Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- de dagvaarding van 1 juni 2021 (met producties),
- de conclusie van antwoord (met producties),
- het tussenvonnis van 2 maart 2022, waarbij een mondelinge behandeling is bevolen,
- het proces-verbaal van de mondelinge behandeling van 28 maart 2022 en de daarin genoemde processtukken.
2.Feiten, vordering en beoordeling
5 september 2016 heeft HTM per brief op deze klacht gereageerd. Zij heeft daarin het standpunt ingenomen dat de buschauffeur de beslissing – om [eiser] geen toegang tot de bus te verlenen – heeft genomen uit het oogpunt van veiligheid voor [eiser] zelf en zijn medereizigers en dat deze beslissing daarom juist is geweest. Na deze brief heeft [eiser] nog enkele brieven naar HTM gestuurd, maar partijen zijn niet dichter tot elkaar gekomen.
Risico inventarisatie & evaluatie – Elektrische rolstoel in de stadsbus (Test fase-1)’ van 13 mei 2016. HTM heeft voor dat onderzoek met de bestaande rolstoelvoorzieningen (vangbeugel en gordel) diverse tests uitgevoerd in een HTM stadsbus, uitgevoerd met de basistypen rolstoelen, met zwenkwielen voor en zwenkwielen achter en voorzien van dummypop. De tests zijn uitgevoerd tijdens de reguliere dienstregeling op de openbare weg tussen het overige verkeer (normale verkeerssituaties). De positie van de zwenkwielen en het gewicht van de rolstoel (ter zitting is door [eiser] bevestigd dat zijn rolstoel circa 100 kg weegt) waren de belangrijkste risicofactoren. De conclusies van het rapport waren (onder meer) dat in stadsbussen de sluithandeling van de gordel (achter de rugleuning) onuitvoerbaar is, de gordels en de beugels te kort zijn voor een elektrische rolstoel en dat de vloer een te lage antislipwaarde heeft. Ook bleek dat bij een elektrische rolstoel alleen de aangedreven wielen door de rem worden geblokkeerd en dat bij bochten de zwenkwielen meedraaien in de richting van de uitgeoefende kracht. Uit testen kwam verder naar voren dat met elektrische rolstoelen met zwenkwielen aan de voorzijde, bij bochten naar rechts onveilige situaties ontstaan omdat de rolstoel telkens een beetje van haar plaats verschuift. Dit alles heeft volgens het rapport tot gevolg dat “
een elektrische rolstoel gaat schuiven in de stadsbus bij bochten naar rechts, zelfs bij geringe snelheid. Daarnaast zorgt de veiligheidsgordel in zo’n situatie voor beknelling van het bovenlichaam van de elektrische rolstoelgebruiker.”
Risico inventarisatie & evaluatie – Elektrische rolstoel in de stadsbus (Test fase-2 Vloerbekledingen/coatings)’ van 12 mei 2017. Getest werd of vloerbekledingen met een hogere ruwheid ter hoogte van de rolstoelplaats het risico op letsel tijdens het vervoeren van elektrische rolstoelen zouden verlagen. Uit het onderzoek is echter gebleken dat dit niet helpt en dat het vervoeren van elektrische rolstoelen nog steeds veiligheidsrisico’s meebrengt.
1.126,00(2,0 punten × tarief € 563,00)