ECLI:NL:RBDHA:2023:12742

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
30 augustus 2023
Publicatiedatum
25 augustus 2023
Zaaknummer
C/09/625450 / HA ZA 22-181
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Collectieve actie van Stichting Namaakbestrijding React tegen SHLC Technology Co., Limited en ZC (FR) Limited inzake de handhaving van intellectuele eigendomsrechten

In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 30 augustus 2023 een tussenvonnis gewezen in een collectieve actie van Stichting Namaakbestrijding React tegen SHLC Technology Co., Limited en ZC (FR) Limited. De zaak betreft de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, waarbij Stichting React optreedt namens een groep rechthebbenden die stellen dat hun intellectuele rechten zijn geschonden door de verkoop van namaakproducten via het e-commerce platform Vova. De rechtbank heeft in het vonnis bepaald dat de nauw omschreven groep personen wier belangen door Stichting React worden behartigd, bestaat uit alle rechthebbenden op intellectuele eigendomsrechten, met name leden van Coöperatie SNB-REACT U.A. De rechtbank heeft ook geoordeeld dat voor rechthebbenden zonder woonplaats in Nederland het opt-out regime van toepassing is, in plaats van het opt-in regime. Dit besluit is genomen op basis van de motivering van Stichting React dat het praktisch ondoenlijk is om van internationale rechthebbenden een opt-in verklaring te verlangen. Daarnaast heeft de rechtbank Stichting React opgedragen om een advertentietekst te publiceren in het dagblad Trouw, waarin de collectieve actie wordt aangekondigd en waarin wordt uitgelegd hoe rechthebbenden zich kunnen afmelden voor de procedure. De rechtbank heeft ook ingestemd met de wijze waarop Stichting React bekende personen zal informeren over de procedure, namelijk via digitale kanalen. De zaak is verwezen naar de rolzitting van 25 oktober 2023 voor vonnis.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK DEN HAAG

Team handel
zaaknummer / rolnummer: C/09/625450 / HA ZA 22-181
Vonnis van 30 augustus 2023
in de zaak van
STICHTING NAMAAKBESTRIJDING REACT, te Amsterdam,
eiseres,
advocaat mr. T. Brohm te Amsterdam,
tegen

1.de vennootschap naar Chinees rechtSHLC TECHNOLOGY CO., LIMITED, te Hong Kong, Volksrepubliek China,

2. de vennootschap naar Frans recht
ZC (FR) LIMITED, te Parijs, Frankrijk,
gedaagden,
niet verschenen.
Partijen zullen hierna Stichting React, SHLC en ZC genoemd worden Met SHLC c.s. worden gedaagden hierna gezamenlijk aangeduid.

1.De procedure

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
  • het tussenvonnis van 5 juli 2023;
  • de akte houdende reactie op tussenvonnis van 5 juli 2023, met één productie.
1.2.
Vervolgens is een datum voor dit vonnis bepaald.
1.3.
Het vonnis heeft alleen betrekking op de voorschriften voor collectieve vorderingen als bedoeld in artikel 1018c Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) tot en met 1018g Rv.

