Uitspraak
Rechtbank den haag
1.De procedure
2.De feiten
Intake; alle te verhuizen items worden opgenomen per gebruikersgroep waardoor tevens een beeld wordt verkregen van de logistiek in zowel de oud- als nieuwbouw;
Operationeel verhuisplan; de werkwijze in logistieke zin, inzet van materiaal en resources en verhuisvolumes worden vastgelegd per deelverhuizing in een operationeel verhuisplan;
Definitief prijzenblad; op basis van stap A en B wordt het prijzenblad definitief gemaakt op basis van de in de Definitieve Inschrijving overeengekomen tarieven (bijlage A Prijzenblad).
allereerst wordt beoordeeld of het prijzenblad is ingevuld conform de eisen van het prijzenblad;
de totaalprijs, de inschrijfsom wordt meegenomen in de berekening van Gunnen-op-Waarde.
all-in prijzen industriële (laboratoria)verhuizing (inclusief materialen, uren etc.)
verrekentarieven uren (voor eventueel meerwerk)
verrekentarieven materiaal (voor eventueel meerwerk).
Het prijzenblad lijkt niet correct te zijn ingevuld. De ingediende eenheidsprijzen, in ieder geval waar het gaat om de lab-, kantoor en ADR verhuizing, lijken (onrealistisch) laag, waardoor in de uitvoeringsfase, bij een eventuele gunning, een en ander tot problemen kan gaan leiden.
De ingediende prijzen voor lab- en kantoorverhuizingen lijken, geen logische samenhang te hebben, zoals bedoeld in paragraaf 3.4 gunningsleidraad (“er dient een logische samenhang te zijn tussen de opgegeven prijzen; dit betekent dat de opgegeven prijs voor een eenvoudigere dienst nooit hoger mag zijn dan voor een complexere dienst”).
Bent u zich ervan bewust dat, indien de opdracht aan u gegund wordt, de geoffreerde eenheidsprijzen (per m3, stuk of eenheid) zoals opgenomen in kolom D8 t/m D20 van het door u ingediende prijzenblad contractueel de vergoeding per eenheid zijn voor de uitvoering van de opdracht? Is inschrijver zich hiervan bewust en doet inschrijver de ingediende eenheidsprijzen gestand?
Indien het antwoord op de vorige vraag bevestigend is, kunt u aantonen dat de eenheidsprijzen in cel D8 t/m D20 van het door u ingediende prijzenblad niet onrealistisch laag zijn?
de prijzen zijn zonder enig voorbehoud gebaseerd op de laatste versie van de aanbestedingsstukken inclusief eventuele nota’s van inlichtingen;
[..] niet-correct ingevulde Prijzenbladen worden ongeldig verklaard;
U verbindt geen voorwaarden aan uw Inschrijving.
U schrijft in zonder voorbehouden.
“Wij staan voor onze inschrijfsom en zullen voor die prijs de verhuizing uitvoeren, zonder meerkosten.“, en;
“Wij bieden aan de verhuizing uit te voeren voor de door ons aangeboden inschrijfsom. Die doen wij gestand.”, en;
“Wij doen in geval van meerwerk ook de genoemde eenheidsprijzen gestand.”
In uw toelichting op het prijzenblad stelt u dat de aangeboden prijs per eenheid (m3) voor laboratorium en kantoor verhuizing laag ogen, maar dat in werkelijkheid niet zijn. U licht toe dat de verhuiskosten kantoor en laboratorium zijn verrekend naar het volume van het prijzenblad, te weten 9.000 m3 laboratorium en 2.500 m3 kantoor, waarbij u aangeeft dat de verhuiskosten (de subtotalen in cel E8 en cel E9) zijn gebaseerd op een volume van 3.500 m3 respectievelijk 1.250 m3.
Uit uw antwoord in uw brief van 9 februari jl. op de verduidelijkingsvraag 2 blijkt ook dat de aangeboden prijs per eenheid voor kantoorverhuizing in cel D9 van het prijzenblad niet is ingevuld conform de opzet van het prijzenblad. De aangeboden prijs per eenheid bevat zoals u stelt de componenten projectleiderschap en projectmanagement, terwijl dit in rij 14 en 15 t/m 18 van prijzenblad separaat moest worden geprijsd.
3.Het geschil
primair:de Staat te gelasten de brief houdende ongeldigverklaring in te trekken;
subsidiair:de Staat te verbieden de opdracht voort te zetten en de Staat te gelasten, als hij de opdracht nog wil vergeven, over te gaan tot heraanbesteding;
4.De beoordeling van het geschil
eenheidsprijzenen
verrekentarieven, waarna aan de hand van in het prijzenblad reeds opgenomen (fictieve) aantallen of verrekenfactoren automatisch een “inschrijfprijs totaal” wordt berekend. Deze totaalprijs wordt vervolgens meegenomen in de berekening van de economisch meest voordelige inschrijving (zie hetgeen onder 2.6 is weergegeven en vraag en antwoord 38 van de derde nota van inlichtingen). Het prijzenblad resulteert dus niet in een vaste inschrijfsom, die hoe dan ook door de Staat betaald gaat worden aan de inschrijver. Integendeel, de uiteindelijk aan de winnaar te betalen vergoeding zal plaatsvinden op basis van de geoffreerde eenheidsprijzen en de uiteindelijke hoeveelheden. Die hoeveelheden zullen pas ná gunning definitief worden vastgesteld. De vooraf door de Staat in het prijzenblad ingevulde hoeveelheden zijn fictief (op basis van schattingen van de Staat). Dit volgt ook duidelijk uit hetgeen in 2.2 van de Gunningsleidraad staat vermeld, namelijk dat het prijzenblad pas tijdens de uitvoering van de opdracht, in de voorbereidingsfase, definitief wordt gemaakt.
totaalprijste offreren. De stelling van UTS dat haar totaalbedrag reëel is in het licht van de (volgens haar inschatting) te verrichten werkzaamheden en het de Staat is die een fout heeft gemaakt door van veel te hoge fictieve aantallen uit te gaan in het prijzenblad, kan UTS niet baten. Zo dat al juist zou zijn, hetgeen door de Staat is betwist, doet dat aan de door de Staat gekozen prijssystematiek niet af. De uitvraag is gebaseerd op eenheidsprijzen en niet op een totaalprijs. Anders dan UTS meent is hiermee ook geen sprake van een ongeschikte gunningsmethodiek. Duidelijk is immers dat de uitvraag eenheidsprijzen betrof en de (fictieve) totaalprijs slechts zou worden gebruikt voor de berekening van Gunnen-op-Waarde. Niet valt in te zien waarom een dergelijke prijssystematiek niet geoorloofd zou zijn.