Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- de dagvaarding van 31 augustus 2023, met producties;
- de akte overlegging nadere producties bij aanbrengen, met producties;
- de conclusie van antwoord;
- het tussenvonnis van 26 juni 2024 waarbij een mondelinge behandeling is bevolen.
2.De feiten
Landelijk Consortium Hulpmiddelen
shortlistgeplaatst. Dit betrof de initiatieven van de Mondmaskerfabriek, VMI/Lemoine en Medprotex. Daarnaast waren er drie andere (meer substantiële) initiatieven die nog wat vragen opriepen (onder andere op het punt van de te hanteren prijs per mondmasker) van VSA, Verisoft en Panel Legend Technology. Deze drie initiatieven zijn op een reserveshortlist geplaatst.
Melt-Blown.Deze grondstof kon zij op dat moment in het buitenland, met name China, niet verkrijgen. BMS verzocht het LCH haar in contact te brengen met bedrijven die deze grondstof in Nederland produceren “zoals DSM en Afpro Alkmaar”.
De aangeleverde informatie niet volledig is:
CE certificaat
- Bij de aanbieding van uw product hebben wij een Declaration of Conformity nodig
- Bij de aanbieding van uw product hebben wij een testrapport nodig.
Declaration of Conformityen het testrapport van de IIR-maskers toegestuurd en meegedeeld dat de productie van de mondmaskers in volle gang is en dat een kijkje in de fabriek kan worden genomen.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Positie BMS
2.3.2. Dwingende spoed die het in acht nemen van de algemene termijnen onmogelijk maakt
in strikt noodzakelijke gevallen waarin het vanwege dwingende spoed als gevolg van gebeurtenissen die door de aanbestedende dienst niet konden worden voorzien het onmogelijk is de gestelde termijnen voor openbare procedures, niet-openbare procedures en mededingingsprocedures met onderhandeling in acht te nemen. De ter rechtvaardiging van de onverwijlde spoed ingeroepen omstandigheden mogen in geen geval aan de aanbestedende diensten te wijten zijn” (artikel 32, lid 2, onder c), van de richtlijn).
die van toepassing is indien slechts één onderneming de opdracht binnen de door de dwingende spoed veroorzaakte technische beperkingen en termijn kan uitvoeren.”
deadlinevoor het inzenden van businessplannen was gesteld op 15 mei 2020 om 17:00 uur. Hoewel HMK tijdig haar businessplan had ingediend, heeft de Staat, in afwijking van de inschrijvings-procedure, echter al voor 1 mei 2020 andere bedrijven aangeschreven voor het produceren van de IIR-maskers, aldus nog steeds HMK.
700.000 — 2,5 mln per week afhankelijk van het aantal machines.
Startdatum: volgende week eerste testproductie, daarna 3 weken per nieuwe machine
Prijs: (…) per stuk afhankelijk van het volume
Eerste twee machines worden respectievelijk eind deze week en begin volgende week geleverd. Ze kunnen opschalen tot 8 machines. Iedere machine produceert ongeveer 50.000 maskers per dag. Deal met Philips die er 35000 per week afneemt. Masker nog niet gecertificeerd. Verwachting is dat einde week een nader uitgewerkt plan mbt testen en certificeren volgt.
VMI is in de race voor FFP2 productie
Willen nu met Lemoine ook chirurgisch IIR produceren.
4 machines, 24h capaciteit: 3 mln per week.
Start productie: 2e week Mei
Kostprijs: per kapje
Certificeringstraject in overleg en afhankelijk van beoogde kwaliteit
3.000.000 IIR maskers per week
Startdatum juni 2020 (indicatief)
(…) per kapje
Hebben hulp bij sourcing materialen nodig en willen een inkoopgarantie”
Advies van team productie om met 3 initiatieven, te weten: Mondmaskerfabriek, VMI/Lemoine en Medprotex in gesprek te gaan over een jaarcontract voor chirurgische mondmaskers (IIR).
Team productie zal voor deze 3 bedrijven een concreet voorstel uitwerken en begin volgende week aan VWS voorleggen ter besluitvorming. Daarna kunnen we in gesprek over contracten en eerste orders.
Naar verwachting kunnen deze 3 bedrijven circa 6 mln type IIR mondmaskers per week produceren (conservatieve raming). Als dit voldoende is dan advies van team productie om overige voorstellen vriendelijk te bedanken.
Indien gewenst kunnen we ook voorstellen uitwerken voor de overige partijen op de short list (zie bijlage 1).”
€ 11,6 miljoen aan maskers gekocht van DSM en compensatie aan DSM betaald. Op dat moment bestond er geen crisissituatie die rechtvaardigde om van de reguliere aanbestedingsregels af te wijken.
- nakosten
€ 178(met de onder de beslissing bedoelde verhoging)