ECLI:NL:RBDHA:2023:721

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
9 januari 2023
Publicatiedatum
26 januari 2023
Zaaknummer
C/09/640741 / FA RK 23-48
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voortzetting van een crisismaatregel voor een minderjarige met anorexia nervosa

Op 9 januari 2023 heeft de Rechtbank Den Haag een beschikking gegeven inzake de voortzetting van een crisismaatregel voor een minderjarige, geboren in 2010, die lijdt aan anorexia nervosa. De officier van justitie had op 5 januari 2023 verzocht om voortzetting van de crisismaatregel, die eerder op 3 januari 2023 was opgelegd. Tijdens een gesprek met de rechter in het ziekenhuis, waar de minderjarige was opgenomen, waren ook haar ouders, haar advocaat, een arts en een psychotherapeut aanwezig. De minderjarige gaf aan dat ze problemen had met eten en dat ze liever niet wilde dat de crisismaatregel langer zou duren, hoewel ze erkende dat ze in het verleden te maken had gehad met een te lage bloedsuikerspiegel.

De advocaat van de minderjarige stelde dat anorexia geen ziekte is en dat de minderjarige zelf wil bepalen wat ze eet en hoeveel ze weegt. De psychotherapeut en de arts gaven echter aan dat de situatie ernstig was en dat verplichte zorg noodzakelijk was om de gezondheid van de minderjarige te waarborgen. De rechtbank oordeelde dat er een vermoeden was van een psychische stoornis en dat de minderjarige gevaar liep door haar eetstoornis. De rechter verleende een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel, waarbij verplichte zorg kon worden toegepast, zoals toediening van voeding en medicatie, en beperking van de bewegingsvrijheid.

De beschikking is gegeven door mr. J.C. van den Dries, met mr. A.E.M. Nijhout-van der Plas als griffier, en is uitgesproken op 9 januari 2023. De machtiging geldt tot en met 30 januari 2023, en tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.

Uitspraak

RECHTBANK DEN HAAG
Team Jeugd- en Zorgrecht
Zaak-/rekestnr.: C/09/640741 / FA RK 23-48
Datum beschikking: 9 januari 2023

Machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel

Beschikkingnaar aanleiding van het op 5 januari 2023 door de officier van justitie ingediende verzoek tot voortzetting van een crisismaatregel, als bedoeld in artikel 7:7 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:

[minderjarige]

hierna te noemen: betrokkene,
geboren op [geboortedag] 2010 te [geboorteplaats]
wonende te [woonplaats] ,
thans verblijvende in het [verblijfplaats] ,
advocaat: mr. S.S.M. van Beek te 's-Gravenhage.

Wat is er de afgelopen periode gebeurd?

Bij verzoekschrift heeft de officier van justitie verzocht om voortzetting van de op 3 januari 2023 opgelegde crisismaatregel.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • een afschrift van de beschikking van de burgemeester van de gemeente ’s-Gravenhage tot het nemen van de crisismaatregel;
  • een op 3 januari 2023 ondertekende medische verklaring van [psychiater] , psychiater, die betrokkene heeft onderzocht maar niet bij haar behandeling betrokken was;
- een blanco uittreksel uit de justitiële documentatie.
Op 9 januari 2023 is de rechter bij [minderjarige] in het ziekenhuis langs geweest om hierover te
praten.
Tijdens dit gesprek waren ook haar ouders en haar advocaat aanwezig. Daarnaast waren
de arts, meneer [naam 1] en een psychotherapeut, mevrouw [naam 2] aanwezig.
De officier van justitie was niet aanwezig tijdens het gesprek omdat dit volgens de officier niet nodig was.

Wat vindt iedereen?

