ECLI:NL:RBDHA:2022:12799

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
28 november 2022
Publicatiedatum
30 november 2022
Zaaknummer
C/09/636924 / FA RK 22-7051
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Beschikking inzake gezamenlijke toegang ouders en echtscheiding met minderjarige kinderen

In deze beschikking van de Rechtbank Den Haag, gedateerd 28 november 2022, wordt de echtscheiding uitgesproken tussen de ouders, die in 2003 in Marokko zijn gehuwd. De ouders hebben samen vier minderjarige kinderen. De rechtbank heeft kennisgenomen van een deelnameformulier voor de pilot procedure gezamenlijke toegang ouders, ingediend door beide ouders. Tijdens de zitting op 14 november 2022 hebben de ouders hun verzoeken gepresenteerd, waarbij de moeder werd bijgestaan door haar advocaat mr. G.O. Perquin en de vader door mr. E.L. de Craen, die waarnam voor mr. R. Shahbazi. De Raad voor de Kinderbescherming was vertegenwoordigd door mevrouw [naam03].

De ouders hebben gezamenlijk gezag over de kinderen, die momenteel bij de moeder verblijven. De rechtbank heeft vastgesteld dat de ouders het eens zijn over de echtscheiding, de hoofdverblijfplaats van de kinderen bij de moeder, en de kinderalimentatie van € 25,- per maand per kind. De rechtbank heeft ook de toedeling van het huurrecht van de echtelijke woning aan de moeder goedgekeurd. De ouders hebben echter geen ouderschapsplan overgelegd, wat de rechtbank in eerste instantie zou kunnen leiden tot niet-ontvankelijkheid van het verzoek. De rechtbank heeft echter besloten om het verzoek tot echtscheiding ontvankelijk te verklaren, gezien de intentie van de ouders om samen te handelen in het belang van de kinderen.

De rechtbank heeft ook aandacht besteed aan de communicatie tussen de ouders, die niet goed verloopt. Er zijn zorgen over het gebrek aan vertrouwen en de invloed van voodoo-claims op hun relatie. De rechtbank heeft de ouders aangemoedigd om deel te nemen aan ouderschapsbemiddeling om hun communicatie te verbeteren. De rechtbank heeft een informatieregeling vastgesteld, waarbij de moeder de vader op de hoogte moet houden van belangrijke zaken met betrekking tot de kinderen. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad, met uitzondering van de beslissing over de echtscheiding.

Uitspraak

Rechtbank DEN HAAG
Enkelvoudige Kamer
Rekestnummer: FA RK 22-7051
Zaaknummer: C/09/636924
Datum beschikking: 28 november 2022

Procedure gezamenlijke toegang ouders

Beschikking op het op 18 oktober 2022 ingekomen deelnameformulier van:

[naam01] ,

de moeder,
wonende te [woonplaats01] ,
advocaat: mr. G.O. Perquin te Zoetermeer,
en

[naam02] ,

de vader,
wonende te [woonplaats01] ,
advocaat: mr. R. Shahbazi te ’s-Gravenhage.

Procedure

De ouders hebben zich tot de rechtbank gewend door het indienen van een door beide ouders ingevuld en ondertekend deelnameformulier ‘pilot procedure gezamenlijke toegang ouders’, met bijlagen.
De rechtbank heeft kennisgenomen van voornoemd deelnameformulier, met bijlagen.
De minderjarigen [voornaam minderjarige01] , [voornaam minderjarige02] , [voornaam minderjarige03] en [voornaam minderjarige04] hebben in raadkamer hun mening kenbaar gemaakt.
Op 14 november 2022 is de zaak op de zitting van deze rechtbank behandeld. Hierbij zijn verschenen: de moeder met haar advocaat en de vader met mr. E.L. de Craen, die waarnam voor mr. Shahbazi, en namens de Raad voor de Kinderbescherming, mevrouw [naam03] .

