ECLI:NL:RBDHA:2022:13241

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
22 november 2022
Publicatiedatum
8 december 2022
Zaaknummer
C/09/638389 / KG ZA 22-1031
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Verbintenissenrecht
Procedures
  • Kort geding
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Beperkingen op het stakingsrecht van FNV ten behoeve van tijdige bezorging van medische en rouwpost tijdens drukke feestdagen

In deze zaak, die op 22 november 2022 door de Rechtbank Den Haag is behandeld, hebben de eiseressen, PostNL Pakketten Benelux B.V., Koninklijke PostNL B.V. en Sorgente B.V., een kort geding aangespannen tegen de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). De eiseressen vorderden een verbod op collectieve acties door FNV in de periode van Black Friday tot en met Nieuwjaar, tenzij deze aan bepaalde randvoorwaarden voldeden. De eiseressen stelden dat de aangekondigde acties van FNV de tijdige bezorging van medische post en rouwpost in gevaar zouden brengen, wat onaanvaardbare gevolgen zou hebben voor kwetsbare groepen en derden. De voorzieningenrechter oordeelde dat de gevorderde beperking van het stakingsrecht gerechtvaardigd was, gezien de dringende maatschappelijke noodzaak om de bezorging van medische en rouwpost te waarborgen tijdens deze drukke periode. De rechter bepaalde dat FNV moest voldoen aan de door PostNL geformuleerde randvoorwaarden voor collectieve acties, waaronder minimale personeelsbezetting en aanzegtermijnen. De voorzieningenrechter legde een dwangsom op voor het geval FNV in strijd met dit vonnis zou handelen. De uitspraak benadrukt de balans tussen het recht op collectieve actie en de noodzaak om essentiële diensten te waarborgen in tijden van hoge druk.

Uitspraak

Rechtbank den haag

Team handel - voorzieningenrechter
zaak- / rolnummer: C/09/638389 / KG ZA 22-1031
Vonnis in kort geding van 22 november 2022
in de zaak van

1.PostNL Pakketten Benelux B.V. te Den Haag,

2.
Koninklijke PostNL B.V.te Den Haag,
3.
Sorgente B.V.te Houten,
eiseressen,
advocaat mr. J.M. van Slooten te Amsterdam,
tegen:
Federatie Nederlandse Vakbeweging (“FNV”)te Utrecht,
gedaagde,
advocaten mrs. H. van Deijk-Amzand en A.A.M. Broos te Utrecht.
Eiseressen worden hierna gezamenlijk aangeduid als ‘eiseressen’. Eiseres sub 1 en 2 worden hierna (in vrouwelijk enkelvoud) gezamenlijk aangeduid als ‘PostNL’. Ieder afzonderlijk worden eiseressen hierna aangeduid als ‘PostNL Pakketten’, ‘Koninklijke PostNL’ en ‘Sorgente’. Gedaagde wordt hierna aangeduid als ‘FNV’.

1.De procedure

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- de (concept) dagvaarding met producties;
- de akte houdende wijziging van eis;
- de door FNV overgelegde productie (samenvatting veiligheidsoverleg).
1.2.
De dagvaarding is niet betekend, FNV is vrijwillig verschenen.
1.3.
Op 21 november 2022 heeft de mondelinge behandeling plaatsgevonden. Hierbij zijn door beide partijen pleitnotities overgelegd.
1.4.
De zaak is aangehouden om partijen in de gelegenheid te stellen nader overleg te voeren over de aan de door FNV voorgenomen collectieve acties te verbinden randvoorwaarden. FNV heeft daarbij toegezegd dat de eerder aangekondigde staking van 22 november 2022 vanaf 6.00 uur tot woensdag 23 november 2022 6.00 uur in de regio Zuid-Oost niet door zal gaan.
1.5.
Het overleg heeft niet tot overeenstemming geleid, waarna de mondelinge behandeling (via Teams) op 22 november 2022 is voorgezet. Voorafgaand aan die voortgezette mondelinge behandeling hebben eiseressen nog twee e-mails met producties toegezonden en heeft FNV nog één e-mail, met productie, toegezonden.
1.6.
Op 22 november 2022 is door middel van een verkort vonnis uitspraak gedaan. Het onderstaande vormt daarvan de uitwerking, die is vastgesteld op 6 december 2022.

