Uitspraak
Rechtbank den haag
1.De procedure
2.De feiten in conventie en in reconventie
- [kind 1] , geboren op [geboortedatum 1] 2018 te [geboorteplaats] , en
- [kind 2] , geboren op [geboortedatum 2] 2020 te [geboorteplaats] .
- van zaterdag 3 februari 2024 om 10.00 uur tot zondagavond 4 februari 2024 om 18.30 uur, waarbij de moeder de kinderen op zaterdagochtend om 10.00 uur bij de vader brengt en de vader de kinderen op zondagavond om 18.30 uur bij de moeder terugbrengt, en vervolgens
- met ingang van het weekend van 16 februari 2024: één weekend in de veertien dagen van vrijdagmiddag na school tot zondagavond 18.30 uur, waarbij de moeder de kinderen op vrijdagmiddag na school naar de vader brengt en de vader de kinderen op zondagavond om 18.30 uur terug brengt naar de moeder.
- zulks met veroordeling van de moeder om aan de vader een dwangsom te betalen van € 250,- voor iedere dag of gedeelte daarvan dat zij niet aan de hoofdveroordeling voldoet, tot een maximum van € 10.000,- is bereikt,
- een en ander met uitvoerbaarverklaring bij voorraad.
3.Het geschil
4.De beoordeling van het geschil
“ [kind 1] vol zit met allerlei emoties en gevoelens die er eerst uit mogen voordat er ruimte is om te kunnen ontvangen en dus te leren. (ze zendt veel en kan weinig ontvangen). Daarnaast gaat het haar enorm helpen als er houvast en structuur geboden wordt aan haar. Eerst op orde in je lijf voordat je je op een gezonde manier kunt verbinden met de buitenwereld.”.Verder wordt geconcludeerd:
“ [kind 2] is een meisje met een sterke wil dat wellicht extra versterkt wordt door TOS. Haar spanningsboog is kort maar gezien haar leeftijd wel navolgbaar. Er zit veel onrust bij haar wat er eerst uit mag komen. Dit vraagt van haar omgeving veel liefdevolle begrenzing waarbinnen zij zich verder veilig kan ontwikkelen.”.
“ [kind 1] draagt nog steeds veel onrust bij zich. Het lijkt er op dat het verleden waarbij ze getuige is geweest van fysiek en verbaal geweld haar ontwikkeling nu nog in de weg staat. Dit uit zich in gedrag waarbij er vooral, nog steeds, veel uit moet bij haar. Dit is zowel verbaal (moeite hebben om instructies op te volgen of te luisteren) als fysiek (met veel kracht werken, gehaast, onrustig). In de loop van de tijd is er wel iets meer focus en concentratie ontstaan maar dit is snel weg. Trauma kan haar ontwikkeling sterk in de weg zitten. Daarom adviseer ik EMDR of ander soort traumatherapie voor haar.”.[naam 2] meldt verder over [kind 1] op dat ze haar woordenschat opvallend klein vindt en dat ze vaak onsamenhangende zinnen maakt. Haar verhalen gaan vaak over tekort gekomen zijn, wat je vaak ziet bij kinderen die (emotioneel) verwaarlozing hebben meegemaakt.