2.4.[eisers] ervaren sinds 16 jaar stankoverlast vanuit het riool onder hun woning. Ondanks een gefaseerde vernieuwing van het riool van nummer 68 is de overlast blijven aanhouden. Dat is voor [eisers] aanleiding geweest om het loodgietersbedrijf [X] (hierna: [X]) opdracht te geven om een onderzoek te doen naar de oorzaken van de stankoverlast. Dit heeft geleid tot een rapport van 21 januari 2020 van de heer [Y 1] (hierna: het rapport [X]) met de navolgende inhoud:
‘
Oorspronkelijke situatie
Panden van [straatnaam] 66,68 en 70 hadden oorspronkelijk een gedeelde rioolvoorziening. Nrs. 68 en 70 deelden een gemetselde put onder beide toiletten op de bg. In deze put kwam oorspronkelijk het afvalwater van de standleidingen en alle toiletten van beide woningen bij elkaar. Deze put loosde via een gemetselde doorgang onder de marmeren gangvloer van nr 70 op een betonriool dat half boven de grond in de kruipruimte van nr 70 ligt en afwatert richting de achtertuin.
Het riool van 66 watert ook af naar de achtertuin alwaar alles wordt opgevangen in een oude rioolput vlak buiten de huidige gevel van de aanbouw (onder het terras) en vervolgens overloopt en een grote eivormige betonnen buis parallel aan de achtergevels naar en in het perceel van 68. (Waarneming bewoners 66 tijdens verbouwing 1992).
In de kruipruimte van 68 ligt ongeveer 1 meter onder de grond over de gehele lengte van de woning een betonriool waarin beide stromen samenkomen en afwateren richting de [straatnaam] en via de voortuin van 68 uiteindelijk lozen op het gemeenteriool.
Problemen en reeds gedane aanpassingen
Volgens de bewoner van nr 68 is er al meer dan 20 jaar sprake van periodieke stankoverlast en (in ieder geval vanaf 2014) ook van overlast van ongedierte/ratten in de kruipruimte.
De riolering van nr 68 is in 1997/2000 door de vorige bewoners vrijwel volledig vervangen door pvc. Hierbij zijn aansluitpunten van het toilet bg en de toiletstandleiding opgevangen en is een nieuw pvc grondriool aangelegd dat onder de houten woonkamervloer loopt en in de voortuin aangesloten is op het bestaande oude riool. In 2015/2016 is door huidige bewoner de keukenvloer en de (met 70 gedeelde) hemelwaterafvoer aan de achterzijde ook op dit pvc grondriool aangesloten. Tevens is een oude gemetselde put in het terras van de achtertuin buiten werking gesteld en gedempt. Sindsdien is er geen oud riool meer in werking voor nr 68.
In 2016 is het toilet bg en de standleiding van nr 70 ook op pvc gezet en aangesloten op het bestaande betonriool in de kruipruimte van nr 70. Tevens is de gemetselde put onder beide toiletten gedempt met zand.
NB: Ten tijde van de aanpassingen in 2015/16 was ons overigens niet bekend dat het riool onder nr 70 (en het riool van nr 66) loosde via het betonriool in de kruipruimte van nr 68. Het vermoede was (ook obv documentatie van de gemeente) dat het riool van nr 70 aansloot op een riool in de doorgang tussen nr 70 en nr 72 en vanaf daar naar het gemeenteriool van de [straatnaam]. Zie ook ons onderzoek d.d. 8-10-2014.
Recente bevindingen
Bij onderzoek van 28 oktober en 1 november 2019 is het betonriool in de kruipruimte van 68 gevonden en gebleken dat zowel nr 70 als nr 66 via deze verbinding lozen op het gemeenteriool. Tevens is gebleken dat dit riool ernstige gebreken vertoont en dat dit overlast veroorzaakt. Er zijn boven dit riool sinkholes en door ongedierte gegraven gangen aangetroffen waaruit een rioollucht kwam. Het is aannemelijk dat de gebreken ontstaan zijn door verzakking. Volgens bewoners van 66 is het riool waarschijnlijk in een oude sloot aangelegd die daar oorspronkelijk gelegen heeft. Ter hoogte van die sloot (en dus het riool) zijn duidelijk verzakkingen waar te nemen in het koetshuis van nr 66.
