Uitspraak
Rechtbank DEN HAAG
gevestigd te Den Haag,
verweerder,
1.Het procesverloop
2.De feiten2.1. Zorgapotheek is een organisatie die verschillende apotheken exploiteert. Zorgapotheek is onderdeel van Medsen, een zorgorganisatie met meer dan 40 apotheken in Nederland. [verweerder] is op 1 oktober 2018 bij zorgapotheek in dienst getreden in de functie van beherend apotheker op basis van een contract voor bepaalde tijd tot 30 april 2019, welk contract daarna tijdelijk is verlengd. Vanaf 1 januari 2021 is het tijdelijke dienstverband omgezet naar een vast dienstverband. [verweerder] was werkzaam in de apotheek [naam 1] in [plaats] (hierna: ‘apotheek [naam apotheek] ’), die is gevestigd in één van de gezondheidscentra van de organisatie Arts en Zorg. Arts en Zorg is voor 49% eigenaar van apotheek [naam apotheek] en Zorgapotheek voor 51%.
“Ik ben hiermee bezig, er is eigenlijk vrij weinig mee gedaan. Terwijl [naam 2] het op zou pakken, want die “deed” de kwaliteit. Ik zie een deadline van 30 sept, voor die tijd wil ik het in gang gezet hebben.”
Bij email van 30 oktober 2019 vraagt Zorgapotheek waarom er nog geen enkele afwijking in q-base is afgehandeld en op 31 oktober 2019 vraagt Zorgapotheek of [verweerder] er voor kan zorgen dat de interne audit op 3 november 2019 helemaal gereed is. Uiteindelijk is de interne audit afgesloten op 7 november 2019.
“Helaas ontvang ik weer een noodkreet vanuit [naam apotheek] . Zie onder. Zullen we straks even bellen om te bedenken wat we met deze situatie aan moeten en wat we willen. (…)”
“Ik heb van [naam 4] vernomen dat ik weer contact met jou moet opnemen. Dit ivm de ongewenste situatie binnen onze apotheek.”
In antwoord daarop schrijf [naam 3] op 26 november 2019:
“Wat ik bedoel met de “ongewenste situatie binnen onze apotheek”, is namelijk de communicatie en manier van omgaan met elkaar. Dit gaat helaas nog steeds niet goed. Hierbij heb ik het niet over hoe de apotheek draait.”Bij email van 14 december 2019 voegt ze daar aan toe:
“Wij als team merken dat we niet serieus worden genomen door [verweerder] . (…) Helaas gaan de werkoverleggen ook niet hoe ze horen te gaan. Wij zitten daar allemaal, alleen om aan te horen wat [verweerder] te zeggen heeft. [verweerder] staat helemaal niet open voor onze input en onze mening. Onze agendapunten en vragen worden ook niet besproken en beantwoord. (…)”
“Ik heb vanmorgen wederom met [naam 3] en [naam 6] gesproken. Ze wilden me spreken voor ze weer aan het werk gingen na afgelopen vrijdag. Minder emotioneel, maar nu vooral boos. Beide dames gaven aan:
- nog niet toe te zijn aan werken
- dat de situatie ten koste gaat van hun welzijn
- dat afgelopen vrijdag de druppel was (…)”
“Zie bijgewerkt plan van aanpak. Het gevoel van [naam 3] en [naam 6] dat ze achtergesteld worden is eerder andersom. Ze zijn hun “VIP-behandeling” kwijt, want ze kunnen niet tegen kritiek, schieten in de verdediging bij geconstateerde fouten en zijn matig zelfstandig. Ik constateer een passieve houding, waarbij het altijd door externe factoren komt, als iets misgaat. Bv deadlines baxterbestande rondom feestdagen bijna gemist, doordat de mail niet uit was geprint/gecommuniceerd naar [naam 6] . Ze hebben jarenlang te horen gekregen dat e het goed doen, doordat [naam 2] partij koos en de “nieuwkomers” [naam 7] , [naam 8] en [naam 9] nooit als volwaardig heeft beschouwd en behandeld. (…)Da’s dus een mogelijke oorzaak, de oplossing wil ik graag met je bespreken, in de vorm van een coachingstraject voor het team en voor mij zelf. (…)”
“Beste [betrokkene]Zoals besproken hierbij kort op papier wat mijn advies om zowel [verweerder] als het team waarmee hij werkt een eerste stap op weg te helpen richting een goede samenwerking en uiteindelijk het behalen van de gewenste resultaten.
