ECLI:NL:RBDHA:2023:17233

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
26 oktober 2023
Publicatiedatum
13 november 2023
Zaaknummer
C/09/653297 / JE RK 23-1801
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de ondertoezichtstelling van minderjarigen in het kader van gezinsconflicten en hulpverlening

Op 26 oktober 2023 heeft de kinderrechter van de Rechtbank Den Haag een beschikking gegeven over de verlenging van de ondertoezichtstelling van de minderjarigen [naam01] en [naam02]. De zaak betreft een verzoek van de Stichting Jeugdbescherming West Haaglanden, die de gecertificeerde instelling is. De kinderrechter heeft kennisgenomen van de procedure, waarin de ouders, de moeder en de vader, aanwezig waren, evenals vertegenwoordigers van de gecertificeerde instelling. De kinderrechter heeft de minderjarige [naam01] gehoord tijdens de mondelinge behandeling, die plaatsvond met gesloten deuren.

De feiten van de zaak tonen aan dat het huwelijk van de ouders is ontbonden en dat zij gezamenlijk het ouderlijk gezag over de kinderen uitoefenen. De kinderen wonen bij respectievelijk hun moeder en vader. De kinderrechter had eerder, op 31 oktober 2022, de ondertoezichtstelling van de kinderen ingesteld, die op 31 oktober 2023 zou aflopen. De gecertificeerde instelling heeft verzocht om verlenging van deze ondertoezichtstelling voor een jaar, omdat er zorgen zijn over de ontwikkeling van de kinderen, die worden belast door de spanningen tussen de ouders.

Tijdens de beoordeling heeft de kinderrechter vastgesteld dat de kinderen nog steeds in hun ontwikkeling worden bedreigd door de aanhoudende conflicten tussen de ouders. De recente verhuizing van [naam02] naar de vader heeft geleid tot extra spanningen en een loyaliteitsconflict bij de kinderen. De kinderrechter heeft geconcludeerd dat het noodzakelijk is om hulpverlening in te zetten en de ontwikkeling van de kinderen te monitoren. De kinderrechter heeft daarom besloten de ondertoezichtstelling van [naam01] en [naam02] te verlengen tot 31 oktober 2024, met uitvoerbaarverklaring bij voorraad. De beschikking is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken door de kinderrechter, met de griffier aanwezig.

Uitspraak

RECHTBANK DEN HAAG

Familie- en Jeugdrecht
Zaaknummer: C/09/653297 / JE RK 23-1801
Datum uitspraak: 26 oktober 2023
Beschikking van de kinderrechter over een verlenging ondertoezichtstelling
in de zaak van
Stichting Jeugdbescherming west Haaglanden, gevestigd te Den Haag,
hierna te noemen de gecertificeerde instelling,
over
[naam01], geboren op [geboortedatum01] 2008 in [plaats01] ,
hierna te noemen [naam01] ,
[naam02], geboren op [geboortedatum02] 2012 in [plaats01] ,
hierna te noemen [naam02] .
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:
[naam03],
hierna te noemen de moeder,
wonende in [woonplaats01] ,
[naam04],
hierna te noemen de vader,
wonende in [woonplaats02] .

1.Het verloop van de procedure

1.1.
De kinderrechter heeft kennisgenomen van de volgende stukken:
- het verzoekschrift met bijlagen, binnengekomen bij de rechtbank op 4 september 2023.
1.2.
De mondelinge behandeling met gesloten deuren heeft plaatsgevonden op 26 oktober 2023. Daarbij waren aanwezig:
- de vader;
- de moeder;
- [naam05] en [naam06] , namens de gecertificeerde instelling.
1.3.
De kinderrechter heeft [naam01] naar haar mening gevraagd. [naam01] heeft hierover een gesprek gevoerd met de kinderrechter. Tijdens de mondelinge behandeling heeft de kinderrechter samengevat wat [naam01] heeft verteld. De aanwezigen hebben daarop kunnen reageren.

2.De feiten

2.1.
Het huwelijk van de vader en de moeder is door echtscheiding ontbonden.
2.2.
De vader en de moeder zijn belast met het ouderlijk gezag over [naam01] en [naam02] .
2.3.
[naam01] woont bij haar moeder. [naam02] woont bij zijn vader.
2.4.
De kinderrechter in deze rechtbank heeft bij beschikking van 31 oktober 2022 [naam01] en [naam02] onder toezicht gesteld tot 31 oktober 2023.

