3.3.Gebruikte bewijsmiddelen
De rechtbank heeft hierna opgenomen de wettige bewijsmiddelen met de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden.
Wanneer hierna wordt verwezen naar een proces-verbaal, wordt - tenzij anders vermeld - bedoeld een ambtsedig proces-verbaal, opgemaakt in de wettelijke vorm door (een) daartoe bevoegde opsporingsambtena(a)r(en). Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, betreft dit de pagina’s van het proces-verbaal met het BVH nummer [nummer] , onderzoek [onderzoeksnaam] , van de politie eenheid Den Haag, team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel, met bijlagen (doorgenummerd pagina 1 t/m 236).
1. Het proces-verbaal van aanhouding van verdachte [verdachte] , opgemaakt op 14 april 2022, voor zover inhoudende (p. 18):
Op 14 april 2022 reden wij verbalisanten op de Oudeweg te Nootdorp. Gekomen bij de begraafplaats op de Noordweg te Pijnacker hebben wij verbalisanten het voertuig een stopteken gegeven ter controle op naleving van de Wegenverkeerswet 1994. Het Franse voertuig was voorzien van het kenteken [kenteken] . Wij verbalisanten zagen dat het voertuig harder ging rijden dan de toegestane maximum snelheid van 60 km/h. Wij verbalisanten zagen dat onze boordsnelheid 90 km/h was. Gezien het feit dat het voertuig niet wilde stoppen hebben wij het optisch signaal aangedaan om aandacht te trekken van de bestuurder. Hierop werd niet gereageerd. Vervolgens zagen wij dat de bestuurder naar links stuurde om inhalen onmogelijk te maken. Vervolgens hebben wij verbalisanten het optisch signaal laten vergezellen van geluidssignalen. Hierop hebben wij verbalisanten het voertuig ingehaald en hebben
vervolgens het voertuig een stopteken aan de achterzijde gegeven. Hieraan voldeed de bestuurder.
Op donderdag 14 april 2022 te 10:30 uur heb ik verbalisant de bestuurder
aangesproken en op naleving van de Wegenverkeerswet 1994 gevorderd naar het rijbewijs van de bestuurder. Hieraan kon de bestuurder niet aan voldoen. Vervolgens heb ik verbalisant de bestuurder gevraagd naar zijn paspoort. De bestuurder kon hier niet aan voldoen. Op donderdag 14 april 2022, te 10:35, heb ik verbalisant de bestuurder gefouilleerd ter naleving van de Wet ID. Ik verbalisant trof geen paspoort en of rijbewijs aan. Omdat ik verbalisant geen identiteitspapieren aantrof heb ik het voertuig doorzocht aan de bestuurderszijde. Ik verbalisant zag achter de bestuurderstoel allerlei buitenboordmotoren liggen. Hierop vroeg ik de bestuurder van wie deze buitenboordmotoren waren en of hij aankoopbewijzen bij zich had. Hieraan kon de bestuurder niet voldoen. Op donderdag 14 april 2022, te 10:45 uur, heb ik de bestuurder op de Noordweg te Pijnacker aangehouden terzake Wet ID.
2. Het proces-verbaal van verhoor van verdachte [verdachte] , opgemaakt op 15 april 2022, voor zover inhoudende (p. 53-56):
V: Van wie is de auto (Citroen Evasion [kenteken] ) waarin u gisteren reed?
A: Dat was van die man die tegen ons heeft gezegd dat als wij die spullen voor hem
op gingen halen. Dan zou hij ons gratis naar Engeland laten gaan.
V: Van wie zijn de spullen (boot, buitenboordmotor en reddings/zwemvesten) die in de auto lagen?
A: Dat is een persoon die mensensmokkelaar is in Frankrijk. Die heet [naam] . [naam] of zo iets.
V: Hoe komt u in contact met deze [naam] ?
A: Ik heb u al gezegd. Ik heb geen telefoon bij mij.
V: Dat gaat dus via de telefoon?
A: Ja. Via die vriend van mij, die hier samen met mij is.
V: Waar moesten deze spullen naar toe?
A: Ze moesten naar Frankrijk.
V: Waar in Frankrijk?
A: In Duinkerke hadden ze tegen ons gezegd.
V: Hoe ging de communicatie dan? Belden jullie of moesten jullie een berichtje
sturen?
A: Met wie?
