Uitspraak
[verdachte]
1.De inhoud van de tenlastelegging
2.Het onderzoek ter terechtzitting
- Alleen de verdachte is aanwezig geweest bij de geboorte van haar baby. Deze baby is levend geboren, maar is vervolgens wel dood aangetroffen in de kliko. Omdat er verder niemand bij is geweest, is het de verdachte zelf geweest die hetzij actief, hetzij passief een rol heeft gehad in de toedracht van het overlijden.
- Er zijn diverse scenario’s met betrekking tot het overlijden denkbaar. De officier van justitie interpreteert verdachtes verklaring zo dat zij de scenario’s beschrijft dat a) verdachte dacht dat de baby al dood was tijdens de bevalling dan wel dat b) de baby door de (onbewuste) val in de wc en het bijbehorende water per ongeluk is doodgegaan. Daarmee ontkent verdachte in feite enig opzet.
- Er zijn feiten en omstandigheden waardoor de officier van justitie twijfelt aan verdachtes verklaring dat zij niet geweten heeft van haar zwangerschap en tevens aan haar verklaring dat zij dacht dat de baby dood was dan wel dat de baby wellicht per ongeluk is overleden.
- De officier van justitie acht (voorwaardelijk) opzet in de varianten 1 primair, subsidiair en meer subsidiair niet aanwezig, nu er in dit specifieke geval geen inzicht is in wat er aan actieve handelingen heeft plaatsgevonden. Voorts acht de officier van justitie ook de voorbedachte rade in variant 1 meer subsidiair niet wettig en overtuigend te bewijzen, nu verdachte geen enkele planmatige voorbereiding voor de doding heeft getroffen.
- Zij acht wel het meest subsidiaire wettig en overtuigend bewezen. Verdachte heeft een volstrekt hulpbehoevende baby aan haar lot overgelaten en onvoldoende voor haar gezorgd, hoewel dat haar plicht was. Daardoor is de baby overleden. Juist het feit dat verdachte zich zeer wel bewust van haar zwangerschap was, had haar tot andere handelingen moeten dwingen.
- Ten aanzien van feit 2 spreekt de officier van justitie over een lichaam (en niet over een lijk) nu niet duidelijk is op welk moment de baby exact is overleden, en de toevoeging dat het lichaam daar is achtergelaten. Er is een moment geweest die dag dat de baby is overleden en dat verdachte haar lichaam dan (bleef) achterlaten. Haar intentie is er in ieder geval op gericht geweest om het lichaam van haar baby te verbergen zodat niemand van haar geboorte te weten zou komen.
opzettelijk” en “
ten gevolge waarvan haar (pasgeboren) kind is overleden” niet bewezen verklaard kunnen worden. Het staat niet vast hoe lang [slachtoffer]heeft geleefd en waardoor zij is overleden. Er is niet aangetoond dat onderkoeling en/of onthouden van voeding enige rol hebben gespeeld in het overlijden. Een foetale nood waardoor zij al tijdens de bevalling is overleden kan niet uitgesloten worden. Sectie heeft geen doodsoorzaak opgeleverd en [slachtoffer]kan door diverse oorzaken zijn overleden. [slachtoffer]kan ook door niet opzettelijk handelen zijn gestikt (droge verdrinking).
- dat zij tijdens de bevalling aan het hoofdje zou hebben getrokken, maar anderzijds dat zij het hoofdje enkel heeft ondersteund door haar vingers onder het kinnetje te houden en dat de baby er vanzelf uit gleed;
- dat de placenta vrijwel gelijk met de baby uit haar buik zou zijn gekomen, maar ook dat deze pas uit haar buik was gekomen nadat zij [slachtoffer]al uit de toiletpot had gehaald;
- dat deze placenta in de toiletpot op de baby zou zijn gevallen, maar ook dat deze naast de baby in de toiletpot zou zijn gevallen;
- dat zij heeft gezien dat het hoofdje in het waterreservoir van de toiletpot is gekomen en dat het hoofdje helemaal nat was, maar ook dat zij ervan uitgaat dat een klein deel van het hoofd met het zich in het waterreservoir bevindende water in aanraking is gekomen.
