Uitspraak
RECHTBANK Den Haag
1.De procedure
2.De feiten
De aandelen luiden op naam. (…)
De op het moment van deze statutenwijziging bestaande aandelen aan toonder zullen door de vennootschap kosteloos op naam worden gesteld, zulks op verzoek van de desbetreffende aandeelhouder en tegen inlevering van de betreffende aandeelbewijzen.
De rechten welke verbonden zijn aan bestaande aandelen aan toonder kunnen niet worden uitgeoefend tot na inlevering van het betreffende aandeelbewijs als bedoeld in het hiervoor in het tweede lid van dit artikel bepaalde, één en ander met inachtneming van het in de wet bepaalde.
(…)
3.Het geschil
4.De beoordeling
van rechtswegeom niet door de vennootschap zijn verkregen op grond van lid 6 van art. 2:82 BW. Vanaf dat moment zijn de [eisende partij] -aandelen dus niet alleen omgezet in aandelen op naam, maar ook op naam gesteld van de vennootschap.
ultimum remediumdat slechts onder strikte voorwaarden kan plaatsvinden. Er staat weliswaar geen geldelijke compensatie tegenover het verval, maar er is sprake van een overgangstermijn. Bovendien heeft de aandeelhouder gedurende een overgangsperiode nog recht op een vervangende aandeel. Ten slotte is het verval vanwege de aangekondigde termijn waarop dit gaat plaatsvinden voldoende voorzienbaar. Aldus voldoet de regeling aan de vereisten voor de bescherming van het recht op eigendom als bedoeld in Artikel 1, Eerste Protocol, van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.” [3]
omwisselingte vorderen. De rechtbank gaat aan dat verweer voorbij. Weliswaar vordert [eisende partij] ‘de omwisseling van’ de [eisende partij] -aandelen, maar heeft daarbij tussen haakjes vermeld ‘(vervangende aandelen op naam)’. De vennootschap had die vordering, hiervoor weergegeven onder 3.1, dus zo kunnen en moeten begrijpen dat daarmee (ook) is gedoeld op een vordering op grond van art. 6:82 lid 9 BW. Daarbij weegt mee dat [eisende partij] in zijn dagvaarding uitdrukkelijk verwijst naar dit artikellid en daarbij ook het standpunt inneemt dat van die bepaling niet door een statutenwijziging kan worden afgeweken. [4]
indien aandelen aan toonder door een statutenwijziging of van rechtswege op naam worden gesteld de aandeelhouder de aan een aandeel verbonden rechten niet [kan] uitoefenen, tot na inlevering van het aandeelbewijs aan de vennootschap” (zie hiervoor onder 4.1).
uitstel(zoals betoogd door [eisende partij] ) of
afstel(zoals betoogd door de vennootschap). Hierover is in de parlementaire geschiedenis onder meer het volgende opgemerkt:
De aandeelhouder kan alleen aanspraak maken op opgeschorte rechten, zoals winstuitkeringen, tot het moment waarop de aandelen om niet door de vennootschap zijn verkregen.”). Het gaat daarbij niet alleen om dividenden die worden uitgekeerd ná het moment dat de vennootschap de aandelen heeft verkregen, maar ook om daarvoor uitgekeerde dividenden waarvan de uitbetaling tot dat moment alleen nog maar was opgeschort, zo volgt eveneens uit de memorie van toelichting:
De niet uitgeoefende rechten die verbonden zijn aan zijn eerdere aandeel zijn dan wel vervallen.Op 1 januari 2026 vervalt het recht om een vervangend aandeel op naam te krijgen.” [6] (onderstreping rechtbank)