ECLI:NL:RBDHA:2023:11443

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
27 juli 2023
Publicatiedatum
2 augustus 2023
Zaaknummer
AWB 23/611
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Vreemdelingenrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Beroep tegen terugkeerbesluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, eiseres heeft zelfstandig teruggekeerd naar Argentinië

In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 27 juli 2023 uitspraak gedaan in een beroep tegen een terugkeerbesluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Eiseres, een Argentijnse vrouw, had een terugkeerbesluit ontvangen op 27 december 2022, waarin werd bepaald dat zij binnen 28 dagen de Europese Unie diende te verlaten. Eiseres heeft tegen dit besluit beroep ingesteld, maar de rechtbank heeft geoordeeld dat zij geen procesbelang meer heeft, omdat zij op 27 december 2022 zelfstandig naar Argentinië is teruggekeerd. Dit betekent dat het terugkeerbesluit feitelijk is uitgewerkt.

De rechtbank heeft de zaak behandeld op basis van artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht, zonder zitting. Eiseres stelde dat het terugkeerbesluit ten onrechte was opgelegd, omdat zij een duurzame relatie heeft met haar Nederlandse partner en op 11 januari 2023 met hem is getrouwd. Echter, de rechtbank oordeelde dat, gezien de vrijwillige terugkeer van eiseres naar haar land van herkomst, er geen inhoudelijke beoordeling van het beroep nodig was. Daarom werd het beroep niet-ontvankelijk verklaard.

De uitspraak is gedaan door mr. K.M. de Jager, in aanwezigheid van mr. S.D.C.J. Verheezen als griffier. De rechtbank heeft geen aanleiding gezien voor een proceskostenveroordeling. Tegen deze uitspraak kan binnen zes weken verzet worden gedaan bij de rechtbank.

Uitspraak

RECHTBANK DEN HAAG

Zittingsplaats Middelburg
Bestuursrecht
Zaaknummers: AWB 23/611

uitspraak van de enkelvoudige kamer in de zaak tussen

[naam] , eiseres

V-nummer: [nummer]
en

de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, verweerder

Procesverloop

Bij besluit van 27 december 2022 (het bestreden besluit) heeft verweerder aan eiseres een terugkeerbesluit opgelegd en bepaald dat zij binnen een termijn van 28 dagen de Europese Unie dient te verlaten.
Eiseres heeft tegen het bestreden besluit beroep ingesteld.
De rechtbank doet op grond van artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) uitspraak zonder zitting.

Overwegingen

1. Eiseres is geboren op [geboortedatum] en heeft de Argentijnse nationaliteit.
2. Bij het bestreden besluit heeft verweerder aan eiseres een terugkeerbesluit opgelegd op grond van artikel 62a, van de Vreemdelingenwet 2000.
3. Eiseres vindt dat aan haar ten onrechte een terugkeerbesluit is opgelegd. Eiseres stelt dat zij een duurzame relatie heeft met haar Nederlandse partner, [naam 2] Zij is op 11 januari 2023 met hem getrouwd.
De rechtbank oordeelt als volgt.
4. Vaststaat dat eiseres op 27 december 2022 vanuit Nederland naar Argentinië is teruggekeerd. Eiseres is, gelet daarop binnen de gestelde vertrektermijn, zelfstandig teruggekeerd naar haar land van herkomst en zij heeft daarmee voldaan aan de terugkeerverplichting van het terugkeerbesluit. Hiermee is het terugkeerbesluit feitelijk uitgewerkt. Onder deze omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat eiseres geen belang heeft bij een inhoudelijke beoordeling van haar beroep. Om die reden is haar beroep niet-ontvankelijk.
5. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk.
Deze uitspraak is gedaan door mr. K.M. de Jager, rechter, in aanwezigheid van mr. S.D.C.J. Verheezen, griffier, op 27 juli 2023 en openbaar gemaakt door middel van geanonimiseerde publicatie op
www.rechtspraak.nl.
Afschrift verzonden aan partijen op:

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kan
binnenzes weken na de dag van verzending daarvan verzet worden gedaan bij deze rechtbank. De indiener van het verzetschrift kan daarbij vragen in de gelegenheid te worden gesteld over het verzet te worden gehoord.