2.De verdere beoordeling

2.1.
Naar aanleiding van het tussenvonnis van 5 juli 2023 heeft Stichting React zich bij akte van 2 augustus 2023 op een aantal punten uitgelaten, die hierna zullen worden besproken.
Nauw omschreven groep personen
2.2.
Volgens Stichting React behoren tot de nauw omschreven groep personen wier belangen zij in deze collectieve procedure behartigt “alle rechthebbenden op intellectuele eigendomsrechten, met name zijnde leden van Coöperatie SNB-REACT U.A., op wier intellectuele rechten inbreuk is gemaakt door SHLC c.s. via het e-commerce platform www.vova.com (hierna: Vova), met name door de verkoop van namaakproducten (counterfeit)”.
2.3.
De rechtbank stemt hier mee in, met dien verstande dat er na de woorden “intellectuele eigendomsrechten” de passage “volgens Stichting React” worden ingevoegd, aangezien de rechtbank de gestelde inbreuk nog niet heeft vastgesteld.
Opt-out regime voor buitenlandse rechthebbenden (artikel 1018f lid 5 Rv)
2.4.
Stichting React heeft in haar akte verzocht te bepalen dat voor rechthebbenden die geen woonplaats of verblijf in Nederland hebben niet het opt-in regime geldt, maar het opt-out regime van artikel 1018f lid 1 Rv. Hiertoe heeft Stichting React naar voren gebracht dat de benadeelden in deze zaak bestaan uit grote internationale merkhouders, die de activiteiten van Stichting React - onder meer het voeren van collectieve acties om de handel in namaakproducten te bestrijden - steunen. Als de leden niet met deze procedure willen instemmen, is een opt-out verklaring voldoende om dat kenbaar te maken. Het is zeer bewerkelijk en tijdsintensief en daardoor praktisch ondoenlijk om van (veelal grote internationale) rechthebbenden voor elke collectieve procedure een opt-in verklaring te verlangen.
2.5.
De rechtbank acht deze motivering toereikend om te bepalen dat voor rechthebbenden die geen woonplaats of verblijf in Nederland hebben het opt-out regime als bedoeld in artikel 1018f lid 1 Rv van toepassing is.
Advertentie in landelijk dagblad
2.6.
De rechtbank heeft onder 3.16 van het tussenvonnis een tekstvoorstel gedaan voor een advertentie in een of meer landelijke dagbladen.
2.7.
Stichting React heeft deze advertentietekst iets aangepast. De achtergrond hiervan is, zo heeft zij aangevoerd, in de eerste plaats dat de meeste leden van de Coöperatie React SHLC c.s. kennen via de naam van het door SHLC c.s. geëxploiteerde e-commerceplatform Vova. In de tweede plaats moet de tekst worden aangepast vanwege het opt-out regime voor buitenlandse belanghebbenden. Stichting React verzoekt, als de rechtbank publicatie noodzakelijk acht, te bepalen dat de advertentietekst uitsluitend wordt geplaatst in het dagblad Trouw.
2.8.
De rechtbank acht publicatie in een nieuwsblad noodzakelijk, nu artikel 1018f Rv dit voorschrijft. De rechtbank stemt in met de door Stichting React voorgestelde advertentietekst en de plaatsing hiervan in (uitsluitend) het dagblad Trouw. Dat betekent dat de advertentietekst als volgt komt te luiden:
Collectieve actie van Stichting Namaakbestrijding React tegen SHLC TECHNOLOGY CO., LIMITED en ZC (FR) Limited (handelend onder de naam Vova) inzake de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, waaronder met name de bestrijding van namaak.
Stichting Namaakbestrijding React (hierna: Stichting React) voert bij de rechtbank Den Haag een procedure tegen SHLC en ZC over hun beweerdelijke inbreukmakende activiteiten via het e-commere platform Vova. De dagvaarding is op 23 februari 2022 aangetekend in het register voor collectieve vorderingen (https://www.rechtspraak.nl/Registers/centraal-register-voor-collectieve-vorderingen).
Wilt u niet dat ook uw belangen in deze procedure worden behartigd, stuur dan vervolgens een bericht aan de rechtbank Den Haag, team Handel, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Vermeld daarin dat uw verzoek betrekking heeft op zaak/rolnummer C/09/ 625450 / HA ZA 22-181. U kunt dit doen tot en met 30 oktober 2023.”
Aanschrijving van bekende personen (artikel 1018f lid 3 Rv)
2.9.
Stichting React is in haar akte ingegaan op de wijze waarop aan ‘bekende personen’ mededeling wordt gedaan als bedoeld in artikel 1018f lid 3 Rv. Volgens haar is aanschrijving bij ‘gewone brief’ niet zinvol omdat zij de internationale belanghebbenden het beste kan bereiken via haar eigen kanalen en die van Coöperatie React. Stichting React verzoekt te bepalen dat de mededeling, in de Engelse taal, onder de aandacht wordt gebracht via haar eigen digitale nieuwsbrief (per e-mail) en via haar website https://www.react.org/solutions/react-foundation.
2.10.
De rechtbank stemt hiermee in. De tekst van die mededeling wordt hierna bepaald.
Tekst van de mededeling
2.11.
De rechtbank heeft onder 3.17 van het tussenvonnis een tekstvoorstel gedaan voor plaatsing in het centraal register voor collectieve vorderingen. Stichting React heeft in haar akte een aangepaste tekst voorgesteld, in aansluiting op de onder 2.7 bedoelde aanpassingen. De rechtbank stemt hiermee in, met dien verstande dat het briefadres van de rechtbank wordt gehandhaafd. Dit betekent dat de tekst als volgt komt te luiden:
Collectieve actie van Stichting Namaakbestrijding React tegen SHLC TECHNOLOGY CO., LIMITED en ZC (FR) Limited (handelend onder de naam Vova) inzake de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, waaronder met name de bestrijding van namaak.
Stichting Namaakbestrijding React (hierna: Stichting React) voert bij de rechtbank Den Haag een procedure tegen SHLC en ZC (handelend onder de naam Vova) over hun beweerdelijke inbreukmakende activiteiten. Stichting React is door de rechtbank aangewezen als exclusieve belangenbehartiger.
Niet meedoen of juist wel meedoen
Als u behoort tot de groep van personen of ondernemingen voor wie Stichting React opkomt en u vindt het goed dat Stichting React ook uw belangen behartigt, dan hoeft u niets te doen.
Als u niet wilt dat ook uw belangen in deze procedure worden behartigd (bijvoorbeeld omdat u hiervoor zelf een procedure wilt voeren), dan kunt u dat aan de rechtbank kenbaar maken. [U bent
dan niet aan de uitspraak in deze zaak gebonden, maar u kunt er ook geen rechten aan ontlenen.] Stuur dan een brief aan de Rechtbank Den Haag, Team Handel, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt dit doen tot en met 30 oktober 2023.
U kunt de volgende tekst gebruiken:
“Ik wil niet dat in de collectieve actie van Stichting React (zaak/rolnummer C/09/625450 / HA ZA 22-181) mijn belangen worden behartigd en wens mij daarvan te bevrijden.”
2.12.
De rechtbank zal bepalen dat Stichting React deze mededeling/aankondiging i) zal plaatsen in het centraal register voor collectieve vorderingen, ii) zal opnemen in haar
nieuwsbrief en iii) zal plaatsen op haar website https://www.react.org/solutions/react-foundation.
Termijn voor het beproeven van een minnelijke regeling of het aanvullen van de gronden van de vordering? (artikel 1018g Rv)
2.13.
Stichting React heeft blijkens haar akte geen behoefte aan het bepalen van een termijn voor een minnelijke regeling en voor het aanvullen van de gronden van de vordering.
2.14.
De zaak zal worden verwezen naar de rolzitting van 25 oktober 2023 voor vonnis.

