Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.Samenvatting
2.De procedure
- de dagvaarding van 22 september 2021, met producties,
- de conclusie van antwoord, met producties,
- het tussenvonnis van 20 juli 2022, waarin een mondelinge behandeling is bepaald,
- de akte overlegging producties van de VvE, tevens met een bewijsaanbod en een eiswijziging, met producties.
3.De feiten
(hierna: ‘de aannemingsovereenkomst’)
opmerking rechtbank: de kopers van de appartementen, tevens opdrachtgevers in het kader van de aannemingsovereenkomst, worden hierna ‘de appartementseigenaren’ genoemd).
Bestaande installaties dienen na uitvoering van de werkzaamheden gekeurd te worden en terug in werking te worden gesteld.
heeft een kantoorpand; hierna te noemen “het opstal”; aangekocht en wenst voor de uitvoering van de verbouwing een samenwerkingsovereenkomst met de Aannemer(DVV, rechtbank)
aan te gaan. Het uitgangspunt is conform de Woningborg aannemingsovereenkomsten tussen Ontwikkelaar en diens kopers, ;hierna te noemen “derden kopers”; (welke ten tijde van de ondertekening van deze overeenkomst gecedeerd worden naar de Aannemer), technische omschrijving en tekeningen, welke door de Ontwikkelaar zijn opgesteld, het opstal, aangeduid met [adres] te Ridderkerk, te verbouwen naar de eis van goed en deugdelijk werk met inachtneming van de voorschriften van overheid, nutsbedrijven en Woningborg.
- Veiligheid “open-structuur” balkons
- Algemene constructie balkons (w.o. kans op vocht in de gevel)
- De grootte en uitvoering van de fietsenstalling.
- Verlichting in de centrale hallen (niet alleen oude armaturen, tevens oude lichtpunten). Inmiddels vele vervangen op kosten V.v.E.
- Veiligheid “open-structuur” balkons
- Algemene constructie balkons (w.o. kans op vocht in de gevel)
- De grootte en uitvoering van de fietsenstalling.
- Verlichting in de centrale hallen (niet alleen oude armaturen, tevens oude lichtpunten). Inmiddels vele vervangen op kosten V.v.E.
4.Het geschil
5.De beoordeling
aannemingsovereenkomstvan Starts heeft overgenomen. DVV kan dan ook alleen worden aangesproken voor verplichtingen die voortvloeien uit de aannemingsovereenkomst, en niet voor verplichtingen die voortvloeien uit de koopovereenkomst. Daarvoor kan alleen Starts (als contractuele verkoper/wederpartij) worden aangesproken.
alle door [de VvE] genoemde zaken zoals verwoord in de voorbije opgevoerde correspondentie’. Aan het slot van de VSO staat verder ‘
dat hiermee partijen over en weer, ook in de toekomst, geen zaken met betrekking tot "Castagne" meer te vereffenen hebben en dat [de VvE] voor de gangbare opleverpunten zich wendt tot bouwbedrijf [gedaagde].”
dat de VvE zich voor de gangbare opleverpunten dient te wenden tot DVV’ te begrijpen als een toezegging tegenover DVV of een afspraak ten behoeve van DVV. Naar het oordeel van de rechtbank moet deze toevoeging naar redelijkheid zo worden begrepen, dat hiermee wordt onderstreept dat de rechtsverhouding tussen de VvE en Starts na de betaling van het schikkingsbedrag van € 20.000,- helemaal is afgewikkeld en dat de VvE zich voor het restant van haar schade tot DVV moet wenden. DVV benoemt ook geen enkele omstandigheid om haar uitleg van deze toevoeging te onderbouwen. De rechtbank gaat daarom aan dit verweer voorbij.