2.De feiten

Op grond van de stukken en het verhandelde ter zitting wordt in dit geding van het volgende uitgegaan.
2.1.
PostNL houdt zich bezig met de bezorging van pakketten en briefpost.
2.2.
Sorgente is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in medische voeding. Zij biedt ondersteuning aan mensen die door een medische noodzaak zijn aangewezen op medische voeding thuis. Zij maakt voor de verzending van haar producten aan haar cliënten gebruik van de diensten van PostNL.
2.3.
FNV is een vakbond die – tezamen met andere vakbonden – cao’s pleegt af te sluiten met PostNL. Binnen PostNL gelden drie verschillende cao’s:
de cao voor postbezorgers – deze loopt tot eind 2023;
de cao voor zaterdagbestellers – deze is afgelopen op 1 april 2022 en (nog) niet verlengd;
de cao voor alle overige medewerkers van zowel PostNL Pakketten als Koninklijke PostNL – ook deze cao is afgelopen op 1 april 2022 en (nog) niet verlengd.
Het geschil van partijen betreft uitsluitend de onder 2 en 3 genoemde cao’s (hierna gezamenlijk ‘de PostNL-cao’).
2.4.
Sinds eind augustus 2022 is PostNL in onderhandeling met onder andere FNV over een nieuwe PostNL-cao. In dat kader heeft FNV op 24 augustus 2022 een “voorstellenbrief” aan PostNL verzonden, met daarin haar voorstellen voor de nieuwe PostNL-cao. PostNL heeft op deze datum haar eerste voorstel aan FNV en de andere betrokken vakbonden toegezonden. Vervolgens hebben in augustus, september, oktober en november 2022 op diverse momenten cao-onderhandelingen plaatsgevonden. Tijdens deze overleggen heeft PostNL haar initiële inzet verhoogd en FNV heeft haar inzet verlaagd, maar er is geen overeenstemming bereikt over de nieuwe PostNL-cao. Op 29 oktober 2022 heeft PostNL een totaalvoorstel gedaan, waarmee FNV niet heeft ingestemd. Het laatste gesprek tussen PostNL en FNV vond plaats op 8 november 2022.
2.5.
Bij brief van 14 november 2022 heeft FNV aan PostNL bericht dat zij concludeert dat FNV en PostNL uitonderhandeld zijn en dat FNV heeft besloten een ultimatum aan PostNL te stellen. In de brief staat dat FNV uiterlijk op 17 november 2022 van PostNL een schriftelijke reactie wil ontvangen waaruit blijkt dat zij akkoord gaat met de in de brief geformuleerde eisen van FNV (zijnde de initiële eisen uit de voorstellenbrief van 24 augustus 2022). Daarbij meldde FNV dat bij het uitblijven van zo’n schriftelijke akkoordverklaring rekening gehouden zou moeten worden met door FNV uit te roepen en te organiseren collectieve acties, waaronder stakingen en werkonderbrekingen voor kortere of langere duur.
2.6.
Bij brief van 17 november 2022 heeft PostNL aan FNV bericht dat zij niet tegemoet kan komen aan de eisen die FNV stelt. Verder staat er in de brief, voor zover nu relevant:
BSKNJ (Black Friday, Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaar)
U bent voornemens om acties en werkonderbrekingen te organiseren op een moment dat u PostNL het meest in het hart treft, tijdens onze drukste periode van het jaar. Wij vinden dit onbegrijpelijk en niet verstandig. Deze periode is voor PostNL traditioneel de periode waarin de meeste omzet wordt behaald. Alle medewerkers van PostNL zijn in deze periode hard aan het werk. Het is van groot belang dat onze klanten erop kunnen rekenen dat hun post en pakketjes op tijd voor de feestdagen worden bezorgd. Als onze klanten dit vertrouwen verliezen, is dit zeer schadelijk voor ons bedrijf, ook op de langere termijn. Want door onze dienstverlening juist nu te verstoren helpt u onze concurrenten, waarmee wij ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden moeten concurreren.
Ook de belangen van derden die niets met het cao-overleg te maken hebben, kunnen ernstig worden geschaad als juist in deze cruciale periode acties plaatsvinden. PostNL zal u aansprakelijk houden voor de schade en zal indien wij daartoe genoodzaakt worden, een verbod eisen. Wij doen dan ook een dringend beroep op u om eventuele acties in ieder geval te beperken tot vormen van collectieve actie die geen maatschappelijke of bedrijfseconomische gevolgen hebben voor derden en PostNL, waarbij FNV in alle gevallen de veiligheid maximaal waarborgt en werkwilligen niet hindert in het verrichten van werk. Eventuele druk op medewerkers die niet deelnemen aan de acties zullen wij niet accepteren. Met deze kanttekeningen hebben wij inmiddels een uitnodiging aanvaard voor het veiligheidsoverleg.
Verzoek
Wij doen met klem een beroep op u om af te zien van acties en uw eisenpakket te heroverwegen om zo tot een oplossing te komen voor een gezond en toekomstbestendig PostNL voor alle medewerkers.”
2.7.
Op 17 november 2022 heeft een eerste veiligheidsoverleg plaatsgevonden tussen PostNL en FNV over veiligheidskaders die tijdens collectieve acties in acht genomen moeten worden.
2.8.
In een ongedateerd pamflet van FNV meldde FNV dat zij verschillende verrassingsacties voorbereidt op verschillende plekken in het land. In het pamflet is vermeld dat op vrijdag 25 november 2022 (Black Friday) om 4.00 uur een 36-uurs staking start die duurt tot zaterdag 26 november 2022 om 16.00 uur.
2.9.
Op vrijdagmiddag 18 november 2022 heeft FNV een veiligheidsplan aan PostNL verzonden.
2.10.
Op vrijdagavond 18 november 2022 heef FNV schriftelijk aan PostNL bericht dat op dinsdag 22 november 2022 vanaf 6.00 uur tot woensdag 23 november 2022 6.00 uur een staking zal plaatsvinden in de regio Zuid-Oost.
2.11.
Bij brief van 19 november 2022 heeft PostNL door haar opgestelde ‘randvoorwaarden’ aan FNV toegezonden. Zij heeft bericht dat zij uiterlijk 20 november 2022 voor 18.00 uur bevestiging wil ontvangen dat FNV deze randvoorwaarden zal naleven, bij gebreke waarvan PostNL een kort geding zal starten dat nog voor de acties op 22 november 2022 zal plaatsvinden.
2.12.
Op 20 november 2022 om 16.00 uur heeft nog overleg plaatsgevonden tussen PostNL en FNV. FNV heeft niet toegezegd de door PostNL gestelde randvoorwaarden in acht te zullen nemen.

