Uitspraak
Rechtbank den haag
1.[bedrijfsnaam 1] VOFte [vestigingsplaats 1] , gemeente [gemeente] ,
2.[bedrijfsnaam 2] B.V.te [vestigingsplaats 2] ,
3.SPIE NEDERLAND B.V.te Breda,
4.BAM INFRA NEDERLAND B.V.te Gouda,
[bedrijfsnaam 3] B.V.te [vestigingsplaats 3] ,
1.De procedure
2.Het incident tot tussenkomst
3.De feiten
De inschrijver dient bij zijn inschrijving onderstaand kwalitatieve document te verstrekken.
Bijlage I Uitwerking BPKV-criteria voor de beste prijs-kwaliteitverhouding
De mate waarin de aangeboden maatregelen en resultaten (prestaties) bijdragen aan het bereiken van de doelstelling
De mate waarin het aanbod SMART gemaakt is
De mate waarin de aangeboden maatregelen en resultaten (prestaties) onderbouwd zijn
Rekenblad BPKV Perceel Noord
Kwaliteitscriteria, prestatiecriteria en maximale kwaliteitswaarde
Mededeling:De beoordeling van de inschrijvingen vindt plaats conform de M.A.R.K. methodiek. Voor meer informatie wordt verwezen naar:Inkoopbeleid Beste Prijs Kwaliteit Verhouding | Rijkswaterstaat”
Beoordelen met M.A.R.K.
Stap 2: Waardering
4.Het geschil
5.De beoordeling van het geschil
We bespreken de raakvlakken en veiligheidsrisico’s en alle benodigde stappen om aantoonbaar FTR[First Time Right, vzr.]
op te leveren”. De voorzieningenrechter is met de Staat van oordeel dat de beoordelaars uit die zinsnede hebben kunnen afleiden dat Vialis daarmee ook een koppeling bedoelde te leggen met de doelstelling van het gunningscriterium ‘Kwaliteit’, die luidt: “
De doelstelling is om het ontwerp en uitvoeringsproces zodanig in te richten dat er een first time right producten opgeleverd worden” (zie ook de tabel bij 3.4, rechts bovenin). Dat de beoordelingscommissie maatregel 5 om die reden ook bij het gunningscriterium ‘Kwaliteit’ heeft beoordeeld, acht de voorzieningenrechter dus niet onbegrijpelijk of onzorgvuldig. Bovendien heeft Vialis niet toegelicht waarom het meewegen van maatregel 5 bij gunningscriterium ‘Kwaliteit’ nadelig voor haar heeft uitgepakt, zodat de voorzieningenrechter ook om die reden geen aanleiding ziet om in te grijpen.
niet specifiek[is]
gemaakt, niet realistisch[is]
gemaakt en niet acceptabel[is]
gemaakt hoe dit bijdraagt[toev. vzr.].” Daaruit blijkt volgens haar dat de maatregel wél meetbaar en toetsbaar en dus gedeeltelijk SMART is.
onvoldoende specifiek[is]
, details ontbreken, hoe ziet het proces eruit en hoe draagt dit bij aan de situatie buiten.” ‘Onvoldoende specifiek’ is iets anders dan ‘niet specifiek’, aldus de Staat. Bovendien is maatregel 3 bij gunningscriterium ‘Kwaliteit’ door de beoordelingscommissie ‘niet acceptabel’ bevonden. De Staat heeft toegelicht waarom dat het geval is en Vialis heeft haar standpunt op dit onderdeel niet nader onderbouwd. Reeds daarom kan niet worden aangenomen dat sprake is van een onbegrijpelijke beoordeling.
Onvoldoende specifiek gemaakt wat de bijdrage van RWS en stakeholder is. Niet realistisch en tijdgebonden dat dit voor elke NOK nodig is en hoe de afweging hiervoor wordt gemaakt en in welke fase dit nodig is.” Dat de beoordelingscommissie daaraan de consequentie heeft verbonden dat de maatregel niet SMART is, acht de voorzieningenrechter op voorhand niet onbegrijpelijk. Zonder enige concrete toelichting van Vialis valt niet in te zien waarom het enkele feit dat de beoordelingscommissie in het formulier ook heeft aangegeven dat maatregel 4 ‘in ruime mate’ is onderbouwd, ertoe zou moeten leiden dat maatregel 4 ‘gedeeltelijk SMART’ is.
In hoeverre is het realistisch in de tijd dat deze maatregelen kunnen worden gecombineerd zodat er altijd een vaarweg open kan blijven. Dit is ook niet specifiek gemaakt.” Dat de beoordelingscommissie daaraan de consequentie heeft verbonden dat maatregel 8 niet SMART is, acht de voorzieningenrechter op voorhand niet onbegrijpelijk. Vialis stelt weliswaar dat maatregel 8 wél meetbaar, acceptabel en toetsbaar is, omdat de beoordelingscommissie het tegendeel niet heeft opgeschreven, maar die stelling heeft Vialis geenszins onderbouwd en de voorzieningenrechter kan dit ook niet nagaan, nu Vialis de voorzieningenrechter op dit punt ook geen inzage heeft verschaft in haar inschrijving.
De planning ontzorgt niet. Want het grotendeels afhankelijk van wat Opdrachtgever gaat aanleveren”, aldus Vialis. De Staat heeft betwist dat ‘ontzorgen’ als beoordelingscriterium is gehanteerd: volgens hem heeft de beoordelingscommissie met ‘ontzorgen’ bedoeld duidelijk te maken dat de voorgestelde maatregel niet bijdraagt aan de doelstelling.
geen meerwaarde. LMRA[Laatste Minuut Risico Analyse, vzr.]
is standaard. Business as usual.” Ten onrechte volgens Vialis, omdat zij veel meer heeft aangeboden dan een LMRA. Zij heeft naar eigen zeggen voorgesteld om bij aanvang van de werkzaamheden een plenaire werkbespreking te houden, waarin de raakvlakken en veiligheidsrisico’s en alle benodigde stappen om aantoonbaar
first time rightop te leveren aan de orde komen. Dat is meer dan een LMRA, en bovendien is het onjuist dat een dergelijke plenaire werkbespreking geen meerwaarde heeft, aldus Vialis.
- bekendmaking van de eindscores van zowel de afgewezen inschrijver als van de geselecteerde inschrijver;
- bekendmaking van de scores van de afgewezen inschrijver op specifieke kenmerken en de reden(en) waarom op dat specifieke kenmerk eventueel niet een hogere score is toegekend.
- i) een overzicht van de inschrijvingssommen en fictieve inschrijvingssommen van alle inschrijvers;
- ii) een tabel met de scores van alle inschrijvers op de (sub)gunningscriteria;
- iii) een toelichting over de kenmerken en relatieve voordelen van de winnende inschrijver; en
- iv) een motivering van de inschrijving van Vialis per (sub)gunningscriterium.
Kopiëren uit SMART”. Deze toelichting verschaft de inschrijver op het eerste oog inderdaad niet veel duidelijkheid, maar naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft de Staat in zijn conclusie van antwoord genoegzaam toegelicht dat de beoordelaars daarmee, uit het oogpunt van efficiëntie, hebben beoogd te verwijzen naar de reeds gegeven beoordeling van maatregel 1 bij gunningscriterium ‘Kwaliteit’. Vialis heeft die onderbouwing inhoudelijk niet weersproken, zodat niet valt in te zien waarom sprake is van een onbegrijpelijke beoordeling, dan wel procedurele of inhoudelijke onjuistheden en/of onduidelijkheden, die moeten leiden tot rechterlijk ingrijpen.