- doordat verdachte de baby tijdens de bevalling bij de keel heeft gepakt;
- doordat de baby enige tijd met haar mondje en neus in het waterreservoir heeft gelegen;
- door “droge verdrinking”;
- doordat de baby enige tijd met haar mondje en neus tegen de toiletpot heeft gelegen.
directopgestaan en heeft de baby
directuit de wc pot gehaald. De rechtbank leidt hieruit af dat de baby minder dan tien tellen in de toiletpot heeft gelegen.
het dode lichaam, ook dat van een doodgeboren kind, dat is de na een zwangerschap van tenminste 24 weken ter wereld gekomen menselijke vrucht, die na de geboorte geen enkel teken van levensverrichting heeft vertoond.
5.De kwalificatie van het bewezenverklaarde
6.De strafbaarheid van verdachte
7.De motivering van de sanctie(s)
- een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelijk aan de duur van het voorarrest, zijnde ruim 9 maanden.
- de maatregel van terbeschikkingstelling, onder te stellen voorwaarden betreffende het gedrag, zoals omschreven in het over verdachte opgemaakte reclasseringsrapport van Reclassering Nederland van 1 juli 2013.
- het bewezenverklaarde feit een misdrijf is waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaren of meer is gesteld;
- de veiligheid van anderen het opleggen van die maatregel eist.
- vier medicijnen;
- één diarreeremmer;
- twee stuks rood papier in rode doos;
- één medicijn.
8.De toegepaste wettelijke bepalingen
9.De beslissing
gevangenisstrafvoor de duur van
2 (twee) jaren;
terbeschikkingstellingvan veroordeelde voor de duur van – behoudens verlenging – twee jaren en stelt voorts voor de duur van de terbeschikkingstelling de volgende
voorwaardenbetreffende het gedrag van veroordeelde:
- Veroordeelde houdt zich aan de voorwaarden en aanwijzingen die haar gesteld zijn door of namens de toezichthoudende instantie, te weten Stichting Reclassering Nederland.
- Veroordeelde zal zich niet schuldig maken aan strafbare feiten of zich in situaties begeven die voor haar risicovol zijn en/of resocialisatie in gevaar brengen.
- Veroordeelde zal zich niet buiten de Nederlandse grenzen begeven.
- Veroordeelde volgt een klinische behandeling bij GGNet, binnen de afdeling [adres], zolang GGNet in overleg met de reclassering nodig acht.
- Veroordeelde houdt zich aan de aanwijzingen, voorwaarden, behandelafspraken en huisregels van GGNet.
- Veroordeelde volgt het vrijhedenbeleid zoals afgesproken is met de behandelcoördinator in samenspraak met de reclassering.
- Veroordeelde verblijft na uitstroming van de klinische behandeling op een door de reclassering goedgekeurd woonadres. Zij werkt mee aan een vorm van beschermd wonen.
- Veroordeelde neemt na uitstroom van de klinische behandeling deel aan de ambulante behandeling bij een ambulante forensische polikliniek, of in overleg met GGNet aan te wijzen andere behandelinstelling, zulks zolang deze instelling met de reclassering behandeling nodig acht.
- Veroordeelde heeft, behoudens de periode van klinische behandeling, een dagbesteding van minimaal 16 uur per week (betaald, dan wel onbetaald).
- Veroordeelde geeft de reclassering en de behandel/begeleidingsinstellingen toestemming om onderling informatie uit te wisselen. Dit met als doel de stagnatie in de begeleiding te voorkomen en risicovolle situaties te signaleren.
- Veroordeelde geeft openheid van zaken en in het bijzonder ten aanzien van het aangaan van nieuwe partnerrelaties en een eventuele nieuwe zwangerschap en bespreekt dit met de reclassering. Indien geïndiceerd werkt zij mee aan systeemgesprekken.
- Veroordeelde geeft openheid van haar financiële zaken. Indien geïndiceerd werkt zij mee aan bewindvoering/schuldhulpverlening.
- vier medicijnen;
- één diarreeremmer;
- twee stuks rood papier in rode doos;
- één medicijn.