Feiten

- De ouders zijn gehuwd op [datum huwelijk01] 2003 te [plaats huwelijk01] , Marokko.
- Zij zijn de ouders van de volgende nu nog minderjarige kinderen:
- [minderjarige01] , geboren op [geboortedatum01] 2005 te [geboorteplaats01] ,
- [minderjarige02] , geboren op [geboortedatum02] 2010 te [geboorteplaats01] ,
- [minderjarige03] , geboren op [geboortedatum03] 2011 te [geboorteplaats01] ,
- [minderjarige04] , geboren op [geboortedatum04] 2013 te [geboorteplaats01] .
- De ouders oefenen het gezamenlijk gezag over de kinderen uit.
- De kinderen verblijven op dit moment bij de moeder.
- Volgens een uittreksel uit de basisregistratie personen hebben de ouders in ieder geval de Nederlandse nationaliteit.

Verzoeken

De ouders zijn het eens over de volgende onderwerpen en verzoeken het volgende:
- de echtscheiding tussen de ouders uit te spreken:
- vaststelling van de hoofdverblijfplaats van de kinderen bij de moeder;
- vaststelling van kinderalimentatie van € 25,- per maand per kind;
- toedeling aan de moeder van het huurrecht van de echtelijke woning.
De ouders zijn het niet eens over de volgende onderwerpen. De moeder verzoekt het volgende:
- bepaling dat voortaan alleen aan de moeder het ouderlijk gezag zal toekomen over de kinderen;
- vaststelling van de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken;
- vervangende toestemming voor het aanvragen van paspoorten voor de kinderen.
en
de vader verzoekt het volgende:
- vaststelling van de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken;
- vaststelling van een informatieregeling.
Op de zitting heeft de moeder haar verzoek tot eenhoofdig gezag ingetrokken.

