Uitspraak
[gedaagde] B.V.
1.De procedure
- de dagvaarding van 5 juni 2013 met producties
- de producties van beide partijen
- de aantekeningen van de griffier van de mondelinge behandeling van 19 juni 2013 mede inhoudende de pleitnotities van de gemachtigde van [eiser 2] van de gemachtigde van [gedaagde].
2.De feiten
“Problematiek die het gevolg van een conflict kan niet door het medisch circuit opgelost worden. Ik heb daarom afgelopen maandag dhr. [drecteur van gedaagde] geadviseerd om dhr. [eiser 2] even een week de tijd te gunnen wat op verhaal te komen en vervolgens samen met elkaar het gesprek aan te gaan en afspraken te maken omtrent de vraag hoe nu verder te gaan.”
In januari 2013 bent u op het bedrijf teruggekeerd. Sedert uw terugkeer kleineert u cliënt en bejegent u hem onheus. De vele voorbeelden hiervan heeft cliënt voor mij op schrift gezet. Om de kwestie niet nog verder te laten escaleren voeg ik de brief van cliënt nu niet bij. De situatie is inmiddels zodanig ernstig dat cliënt in een overspannen situatie is geraakt. Op dit moment moet hij er niet aan denken om zijn werkzaamheden te hervatten. Cliënt is onder de situatie zeer emotioneel.
“Jij bent deze ochtend nog niet op jouw werk bij [gedaagde] verschenen, hoewel de Arbodienst je beter heeft verklaard met ingang van vandaag. Ik zal deze dag, voorlopig, als vakantiedag registreren, maar ga ervan uit dat je woensdag gewoon aanwezig zult zijn, anders is het natuurlijk gewoon ongeoorloofd afwezig zijn.”
“De werkgever heeft mij zojuist gebeld en mij medegedeeld open te staan voor mediation. De werkgever heeft mij verzocht om een mediator te zoeken. Het is om die reden dat ik u aanschrijft. De heer [drecteur van gedaagde] van de Firma [gedaagde] beoogt nog deze week een mediationgesprek te voeren.”
“De overeenstemming die jij hebt bereikt met [medewerker van gedaagde], is door jouw advocaat blijkbaar terzijde geschoven, gezien de reactie die ik van [medewerker van gedaagde] mocht ontvangen. Dit betekent dat er geen overeenstemming is bereikt en je dus gewoon zult moeten komen werken. Ik verwacht je dan ook woensdag 3 april bij [gedaagde] om 8.45 uur. Ben je er niet, dat is dit natuurlijk gewoon wederom ongeoorloofd afwezig zijn. (..)”
“(…) Ik heb u eerder verzocht om vanwege de arbeidsongeschiktheid van cliënt en de spanningen die er bij hem zijn, uitsluitend ondergetekende aan te schrijven. Hiermee herhaal ik dat verzoek. Eerder heb ik u ook medegedeeld dat cliënt ziek is. Ik heb u ingelicht over de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid. (…) benadruk ik ook de wenselijkheid om een mediationtraject te doorlopen. Het is u bekend dat de mediator van het kantoor Medrecht u hiervoor inmiddels heeft benaderd. Ondanks herhaalde pogingen om u te bereiken, hebt u de mediator tot op heden niet teruggebeld. Ik verzoek u nogmaals daartoe over te gaan, zodat op de kortst mogelijke termijn een bespreking onder begeleiding van een mediator kan plaatsvinden. (…)”
“Jij bent deze week niet komen werken ondanks mijn verzoek vorige week en jouw betermelding sinds 18 maart jl. De consequenties hiervan zijn geheel voor jouw rekening.”
