwerkenvan de Directie Voorlichting van het Ministerie van Justitie van april 2006. Daarin wordt als het om de praktijk van de uitoefening van het volgrecht gaat op pagina 5 al duidelijk gesproken over het beheer van het volgrecht van rechthebbende door een collectieve beheersorganisatie. Letterlijk stelt het Ministerie: ”
De uitvoering van het volgrecht zal in de praktijk voor een belangrijk deel gebeurden door organisaties, die zich toeleggen op vrijwillig collectief beheer. De Stichting Beeldrecht (thans Pictoright) heeft aangegeven dat zij voor de bij haar aangesloten rechthebbenden het volgrecht in Nederland zal innen.”
Professionele kunsthandelaren die op zoek zijn naar de rechthebbende aan wie zij deverschuldigdevolgrechtvergoedingenmoetenbetalen, kunnen zich dus in eerste instantie wenden tot deze(Pictoright)
stichting.”
verschuldigdbent en dat
moetbetalen.
van een concrete volgrechtvergoeding is. Een ‘0 aangifte” is daarom niet verplicht, er is immers geen volgrecht verschuldigd. M.a.w. is er bij de kunsthandelaar geen volgrecht verschuldigd aan de kunstenaar/gemachtigde, dan is een inlichtingenverzoek niet op zijn plaats.
moetenbetalen is juist, maar dat wordt geregeld door een ander artikel (43a en c). Onze discussie gaat over het inlichtingenrecht van 43d.
daags naverkoop doen van opgave” bij de handelaar ligt.
- de wettelijke grondslag van opgaveplicht; de plicht tot het doen van 0 opgave;
- is die te herleiden - en waarom - uit het inlichtingenrecht van een heel volk levende en
3.Het geschil
in conventie
4.De beoordeling
omdat het volgrecht traditioneel, en ook door de Volgrecht-richtlijn, wordt gezien als verwant aan het auteursrecht((TK 2004-2005, 29 912, nr 3, blz 1), maar evengoed zijn er in de Parlementaire Geschiedenis aanwijzingen te vinden dat het volgrecht meer is dan een aan het auteursrecht verwant recht. Zo geeft de toenmalige minister van Justitie tijdens de algemene beraadslaging aan dat
het onderwerp dat wij vandaag behandelen is een aspect van het auteursrecht(Tweede Kamer, 14 september 2005, 106-6391). De considerans van de Volgrecht-richtlijn wijst ook in die richting. Daarin is onder meer het volgende opgenomen:
opgave te doen van verkopen van werk van door ons vertegenwoordigde kunstenaars waarover volgrecht is verschuldigd”. Dit (eerste) verzoek om inlichtingen is dus binnen de in artikel 43d Aw genoemde termijn van drie jaar gedaan.
vergaringvan bewijs, maar in de noodzaak tot
bewaringvan bewijs, terwijl Pictoright op diverse plaatsen stelt dat zij omtrent door haar gewenste informatie in het duister tast en deze informatie op geen enkele andere wijze kan verkrijgen dan door beslaglegging. In de derde plaats is de beslaglegging disproportioneel, nu niet bepaald vast staat dat Pictoright de gewenste informatie niet langs andere en voor Simonis & Buunk minder schadelijke weg had kunnen verkrijgen, zoals het houden van een voorlopig getuigenverhoor en/of het verzoeken aan de rechter om door middel van een registeraccountant onderzoek te laten doen. Ten slotte heeft Simonis & Buunk schade geleden als gevolg van de handelwijze van Pictoright.
Echter, indien er geen inlichtingen te verstrekken zijn mag u m.i. niet periodiek van ons verlangen dat wij u berichten geen volgrechtplichtige transacties te hebben verricht.”Pictoright had echter voldoende (sterke) aanwijzingen dat Simonis & Buunk (meer) volgrechtplichtige transacties heeft verricht met betrekking tot werken van bij Pictoright aangesloten gerechtigden op het volgrecht (zie hiervoor rechtsoverweging 4.23 en 4.24). Overigens heeft Pictoright gesteld dat na beslaglegging de heer Buunk in een gesprek met Pictoright heeft verklaard dat als men met een stofkam door de administratie zou gaan, er wel meer volgrechtplichtige transacties tevoorschijn zouden komen. Volgens Pictoright heeft de heer Buunk daarbij aangegeven dat het hem zou verbazen als het volgrechtbedrag boven de € 10.000,00 zou uitkomen. Ter comparitie heeft de heer Buunk erkend dit bedrag te hebben genoemd. Bovendien heeft de heer Buunk in een andere e-mail vermeld en ter comparitie verklaard dat hij inderdaad een [naam] heeft verkocht.
1 zwarte ordner met opschrift ‘Pictoright’”.Dat Pictoright tot beslaglegging is overgegaan, is onder de geschetste omstandigheden dan ook niet onrechtmatig. Deze beslaglegging is anders dan Simonis & Buunk stelt wel degelijk gelegen in de noodzaak tot bewaring/veiligstellen van het bewijs. In deze procedure dient vervolgens te worden beoordeeld of Pictoright ook recht heeft op inzage in dat bewijs.