Wat heeft [minderjarige] zelf gezegd?
Je hebt tijdens het gesprek met de rechter gezegd dat je drinken niet zo’n probleem vindt maar dat je wel problemen hebt met eten. Je hebt verteld dat dit jouw derde opname is. Jouw eerste opname duurde drie weken, de tweede opname duurde één week en nu ben je al twee weken opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast heb je tegen de rechter gezegd dat je eigenlijk nog steeds de slang van de sondevoeding wil dichtknijpen. Verder heb je gezegd dat je liever niet wil dat de crisismaatregel langer gaat duren. Je vond een crisismaatregel eerst logisch omdat jouw bloedsuikerspiegel te laag was. Maar je denkt dat deze nu beter is omdat je (sonde)voeding krijgt. Daarom vind je dwangvoeding nu minder logisch. Je hebt ook aangegeven dat het voor jou makkelijker zou zijn als je niet steeds hoeft aan te komen in gewicht.
Wat heeft jouw advocaat gezegd?
Jouw advocaat heeft gezegd dat je anorexia geen ziekte vindt. Je wil zelf bepalen wat je eet en hoeveel je weegt. Je wil niet dat andere mensen zich hiermee bemoeien. Het is niet zo dat je zo weinig eet omdat je niet meer wil leven, maar omdat je een lager gewicht er mooi vindt uitzien. Je wil ook niet stoppen met eten, maar je wil op dit gewicht blijven. Ook heeft de advocaat gezegd dat je vindt dat je genoeg energie hebt om dingen te doen.
Wat heeft de psychotherapeut gezegd?
De psychotherapeut heeft aangegeven dat eten voor jou steeds moeilijker werd en dat jij je actiever ging verzetten. Zij vertelde dat je in het weekend vóór 3 januari de slang van de sondevoeding wilde dichtknijpen. De artsen hebben toen gebeld naar de GGZ voor hulp. Op dit moment ben je volgens de psychotherapeut niet sterk genoeg om te vechten tegen de eetstoornis. Daarnaast heeft de psychotherapeut gezegd dat het de bedoeling is dat je naar een Meer Gezin Dagbehandeling (MGDB) gaat. Bij deze dagbehandeling ga je met andere jongeren met anorexia gezamenlijk eten. Jouw ouders zijn dan ook aanwezig tijdens de eetmomenten om jou te helpen. Wanneer je hier naartoe kan gaan, moet nog met de arts worden besproken. Dit hangt er ook vanaf of je lichamelijk sterk genoeg bent om uit het ziekenhuis te gaan.
Wat heeft de arts gezegd?
De arts heeft gezegd dat je een aantal keer een te lage suikerwaarde had door jouw lage gewicht. Er is toen besloten om jou dwangvoeding te geven. Je krijgt nu vaste voeding en dan is jouw suikerwaarde goed. De verpleegkundigen hebben opgeschreven dat de voedingsmomenten voor jou heel moeilijk zijn. Er zijn drie tot vier mensen nodig om te zorgen dat deze momenten goed gaan. Het is nodig om jou sondevoeding te blijven geven. De arts denkt dat als de sondevoeding stopt, je niet opeens veel meer gaat eten. Dan ga je weer afvallen en dan wordt jouw suikerwaarde weer te laag. De arts heeft gezegd dat het voor jouw lichaam heel belangrijk is dat jouw suikerwaarde niet te laag wordt en daarom moet jij op vaste tijden voeding krijgen. Verder heeft de arts verteld dat morgen een nieuw team jouw behandeling gaat overnemen.
Wat heeft jouw moeder gezegd?
Jouw moeder heeft verteld dat jouw ouders ook helpen met de dwangvoedingen, maar dat jouw moeder dit wel ingewikkeld vindt. Jouw ouders willen jou graag ondersteunen en helpen.

Wat vindt de rechter?

