3.1Eiser heeft op 16 april 2023 een asielaanvraag ingediend. In het aanmeldgehoor van 22 mei 2023 heeft eiser verklaard over zijn bezwaren tegen overdracht aan Kroatië.
In het aanmeldgehoor staat het volgende:
Hebt u opvang gehad in Kroatië?
Ik ben naar een plek gebracht, een soort garage en het was leeg. We moesten
onze kleren gebruiken om te slapen op de grond. Dit was de plaats van de
detentie waarover ik u vertelde.
Kunt u uw eventuele bezwaren toelichten?
De eerste dag van aankomst werd ik heel slecht behandeld. En ze hebben me
naar deze gevangenis gebracht. Het eten bestond elke dag uit twee stukken
brood. En de taal begrijp ik niet en de mensen in Kroatië zijn geen goede
mensen. Ik verwachtte niet dat ik daar zo slecht behandeld zou worden. Het
land is niet goed en veilig voor mij.
Waarom voelt u zich niet veilig in Kroatië?
Omdat ze me slecht behandeld hebben.
Heeft u een klacht ingediend tegen deze slechte behandeling of heeft u dat
geprobeerd?
Ja, ik heb geklaagd bij een politieman en ik heb tegen hem gezegd dat ik maar
twee stukken brood kreeg per dag. Zijn antwoord was dat ik de volgende keer
niet meer naar Kroatië mocht komen.
In de zienswijze staat het volgende:
Gelet op deze uitspraken kan u thans niet volstaan met de enkele overweging, zonder nadere motivering, dat er geen concrete aanwijzingen zijn tot verdragsschending door Kroatië. Dit temeer nu cliënt zelf ook heeft verklaard dat hij slecht is behandeld in Kroatië, hij gedurende meerdere dagen werd vastgehouden in een ruimte zonder bed, waar hij amper te eten kreeg en hem werd gezegd dat hij niet meer terug moest komen naar Kroatië.
4. Ter zitting heeft de gemachtigde van eiser meegedeeld dat zij het teleurstellend vindt dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 13 september 2023 heeft geoordeeld dat voor Kroatië weer van het interstatelijk vertrouwensbeginsel kan worden uitgegaan, maar dat ze ervan uitgaat dat de rechtbank is gebonden aan deze uitspraak en heeft haar gronden gericht op artikel 17, eerste lid, van de Dublinverordening.
Eiser stelt dat Nederland zijn asielaanvraag in het kader van dat artikel 17 aan zich moet trekken en de aanvraag inhoudelijk in behandeling moet nemen vanwege de manier waarop hij werd behandeld in Kroatië en de op grote schaal uitgevoerde pushbacks daar. Volgens eiser werd hij meteen na aankomst in Kroatië in detentie genomen samen met een grote groep vreemdelingen. Na vier dagen detentie werd hij gedwongen om zijn vingerafdrukken af te geven, waarna hem te kennen werd gegeven dat hij Kroatië diende te verlaten en niet meer terug moest keren.
Wat vindt verweerder daarvan?
5. Verweerder ziet hierin geen aanleiding toepassing te geven aan artikel 17, eerste lid, van de Dublinverordening omdat niet is gebleken dat in eisers geval sprake is van een bijzondere individuele omstandigheid. Verweerder mag uitgaan van het interstatelijk vertrouwensbeginsel en de drempel van het arrest Jawowordt niet gehaald.
6. De rechtbank volgt het standpunt van verweerder niet over de toepassing van artikel 17, eerste lid, van de Dublinverordening. Met eiser is de rechtbank van oordeel dat in dit specifieke geval verweerder niet voldoende heeft gemotiveerd waarom geen aanleiding bestaat eisers asielaanvraag aan zich te trekken. De rechtbank vindt daarbij allereerst van belang dat eiser in aanvulling op de gronden ter zitting heeft verklaard dat hij in het detentiecentrum in Kroatië is mishandeld, dus terwijl hij onder de bescherming van de autoriteiten stond. Ook heeft hij onweersproken verklaard dat zijn telefoon en rugzak zijn afgepakt, hij die niet heeft teruggekregen en hij werd geplaatst in een lege ruimte zonder voorzieningen met ongeveer 60 anderen. Er was geen schoon drinkwater, ieder moest zijn behoeften in die ruimte doen op de grond want er was geen toilet, er was geen douche en de voedselvoorziening bestond alleen uit wat brood. Bovendien is eiser na afname van vingerafdrukken niet toegelaten tot de asielprocedure, maar in een geblindeerde auto naar een bos gebracht en daar uit de auto gezet met de mededeling dat hij Kroatië moest verlaten.