Uitspraak
1.[eiser, sub 1.] ,
2.
[eiseres, sub 2],
1.[gedaagde sub 1] ,
2.
[gedaagde sub 2],
1.De procedure
- de conclusie van antwoord, met producties,
- de brief waarin een mondelinge behandeling is bepaald,
2.De feiten
vetweergegeven) door [gedaagden] . ingevuld:
“20. Vloeren, plafonds en wandena. Is er sprake van optrekkend vocht en/of vochtdoorslag?Zo “ja”, waar:Wel doorslag van regen bij onderdorpels taatsdeuren gehad en laten verhelpen”
“(…)Helaas is het onmogelijk om deze deuren welke doormiddel van een speun scharnier ( vloer pot scharnier ) welke in detail deels naar binnen en naar buiten draaien onmogelijk water – tocht werend voor u aan te passen.Deze scharnier types is ontwikkeld voor grote of zware binnen deur situaties en zeker niet voor een buitengevel.(…)
3.Het geschil
primairhoofdelijke veroordeling van [gedaagden] . tot betaling van € 15.790,68, te
primair, subsidiair en meer subsidiairveroordeling van [gedaagden] . in de
4.De beoordeling
4.5. De kantonrechter laat het antwoord op de vraag of bij de eigendomsoverdracht sprake was van een gebrek in de terrasdeuren in het midden. Zelfs als die vraag bevestigend zou worden beantwoord, dan is de kantonrechter met [gedaagden] . van oordeel dat dat gebrek het normaal gebruik van de woning niet belemmert. Daartoe overweegt de kantonrechter het volgende. Van een gebrek dat het normaal gebruik van de bewoning belemmert, is normaal gesproken pas sprake bij ernstige gebreken, bijvoorbeeld een gebrek dat de veiligheid van de bewoning van de woning direct dan wel binnen afzienbare termijn in gevaar brengt, of een gebrek waardoor het woongenot wezenlijk wordt aangetast. [eisers] . stellen dat er grote plassen water de woning zijn binnengekomen, maar de foto’s die zij in het geding hebben gebracht ondersteunen deze stelling naar het oordeel van de kantonrechter niet. Zoals partijen ter zitting hebben toegelicht en ook op de foto’s zichtbaar is, bevindt zich een stenen strip tussen de onderdorpel en de vloer. Op de foto’s is weliswaar te zien dat er water naar binnen is gekomen, maar dit zijn geen grote plassen. Bovendien ligt het water niet op de vloer, maar op de stenen strip tussen de onderdorpel en de vloer. Nu de terrasdeuren inmiddels zijn vervangen, is nader onderzoek door een deskundige ook niet meer mogelijk. [eisers] . hebben ter zitting weliswaar gesteld dat het water de vloer heeft aangetast, maar dit is op de foto’s niet te zien en dit is evenmin op een andere wijze onderbouwd, zodat de kantonrechter aan deze stelling voorbijgaat. Hoewel de kantonrechter zich kan voorstellen dat het feit dat er water de woning binnenkomt invloed kan hebben op het woongenot, is niet gebleken van dusdanige wateroverlast dat geconcludeerd moet worden dat de woning niet op gewone wijze kan worden gebruikt als woonhuis.