Er is een vermoeden dat jij een psychische stoornis hebt, te weten anorexia nervosa. Dit is een ziekte. Door deze ziekte wil je niet zoveel eten en wil je een laag gewicht hebben. Dit is gevaarlijk voor jou. Dat noemt de wet onmiddellijk dreigend ernstig nadeel.
Dit nadeel bestaat uit: levensgevaar voor jou, ernstig lichamelijk letsel, ernstige psychische schade en maatschappelijke teloorgang.
Als jij te weinig eet, krijg je een te lage suikerwaarde en dat is slecht voor jouw lichaam. Jouw lichaam kan dan niet meer goed werken. Als jij niet geholpen wordt, zul je zieker worden. Op dit moment ga je ook niet meer naar school, kan je geen hockey meer spelen, kan je niet meer naar de toneelclub en kan je ook niet goed met vriendinnen afspreken. Je kunt dan niet aan het leven deelnemen, zoals anderen van jouw leeftijd dat wel kunnen.
Jouw situatie was zo ernstig dat er meteen iets gedaan moest worden. Daarom was er een crisismaatregel geregeld. Vanwege de ziekte en het nog steeds bestaande gevaar is er nog steeds een maatregel nodig, waarbij jij zorg krijgt, ook al vind je dat zelf niet nodig en wil je die zorg niet. Welke zorg aan jou gegeven mag worden, ook als je die zelf niet wilt, noemen we vormen van verplichte zorg.
De rechtbank denkt dat de volgende vormen van verplichte zorg nodig zijn om te zorgen dat het goed met jou blijft gaan:
- toedienen van vocht;
- toedienen van voeding;
- toedienen van medicatie;
- verrichten medische controles;
- andere medische handelingen en therapeutische maatregelen;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- insluiten;
- uitoefenen van toezicht op betrokkene;
- aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;
- opnemen in een accommodatie.
De rechter heeft goed geluisterd naar jouw arts en naar de psychotherapeut. Zij denken dat deze vormen van verplichte zorg nodig zijn om jou te helpen en de ziekte te bestrijden. Daarom vindt de rechter het goed als jouw arts en behandelaren deze vormen van verplichte zorg gebruiken als dit nodig is. Deze vormen van verplichte zorg zullen alleen gebruikt worden als jij niet kan of wil meewerken aan de behandeling. Als jij goed kunt meewerken en goed luistert naar de arts en de behandelaren, is verplichte zorg niet nodig.
Op dit moment kun je door de ziekte nog niet goed mee werken aan de behandeling. Dit noemen wij ‘verzet tonen’. Op dit moment ben jij niet sterk genoeg om tegen de eetstoornis te vechten. Je wil niet dat iemand anders bepaalt hoeveel jij moet eten of hoeveel jij moet wegen. Je wil dit graag zelf bepalen en je wil niet dat andere mensen zich hiermee bemoeien. Op dat recht om zelf die beslissingen te kunnen nemen wordt -vanwege het gevaar voor jou zelf- door de beslissing van de rechtbank een uitzondering gemaakt met de verplichte vormen van zorg.
Daarnaast zijn er op dit moment geen andere manieren om jou te helpen. De verplichte zorg is bedoeld om jou beter laten te worden en te zorgen dat jouw lichaam sterker wordt. Jij kan dan weer alle dingen doen die jij wil doen. Zoals met vriendinnen afspreken, naar toneel gaan en naar de hockey gaan. Ook kan je dan weer naar school gaan.
De rechter heeft goed geluisterd naar jou, jouw advocaat, jouw ouders, de arts en de psychotherapeut. Daarna heeft de rechter besloten dat jij verplichte zorg moet krijgen. Dat betekent dat jij voor de periode van de komende drie weken verplichte zorg kan krijgen en dat jij moet luisteren naar jouw arts en andere behandelaren. Dit betekent niet automatisch dat je voor drie weken in het ziekenhuis moet blijven. Als het goed is, ga je met jouw ouders naar de Meer Gezins Dagbehandeling.

De beslissing

De rechtbank:
verleent een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel ten aanzien van:

[minderjarige]

geboren op [geboortedag] 2010 te [geboorteplaats]
inhoudende dat bij wijze van verplichte zorg de volgende maatregelen kunnen worden getroffen:
- toedienen van vocht;
- toedienen van voeding;
- toedienen van medicatie;
- verrichten medische controles;
- andere medische handelingen en therapeutische maatregelen;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- insluiten;
- uitoefenen van toezicht op betrokkene;
- aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;
- opnemen in een accommodatie.
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met 30 januari 2023;
wijst af het meer of anders verzochte.
Deze beschikking is gegeven door mr. J.C. van den Dries, rechter, bijgestaan door mr. A.E.M. Nijhout-van der Plas als griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van 9 januari 2023.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 16 januari 2023.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.