Beoordeling

Echtscheiding
Ontvankelijkheid
Door de ouders is geen ouderschapsplan overgelegd overeenkomstig artikel 815 tweede lid van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv). Nu het ouderschapsplan in de wet geformuleerd is als een processuele eis bij een verzoek tot echtscheiding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken heeft de rechtbank de bevoegdheid het verzoek niet-ontvankelijk te verklaren, tenzij er redenen zijn om aan te nemen dat het ouderschapsplan redelijkerwijs niet kan worden overgelegd (artikel 815, zesde lid, Rv).
De ouders hebben zich door middel van de ‘procedure gezamenlijke toegang ouders’ tot de rechtbank gewend. De rechtbank meent dat hieruit hun intentie naar voren komt om samen en in het belang van de kinderen te handelen. Gelet hierop zal de rechtbank de ouders ontvangen in hun verzoek tot echtscheiding, ondanks het ontbreken van een ouderschapsplan.
Inhoudelijke beoordeling
Beide ouders stellen dat het huwelijk duurzaam is ontwricht, zodat de daarop steunende, over en weer gedane verzoeken tot echtscheiding als op de wet gegrond voor toewijzing vatbaar zijn.
Hoofdverblijfplaats
De ouders verzoeken de hoofdverblijfplaats van de kinderen bij de moeder te bepalen. Dit verzoek kan als niet weersproken en op de wet gegrond worden toegewezen.
Verdeling van de zorg- en opvoedingstaken
De ouders zijn er in geslaagd om tijdens de schorsing van de zitting overeenstemming te bereiken over de zorgregeling. Afgesproken is dat de vader de kinderen op de volgende momenten ziet.
  • [voornaam minderjarige02] , [voornaam minderjarige03] en [voornaam minderjarige04] : elke woensdag van 17.00 uur tot 19.30 uur. Als [voornaam minderjarige01] wil aansluiten op woensdag, is dat mogelijk.
  • [voornaam minderjarige01] : elke donderdag van 17.00 uur tot 20.00 uur.
Op beide dagen zal de vader de kinderen ophalen en met hen gaan eten.
Daarnaast is afgesproken dat de vader elke zondag om 19.00 uur met de kinderen belt op de telefoon van de moeder. Hij zal de moeder eerst appen met de melding dat hij zal bellen zodat de telefoon meteen kan worden opgenomen door de kinderen.
De rechtbank zal deze zorgregeling in het belang van de kinderen vaststellen.
Partijen hebben ook afgesproken dat de vrouw de man niet meer via WhatsApp zal blokkeren, zodat partijen op die wijze contact kunnen hebben over de kinderen.
Ouderschapsbemiddeling
Gebleken is dat de onderlinge communicatie tussen de ouders niet goed verloopt, wat niet in het belang van de kinderen is. Er is over en weer geen sprake van vertrouwen. De oorzaak hiervan lijkt te liggen in een gebeurtenis van ruim 3,5 jaar geleden waarna de ouders elkaar tot op heden over en weer beschuldigen van het gebruik van voodoo op de andere persoon, waarbij beide families ook betrokken zijn. Het gebrek aan vertrouwen bij de moeder uit zich er onder meer in dat zij de vader geen informatie geeft over de kinderen, zoals een mogelijke schoolwisseling, medische afspraken van de kinderen zoals een gebroken arm, maar ook deelt de moeder niet haar mogelijke verhuiswens naar [plaats01] , zoals op de zitting ter sprake kwam. Doordat de vader hier steeds door wordt overvallen, is zijn reactie telkens afwijzend. Op zijn beurt kiest de vader er voor om de communicatie via de kinderen te laten verlopen. Daarnaast bevraagt hij de kinderen of zij naar de familie van de moeder zijn geweest. Hij ziet het liefst dat de kinderen niet naar de familie van de moeder gaan omdat hij hen verdenkt van het gebruik van voodoo op hem. De kinderen zitten hier zichtbaar klem tussen. In de kindgesprekken hebben zij allemaal aangegeven dat zij hopen dat de ouders normaal met elkaar kunnen praten. Tijdens de schorsing van de zitting hebben de ouders besloten om deel te nemen aan ouderschapsbemiddeling om te werken aan hun onderlinge communicatie. Het is belangrijk dat de ouders leren om met elkaar te praten als ouders. Op het moment dat het onderlinge vertrouwen enigszins is gegroeid en de vader een woning heeft, hoopt de rechtbank dat de ouders bij ouderschapsbemiddeling ook met elkaar kunnen praten over de uitbreiding van de omgang. Het is namelijk duidelijk dat de kinderen hun vader vaker zouden willen zien.
De rechtbank zal de ouders in de gelegenheid stellen deel te nemen aan ouderschapsbemiddeling, zoals blijkt uit het proces-verbaal van doorverwijzing dat aan deze beschikking is gehecht. Dit proces-verbaal is al per e-mail verzonden naar [centrum01] voor deelname aan ouderschapsbemiddeling en aanmelding bij de betreffende uitvoerende hulpverleningsinstantie. De rechtbank zal ook deze beschikking per post zenden aan [centrum01] . Omdat de ouders overeenstemming hebben bereikt over de omgang, ziet de rechtbank geen aanleiding om de zaak aan te houden in afwachting van het verloop van het bemiddelingstraject.
Informatieregeling
Afgesproken is dat de moeder de vader direct informeert als er iets aan de hand is met de kinderen op medisch gebied of op school. Over alle andere onderwerpen is afgesproken dat de moeder de vader eens per twee maanden via WhatsApp informeert. De eerste keer zal in de eerste week van januari 2023 zijn. De rechtbank zal deze informatieregeling opnemen in het belang van de kinderen. Daarnaast merkt de rechtbank het volgende op. De vader lijkt constant te willen weten waar de kinderen zijn. De rechtbank heeft de vader geadviseerd om zijn strijd naar de familie van de moeder te staken. In de kindgesprekken is namelijk naar voren gekomen dat de kinderen hier veel last van hebben. De rechtbank heeft gemerkt dat de kinderen in een loyaliteitsconflict zitten. Hierdoor willen zij niet meer naar de familie van de vader gaan. Daarnaast hoopt de rechtbank dat beide ouders het advies van de rechtbank en de Raad ter harte nemen om – naast ouderschapsbemiddeling – hulp voor zich zelf te zoeken om de gebeurtenissen uit het verleden een plek te kunnen geven.
Paspoorten
De ouders zijn er in geslaagd om tijdens de schorsing van de zitting de nodige toestemmingsformulieren in te vullen voor de aanvraag van de paspoorten voor de kinderen. De rechtbank beschouwt dit verzoek daarom als ingetrokken.
Kinderalimentatie
De ouders verzoeken de bijdrage van de vader in de kosten van de kinderen vast te stellen op € 25,- per maand per kind. Dit verzoek kan als niet weersproken en op de wet gegrond worden toegewezen.
Huurrecht
De ouders hebben verzocht het huurrecht van de woning aan de moeder toe te delen. Dit verzoek kan als niet weersproken en op de wet gegrond worden toegewezen.