De staat van het betonriool van nr 70 is zeer slecht. Onlangs zijn hier wel provisorische de ergste zichtbare scheuren door ons hersteld maar het is te verwachten dat hier binnen afzienbare termijn weer problemen ontstaan.
Over de staat van het riool onder de terrassen en de serre is niet veel met zekerheid te zeggen. Het is aannemelijk dat ook hier (door verzakking) gebreken zijn ontstaan. In de kruipruimte bij de achtergevel van 68 zijn door de bewoner gangen van ratten geconstateerd en in de kelder hangt soms een putlucht die mogelijk onder de serre vandaan kan komen.
Bij onderzoek van nr 72 is geconstateerd dat zij een eigen pvc rioolaansluiting hebben op het gemeenteriool. De bewoners van 66 (ook eigenaren van 64) verklaren dat nr 64 ook een eigen aansluiting heeft op het gemeente riool. De problematiek beperkt zich dus tot de panden 66, 68 en 70.
Mogelijke oplossingen en aanbevelingen
Het opsporen en herstellen van alle gebreken in het huidige oude systeem is geen optie. Hiervoor zouden de vloeren, terrassen en serre van 68 en 70 open moeten om het huidige betonriool te ontgraven en inspecteren. Naast de hoge kosten (die hiervoor ook niet te begroten zijn) is het aannemelijk dat door een dergelijke operatie extra schade aan het systeem of de funderingen ontstaat. Tevens zal er een situatie ontstaan dat de woonkamer niet meer leefbaar is in verband met grote bouwwerkzaamheden.
Ook meer innovatieve werkwijzen binnen het bestaande systeem, zoals een pvc riool of kous binnenin de betonnen buizen of reparatie van binnenuit met hars, bieden geen oplossing omdat de normen t.a.v. de verankering/stabiliteit en het afschot niet kunnen worden gegarandeerd.
De optie om alleen het betonriool onder nr 68 af te koppelen, de rest van het systeem te handhaven en via de doorgang tussen 70 en 72 te laten lozen op het gemeente riool, biedt ook geen garantie dat de overlast volledig zal verdwijnen. Het betonriool onder 70 is immers in zeer slechte staat en het is ook aannemelijk dat het riool onder de terrassen en de serre gebreken heeft. De kans is groot dat deze delen overlast blijven veroorzaken en in dat geval zal er wederom een aanpassing gedaan moeten worden.
De beste oplossing is om voor zowel 66 en 70 nieuwe pvc riolen aan te leggen, het oude systeem volledig af te koppelen en te laten indrogen. Voor 70 is de makkelijkste en goedkoopste oplossing om het pvc riool van het toilet bg, de standleiding en alle andere afvoeren via een nieuw pvc grondriool onder de houten vloer door de voorgevel via de voortuin te laten aansluiten op het gemeente riool. […]
Voor 66 ligt de oplossing wat complexer. Volgens waarnemingen van bewoners is er geen kruipruimte onder de vloer en is een vergelijkbare oplossing als bij 70 en 68 niet mogelijk. De haalbaarheid van de route over eigen grond via de achtertuin en het oprijpad naar de Koninginnelaan is vanwege de grote afstand, het benodigde afschot en mogelijke obstakels ook onzeker. Als het wel mogelijk is zullen de kosten zeer aanzienlijk zijn. Een nieuwe route over het perceel van 68 in de richting van de [straatnaam] is hier de makkelijkste en goedkoopste oplossing. Wij adviseren dan ook om de pvc afvoeren onder het terras aan de achterzijde van 66 aan te sluiten op een nieuw pvc riool dat via de achtertuin van 68, in de grond onder de schuur op het bestaande betonriool in de voortuin van 68 wordt aangesloten of via deze route een eigen aansluiting op het gemeenteriool op de [straatnaam] te realiseren. Tevens adviseren wij om de rioolput in de achtertuin van 66 te dempen.’