ECLI:NL:RBDHA:2023:14799

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
4 oktober 2023
Publicatiedatum
3 oktober 2023
Zaaknummer
SGR 21/7858
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Bestuursprocesrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Niet-ontvankelijkheid van beroep wegens ontbreken bestuursleden van stichting

In deze uitspraak van de Rechtbank Den Haag op 4 oktober 2023, wordt het beroep van de Stichting Werkgroep Nassaubuurt tegen een besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag behandeld. Het college had op 25 november 2021 het bezwaar van de stichting tegen een omgevingsvergunning voor het vergroten van een woning ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelt dat het beroep niet-ontvankelijk is, omdat de stichting door het overlijden van haar voorzitter, A. van Sonsbeeck, en het vertrek van de overige bestuursleden, niet meer vertegenwoordigd is in deze procedure. Dit leidt tot het vervallen van het procesbelang van de stichting.

De rechtbank heeft ambtshalve informatie opgevraagd bij de Kamer van Koophandel en vastgesteld dat de overige bestuursleden sinds 26 november 2021 niet meer in functie zijn. Hierdoor is er niemand meer die de stichting kan vertegenwoordigen in deze rechtszaak. De rechtbank maakt gebruik van artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht om zonder zitting uitspraak te doen, aangezien het beroep kennelijk niet-ontvankelijk is. De uitspraak is gedaan door mr. A.C. de Winter, in aanwezigheid van griffier mr. J.P. Brand, en is openbaar uitgesproken op dezelfde datum. Een afschrift van de uitspraak is naar de betrokken partijen verzonden.

Uitspraak

RECHTBANK DEN HAAG
Bestuursrecht
zaaknummer: SGR 21/7858

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 4 oktober 2023 in de zaak tussen

Stichting Werkgroep Nassaubuurt, te Den Haag,

en

het college van burgemeester en wethouders van Den Haag.

Inleiding

1. In deze uitspraak beslist de rechtbank over het beroep van de stichting tegen het bestreden besluit van 25 november 2021. Met dit besluit heeft het college het bezwaar van de stichting tegen een omgevingsvergunning voor het vergroten van de woning aan de [adres] [nummer] door een uitbouw op de tweede verdieping en een dakterras ongegrond verklaard.

Beoordeling door de rechtbank

2. Omdat het beroep kennelijk niet-ontvankelijk is, doet de rechtbank uitspraak zonder zitting. Artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht maakt dat mogelijk.
3. Op 2 december 2021 heeft A. van Sonsbeeck, als voorzitter, namens de stichting een beroepschrift ingediend. Bij brief van 5 juni 2023 heeft zijn partner aan de rechtbank meegedeeld dat A. van Sonsbeeck op 16 juli 2022 is overleden en dat haar geen andere bestuursleden van de stichting bekend zijn.
4. De rechtbank heeft ambtshalve op 30 augustus 2023 een uittreksel van de stichting opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Uit dit uittreksel blijkt dat de twee overige bestuursleden van de stichting sinds 26 november 2021 niet meer in functie zijn. Door het overlijden van A. van Sonsbeeck heeft de stichting daarom geen bestuursleden meer. Nu er geen bestuursleden zijn die de stichting in deze procedure vertegenwoordigen, is daarmee naar het oordeel van de rechtbank het procesbelang van de stichting komen te vervallen. Dat betekent dat de rechtbank niet toekomt aan een inhoudelijke beoordeling van het beroep.

Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk.
Deze uitspraak is gedaan door mr. A.C. de Winter, rechter, in aanwezigheid van
mr. J.P. Brand, griffier. De uitspraak is uitgesproken in het openbaar op 4 oktober 2023.
griffier
rechter
Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Informatie over verzet

Als partijen het niet eens zijn met deze uitspraak, kunnen zij een verzetschrift sturen naar de rechtbank waarin zij uitleggen waarom zij het niet eens zijn met deze uitspraak. Het verzetschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden. Als partijen graag een zitting willen om het verzetschrift toe te lichten, moeten zij dit in het verzetschrift vermelden.