Het lijkt me een goed idee, dat jij zelf met jouw mediator belt, de heer [mediator]. Ik heb begrepen dat je hem nog nooit gesproken hebt. Kan volgens deze mijnheer in uur geregeld zijn, als beide partijen willen. (…)”
“Ik heb inmiddels 2 andere mediators gesproken en die zijn het met de visie van de heer [mediator] eens, dat een mediator alleen kan optreden als hij volledige zeggenschap heeft van betrokkenen. Zoals ik dus al aan de heer [eiser 2] heb laten weten, heeft mediation geen zin, als een overeengekomen deal vervolgens door u moet worden goedgekeurd. Uw vraag aan mij om deze week met de heer [mediator] contact op te nemen, kan ik dus niet uitvoeren. Ik heb de heer [mediator] immers al uitvoerig gesproken. De heer [eiser 2] moet de mediator zelf bellen en bijv. hem telefonisch volmacht geven, en/of gewoon een afspraak maken ter kennismaking. Dan kan er een meeting plaats vinden. Dat is de route bij mediation. Verder heeft u kunnen lezen dat ik de heer [eiser 2] heb geadviseerd, als alternatief zelf, een mediator te zoeken, die hij goed kent (…)”
“Hoewel ik uw standpunt niet deel, zal ik cliënt vragen contact met de heer [mediator] op te nemen. Ik heb er geen behoefte aan om de zaak op de spits te drijven. Dat mijn client een eventuele schikking ter beoordeling aan mij wenst voor te leggen is volstrekt normaal en betreft een fenomeen waarmee iedere mediator dagelijks mee wordt geconfronteerd.”
“(…) Om partijen te kunnen ondersteunen kan de heer [drecteur van gedaagde] de op 26 maart aan hem verzonden offerte accepteren. Vervolgens zal ons secretariaat alle benodigde informatie aan partijen sturen en kan een bijeenkomst ingepalmd worden. (…) Wanneer partijen inschatten dat het voor de besluitvorming belangrijk is juridisch adviseur(s) aan te laten schuiven dan staat het partijen vrij dat van tevoren aan te geven bij ons secretariaat. Bij arbeidsmediations komt het regelmatig voor dat juridisch adviseurs op de achtergrond of de voorgrond betrokken zijn. (…) Bij accordering van de offerte zal ons secretariaat alle agenda’s afstemmen en een bijeenkomst beleggen.”
“Ik heb deze middag nog contact gehad met de heer [mediator] en deze vroeg mij om cntact op te nemen met zijn secretariaat. Deze konden mij de status geven van het traject. Deze konden mij de status geven van het traject (…) Ze zouden offerte uitbrengen aan werkgever en dan kon mediation gestart worden (voor zover ik begrepen heb). Ik heb contact gezocht met zijn (van de heer [mediator]) secretariaat, maar deze waren in gesprek en heb daarop de voice mail ingesproken. Nu zie ik net een mail van de heer [mediator], waarvan ik niet zo heel veel begrijp. Daar ik niet echt thuis ben in deze materie raak ik het spoor een beetje bijster.”
“Ik heb nog geen antwoord van jou gekregen op mijn brief van 6 april jl. dus of je nu wel of niet mediation wel en/of met wie. Heb wel inmiddels een brief van jouw advocaat gehad met suggesties, maar dat is een site way en onduidelijk. Ik hoor graag van je hoe nu verder.”
“(…) Ik geef u nogmaals nadrukkelijk in overweging om zo spoedig mogelijk de mediator in te schakelen, zodat de mediation eindelijk van start kan gaan. In uw brief geeft u aan dat ik kennelijk onduidelijk ben. Ik deel die mening niet. Ik heb u meermaals in overweging gegeven een mediator in te schakelen. (…) het enige dat behoeft te gebeuren is dat de eerste bespreking wordt ingepland. (…) De bal ligt nu bij u.””
“Wij voerden zojuist onze bespreking. U hebt mij medegedeeld de echtgenote van cliënt te zullen opbellen. Ik heb u nadrukkelijk medegedeeld dat cliënt zeer gespannen is door de situatie en dat dit een oplossing niet bevordert. U hebt aangegeven toch de echtgenote van cliënt te zullen bellen. Hiermee geef ik u nogmaals in overweging dit na te laten en het geschil door een professionele mediator te laten beslechten.”
“Hiermee kom ik terug op de bespreking die wij gister met elkaar voerden. (…) Mocht u het bovenstaand niet willen aanvaarden dan geef ik u nogmaals, doch nu wel voor de laatste keer in overweging om het geschil door middel van een professioneel mediator te laten beslechten. (…)”
“Er is sprake van spanningklachten voortvloeiend uit een arbeidsconflict en niet van op zich zelf staande ziekte/gebrek. Het oplossen van de verstoorde arbeidsrelatie wordt geadviseerd. (…)”