ECLI:NL:RBDHA:2022:2206

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
1 maart 2022
Publicatiedatum
15 maart 2022
Zaaknummer
C/09/625446 / FA RK 22-1027
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Aansluitende machtiging tot het verlenen van verplichte zorg

Op 1 maart 2022 heeft de Rechtbank Den Haag een beschikking gegeven inzake een verzoek tot het verlenen van een aansluitende zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De officier van justitie had op 22 februari 2022 een verzoek ingediend, ondersteund door een medische verklaring en een zorgplan. Tijdens de mondelinge behandeling op dezelfde dag zijn betrokkenen telefonisch gehoord vanwege de coronamaatregelen. Betrokkene, geboren in 1960 in de Filipijnen, verblijft momenteel in een zorginstelling en heeft te maken met een schizo-affectieve stoornis. De rechtbank heeft vastgesteld dat betrokkene lijdt aan ernstige psychische problemen, wat leidt tot gevaarlijk gedrag en verwaarlozing van haar zelfzorg. De rechtbank oordeelt dat verplichte zorg noodzakelijk is, omdat er geen alternatieven zijn en de therapietrouw van betrokkene slecht is. De rechtbank verleent de zorgmachtiging voor een jaar, tot 1 maart 2023, en wijst andere verzoeken af. De beschikking is gegeven door rechter mr.drs. W.G. de Boer, bijgestaan door griffier mr. V.A.H. Schoorl, en is vastgesteld op 9 maart 2022.

Uitspraak

RECHTBANK DEN HAAG

Team Jeugd- en Zorgrecht
Zaak-/rekestnr.: C/09/625446 / FA RK 22-1027
Datum beschikking: 1 maart 2022

Aansluitende machtiging tot het verlenen van verplichte zorg

Beschikkingnaar aanleiding van het door de officier van justitie ingediende verzoek tot het verlenen van een aansluitende zorgmachtiging als bedoeld in artikel 6:4 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:

[de vrouw]

hierna te noemen: betrokkene,
geboren op [geboortedag] 1960, te [geboorteplaats] , Filipijnen,
wonende te [woonplaats]
thans verblijvende in de accommodatie [verblijfplaats]
advocaat: mr. E.A.E.G.J. Libosan te 's-Gravenhage.

ProcesverloopBij verzoekschrift, ingekomen ter griffie op 22 februari 2022, heeft de officier van justitie verzocht om een aansluitende zorgmachtiging.

Bij het verzoekschrift zijn onder meer de volgende bijlagen gevoegd:
- een op 16 februari 2022 ondertekende medische verklaring van [psychiater] die betrokkene heeft onderzocht maar niet bij haar behandeling betrokken was;
- een zorgplan van 14 februari 2022;
- de bevindingen van de geneesheer-directeur van 21 februari 2022;
- een uittreksel uit de justitiële documentatie.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 1 maart 2022.
Bij die gelegenheid zijn op grond van artikel 2 Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid de navolgende personen gelijktijdig telefonisch gehoord door de rechtbank omdat het houden van een fysieke zitting vanwege de geldende veiligheidsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus niet mogelijk was:
- betrokkene;
- de advocaat;
- de [verpleegkundig specialist]
Omdat een nadere toelichting op of motivering van het verzoek niet nodig werd geacht door de officier van justitie, is de officier van justitie niet gehoord.

Standpunten ter zitting

Door en namens betrokkene is ter zitting naar voren gebracht dat het beter gaat met betrokkene en zij op dit moment stabiel is. Betrokkene verzet zich niet tegen de zorgmachtiging.
De verpleegkundig specialist heeft ter zitting onder meer meegedeeld dat betrokkene zich nu in een iets stabielere fase begeeft. Daarvoor is er langere tijd sprake geweest van ontregelingen en psychotisch gedrag. Onlangs is de verplichte zorg gestart rondom de lithium inname. Op dit moment is het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over het effect hiervan, maar hopelijk zal het ervoor zorgen dat de stemmingswisselingen wat stabieler worden. Betrokkene verblijft nu op een open afdeling. Op het moment dat het minder gaat met betrokkene is het van belang dat er kan worden ingegrepen. Als betrokkene manisch psychotisch is, is er geen samenwerking met haar mogelijk en accepteert zij de hulpverlening niet. De verzochte vormen van verplichte zorg zijn onder andere nodig om ervoor te kunnen zorgen dat betrokkene eet en drinkt wanneer het slecht met haar gaat. Nu er gestart is met lithium zijn er bloedcontroles nodig om haar waardes te kunnen controleren. Er zijn periodes dat betrokkene dit weigert. Daarnaast heeft betrokkene in het verleden voorwerpen verzamelt die gevaarlijk kunnen zijn. Zo heeft zij geprobeerd om elektriciteitssnoeren door te knippen. Het beperken van de communicatiemiddelen is niet nodig, aldus de verpleegkundig specialist.

