3.3.Gebruikte bewijsmiddelen
De rechtbank heeft hierna opgenomen de wettige bewijsmiddelen met de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden.
Wanneer hierna wordt verwezen naar een proces-verbaal, wordt - tenzij anders vermeld - bedoeld een ambtsedig proces-verbaal, opgemaakt in de wettelijke vorm door (een) daartoe bevoegde opsporingsambtena(a)r(en). Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, betreft dit de pagina’s van het proces-verbaal met het nummer [nummer] , van de politie eenheid Den Haag, met bijlagen doorgenummerd (pagina 1 t/m 205).
Ten aanzien van feit 1 primair:
1. Het proces-verbaal van verhoor van de verdachte, opgemaakt op 8 oktober 2022, voor zover inhoudende (p. 153):
V: Als ik het goed begrijp heb jij het kindje van 6 op de Loosduidenweg met de Gaslaan aangereden. Klopt dat?
A: Ja.
V: Met welke auto?
A: Die Toyota Yaris.
2. Het verkort proces-verbaal van verkeersongevallenanalyse (niet doorgenummerd), opgemaakt op 28 oktober 2022, voor zover inhoudende:
Op de voetgangersoversteekplaats van de Loosduinseweg in Den Haag had een verkeerongeval plaatsgevonden tussen een personenauto en een voetganger.
Ter plaatse gold een maximumsnelheid voor motorvoertuigen van 50 km/h.
Wij kregen filmbeelden van een bewakingscamera te zien. Uit deze beelden bleek dat:
- Vlak voor de aanrijding een personenauto op de rechter rijstrook afremde om te stoppen voor het rode verkeerslicht bij de voetgangersoversteekplaats.
- Een andere personenauto de hiervoor genoemde personenauto over de linker rijstrook inhaalde.
- Het overstekende kind door de personenauto die over de linkerrijstrook reed op de
voetgangersoversteekplaats werd aangereden.
Kort voorbij de voetgangersoversteekplaats werden op de rijbaan van de Loosduinseweg diverse afgebroken kunststof onderdelen aangetroffen die kennelijk afkomstig waren van het voertuig dat in aanrijding was gekomen met de overstekende voetganger. Uit onderzoek bleek dat een afgebroken kunststof onderdeel afkomstig was van een Toyota Yaris.
Gezien de toedracht die zichtbaar was op de filmbeelden van de bewakingscamera's is aannemelijk dat kort voor de aanrijding het onderlinge zicht tussen de overstekende voetganger en de Toyota werd belemmerd door de personenauto die op de rechter rijstrook afremde voor het rode verkeerslicht.
Uit de analyse van het faselog en de beelden van de bewakingscamera, bleek dat
- De bestuurder van de Toyota op 3 oktober 2022 de stopstreep was gepasseerd, terwijl de voor hem geldende verkeerslichten ongeveer 4,4 seconden rood licht uitstraalden.
- Het slachtoffer op 3 oktober 2022 de voetgangersoversteekplaats opliep, terwijl het voor hem geldende verkeerslicht ongeveer tussen de 1 en 2 seconde groen licht uitstraalde.
- De bestuurder van de Toyota, voorafgaand aan het verkeersongeval, het kruispunt was genaderd, met een gemiddelde indicatieve snelheid, gelegen tussen de 54,4 km/h en 61,6 km/h.
- De bestuurder van de Toyota zijn snelheid verhoogde tijdens het naderen van het kruispunt.
3. Een geschrift, te weten de letselbeschrijving van [slachtoffer] , opgemaakt op 5 december 2022 door S.M. Khargi, forensisch arts KNMG bij GGD Hollands Midden, voor zover inhoudende:
Gegevens van: De heer [slachtoffer] , geboren [geboortedatum 2] 2016.
Betrokkene is op 03-10-2022 op de Spoedeisende Hulp binnengekomen met de ambulance nadat hij aangereden was op het zebrapad. Bij de opvang was er sprake van braaksel in de ademweg en was er een bloed aanwezig bij de uitgang van de pisbuis.
Bij beeldvormend onderzoek in de vorm van een CT -scan en echo-onderzoek werd het volgende letsel waargenomen:
- Een gekneusde long met samenvallen van het longweefsel, mogelijk op basis van het inademen van braaksel;
- Een gescheurde milt zonder dat er veel contrast vloeistof buiten het vaatbed kwam;
- Een scheurwond in de nier met daarbij bloed in de urine;
- Een botbreuk in de wervelboog van de 7e nekwervel;
- Enkele afwijkingen in het hersenweefsel mogelijk passen bij schade aan de uitlopers van de hersencellen (
De rechtbank is met betrekking tot het onder 2 bewezen te verklaren feit van oordeel dat met een opgave van bewijsmiddelen als genoemd in artikel 359, derde lid, van het Wetboek van Strafvordering kan worden volstaan. De verdachte heeft dit feit namelijk bekend en daarna niet anders verklaard. Daarnaast heeft de raadsvrouw geen vrijspraak bepleit. De rechtbank gebruikt de volgende bewijsmiddelen:
1. De bekennende verklaring van de verdachte, afgelegd op de terechtzitting van 13 oktober 2023.
2. Het proces-verbaal van verhoor van getuige [getuige] , opgemaakt op 3 oktober 2022 (p. 7-8).