3.Het geschil

3.1.
Eiseressen vorderen – zakelijk weergegeven:
primair:
FNV te verbieden binnen een half uur na betekening van dit vonnis door te gaan met het in enigerlei vorm, direct of indirect, organiseren, oproepen tot of verlenen van medewerking of steun aan enige vorm van collectieve actie zonder de door PostNL geformuleerde randvoorwaarden in acht te nemen, een en andere voor de duur van de BSKNJ-periode, dus in elk geval tot 6 januari 2023;
FNV te gebieden om binnen een half uur na betekening van dit vonnis haar leden op te roepen om af te zien van het in enigerlei vorm, direct of indirect, deelnemen aan, organiseren of steun verlenen aan enige vorm van collectieve actie die niet aan de door PostNL geformuleerde randvoorwaarden voldoet, een en ander voor de duur van de BSKNJ-periode, dus in elk geval tot 6 januari 2023;
subsidiair:
FNV te gebieden om bij iedere collectieve actie een aanzeggingstermijn van 48 uur in acht te nemen;
meer subsidiair:
enige andere in goede justitie te bepalen voorziening te treffen,
alles op straffe van een dwangsom, met verlening van verlof aan eiseressen om het vonnis op alle dagen en uren aan FNV te laten betekenen en met veroordeling van FNV in de proceskosten.
3.2.
Daartoe voeren eiseressen – samengevat – het volgende aan. De aangekondigde acties zijn in hun huidige vorm onrechtmatig. Deze acties hebben tot gevolg dat PostNL de urgente en cruciale zendingen (medische post, medische pakketten en rouwpost) niet kan garanderen, met onaanvaardbare gevolgen voor derden, waaronder kwetsbare groepen. Een inperking van het collectief actierecht is op zijn plaats. FNV kan het collectief actierecht ook inzetten op zo’n wijze dat de belangen van derden, waaronder kwetsbare groepen, niet onevenredig worden geraakt namelijk door de door PostNL geformuleerde randvoorwaarden in acht te nemen. De weigering van FNV om die randvoorwaarden in acht te nemen, maakt de collectieve acties in de gegeven situatie onrechtmatig. Ook Sorgente heeft belang bij de vorderingen. Sorgente heeft met zorgverleners (diëtisten en artsen) en met zorgverzekeraars kwaliteitsafspraken gemaakt, waaronder verplichting om er voor zorg te dragen dat producten binnen één werkdag bij patiënten worden geleverd. De aangekondigde acties zullen voor aanzienlijke vertraging in het bezorgproces van PostNL zorgen, met als gevolg dat de klanten van Sorgente hun bestelde producten niet tijdig geleverd krijgen. Gezien hun kwetsbare positie zullen zij door de acties van FNV op onaanvaardbare wijze in hun belangen worden geschaad. Eiseressen hebben ter onderbouwing van hun vorderingen ook nog erop gewezen dat de door FNV aangekondigde acties tot disproportionele financiële schade zal leiden.
3.3.
FNV voert verweer, dat hierna, voor zover nodig, zal worden besproken.