Beoordeling

Op 1 oktober 2021 is door de rechtbank een zorgmachtiging verleend voor de duur van zes maanden tot en met 1 april 2022.
Uit de overgelegde stukken is gebleken dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, te weten schizo-affectieve stoornis, laatste episode hypomaan, resttoestand.
Deze stoornis leidt tot ernstig nadeel, gelegen in:
- levensgevaar;
- ernstig lichamelijk letsel;
- ernstige psychische schade;
- ernstige verwaarlozing;
- maatschappelijke teloorgang.
Afgelopen jaar is er sprake geweest van meerdere psychotische ontregelingen bij betrokkene. Indien zij de medicatie onregelmatig inneemt ontstaat er al snel een psychotische maniforme ontregeling waarbij haar gedrag op de afdeling onhanteerbaar wordt. Tijdens psychotische ontregelingen is het moeilijk om betrokkene te begeleiden en is het nog moeilijker om haar te volgen en te begrijpen. Ook voert ze gevaarlijke handelingen uit zoals het doorknippen van elektriciteitssnoeren of het hardhandig wegduwen van verpleegkundigen. In haar zelfzorg eet en drinkt ze dan slecht en ze laat met grote moeite zorg en onderzoeken toe. Om het ernstig nadeel af te wenden, de geestelijke gezondheid van betrokkene te stabiliseren, de geestelijke gezondheid van betrokkene te herstellen zodanig dat zij haar autonomie zoveel mogelijk herwint, heeft betrokkene zorg nodig.
Gebleken is dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn. De therapietrouw van betrokkene ten aanzien van de medicatie is slecht. Na het staken van medicatie ontregelt zij snel met ernstige gevolgen zowel op psychisch als ook op somatisch gebied. Het is dan niet mogelijk om met haar samen te werken en werkbare afspraken met haar te maken. Om die reden is verplichte zorg nodig. De in het verzoekschrift genoemde vormen van zorg zijn gebaseerd op de medische verklaring, het zorgplan en het advies van de geneesheer-directeur. Deze vormen van verplichte zorg zijn door de rechtbank tijdens de mondelinge behandeling besproken.
Gelet op het voorgaande acht de rechtbank de volgende vormen van verplichte zorg noodzakelijk om het ernstig nadeel af te wenden:
- toedienen van vocht;
- toedienen van voeding;
- toedienen van medicatie;
- verrichten medische controles;
- andere medische handelingen en therapeutische maatregelen;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- onderzoek aan kleding of lichaam;
- onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen;
- aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten,
- opnemen in een accommodatie.
Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben. De voorgestelde verplichte zorg is bovendien evenredig en naar verwachting effectief. Uit de stukken blijkt verder dat bij het bepalen van de juiste zorg rekening is gehouden met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen, alsmede met de veiligheid van betrokkene.
Gelet op het voorgaande is voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wvggz.

Beslissing

De rechtbank:
verleent een zorgmachtiging ten aanzien van:

[de vrouw]

geboren op [geboortedag] 1960 te [geboorteplaats] , Filipijnen,
inhoudende dat bij wijze van verplichte zorg de volgende maatregelen kunnen worden getroffen:
- toedienen van vocht;
- toedienen van voeding;
- toedienen van medicatie;
- verrichten medische controles;
- andere medische handelingen en therapeutische maatregelen;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- onderzoek aan kleding of lichaam;
- onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen;
- aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten,
- opnemen in een accommodatie,
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met 1 maart 2023;
wijst het meer of anders verzochte af.
Deze beschikking is gegeven door mr.drs. W.G. de Boer, rechter, bijgestaan door mr. V.A.H. Schoorl als griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van 1 maart 2022.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 9 maart 2022.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.