3.Het verzoek

3.1.
De gecertificeerde instelling verzoekt de ondertoezichtstelling van [naam01] en [naam02] te verlengen voor de duur van een jaar, met uitvoerbaarverklaring bij voorraad.
3.2.
Aan het verzoek ligt het volgende ten grondslag. De afgelopen periode is er veel gebeurd. In april 2023 is de hoofdverblijfplaats van [naam02] bij de moeder bepaald. Er was een periode stabiliteit voor de kinderen in het contact met de ouders. Daarnaast speelden er verschillende externe factoren waar de kinderen mee werden belast. Door een van de ouders is de pers opgezocht, er is een klacht ingediend bij de gecertificeerde instelling en er zijn gerechtelijke procedures aangespannen. In oktober 2023 heeft het gerechtshof de hoofdverblijfplaats van [naam02] bij de vader bepaald. Op 13 oktober 2023 is de gecertificeerde instelling op de hoogte gesteld van de uitspraak van het gerechtshof en op 14 oktober 2023 zou [naam02] verhuizen. Hoewel de overgang planmatig zou worden aangepakt, is de verhuizing vervroegd naar de avond van 13 oktober 2023. Deze abrupte overgang is niet goed geweest voor zowel [naam02] als [naam01] . De kinderen worden langdurig belast met de spanningen en strijd tussen de ouders. Daarnaast vertonen de kinderen signalen van onthechting en loyaliteitsproblematiek. Beide kinderen sluiten één van de ouders uit. Hulpverlening voor de kinderen is hiervoor van belang. Voor de kinderen is het naleven van een goede zorgregeling belangrijk, zodat zij onbelast contact kunnen hebben met beide ouders. Het is van belang dat daar de komende periode aandacht voor is en dat daarbij rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van de kinderen. Volgende week hebben de ouders een herstartgesprek bij [X] om hen te helpen in het vormgeven van het ouderschap na scheiding en hun onderlinge communicatie te verbeteren. Een verlenging van de ondertoezichtstelling is noodzakelijk om de benodigde hulpverlening in te zetten en de ontwikkeling van de kinderen te monitoren.

4.De standpunten

4.1.
De moeder stemt in met het verzoek. Ter zitting heeft zij naar voren gebracht dat de verhuizing van [naam02] abrupt is verlopen. Dit heeft impact gehad op zowel [naam02] als [naam01] , doordat zij niet goed afscheid van elkaar hebben kunnen nemen. De moeder wil [naam02] heel graag weer zien, maar zij wil hem daar niet toe dwingen. De moeder vindt het belangrijk dat voor contactherstel het tempo van [naam02] wordt aangehouden en dat hij hierbij wordt ondersteund door de hulpverlening.
4.2.
De vader stemt in met een verlenging van de ondertoezichtstelling. De vader vindt het lastig dat [naam01] op dit moment geen contact met hem wil. Het is van belang dat er hulpverlening voor de kinderen wordt ingezet. De vader vindt het belangrijk dat hij ook wordt betrokken in de hulpverlening van de kinderen en dat hij daarvan op de hoogte wordt gehouden.

5.De beoordeling

5.1.
Op basis van de stukken en de mondelinge behandeling is de kinderrechter van oordeel dat is voldaan aan de wettelijke criteria genoemd in artikel 1:255 van het Burgerlijk Wetboek (BW).
5.2.
De kinderrechter overweegt dat [naam01] en [naam02] nog steeds worden bedreigd in hun ontwikkeling. Tussen de ouders doen zich al lang spanningen en conflicten voor, welke nog steeds niet minder worden. De kinderen worden hiermee belast en verkeren daardoor al lange tijd in een loyaliteitsconflict. Dit heeft ertoe geleid dat beide kinderen één van de ouders uitsluiten en daar geen contact mee hebben. Het is zorgelijk dat de kinderen geen onbelast contact kunnen hebben met de ouders. De manier waarop de recente en abrupte verhuizing van [naam02] naar de vader is vormgegeven heeft impact gehad op beide kinderen. De situatie is hierdoor op scherp gezet, waardoor de kinderen op dit moment geen ruimte voelen om het contact met beide ouders aan te gaan. Het is van belang dat de komende periode hier aandacht aan wordt besteed, zodat de kinderen de ruimte en mogelijkheid wordt geboden om met beide ouders contact te hebben zonder dat zij het gevoel hebben te moeten kiezen tussen de ouders. Het is belangrijk dat hiervoor hulpverlening voor de kinderen wordt ingezet en dat er wordt aangesloten bij het tempo en de behoeften van de kinderen. Hoewel het de ouders niet lukt om op een constructieve wijze te communiceren, zijn er geen zorgen over de opvoedsituaties bij de ouders. De ouders zijn beide goede ouders en in staat de kinderen de liefde en verzorging te bieden die zij nodig hebben. Het is positief dat de ouders binnenkort een herstartgesprek hebben bij [X] om hun onderlinge communicatie te verbeteren en hen te helpen om het ouderschap na scheiding vorm te geven op een manier die in het belang van de kinderen is. Het werken aan hun verstandhouding als ouders is van groot belang voor het slagen van de hulpverlening voor de kinderen. De kinderrechter is van oordeel dat een verlenging van de ondertoezichtstelling noodzakelijk is om de benodigde hulpverlening voor de ouders en kinderen in te zetten en een goed plan te maken voor het contactherstel. De kinderrechter zal daarom de ondertoezichtstelling van [naam01] en [naam02] verlengen voor de duur van een jaar (artikel 1:260, eerste lid, BW).

6.De beslissing

De kinderrechter:
6.1.
verlengt de ondertoezichtstelling van [naam01] en [naam02] tot 31 oktober 2024;
6.2.
verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.
Deze beslissing is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken op 26 oktober 2023 door mr. S. van der Harg, kinderrechter, in aanwezigheid van mr. L.B.M.A. Roozen als griffier, en op schrift gesteld op 7 november 2023.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en de belanghebbende(n) aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend bij de griffie van het gerechtshof te Den Haag.