Uitspraak
Rechtbank den haag
Academisch Ziekenhuis Maastricht(in deze h.o.d.n. Maastricht UMC+) te Maastricht,
Stichting Amsterdam UMCte Amsterdam,
Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam (Erasmus MC)te Rotterdam,
Academisch Ziekenhuis Leiden(in deze h.o.d.n. Leids Universitair Medisch Centrum) te Leiden,
Stichting Radboud Universitair Medisch Centrumte Nijmegen,
Academisch Ziekenhuis Groningen(in deze h.o.d.n. Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)) te Groningen,
Universitair Medisch Centrum Utrechtte Utrecht,
1.De procedure
3.De feiten
4.Het geschil
5.De beoordeling van het geschil
ongeacht welke storingzich voordoet. Volgens haar betekent dat, dat ook een oplossing moet worden aangeboden voor de situatie dat het volledige (eigen) netwerk van de inschrijver is uitgevallen. Dat heeft zij dan ook gedaan in haar inschrijving. Zo’n oplossing kent beperkingen, waaronder het niet meer bereikbaar zijn op hetzelfde mobiele nummer. Het is namelijk technisch niet mogelijk om op hetzelfde nummer bereikbaar te zijn als het volledige netwerk niet beschikbaar is. Dat is een beperking die geldt voor
alleaanbieders, hetgeen tussen partijen ook niet in geschil is. Vodafone heeft in haar inschrijving daarom toegelicht dat het niet altijd mogelijk is om op hetzelfde mobiele nummer bereikbaar te zijn en is daarop, ten onrechte, negatief beoordeeld, althans er is geoordeeld dat de inschrijving om die reden geen meerwaarde biedt. Dat is, aldus Vodafone, onterecht, omdat zij voor alle storingen een oplossing biedt en de oplossing die de UMC’s kennelijk wensen – te allen tijde bereikbaarheid op hetzelfde nummer – technisch niet mogelijk is. Uit de gunningsbeslissing volgt dat KPN bij Casus 1 hoger heeft gescoord en wel meerwaarde biedt, omdat zij een oplossing zou hebben aangeboden waarbij medewerkers altijd op hetzelfde nummer bereikbaar zijn, ook in geval van uitval van het gehele netwerk. Uit de reactie van de UMC’s van 11 maart 2025 blijkt bovendien dat volgens de UMC’s met Casus 1 niet is bedoeld een uitvraag te doen voor de situatie dat het gehele netwerk uitvalt. Dat is, aldus Vodafone, onnavolgbaar, omdat dat nu juist wel (ook) is uitgevraagd. Dit leidt ertoe, aldus Vodafone, dat Casus 1 in de aanbestedingsstukken niet op een duidelijke, precieze en ondubbelzinnige wijze is geformuleerd en hierdoor aanleiding heeft gegeven tot verschillende interpretaties en verschillende inschrijvingen.
zo dicht mogelijk bij 100%kan worden gegarandeerd, waarbij weliswaar hoge beschikbaarheid is gevraagd, maar geen 100% beschikbaarheid. Hierover zijn de aanbestedingsstukken dus duidelijk. Dat laat onverlet dat inschrijvers dienden aan te geven hoe zij zouden omgaan met storingen als gevolg van gehele of gedeeltelijke uitval van het netwerk. Dat ook de situatie van volledige uitval van het eigen netwerk is uitgevraagd blijkt naar het oordeel van de voorzieningenrechter ook duidelijk uit de volledige tekst van Casus 1, en dan met name de zin “De telefonische bereikbaarheid van de acute zorg moet voor iedereen te allen tijde beschikbaar zijn ongeacht welke storing zich ook voor doet”. Hieruit volgt dat, ondanks dat geen 100% beschikbaarheid aangeboden hoeft te worden, ook moet worden beschreven wat kan/moet worden gedaan bij volledige uitval van het netwerk.
waardoor een gebruiker altijd bereikbaar is op hetzelfde nummer, ook in geval van uitval van het netwerk.”Toen Vodafone daar vervolgens navraag naar deed – omdat, zoals vast staat tussen partijen, bereikbaarheid op hetzelfde nummer bij uitval van het hele netwerk technisch niet mogelijk is – antwoordden de UMC’s in het bericht van 11 maart 2025 als volgt (zie ook onder 3.10):
onderdelenvan het netwerk slimme maatregelen heeft aangeboden waarbij bereikbaarheid op hetzelfde nummer gewaarborgd wordt en dat KPN tevens heeft gegarandeerd dat de
totaleuitval van het netwerk wordt beperkt tot een absoluut minimum, en dat zij allerlei maatregelen heeft beschreven die voorkomen dat de functionaliteit geheel verloren gaat en wat zij doet ingeval van volledige uitval om te komen tot een zo spoedig mogelijk herstel van functionaliteit. De voorzieningenrechter gaat voorshands uit van de juistheid van deze informatie die door de UMC’s en KPN is verstrekt. Weliswaar heeft de voorzieningenrechter geen inzage gehad in de inschrijving van KPN, maar zij mag in redelijkheid afgaan op de ter zake door de UMC’s gegeven informatie. Dat klemt te meer nu de stelling van de UMC’s en KPN dat KPN zich wel degelijk in haar inschrijving rekenschap heeft gegeven van de situatie van volledige uitval van het netwerk wordt ondersteund door de door KPN genoemde en bij alle partijen bekende percentages/volledige uitvalgegevens, zoals opgenomen in de pleitnota van KPN. Daaruit blijkt dat die uitvalcijfers van KPN (veel) gunstiger zijn dan die van Vodafone. Daarmee is overigens direct verklaarbaar dat KPN meer punten heeft gekregen dan Vodafone.
beoordelingsfout. Dan heeft KPN voor vraag 1 van Casus 1 immers de maximale score gehaald, terwijl zij op een deel van de casus niet is ingegaan, terwijl de uitvraag eenduidig was. Op zichzelf rechtvaardigt dat de subsidiair gevorderde herbeoordeling. Een herbeoordeling op dit punt zal er echter nooit toe kunnen leiden dat Vodafone op een andere (hogere) plek in de rangorde zal eindigen. Immers, ook als KPN voor vraag 1 tot en met 3 van Casus 1 in het geheel géén punten zou behalen en Vodafone daarvoor juist de maximale score zou behalen, dan heeft Vodafone in totaal nog altijd minder punten dan KPN. KPN heeft thans 626 punten gehaald en zou zonder punten op vraag 1 tot en met 3 een totaal van 593 punten scoren. Vodafone heeft nu een score van 526 punten en zou indien zij bij vraag 1 tot en met 3 het maximale aantal punten zou krijgen, maximaal 541 punten scoren. KPN zou dan dus nog steeds als eerste in de rangorde eindigen. Ook indien Odido in de herbeoordeling zou worden betrokken zou het eindresultaat niet anders kunnen zijn. Dat een eventuele herbeoordeling ook op andere aspecten van de inschrijving zou moeten zien, is niet aannemelijk geworden. Vodafone stelt weliswaar dat Casus 1 impact heeft op Casus 4, maar dat er bij Casus 4 sprake is geweest van beoordelingsfouten heeft zij onvoldoende onderbouwd. Bij deze stand van zaken zou een herbeoordeling niet tot een relevante wijziging van het eindoordeel kunnen leiden, zodat Vodafone geen belang heeft bij toewijzing van de subsidiaire vordering.