4.2.In Werkinstructie (WI) 2021/12 (Medische problematiek en horen en beslissen in de asielprocedure), hoofdstuk 4.6, staat het volgende.
“
In het geval dat een vreemdeling in het geheel niet kan worden gehoord of een verslag van gehoor, ondanks de extra voorzieningen die zijn toegepast, toch geen volledig beeld geeft van het relaas van een vreemdeling, is het nodig om gebruik te maken van alternatieve of aanvullende vormen van informatievergaring. Zie ook artikel 14, tweede lid van de Procedurerichtlijn.
Hierbij kan worden gedacht aan de volgende vormen van informatievergaring:
- gebruik van gehoren/informatie van familieleden;
- informatie van behandelaar (voorzover mogelijk i.v.m. beroepsgeheim);
- via individueel onderzoek door de Minister van Buitenlandse Zaken;
- opvraag van informatie in een ander Dublin-land, wanneer de vreemdeling daar eerder
asiel heeft aangevraagd;
- informatie via gemachtigde, Vluchtelingenwerk, Nidos en/of vertrouwenspersoon (al
dient wel duidelijk te zijn op welke wijze de informatie is verkregen en of de IND niet op
soortgelijke wijze de informatie zou kunnen verkrijgen);
- op schrift stellen van het relaas door de vreemdeling.
Ook hier is weer geen sprake van een limitatieve opsomming. Als gebruik wordt gemaakt van andere bronnen, moet worden bezien of nadere vraagstelling aan de vreemdeling mogelijk is (bijvoorbeeld naar aanleiding van een geschreven relaas).
Van belang is dat, voordat kan worden beslist, de staatssecretaris wel alle redelijke
inspanningen kenbaar moet hebben verricht die in het gegeven geval gevraagd kunnen
worden om de asielmotieven van de vreemdeling en de voor de beoordeling daarvan
relevante gegevens op een alternatieve wijze te achterhalen. Pas nadat andere vormen van passende informatievergaring zijn verricht of uitgeput, kan worden beslist (zie ABRvS 26 augustus 2020, ECLI:NL:RVS:2020:2057, r.o. 2.3 en 2.4).” Het oordeel van de rechtbank
5. De rechtbank stelt vast dat tussen partijen niet in geschil is dat eiseres vanwege haar psychische aandoening in het geheel niet (/nooit) kan worden gehoord in het kader van haar asielprocedure. Verweerder diende daarom ‘redelijke inspanningen’ te verrichten om de asielmotieven van eiseres en de voor de beoordeling daarvan relevante gegevens op een alternatieve wijze te achterhalen (zie overwegingen 4.1. en 4.2.). Tussen partijen staat ter discussie of verweerder in dit geval deze ‘redelijke inspanningen’ heeft verricht.