V: Voor de mensen voor wie jullie de spullen op moesten halen.
A: Over de telefoon deden wij dit.
V: Belden jullie dan?
A: Ik niet, maar die persoon die naast mij zat. Die sprak met hun, die belde met hun.
V: wat moest er met deze boot en motor en zwemvesten gebeuren?
A: Het was bedoeld voor mensen die de overtocht wilden maken. Ik heb al vaker gezegd tegen die jongen dat we die spullen niet mogen vervoeren, dat het verboden is en dat het strafbaar is. Vraag maar aan die jongen. Ik heb het wel
honderd keer gevraagd.
V: Wist je wat je ging halen?
A: Ja.
V: Dus je wist wat je ging halen. Alleen niet waar.
A: Ja.
V: Dus u deed het omdat het u beloofd was om dan gratis naar Groot-Brittannië te mogen?
A: Ja, ik en mijn gezin mochten dan gratis komen.
V: Eigenlijk wist u dus dat het fout was wat u ging doen?
A: Ja zeker.
3. Het proces-verbaal van verhoor van verdachte [verdachte] , opgemaakt op 17 april 2022, voor zover inhoudende (p. 106-108):
V:Als je dit "klusje" zou doen zou men je helpen met vrouw en kind. Wat bedoelde ze daarmee?
A:Dat ze zeg maar geen geld van ons vragen en ons sturen met vrouw en kinderen naar Engeland.
V:Weet je wat het normaal kost om de reis naar Engeland te maken?
A:Nou voor iemand alleen kost het twee a drieduizend Engelse pond. Met vrouw en kind kost het acht a negen duizend.
V: Wat voor spullen werden er in het voertuig geladen?
A: Motor en spullen voor boot
V: Waar worden deze spullen voor gebruikt?
A: voor mensen naar andere kant te sturen
V: Je zegt mensen naar de andere kant sturen, maar welke kant?
A: Naar Engeland sturen
V:Heb jij gehoord van de gevaren van de oversteek met zo'n boot?
A:Ja, het klopt. Het is gevaarlijk maar mensen gaan toch.
V:Waar moest jij de boot naartoe brengen?
A:Naar Duinkerken.
V:Waar zou de boot voor worden gebruikt?
A:lk heb al vaker dit antwoord gegeven. Hij wordt gebruikt voor het maken van de oversteek naar Engeland.
4. Het proces-verbaal van bevindingen – onderzoek KMAR, opgemaakt op 14 januari 2022, voor zover inhoudende (p. 135-146):
De migratie van illegale vreemdelingen van Frankrijk naar Groot-Brittannië is grotendeels verschoven van verstoppen in vrachtwagens, naar de oversteek in rubberbootjes over het Kanaal. Gezien het feit dat het Nauw van Calais de drukste vaarroute is ter wereld, in samenhang met de explosieve toename van overtochten door migranten, komt het met regelmaat voor dat de migranten in gevaarlijke situaties komen. In dit proces-verbaal worden een aantal aspecten beschreven die het te duchten levensgevaar, zoals genoemd in artikel 197a lid 5 Wetboek van Strafrecht, met betrekking tot het smokkelen van migranten per rubberboot op zee kunnen onderbouwen.
De Dover Strait staat genoemd in het Guinness world records boek. Dit betreft de drukst bevaren zeeroute. Hier passeren 500 - 600 schepen per dag.
leder vaartuig moet voorzien zijn van een rompidentificatienummer en een plaatje van de bouwer, met daarop de fabrikant, GE-markering, maximale belasting en het aanbevolen aantal personen aan boord tijdens het varen. Het vaartuig moet beveiligd zijn tegen overboord vallen en er moeten voorzieningen zijn om weer aan boord te kunnen komen. In ieder vaartuig moet een handleiding aanwezig zijn evenals brandblusapparatuur, welke afgestemd is op het brandgevaar van het vaartuig.
Door overbelading van een vaartuig worden de vaareigenschappen negatief beïnvloed. De normaal maximaal haalbare snelheid zal omlaag gaan. Met de getijdestroom en golven tegen de vaarrichting in zal de maximaal haalbare snelheid nog verder verminderen. Door de te zware belading zal het vaartuig niet de vaareigenschappen hebben waarvoor het is ontworpen en zich onvoorspelbaar bewegen. Een vaartuig is in het algemeen (rompvorm, stabiliteit) om, zeker op zee, mee te bewegen met de aanwezige golfslag. Bij een vaartuig welke door te zware belading dieper in het water ligt, zodat de gewenste waterlijn omlaag gaat en het ontworpen vrijboord (afstand tussen het water en hoogte vaartuig) afneemt, zal het gevaar overspoeld te worden door golven toenemen.
