Uitspraak
Rechtbank DEN HAAG
TreeUnit Boomverzorging B.V.
1.Het verloop van de procedure
2.De beoordeling
Minder schade in omgang bij de gemeenteen
Omgang met akkefietjes bij boze bewoners. Afspraken over wat er moest veranderen en hoe dat zou moeten gebeuren, zijn toen niet gemaakt. Er is alleen besproken dat [verzoeker] , indien hij niet zou weten hoe hij een situatie aan moest pakken, kon bellen met de baas of de toezichthouder van de gemeente. Op 7 september 2023 verneemt [verzoeker] dat er een klacht was ingekomen over een collega die in de gemeente Almere een woordenwisseling heeft gehad met een buurtbewoner. [verzoeker] heeft getracht dit te de-escaleren. De toezichthouder van de gemeente Almere, [Naam toezichthouder] , liet weten dat hij met [verzoeker] discussie had gehad over de werkwijze van [verzoeker] . Hij zou volgens de toezichthouder aan zijn gedrag moeten werken. Treeunit heeft [verzoeker] vervolgens bij brief d.d. 8 september 2023 op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief is onder meer het volgende vermeld:
Het communiceren en de omgang met bewoners was de afgelopen periode een regelmatig terugkerend iets. Er zijn intussen verschillende incidenten geweest en als toezichthouder wilde ik bij [verzoeker] de Ruiter aangeven dat het niet een terugkerend probleem blijft. Dat [verzoeker] de Ruiter wat aan zijn houding/gedrag moet gaan doen om dit te veranderen. (…)Deze nieuwe klacht was de druppel die de emmer deed overlopen. Treeunit lijdt door dit soort klachten imago-schade. Het risico bestaat dat zij hierdoor grote (potentiële) klanten verliest. Treeunit heeft [verzoeker] op 8 september 2023 op staande voet moeten ontslaan omdat er op die dag een ernstige klacht over hem binnenkwam van de gemeente Almere. Vermeld werd dat er op directieniveau overleg diende plaats te vinden of hij nog wel welkom was als boomverzorger in de gemeente Almere. Iets dergelijks had Treeunit nog niet eerder vernomen over een van haar andere werknemers. [verzoeker] stelt dat hij Treeunit in augustus 2023 heeft geïnformeerd over zijn verslaving. Informatie daarover heeft hij echter niet aan haar gegeven en hij heeft zich ook niet bij haar ziek gemeld. Treeunit stelt zich op het standpunt dat zij [verzoeker] terecht op staande voet heeft ontslagen. Het gaat ten deze om structureel dusdanig wangedrag dat van Treeunit niet langer verwacht kon worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Aangezien Treeunit niet wist van de door [verzoeker] gestelde verslavingsproblematiek, heeft zij daarmee geen rekening kunnen houden. Juist is wel dat Treeunit bekend was met zijn relationele problemen, omdat zijn ex-vriendin ook bij haar werkte. Juist is verder dat Treeunit bekend was met het feit dat hij werd behandeld bij een psychiater. [verzoeker] heeft niet onderbouwd dat de hem verweten gedragingen het gevolg zijn van ziekte. Aangezien [verzoeker] vanwege ernstig verwijtbaar handelen terecht op staande voet is ontslagen, zijn de door hem verzochte vergoedingen af te wijzen. De studiekosten ad € 5.007,85 netto heeft Treeunit terecht op de eindafrekening ingehouden. De verzoeken met betrekking tot de overzichten van de overuren en de salarisstroken zijn eveneens af te wijzen. De vakantie-uren zijn naar behoren verantwoord in de eindafrekening. Zijn loonstroken kan [verzoeker] inzien door in te loggen op het informatiesysteem van Treeunit.
krijgt momenteel gespecialiseerde begeleiding op alle leefgebieden. Dit via middels WMO PGB vanuit de gemeente [woonplaats] . [verzoeker] is vastgelopen op alle leefgebieden in het leven. (…) [verzoeker] is verslaafd en door het bijbehorende gedrag verschrikkelijk vastgelopen in het leven. [verzoeker] krijgt hiervoor ook behandeling vanuit gespecialiseerde SGGZ. (…)In het Behandelplan d.d.17 juli 2023 dat Castle Graig Nederland voor [verzoeker] heeft opgesteld is sprake van de volgende diagnoses: stoornis in cannabisgebruik (matig, ernstig), stoornis in tabaksgebruik (matig, ernstig) ongespecificeerde persoonlijkheidsstoornis, ongespecificeerde angststoornis, partner-relatieprobleem, ouder-kindrelatieprobleem en ongespecificeerde slaap-waakstoornis. Partijen hebben op 5 september 2023 een functioneringsgesprek gevoerd. In het verslag van dat gesprek is onder meer vermeld:
- Persoonlijke ontwikkeling. Vanaf nu elke maandag naar psychiater voor ontwikkeling.
- Beproken hoe lang het traject + / - 2 maanden Houd mij ook op de hoogte betreffende vorderingen.
- (…)
- Minder schade in omgang bij de gemeente
- Omgang met akkefietjes bij boze bewoners
- Wanneer fysiek en mentaal fit weer particulieren oppakken. Voor nu november afgesproken.
Er is geen sprake van benadeling. De werkgever heeft onvoldoende rekening gehouden met cliënt zijn aandoening en bijkomende beperkingen. Cliënt heeft in augustus 2023 aangegeven dat hij klachten had waarvoor hij behandeling moest volgen. De werkgever heeft hem niet (gedeeltelijke) ziekgemeld noch rekening gehouden met de belemmeringen die de aandoening en behandeling met zich meebrengen. Het bestaan van een (volledig) dienstverband met de betreffende werkgever was derhalve op zich reeds zo bezwaarlijk voor de gezondheidstoestand van cliënt dat voorzetting van het dienstverband, ook als cliënt niet zou werken tot gezondheidsschade zou leiden. (…) Er is per 08-09-2023 sprake van arbeidsongeschiktheid voor zijn arbeid door beperkingen die het rechtstreekse gevolg zijn van een medisch objectiveerbare ziekte of gebrek. [verzoeker] heeft onweersproken aangevoerd dat hij tot op heden nog steeds onder behandeling is voor zijn ziekte en dat hij in dat kader dit jaar een klinische opname zal moeten ondergaan gedurende circa 6 maanden. Ook dit wordt daarom als vaststaand aangenomen. Vast staat dat [verzoeker] in zijn ontslag berust. Vast staat tenslotte ook dat Treeunit bij de afrekening van het dienstverband op de [verzoeker] toekomende bedragen tot een bedrag ad € 5.007,85 netto heeft ingehouden de door haar ten behoeve van hem betaalde opleidingskosten.
ongewenst gedrag), aanleiding voor haar moeten zijn om de bedrijfsarts in te schakelen, om te laten beoordelen of er sprake was van arbeidsongeschiktheid. Het is, gelet op de informatie van de verzekeringsgeneeskundige van het UWV, aannemelijk dat de bedrijfsarts, indien hij zou zijn ingeschakeld, zou hebben geoordeeld dat [verzoeker] wegens ziekte ongeschikt was voor zijn werk. Treeunit had deze persoonlijke omstandigheid in dat geval bij haar ontslagbesluit kunnen en moeten betrekken. De uitkomst van de te maken afweging had dan moeten zijn dat zij [verzoeker] niet op staande kon ontslaan, maar hem ziek moest melden. Te oordelen is aldus dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven.