Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
uitspraak van de enkelvoudige kamer in de zaak tussen
[naam eiser], eiser
de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, verweerder
Procesverloop
Overwegingen
Verder is het, zoals de Afdeling onder rechtsoverweging 21 van voormelde afdelingsuitspraak heeft overwogen, eerst en vooral aan de rechtbank om, in het licht van wat een vreemdeling heeft aangevoerd en overgelegd, het standpunt van de staatssecretaris daarover en wat algemeen bekend is over het land van herkomst, te beoordelen of zich Bahaddar-omstandigheden voordoen. Ingevolge artikel 83a van de Vw vindt bij de rechtbank namelijk een volledig en ex-nunconderzoek plaats. Dat betekent dat de rechtbank een zo actueel mogelijke beoordeling verricht van wat een vreemdeling heeft aangevoerd en overgelegd. Zij betrekt daarbij ook kenbaar de algehele situatie in het land van herkomst. Heeft een vreemdeling daar niets over aangevoerd, maar blijkt uit algemeen bekende informatie onmiskenbaar dat die situatie ernstig is verslechterd, dan betrekt de rechtbank die verslechtering ook in haar oordeel.
“(…) Tijdens mijn eerste asielprocedure is geen aandacht geweest voor mijn psychische problemen.”Tijdens het gehoor opvolgende aanvraag is eiser gevraagd waar hij bang voor is in Tunesië. Eiser heeft hierop geantwoord:
“Ik ga niet terug. Ik ga dan ziek worden.”In antwoord op de vraag wat er met hem zal gebeuren bij terugkeer naar Tunesië heeft eiser verklaard:
“Ik zal financieel en geestelijk moe worden.”(p. 2 verslag gehoor opvolgende aanvraag). Verder heeft eiser verklaard dat zijn neef hem in zijn jeugd seksueel mishandeld heeft, toen eiser negen en vijftien jaar was. In antwoord op de vraag of eiser voor zijn neef vreest als hij terug moet naar Tunesië heeft eiser verklaard:
“Ik durf niet meer onder ogen van de mensen daar te komen. Ik vrees niet voor de dood van hun. Ik ben een buitenbeentje geworden in Tunesië en heb een reputatie waardoor ik niet onder ogen bij de mensen wil komen. Ik kom uit het zuiden van het land. De zuiderlingen zijn conservatieve mensen.”(p. 3 verslag gehoor opvolgende aanvraag).
“betrokkene geeft aan dat het niet juist is dat hij 100% is opgeknapt: hij voelt zich nog altijd psychisch niet goed. Hij kan niet terug naar het spreekwoordelijke hol van de leeuw nu hij aldaar geen adequate en vooral effectieve behandeling kan ondergaan. Alles herleeft in het land van terugkeer, wat een 3 EVRM-risico met zich meebrengt.”In de gronden van beroep stelt eiser dat zijn medische problematiek
“(…) niet is erkend als mogelijke reden voor het nalaten gedetailleerd te kunnen verklaren waarom Tunesië voor hem niet als veilig land van herkomst kan worden aangemerkt.”
Uit de Kamerbrief van 20 december 2021 (kenmerk 3696690, te raadplegen via www.rijksoverheid.nl) blijkt dat in december 2021 een ‘Kort thematisch ambtsbericht Tunesië’ is uitgebracht dat de politieke ontwikkelingen, de veiligheidssituatie en de ontwikkelingen met betrekking tot de mensenrechten in Tunesië vanaf 25 juli 2021 beschrijft, voor zover deze van belang zijn voor de beoordeling van asielverzoeken van personen die afkomstig zijn uit dit land. Op basis van dit ambtsbericht zijn journalisten, activisten en politieke opponenten die kritiek uiten op de president en/of regering aangemerkt als categorie waarvoor verhoogde aandacht geldt. Uit deze algemeen bekende informatie blijkt naar het oordeel van de rechtbank niet onmiskenbaar dat de algehele situatie in Tunesië ernstig is verslechterd.