4.De beoordeling van het geschil

Vooraf
4.1.
PostNL heeft voorafgaand aan de zitting van 21 november 2022 haar eis gewijzigd, in die zin dat zij de randvoorwaarden waaraan bij de collectieve acties aan moet worden voldaan heeft aangepast, met name door daar procesafspraken aan toe te voegen. FNV heeft ter zitting van 21 november 2022 bezwaar gemaakt tegen die eiswijziging. Vanwege het moment waarop de eiswijziging is ingediend hebben de advocaten van FNV onvoldoende tijd gehad om deze te bespreken met de ter zitting aanwezige vertegenwoordigers van FNV (de vakbondsbestuurders) en hebben zij deze al helemaal niet kunnen bespreken met de leden, aldus de advocaten van FNV. Dit bezwaar hebben de advocaten van FNV ter zitting van 22 november 2022 gehandhaafd, omdat zij de eiswijziging ondanks de aanhouding, alsnog niet hebben kunnen bespreken met FNV en haar achterban.
4.2.
De voorzieningenrechter gaat aan het bezwaar van FNV voorbij en neemt de akte eiswijziging wel mede in aanmerking bij de beoordeling. Vanwege de door FNV op korte termijn aangekondigde collectieve acties was het voor eiseressen noodzakelijk op zeer korte termijn in kort geding te dagvaarden. Nu door de voortzetting van de mondelinge behandeling op 22 november 2022 wat meer tijd beschikbaar was voor overleg aan de zijde van FNV, moet worden aangenomen dat er in redelijkheid voldoende gelegenheid is geweest de eiswijziging intern te bespreken. De eiswijziging was beperkt van omvang, terwijl de inhoud van de wijziging mede onderwerp van gesprek was tussen PostNL en FNV op 22 november 2022; dat gesprek was immers gericht op het (zoveel mogelijk) bereiken van overeenstemming over de randvoorwaarden bij de te voeren collectieve acties. Dat FNV in haar procesbelangen wordt geschaad door het moment waarop de eiswijziging is ingediend, is dan ook niet (langer) aannemelijk.
Juridisch kader
4.3.
De voorzieningenrechter stelt voorop (onder verwijzing naar de stakingsrechtspraak van de Hoge Raad in het Enerco-arrest (HR 31 oktober 2014, ECLI:NL:HR:2014:3077) en het Amsta-arrest (HR 19 juni 2015, ECLI:NL:HR:2015:1687) dat het recht van werknemers of de hen vertegenwoordigende vakorganisaties op collectief optreden in gevallen van belangengeschillen, met inbegrip van het stakingsrecht, een fundamenteel recht is, neergelegd in artikel 6, aanhef en onder 4, van het Europees Sociaal Handvest (ESH). Deze bepaling heeft volgens vaste rechtspraak van de Hoge Raad rechtstreekse werking in Nederland. De strekking ervan is het waarborgen van de doeltreffende uitoefening van het recht op collectief onderhandelen. Deze strekking brengt, mede gezien het karakter van dit recht als sociaal grondrecht, mee dat een werknemersorganisatie in beginsel vrij is in de keuze van middelen om haar doel te bereiken.
4.4.
Tussen partijen is niet in geschil dat de door FNV voorgenomen acties collectieve acties zijn in de zin van voormelde bepaling uit het ESH. De uitoefening van het recht om collectief actie te voeren kan dus alleen worden beperkt langs de weg van artikel G ESH, overeenkomstig hetgeen op dat punt in de rechtspraak van de Hoge Raad is aanvaard. Het ligt daarmee op de weg van de werkgever (in dit geval PostNL) of een derde (in dit geval Sorgente), die zich verzet tegen (onderdelen van) de voorgenomen actie, zodanige feiten en omstandigheden aan te dragen en, in kort geding, bij tegenspraak aannemelijk te maken, dat een beperking of uitsluiting naar de maatstaf van artikel G ESH gerechtvaardigd is. Die rechtvaardiging is er slechts als beperkingen van het recht op collectieve actie maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk zijn. Bij de beoordeling van die dringende noodzakelijkheid moet de rechter alle omstandigheden meewegen. Daarbij kunnen onder meer van belang zijn de aard en duur van de actie, de verhouding tussen de actie en het daarmee nagestreefde doel, de daardoor veroorzaakte schade aan de belangen van de werkgever of derden en de aard van die belangen en die schade. In dit verband kan ook (onder omstandigheden zelfs beslissende) betekenis toekomen aan het antwoord op de vraag of de zogenaamde spelregels (zoals: is de actie tijdig aangezegd en is het collectieve actierecht gebruikt als een ultimum remedium) zijn nageleefd.
Inhoudelijke beoordeling
4.5.
Volgens eiseressen is de door hen gevorderde beperking van het recht op collectieve actie maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk, omdat zonder die beperking de tijdige bezorging van rouwpost en van medische briefpost en medische pakketten in de BSKNJ-periode in gevaar komt. De voorzieningenrechter merkt op dat tussen partijen geen discussie bestaat over het feit dat het maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk is dat deze post- en pakketstromen ook tijdens stakingen (onbelemmerd en zonder vertraging) doorgang vinden. De discussie tussen partijen spitst zich toe op de vraag of, en zo ja welke, randvoorwaarden aan een collectieve actie moeten worden verbonden om te zorgen de rouwpost, medische post en medische pakkettenstroom onbelemmerd en tijdig bezorgd kunnen blijven worden.