“Hierbij verslag van de VIM melding. Nav dm consult maandag 1 feb en omdat [X] naar een andere apotheek gaat check ik alle medicaties na. (…) Dhr noem 3 medicaties die niet zijn dossier voorkomen. Amiloride/hydrochloortiazide 2.5/25 gliclazide 30 mg 1d1t amlodipine 5mg 1d1t. (…)Terug in mijn spreekkamer vertel ik dhr dat hij medicatie van een andere patient heeft gehad in dec en deze heeft gebruikt. (…)”
“Een avond van te voren een voor jou belangrijke evaluatie afzeggen, die [naam 11] al weken geleden heeft geprikt in de agenda’s geeft bij mij wel een zeker signaal af, wat ik nu in de mail niet ga invullen. (…)Zoals aangegeven door [naam 11] , zouden we gisteren een evaluatie doen van het afgelopen traject. Ik heb jouw bijlage gelezen met het voorbeel van hoe jij doelstellingen wilt verdelen. Misschien praat ik voor mijn beurt, maar ik ga toch alvast opschrijven wat mij daaraan opvalt, omdat ik het belangrijk vind dat [naam 11] ook dit kader heeft, zodat we met elkaar over hetzelfde kunnen praten:- De kalender is vrijwel leeg;- Wat er staat beschreven is niet concreet; wat wil je er nu mee bereiken;- Een aantal zaken dat ik erin zie, zijn oude thema’, niet onbelangrijk, maar wel oude thema’s of routinematige zaken(kwaliteit, HHS);- Ik mis de echt belangrijke thema’s erin:
- Jaarplan en lokale doelstelling
- Opheffen middagsluiting
- Bezetting op orde: medewerker met beschermingsmateriaal in de apotheek aan het wek
- Contact met de nieuwe arts en plannen daarmee
- Klachten/fouten vanuit het centrum: aanpak en oplossing
- Arrestantenzorg voortgang
- Medische hulpmiddelen noem je er wel in, maar ik mis de stappen/doelen
- Resulaten en doelen van de extra inzet bij jou van onze flexpool
“Ik begrijp je. En het is ook een groot probleem. Hij verzuipt en het kan alleen opgelost worden met permanente begeleiding en management. Ik kan morgenochtend bellen, jij?”
“Klachten zoals hieronder herkende [verweerder] deels en deels ook niet. [verweerder] geeft aan dat door vele wisselingen van doktersassistenten daar ook veel fouten worden gemaakt en de arts aangeeft dat het bij hen ook een zooitje is?(…)In de bijlage heb ik een overzicht gedaan van de geregistreerde fouten vanaf januari en een klacht over baxterrollen. Zoals je daarin kunt zien een aantal ernstige fouten. [verweerder] geeft aan dat door de tijdsdruk d tweede controle niet altijd wordt uitgevoerd. Ik heb hem (wederom) gezegd, hoe druk het ook is, de tweede controle altijd uitgevoerd moet worden. Gisteren is er een fout gemaakt met prednison, een dame heeft 180 mg ingenomen (6 tabletten van 30 mg i.p.v. 5mg)
“Een ander verhaal wordt het als de werknemer al langere tijd onvoldoende presteert. Dan moet er actie ondernomen worden en samen te werken aan beter functioneren in de vorm van een formeel verbetertraject. Met dit traject leggen beide partijen vast dat alles in het werk gesteld is om het functioneren te verbeteren en op een acceptabel niveau te krijgen. (…)
Tijdens een eindevaluatie wordt vervolgens de balans opgemaakt over het hele verbetertraject. Ook dit dient te worden vastgelegd in een gespreksverslag. Bij een negatief resultaat wordt de ontslagprocedure ingezet als herplaatsing en outplacement niet mogelijk zijn en de toekomst van de medewerker niet binnen, maar buiten het bedrijf ligt.
3.Het geschil3.1. Zorgapotheek verzoekt de tussen haar en [verweerder] bestaande arbeidsovereenkomst te ontbinden en bij het bepalen van de einddatum van de arbeidsovereenkomst rekening te houden met de duur gelegen tussen de ontvangst van het verzoekschrift en de dagtekening van de ontbindingsbeschikking. Verder verzoekt zij veroordeling van [verweerder] in de proceskosten.
- verwijtbaar handelen van [verweerder] (e-grond);
- disfunctioneren van [verweerder] (d-grond);
- andere omstandigheden (h-grond);
- cumulatiegrond (i-grond).
4.De beoordeling
Al deze gronden zijn in feite gebaseerd op het door Zorgapotheek gestelde disfunctioneren van [verweerder] , Dit disfunctioneren bestaat er volgens Zorgapotheek uit dat hij zich zowel intern, met medewerkers van de apotheek, als extern met patiënten van de apotheek zodanig gedraagt dat discussies en problemen ontstaan. Volgens Zorgapotheek behandelt [verweerder] werknemers op een zodanige wijze dat dit leidt tot verzuim en tegelijkertijd is de kwaliteit van de te verlenen zorg en de bedrijfsvoering ondermaats. De kwaliteit van de te verlenen zorg voldoet niet aan de professionele standaarden en er worden ernstige fouten gemaakt in het verstrekken van medicijnen aan patiënten. Voor zover dit het gevolg is van gedragingen van medewerkers, geldt dat [verweerder] ook daarvan een verwijt kan worden gemaakt, nu hij als beherend apotheker eindverantwoordelijk is voor de exploitatie van apotheek [naam apotheek] .
Bij alle jaarlijkse beoordelingen heeft [verweerder] in verband met dit disfunctioneren ook een onvoldoende beoordeling gekregen.
5.Beslissing
€ 1.922,- voor de kosten van de advocaat.