Beslissing

De rechtbank:
*
spreekt de echtscheiding uit tussen partijen, gehuwd te [plaats huwelijk01] , Marokko op [datum huwelijk01] 2003;
*
bepaalt dat de minderjarigen:
  • [minderjarige01] , geboren op [geboortedatum01] 2005 te [geboorteplaats02] ,
  • [minderjarige02] , geboren op [geboortedatum02] 2010 te [geboorteplaats02] ,
  • [minderjarige03] , geboren op [geboortedatum03] 2011 te [geboorteplaats02] ,
  • [minderjarige04] , geboren op [geboortedatum04] 2013 te [geboorteplaats02] ,
de hoofdverblijfplaats zullen hebben bij de moeder;
*
bepaalt dat de minderjarigen [voornaam minderjarige01] , [voornaam minderjarige02] , [voornaam minderjarige03] en [voornaam minderjarige04] bij de vader zullen zijn:
  • [voornaam minderjarige02] , [voornaam minderjarige02] en [voornaam minderjarige04] : elke woensdag van 17.00 uur tot 19.30 uur, waarbij het voor [voornaam minderjarige01] mogelijk is om aan te sluiten als hij dat wil;
  • [voornaam minderjarige01] : elke donderdag van 17.00 uur tot 20.00 uur;
waarbij de vader de kinderen ophaalt en met hen gaat eten en daarna weer bij de moeder terugbrengt;
*
bepaalt dat de vader elke zondag om 19.00 uur met de kinderen zal bellen via de telefoon van de moeder;
*
stelt vast dat partijen, te weten:
[naam02] ,
(vader)
wonende te [woonplaats02] , [adres01] , [postcode01] ,
en
[naam01] ,
(moeder)
wonende te [woonplaats02] , [adres02] , [postcode02] ;
bij (aangehecht) proces-verbaal van doorverwijzing zijn verwezen naar(De [plaatselijke] omgangsbegeleiding voorziet blijkens haar folder in omgangsbegeleiding voor de duur van in beginsel maximaal zes maanden, overeenkomend met acht à negen contacten.) [centrum01] voor deelname aan Ouderschapsbemiddeling en voor aanmelding bij de uitvoerende hulpverleningsinstantie;
beveelt de griffier binnen twee dagen na heden een afschrift van deze beschikking te zenden naar: [centrum01] , [adres03] , [postcode03] [plaats02] ;
*
bepaalt dat de moeder de vader direct informeert als het gaat om medische aangelegenheden dan wel school;
bepaalt dat de moeder de vader met ingang van januari 2023, in de eerste week van januari 2023, eens per twee maanden via WhatsApp informeert over de overige onderwerpen over de kinderen;
*
bepaalt dat de vader aan de moeder een kinderalimentatie ten behoeve van voornoemde kinderen(bij co-ouderschap eventueel:
medeverzorgt en opvoedt) van € 25,- per maand, per kind zal betalen;
*
bepaalt dat de moeder met ingang van de dag van inschrijving van deze beschikking in de registers van de burgerlijke stand de huurster zal zijn van de woonruimte te [plaats03] , aan de [adres02] ( [postcode02] );
verklaart de beschikking – met uitzondering van de beslissing over de echtscheiding – uitvoerbaar bij voorraad.
Deze beschikking is gegeven door mr. C.S.F. de Nijs, rechter, tevens kinderrechter, bijgestaan door mr. A. Sinan als griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van 28 november 2022.