Uitspraak
1.de besloten vennootschap ALEXANDER HOTEL B.V.,
2. de besloten vennootschap DE STRAND GANS B.V.,
3. de vennootschap onder firma DE ZEEMEEUW V.O.F.,
1.De procedure
- de conclusie van antwoord met producties,
- de brief waarin een mondelinge behandeling is bepaald,
2.De feiten
“Voor rekening van huurder zijn, ook als verhuurder daarvoor wordt aangeslagen, milieuheffingen, rioolrechten, de onroerende zaakbelasting (eigenaarsdeel en gebruikersdeel) en eventueel andere lasten en belastingen, hoe ook genaamd, waarvoor verhuurster wegens het gebruik van het gehuurde mocht worden aangeslagen. (…)”.
“(…) In ieder geval zijn wij voornemens om de kosten met betrekking tot het afvoeren van bedrijfsafval niet meer te verdisconteren in de door u te betalen huurprijs. Sinds 1 februari 2019 wordt het bedrijfsafval afzonderlijk per paviljoen gewogen. (…)”
“(…) Daarnaast heeft de gemeente u reeds bij brief van 29 oktober 2019 bericht dat de kosten met betrekking tot het afvoeren van bedrijfsafval in ieder geval niet meer zouden worden verdisconteerd in de door u te betalen huurprijs. (…)Namens de gemeente bericht ik u dat uw weigering om in te stemmen met het huurprijsvoorstel —voor nu —het volgende met zich brengt:
“(…) Sinds 2018/2019 zijn de paviljoenhouders ervan op de hoogte dat de gemeente gebruik wenst te maken van de in de huurovereenkomst vermelde huurprijsherzieningsmogelijkheid alsmede dat de kosten met betrekking tot het afvoeren van bedrijfsafval in ieder geval niet meer zouden worden verdisconteerd in de door de paviljoenhouders te betalen huurprijs. (…)”.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Reining strandgedeelte’, maar aan het eind staat ‘
Verhuurster zorgt voor het vervoeren van het afval dat in de daarvoor bestemde ondergrondse containers dient te worden opgeslagen.’ De letterlijke tekst van een schriftelijk stuk is echter juridisch gezien niet altijd doorslaggevend. Partijen kunnen iets anders bedoeld en afgesproken hebben dan er is opgeschreven. Een schriftelijk stuk moet daarom worden uitgelegd. Voor de uitleg van een bepaling in een overeenkomst is niet alleen maar een zuiver taalkundige uitleg van de bepalingen van het contract van doorslaggevend belang is. Voor de beantwoording van die vraag komt het volgens vaste rechtspraak aan op de zin die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan deze bepalingen mochten toekennen, op hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten en de wijze waarop partijen uitvoering hebben gegeven aan de bepaling. Bij deze uitleg dient rekening te worden houden met alle bijzondere omstandigheden van het gegeven geval.
“er dient daarom onderzocht te worden hoe het bedrijfsafval kan worden doorberekend of terug overgedragen aan de paviljoenhouders.”En op 11 juni 2019 schrijft gemeente Noordwijk onder meer aan de strandtenthouders “
In ieder geval zijn wij voornemens om de kosten met betrekking tot het afvoeren van bedrijfsafval niet meer te verdisconteren in de door u te betalen huurprijs.”