balkon, fietsenstalling, parkeergebied,
verlichting etc.(cursivering rechtbank) binnen de verantwoordingssfeer van Starts zou liggen. Verder staat in de VSO dat de VvE gebruik maakt van het aanbod van Starts om € 20.000,- te betalen, ter finale kwijting van
alle door u(de VvE)
genoemde zaken zoals verwoord in de voorbije opgevoerde correspondentie(opnieuw cursivering rechtbank). De schikking was dus niet beperkt tot de drie punten die de VvE in de dagvaarding heeft genoemd. Ook de balkons en de verlichting worden expliciet als aan de orde gesteld geschilpunt genoemd. Bovendien wordt met de laatste zin benadrukt dat de finale kwijting
alle in de voorafgaande correspondentie door de VvE genoemde zakenbestrijkt. In de klachtbrief die de VvE Starts op 10 april 2017 aan Starts heeft gestuurd, hield de VvE Starts ook verantwoordelijk voor gebreken aan de balkons, de verlichting, de kozijnen en de liften.
allekwesties waarvoor de VvE Starts aansprakelijk had gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank had ook de VvE moeten begrijpen dat de VSO zo ruim was bedoeld en dus niet alleen de buitenruimte en fietsenstalling betrof. De VvE heeft ook geen omstandigheden benoemd die, toetsend aan de hiervoor genoemde ‘Haviltex-maatstaf’, tot een andere uitleg van de VSO kunnen leiden.
desbetreffende technische omschrijving(cursivering rechtbank). De rechtbank is met de VvE van oordeel dat deze bepaling in redelijkheid niet kan worden uitgelegd als een verwijzing naar de TO die in het kader van de aanbestedingsprocedure aan DVV (als inschrijvende partij) is verstrekt om haar prijs te bepalen. Het gaat hier om een aannemingsovereenkomst die is gesloten tussen Starts en de verschillende appartementseigenaren. Het is niet gesteld en ook niet gebleken dat de (uitgebreidere) TO die Starts in de aanbestedingsprocedure heeft gebruikt, ook aan de appartementseigenaren was verstrekt, of dat deze op andere wijze bij de appartementseigenaren bekend was. De VvE heeft onweersproken gesteld dat zij deze TO pas voor het eerst bij de conclusie van antwoord in deze procedure heeft gezien. De enige ‘Technische Omschrijving’ die ten tijde van het sluiten van de overeenkomsten bij de appartementseigenaren bekend was, was de TO Verkoopbrochure die onderdeel was van de Verkoopbrochure. De appartementseigenaren hebben dan ook redelijkerwijs niet anders hoeven begrijpen, dan dat met de verwijzing naar de ‘Technische Omschrijving’ in artikel I van de aannemingsovereenkomst, de TO Verkoopbrochure was bedoeld. Voor zover in de (door Starts aan DVV verstrekte) TO op bepaalde werkonderdelen iets minder of anders is bepaald dan in de TO Verkoopbrochure, kan DVV dat dus niet aan de appartementseigenaren tegenwerpen. De appartementseigenaren mogen, als het gaat om de uitleg van de aannemingsovereenkomst, uitgaan van wat in de TO Verkoopbrochure staat.
- de liftbesturing was niet modern en uitgerust met een verouderd 2-snelheden aandrijfsysteem;
- de deuraandrijving was verouderd: er ontbreekt de sinds midden jaren negentig reeds standaard toegepaste geregelde aandrijvingen en een sensorlijst (knelbeveiliging) op de deuren;
- er ontbreekt een al sinds 1999 verplichte spreekluisterverbinding.
- de liftbesturing (inclusief bedieningsknoppen) en de deuraandrijving moeten worden vervangen, waarbij bij de nieuwe besturing frequentieregelaars moeten worden toegepast;
- er moet een sensorlijst (knelbeveiliging) op de deuren worden aangebracht;
- er moet een spreekluisterverbinding worden aangebracht
- de verdroogde cabinebuffers moeten worden vervangen.
“Op de buitengevels van het gebouw ontbreken op diverse plekken waterslagen voor de waterafvoer. Hierdoor treedt vochtoverlast op.”De VvE heeft niet duidelijk gemaakt of zij hiermee op een ander probleem doelt dan het afwateringsprobleem vanaf de balkons dat door Woningborg is beoordeeld, en zo ja, welk ander probleem. Daarom gaat de rechtbank ervanuit dat de VvE hier op hetzelfde probleem doelt.