4.6.
Eiseressen beogen met dit kort geding te bereiken dat stakingen of werkonderbrekingen in de BSKNJ-periode alleen toegestaan zijn als aan bepaalde randvoorwaarden is voldaan, die de tijdige bezorging van rouwpost en medische post en pakketten moeten waarborgen. Die randvoorwaarden hebben betrekking op:
de bezorging van briefpost (randvoorwaarden Mail),
de bezorging van pakketten (Randvoorwaarden Pakketten), en
algemene randvoorwaarden voor mail en pakketten.
Nadat partijen op 22 november 2022 met elkaar hebben gesproken over de bij eventuele stakingen te hanteren randvoorwaarden, heeft – zo hebben eiseressen onweersproken gesteld – FNV alsnog ingestemd met de door PostNL geformuleerde randvoorwaarden voor mail (hiervoor onder 1) en de
algemenerandvoorwaarden voor mail en pakketten (hiervoor onder 3). Ondanks die instemming hebben eiseressen volhard in hun vorderingen op dit onderdeel en gezien het belang van eiseressen bij duidelijkheid aan welke randvoorwaarden het actierecht ten aanzien van mail onderworpen is, zal de gevorderde voorziening op dit punt worden toegewezen.
4.7.
Partijen twisten nog wel over de randvoorwaarden die volgens PostNL aan de staking bij pakketten, hiervoor onder 2, moeten worden verbonden en dan met name over de personeelsbezetting tijdens de stakingen. Over de door FNV te hanteren aanzegtermijnen van de staking – eveneens onderdeel van de randvoorwaarden – bestaat ook ten aanzien van pakketten geen geschil (meer). Volgens PostNL moet er in de BSKNJ-periode bij PostNL Pakketten minimaal de volgende bezetting zijn:
­ tot 4 december 2022 minimaal 90% en vanaf 4 december 2022 minimaal 85% van de totale piekbezetting (eigen personeel (‘EP’) en contracting medewerkers) per locatie depot sorteerproces / crossdock / externe pakketten locaties (opslaglocaties);
­ tot 4 december 2022 minimaal 90% en vanaf 4 december 2022 minimaal 85% van de EP piekbezetting bij transport (van klant naar depot, tussen depots en anderszins);
­ minimaal 70% en vanaf 4 december 2022 minimaal 60% van de EP piekbezetting per locatie bij depot distributieproces (bezorging);
om de medische pakketstroom ongehinderd doorgang te laten vinden. Daarmee vindt ook het proces ten aanzien van andere pakketten dan medische pakketten deels doorgang, maar volgens PostNL is het – in deze periode van het jaar – niet mogelijk om separate netwerken op te tuigen voor een separate verwerking van medische pakketten.
4.8.
FNV stelt dat de door eiseressen gevorderde, in haar ogen zeer verstrekkende, randvoorwaarden niet nodig zijn om de ongestoorde verzending van medische pakketten tijdens haar acties te waarborgen. FNV stelt zich op het standpunt dat de door PostNL gestelde noodzakelijke bezettingscapaciteit een te grote en onnodige inbreuk op haar actierecht vormt. Daarnaast is het volgens FNV lastig om afspraken te maken op basis van (percentages van) capaciteit, vooral omdat voor haar niet inzichtelijk is waaraan exact door haar en haar leden moet worden voldaan. FNV-leden leveren immers een (een op elke locatie verschillend) percentage van de totale capaciteit. Van FNV kan in redelijkheid niet verwacht worden dat zij overal instaat voor de beschikbaarheid van de door eiseressen geëiste minimale totale capaciteit. FNV stelt dat in geval van acties de stroom met medische pakketten moet worden gescheiden van de niet-medische pakketten. Volstaan kan (en moet) worden met het ophalen van medische pakketten bij afzenders van dergelijke pakketten; pakketten van niet-medische afzenders worden niet opgehaald en blijven bij de klant staan tot de actie voorbij is, suggereert FNV. Voor zover pakketten om veiligheidsredenen niet bij de niet-medische aanbieders kunnen blijven staan, kunnen ook deze worden opgehaald en bij PostNL in grote loodsen – waarover PostNL beschikt – worden opgeslagen. PostNL zou haar klanten over deze werkwijze behoren te informeren. Het inzamelen, sorteren en distribueren van medische pakketten kan op deze manier met veel minder personeel onbelemmerd doorgang vinden tijdens acties. Als PostNL aantoont dat op deze wijze toch sprake is van belemmeringen veroorzaakt door onderbezetting, is FNV bereid en in staat een deel van haar stakende leden aan te wijzen om ten behoeve van al hetgeen nodig is de tijdige bezorging van medische pakketten te realiseren, alsnog aan het werk te gaan.
4.9.
Niet ter discussie staat, overweegt de voorzieningenrechter, dat de BSKNJ-periode voor PostNL een periode is van topdrukte. De voorzieningenrechter acht aannemelijk dat PostNL in die periode, zoals zij heeft gemotiveerd, werkt met een piekbezetting en dat planningen voor het zoveel mogelijk ordelijk verloop van alle processen in deze periode ruim van tevoren gemaakt zijn. PostNL heeft toegelicht dat zij ten aanzien van pakketten met één proces werkt, waarin alle pakketten, medische en niet-medische, verwerkt worden. Onderscheid tussen medische pakketten en niet medische pakketten wordt in dat proces niet gemaakt.
