Uitspraak
Rechtbank DEN HAAG
Allseas Engineering B.V.,
1.Het procesverloop
- de brief van de gemachtigde van Allseas van 1 april 2023 met een aanvullende productie (nr. 81);
- de e-mail van de gemachtigde van werknemer van 1 april 2023 met een aanvullende productie (nr. 26);
- de e-mail van de gemachtigde van werknemer van 3 april 2023 met een aanvullende productie (nr. 27);
- de e-mail van de gemachtigde van werknemer van 4 april 2023 met een aanvullende productie (nr. 28).
2.De feiten
Betrokkene heeft geen medische beperkingen meer. De factoren die tot uitval hadden geleid zijn niet meer aanwezig. Betrokkene wordt in staat geacht zijn eigen werk zonder beperkingen volledig uit te voeren. Betrokkene heeft geen medische beperkingen en wordt volledig belastbaar geacht. Herstel is duurzaam.
Op verzoek van betrokkene is er contact geweest. Betrokkene geeft aan volledig hersteld te zijn. Hij heeft geen medische klachten meer en is ook niet onder behandeling. Hij geeft nu aan niet in staat te zijn offshore te gaan hetgeen een onderdeel is van zijn eigen werk. Betrokkene is het niet eens met uitleg dat als hij hersteld is, er ook verwacht wordt dat hij zijn eigen werk in volle omvang moet kunnen uitvoeren, dus ook offshore. Anders is hij niet hersteld en moet hij een WIA aanvraag indienen. Hij zit dan nog in zijn re-integratie fase. En als hij vindt dat hij hersteld is dan is er sprake van een functioneringsproblematiek/werkweigering. Werkgever wordt geadviseerd in gesprek te gaan met betrokkene om hem meer duidelijkheid te verschaffen aangezien zijn zienswijze niet strookt met de werkelijkheid.
Betrokkene geeft aan deels werk en deels niet werk gerelateerde klachten te hebben waardoor er disbalans is ontstaan. Werkgerelateerde knelpunten zijn bekend. Betrokkene is herstellende en wordt in staat geacht per maandag 19-12-2022 zijn eigen werk weer volledig te kunnen hervatten. Per 19-12-2022 volledig hervatten en hersteld melden. Indien betrokkene knelpunten ervaart deze met werkgever bespreken. Mocht er geen overeenstemming gevonden worden met bovenstaande oordeel en advies, dan kunnen zowel werkgever als werknemer bij de UWV een deskundigenoordeel aanvragen om hun eigen reïntegratie inspanning te laten toetsen.
Conform wens en verwachting per week 03 weer volledig hervatten. Er is dan geen sprake van arbeidsongeschiktheid door ziekte of gebrek.
De eerdere bekende beperkingen van betrokkene zijn toegenomen door de ontstane situatie. Op dit moment is er geen sprake van specifiek gerichte behandeling tegen de beperkingen, dit is in het verleden al doorlopen en betrokkene heeft voldoende handvatten om hier mee om te gaan. De beperkingen hangen deels samen met knelpunten in de arbeidsrelatie. Er is in strikte zin geen sprake van volledige arbeidsongeschiktheid. In strikte zin is er ook geen sprake van een medische urenbeperking. Echter gezien de situatie is het verstandig de re-integratie nu niet volledig op te pakken, maar te starten met halve dagen eigen werk en dit geleidelijk op te bouwen in enkele weken. Houdt hierbij rekening met een verminderde energetische belastbaarheid, betrokkene is aangewezen op extra rustmomenten tijdens zijn werk.
Ik(dwz de arbeidsdeskundige)
vind het werk niet passend omdat werknemer niet in staat was om dit te verrichten op grond van zijn medische beperkingen. De situatie moet eerst worden opgelost middels mediation of iets dergelijks volgende de verzekeringsarts. Werknemer wordt in staat geacht daaraan mee te werken. Werknemer was niet in staat om op 24 januari 2023 zijn eigen werk voor 50% te verrichten.ConclusieHet werk was niet passend.
3.Het inleidende verzoek van Allseas en het verweer van werknemer
€ 91.800,-, naast de transitievergoeding.
4.De beoordeling
aangepastwerk (bij een dienstverband van 36 of 40 uur per week).
nietmeer onder behandeling stond. Ook staat een en ander op gespannen voet met zijn eigen e-mail van 5 juli 2022, waarin hij stelt dat hij eigenlijk
langzaamaanin zijn eigen werk had willen re-integreren.
geensprake is van psychische beperkingen, want:
op dit moment is er geen sprake van specifiek gerichte behandeling tegen de beperkingen, dit is in het verleden al doorlopen en betrokkene heeft voldoende handvatten om hier mee om te gaan.Op grond hiervan komt de kantonrechter tot het oordeel dat in lijn met de uitspraak van de Hoge Raad van 27 juni 2008 het ontslagverbod tijdens ziekte in dit geval niet van toepassing is.
ernstigverwijtbaar handelen van Allseas geen sprake is. Voor toekenning van een schadevergoeding is eveneens geen plaats, al was het maar omdat werknemer zijn schade, indien er al sprake zou zijn van schending door Allseas van haar verplichtingen als goed werkgever, onvoldoende onderbouwd heeft.