Het drijfvermogen van reddingsvesten wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid Newton (N) en zijn in 4 categorieën onder te verdelen: 50N, 100N, 150N en 275N. Het reddingsvest met 50N wordt ook wel een zwemvest genoemd. 50N zwemvesten zijn aan te raden voor zwemmers in beschutte wateren en voor watersporten in gebieden waar altijd voldoende hulp voorhanden is. Dit type zwemvest biedt onvoldoende drijfvermogen voor iemand die zichzelf niet kan redden. Het is niet ontworpen om een persoon die op zijn buik met zijn gezicht
in het water ligt, om te kunnen draaien.
Aan boord van een sloep of open motorboot kun je de -persoonlijke- keuze maken tussen een vast of een opblaasbaar vest. Bij een opblaasbaar reddingvest is 150N of 275N geschikt, afhankelijk van het vaargebied en de activiteit. 150N is genoeg voor algemeen gebruik op open water, maar op open zee en/of onder extreme omstandigheden is een 275N reddingvest aan te raden. Alle nieuwe reddingsvesten die in Nederland verkocht worden, moeten ISO12402 goedgekeurd zijn
Oudere vesten zijn voorzien van een CE-keurmerk; EN393 of EN399, afhankelijk van het drijfvermogen dat ze leveren.
5. Het proces-verbaal van bevindingen – onderzoek rubberboot, opgemaakt op 18 april 2022, voor zover inhoudende (p. 152-153):
Naar aanleiding van de mogelijkheid tot overbelading van boten is op maandag 18 april 2022, omstreeks 13:30 uur de rubberboot, welke werd aangetroffen in de Citroën, onderzocht. De rubberboot was in de lengte 7,5 a 8 meter lang. In de breedte had de rubberboot een afmeting van 2,5 a 3 meter.
Ik zag dat de rubberboot ongeveer 2,5 a 3 meter breed was. Ik zag dat de rubberboot er nieuw uit zag en dat er geen merk op de rubberboot was aangebracht of dat er een merk verwijderd was. De buitenboordmotor was ook merkloos en zag er ongebruikt uit. Er waren naast de rubberboot ook 40 reddingsvesten in beslag genomen. Bij de rubberboot zaten nog een aantal triplex bodemplaten die op de bodem aan de binnenzijde van de boot gelegd kon worden voor versteviging. Er zaten 2 handpompen bij de rubberboot om hem op te kunnen blazen. Er zat een lege jerrycan bij de boot, mogelijk om extra brandstof mee te kunnen vervoeren. Ondanks dat de boot een nieuwe indruk gaf zag deze er niet professioneel uit of voor de commerciële verkoop bestemd was. Het houten schot aan de achterzijde van de boot was van triplex hout gemaakt en met de hand geschilderd of gespoten.
6. Het proces-verbaal van bevindingen – bevindingen zwemvest, opgemaakt op 21 april 2022, voor zover inhoudende (p. 183-184):
Naar aanleiding van informatie in dat proces-verbaal heb ik een reddingsvest bekeken uit het Franse voertuig met kentekennummer: [kenteken] . Reddingsvest met 50N wordt ook wel zwemvest genoemd en zijn aan te raden voor zwemmers in beschutte wateren en voor watersporten in gebieden waar altijd voldoende hulp voorhanden is. Het vest welke uit het Franse voertuig met kentekennummer: [kenteken] is gehaald voor onderzoek betreft een zwemvest. Dit zwemvest heeft geen enkel label waaruit te herleiden is waar het gemaakt is, van wat voor soort
materiaal het gemaakt is en uit welk drijfvermogen het vest bestaat. Het vulsel van het zwemvest is gelijkend op geperst bubbeltjes isolatie. Het zwemvest uit het Franse voertuig met kentekennummer: [kenteken] heeft geen enkele sticker
in het vest gestikt waaruit op te maken is aan welke eisen dit zwemvest moet voldoen of geschikt is voor welk gebruik.