3.De beslissing

De rechtbank
3.1.
bepaalt dat tot de nauw omschreven groep personen wier belangen in deze collectieve vordering door Stichting React behoren alle rechthebbenden op intellectuele eigendomsrechten, met name zijnde leden van Coöperatie SNB-REACT U.A., op wier
intellectuele rechten volgens Stichting React inbreuk is gemaakt door SHLC c.s. via het e-commerce platform www.vova.com (hierna: Vova), met name door de verkoop van namaakproducten (counterfeit);
3.2.
bepaalt dat voor rechthebbenden die geen woonplaats of verblijf in Nederland hebben het opt-out regime als bedoeld in artikel 1018f lid 1 Rv van toepassing is;
3.3.
draagt Stichting React op om de onder 2.8 bedoelde tekst uiterlijk 13 september 2023 te laten publiceren in het dagblad Trouw;
3.4.
draagt Stichting React op om de onder 2.11 bedoelde mededeling uiterlijk 13 september 2023:
- te plaatsen in het centraal register voor collectieve vorderingen;
- in haar nieuwsbrief op te nemen in de Engelse taal;
- op haar website https://www.react.org/solutions/react-foundation te plaatsen in de Engelse taal;
3.5.
draagt de griffier op om van dit tussenvonnis aantekening te maken in het centraal register voor collectieve vorderingen;
3.6.
verwijst de zaak naar de rolzitting van 25 oktober 2023 voor vonnis.
Dit vonnis is gewezen door mr. J.L.M. Luiten en in het openbaar uitgesproken op 30 augustus 2023. [1]

Voetnoten

1.type: 1554