4.10.
Voorshands acht de voorzieningenrechter aannemelijk dat het voor PostNL niet mogelijk is om in de BSKNJ-periode pakketstromen alsnog te scheiden, althans niet op de korte termijn als in het kader van de door FNV aangekondigde stakingen noodzakelijk zou zijn. PostNL heeft duidelijk gemaakt dat medische pakketten als zodanig niet aan het begin van het logistieke proces herkenbaar zijn. Om te voorkomen dat deze in het logistieke proces vast komen te zitten bij een staking, zou dus bij het ophalen van de pakketten bij de klanten een ‘handmatig’ onderscheid aangebracht moeten worden tussen medische pakketten en niet medische pakketten, door – zoals FNV voorstelt – tijdens een staking alleen medische pakketten op te halen.
4.11.
PostNL heeft in reactie op het betoog van FNV voldoende onderbouwd dat het maatschappelijk gezien onaanvaardbaar is om niet-medische pakketten niet bij klanten op te halen. Pakketten hopen dan op bij die klanten – gedacht moet worden aan bijvoorbeeld grote postorderbedrijven, waarbij het volgens onweersproken stelling van PostNL in de BSKNJ-periode om 1,5 miljoen pakketten per dag gaat – waarop klanten (hun bedrijfsgebouwen) niet berekend zijn en onveilige situaties kunnen ontstaan. De voorzieningenrechter acht het aannemelijk dat in deze topdrukte niet zonder meer uitgeweken kan worden naar opslaglocaties van PostNL om wel opgehaalde (niet-medische) pakketten op te slaan, zoals FNV als alternatief heeft voorgesteld. PostNL heeft toegelicht dat deze locaties in deze tijd van het jaar sowieso al vol staan door het enorme aanbod van pakketten, waarbij ruimte voor extra opslag uitgesloten is en onveilige situaties dreigen. FNV heeft dit niet of niet voldoende kunnen ontkrachten.
4.12.
In het kader van dit kort geding, waarin ruimte voor een uitvoeriger debat en bewijslevering ontbreekt, komt de voorzieningenrechter tot de conclusie dat het in de BSKNJ-periode redelijkerwijs niet mogelijk is om medische pakketpost te scheiden van de overige pakketpost. Dat betekent dat het, juist in deze piek-periode, van groot belang is om de bezetting op een – relatief hoog – minimumniveau te houden om grote verstoringen in het logistieke proces, die onvermijdelijk zullen leiden tot vertraagde bezorging van medische pakketten, te voorkomen. Daarbij moet nog bedacht worden dat ook kortstondige acties ingrijpende gevolgen kunnen hebben door het door eiseressen beschreven na-ijleffect: vertragingen in de bezorging op langere termijn.
4.13.
Hoewel FNV vraagtekens heeft gezet bij de volgens PostNL benodigde relatief hoge bezetting, heeft zij – uitgaande van de omstandigheid dat de pakketstromen niet gescheiden kunnen worden – niet voldoende gemotiveerd betwist dat de door PostNL gestelde bezetting vereist is om de onbelemmerde en tijdige bezorging van medische pakketpost te waarborgen. Bij die stand van zaken is de voorzieningenrechter van oordeel dat de vordering ten aanzien van de randvoorwaarden met betrekking tot de minimumbezetting bij pakketpost toewijsbaar is, omdat deze inperking van het stakingsrecht maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk is om de onbelemmerde en tijdige bezorging van medische pakketten te waarborgen. Daarmee hangt samen dat ook de vordering met betrekking tot de procesafspraken pakketten toewijsbaar is. Het vorenstaande leidt tot de in het dictum opgenomen beslissing. De voorzieningenrechter is hierbij uitgegaan van de versie van de randvoorwaarden zoals door PostNL bij e-mail van 22 november 2022 overgelegd, waarbij de voorzieningenrechter de tekst die toelichtend was (of: een reactie van FNV inhield) niet heeft overgenomen, evenals de in dat document doorgehaalde tekst en de randvoorwaarden die betrekking hebben op de periode na 6 januari 2023 (nu de vordering van eiseressen slechts betrekking heeft op de periode tot 6 januari 2023).
4.14.
De door PostNL geformuleerde en nu door de voorzieningenrechter overgenomen randvoorwaarden frustreren FNV onmiskenbaar in deze periode van het jaar op effectieve wijze van haar collectieve actierecht bij PostNL gebruik te maken. Bij gebreke van reële mogelijkheden de wijze waarop medische pakketten op dit moment zijn ingebed in het gehele proces van inzamelen, sorteren en distribueren van pakketten bij PostNL in deze piekperiode aan te passen, is deze voor FNV en haar achterban moeilijk te verteren beperking van haar actierecht onontkoombaar.
4.15.
Oplegging van een dwangsom, als stimulans tot nakoming van de te geven beslissing, is aangewezen. De op te leggen dwangsom zal worden gematigd en gemaximeerd. Gezien de termijn waarop de stakingen zijn aangekondigd en gelet op het belang van PostNL zal verlof worden verleend om dit vonnis op alle dagen en uren aan FNV te laten betekenen.
4.16.
FNV zal, als de grotendeels in het ongelijk gestelde partij, worden veroordeeld in de kosten van dit geding.

5.De beslissing

De voorzieningenrechter:
- verbiedt FNV om tot 6 januari 2023 door te gaan met het in enigerlei vorm, direct of indirect, organiseren, oproepen tot of verlenen van medewerking of steun aan enige vorm van collectieve actie zonder de volgende randvoorwaarden in acht te nemen:
Randvoorwaarden Mail
Welke poststromen moeten doorgang vinden?

Tijdige collectie, verwerking en bezorging van Medische zendingen en Rouwpost moet veilig worden gesteld

Braillezendingen
Relevante processen
1.
Collectie van kritische stromen (uitvoering door Vervoer):

Volledige lichting van brievenbussen

Afhalen volledige mailproducten bij Retailers (zgn sluitrit retail)

Afhalen trombosedienst en overige medische instellingen
2.
Aanname, splitsing en doorvoer van kritische stromen:

Minimaal 20% van standaardbezetting per locatie bij Collectie Mail Operations,

Minimaal 1 tijd kritische rit van Collectielocatie naar Scb (voor afvoer van buslichting (spoed-medisch en rouwpost) en Reatilpost (rouwpost)

Minimaal 10% van standaardbezetting per locatie bij Businessbalies Mail Operations,

Minimaal 50% van standaardbezetting per locatie bij het Sosma-proces
3.
Sorteren en verbijzonderen van kritische stromen:

Bezetting voor minimaal 2 sorteermachines klein (SMK) tijdens avond- en nachtproces, per sorteercentrum brieven,

Bezetting voor minimaal 1 sorteermachine extra (SMX) tijdens avond- en nachtproces, per sorteercentrum brieven,

Minimaal 25% van standaardbezetting sorteermachine Overig (SMO) tijdens avond en nachtproces per sorteercentrum brieven,

Minimaal 10% van standaardbezetting handcoderen tijdens avond en nachtproces,

Minimaal 1 tijd kritische vervoersslag voor uitwisseling van kritische stromen tussen de sorteercentra brieven.

Minimaal 1 medewerker slagboombediening tijdens avond en nacht per sorteercentrum

Minimaal 1 lorry-rijder (Intern Transport) tijdens avond en nacht proces per sorteercentrum

Minimaal 1 monteur Technische Dienst tijdens avond en nacht-proces per sorteercentrum
4.
Voorbereiding en Bezorging van kritische stromen:

Tijd kritische rit van sorteercentra naar Voorbereidingslocatie voor aanvoer van kritische stromen (1 rit per Voorbereidingslocatie),

Minimaal 10% van standaardbezetting per Voorbereidingslocatie,

Tijd kritische rit van Voorbereidingslocatie naar Bezorgdepot (1 rit per Bezorgdepot)

Tijd kritische rit van Voorbereidingslocatie naar Medische instelling,

Minimaal 20% van standaardbezetting per Bezorglocatie.
Aanzegtermijnen

Aanzegging minimaal 24 uur voorafgaand aan staking/werkonderbreking van 15 minuten en langer

Voor acties korter dan 15 minuten aanzegging van minimaal 2 uur
PROCESAFSPRAKEN MAIL

Stap 1: FNV dient acties tijdig, met inachtneming van bovenstaande aanzegtermijn, aan te zeggen. FNV dient aan te zeggen op welke locaties er wordt gestaakt, bij welke processen, op welk moment en voor hoe lang.

Stap 2: PostNL levert op basis van aanzegging minimaal 8 uur voor start staking de lijst met het minimumaantal vereiste medewerkers per locatie en proces aan bij FNV.

Stap 3: PostNL en FNV controleren tezamen (minimaal één aangewezen persoon per locatie) de bezetting per locatie. FNV garandeert de minimumbezetting door waar nodig werknemers aan te wijzen.
Randvoorwaarden Pakketten
Welke pakketstromen moeten doorgang vinden?

Farma (medisch)
Relevante processen

Tijdige collectie, transport (inter), sortering en bezorging van medische zendingen moet veilig worden gesteld.

Tot 4 december 2022 minimaal 90% en nadien minimaal 85% van de totale piekbezetting (EP en contracting medewerkers) per locatie depot sorteerproces/ crossdock /externe pakketten locaties (opslaglocaties).

Tot 4 december 2022 minimaal 90% en nadien minimaal 85% van de EP (= eigen personeel) piekbezetting bij transport (van klant naar depot, tussen depots en anderszins).

Tot 4 december minimaal 70% en nadien minimaal 60% van de EP (= eigen personeel) piekbezetting per locatie bij depot distributieproces (bezorging).
Aanzegtermijnen

Bij staking/werkonderbreking van 15 minuten en langer: 48 uur

Bij staking/werkonderbreking korter dan 15 minuten: 24 uur

Bij staking/werkonderbreking van 15 minuten en langer tussen 13:00 en 16:00: 24 uur
PROCESAFSPRAKEN PAKKETTEN

Stap 1: FNV dient acties tijdig, met inachtneming van bovenstaande aanzegtermijn, aan te zeggen. FNV dient aan te zeggen in welke regio/postcodegebieden er wordt gestaakt, bij welke processen, op welk moment en voor hoe lang.

Stap 2: PostNL levert op basis van aanzegging minimaal 24 uur voor start staking de lijst met het minimumaantal vereiste medewerkers per locatie en proces aan bij FNV (NB: 8 uur van tevoren bij staking van korter dan 15 minuten of langer dan 15 minuten tussen 13:00 en 16:00).

Stap 3: PostNL en FNV controleren tezamen (minimaal één aangewezen persoon per locatie) de bezetting per locatie. FNV garandeert de minimumbezetting door waar nodig werknemers aan te wijzen.
Algemene randvoorwaarden voor Mail en Pakketten

Geen blokkade van Collectie- Sorteer-, Voorbereidings- en Bezorglocaties,

Geen blokkade van Vervoer (Transport en Tijdgebonden Netwerk),

Niet hinderen en/of intimideren van werkwillenden. Noch bij het bewegen naar en van werklocatie en werkplek, noch bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Stakers blijven buiten het terrein van PostNL. Wanneer dat i.v.m. verkeerssituatie niet veilig is, dan op een door PostNL aan te wijzen veilige plek op het terrein,

Onbelemmerde toegang tot gebouwen voor iedereen

Minimum aantal BHV’ers en andere soortgelijke functies

Voldoende leiding en toezicht aanwezig op locaties om veiligheid te kunnen waarborgen

Minimaal 1 Technisch Operatis of Proces Expert per sorteerproces

Minimaal 1 BHV’er tijdens avond- en nachtproces
- gebiedt FNV om binnen 24 uur haar leden op te roepen tot 6 januari 2023 af te zien van het in enigerlei vorm, direct of indirect, deelnemen aan, organiseren of steun verlenen aan enige vorm van collectieve actie zonder inachtneming van de hiervoor vermelde randvoorwaarden;
- bepaalt dat FNV een dwangsom verbeurt van € 100.000,= per keer dat FNV geheel of gedeeltelijk handelt in strijd met voormeld verbod of voormeld gebod en daarnaast een dwangsom van € 10.000,= per dag of gedeelte van een dag – tot een maximum van € 350.000,= – dat de overtreding geheel of gedeeltelijk voortduurt;
- verleent aan eiseressen verlof als bedoeld in artikel 64 lid 3 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering om dit vonnis op alle dagen en uren aan FNV te laten betekenen;
- veroordeelt FNV in de kosten van dit geding, tot dusverre aan de zijde van eiseressen begroot op € 1.692,--, waarvan € 1.016,-- aan salaris advocaat en € 676,-- aan griffierecht;
- verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad;
- wijst af het meer of anders gevorderde.
Dit vonnis is gewezen door mr. H.J. Vetter en in het openbaar uitgesproken op 22 november 2022.
idt