ECLI:NL:RBDHA:2021:16430

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
8 september 2021
Publicatiedatum
14 juni 2022
Zaaknummer
NL21.13942
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Vreemdelingenrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Bewaring van een Nigeriaanse vreemdeling in het kader van de Dublinverordening en onttrekkingsrisico

In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 8 september 2021 uitspraak gedaan in een bestuursrechtelijke procedure betreffende de bewaring van een Nigeriaanse vreemdeling. De eiser, die eerder aan uitzetting was onttrokken, had beroep ingesteld tegen de maatregel van bewaring die op 26 augustus 2021 door de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid was opgelegd. De rechtbank heeft vastgesteld dat de maatregel van bewaring in overeenstemming was met de Dublinverordening, die bepaalt dat een maatregel van bewaring zo kort mogelijk moet duren. De eiser had aangevoerd dat de maatregel in strijd was met deze bepaling, maar de rechtbank oordeelde dat de Staatssecretaris terecht had gehandeld door de eiser in bewaring te stellen, gezien het risico dat hij zich aan zijn overdracht naar Italië zou onttrekken. De rechtbank heeft de stelling van de eiser dat de overdracht onvoldoende voortvarend was, verworpen. De rechtbank concludeerde dat er geen grond was voor het oordeel dat de Staatssecretaris onrechtmatig had gehandeld door de maatregel van bewaring op te leggen. Het beroep van de eiser werd ongegrond verklaard en het verzoek om schadevergoeding werd afgewezen. Tevens werd er geen aanleiding gezien voor een proceskostenveroordeling.

Uitspraak

RECHTBANK DEN HAAG

Zittingsplaats Utrecht Bestuursrecht zaaknummer: NL21.13942
uitspraak van de enkelvoudige kamer in de zaak tussen

[eiser] , eiser V-nummer: [V-nummer]

(gemachtigde: mr. D. Schaap), en
de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, verweerder (gemachtigde: A.M.H. van de Wal).

Procesverloop

Bij besluit van 26 augustus 2021 (het bestreden besluit) heeft verweerder aan eiser de maatregel van bewaring op grond van artikel 59a, eerste lid, van de Vreemdelingenwet 2000 (Vw) opgelegd.
Eiser heeft tegen het bestreden besluit beroep ingesteld. Dit beroep moet tevens worden aangemerkt als een verzoek om toekenning van schadevergoeding.
De rechtbank heeft het beroep op 6 september 2021 op zitting behandeld. Eiser is verschenen, bijgestaan door zijn gemachtigde. Als tolk is verschenen F.J. Klunder. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn gemachtigde.

Overwegingen

1. Eiser stelt van Nigeriaanse nationaliteit te zijn en te zijn geboren op [1993] .
2. Eiser heeft de gronden van de maatregel niet bestreden.
3. Eiser heeft aangevoerd dat de maatregel in strijd is met het bepaalde in artikel 28, derde lid, van de Dublinverordening1 (DVo), waarin is bepaald dat een maatregel van bewaring zo kort mogelijk duurt. Eiser wordt op 9 september 2021 overgedragen aan Italië en eiser is van mening dat verweerder hem later dan op 26 augustus 2021 in bewaring had
1. Verordening (EU) Nr. 604/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 tot
vaststelling van de criteria en instrumenten om te bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om internationale bescherming dat door een onderdaan van een derde land of een staatloze bij een van de lidstaten wordt ingediend (herschikking)
kunnen stellen om de overdracht mogelijk te maken. Door eiser al op 26 augustus 2021 in bewaring te stellen, heeft de maatregel onnodig lang geduurd.
4. De rechtbank stelt vast dat eiser op 26 augustus 2021 in bewaring is gesteld en dat op 27 augustus 2021 met eiser een vertrekgesprek is gevoerd, waarin hem is verteld dat er een vlucht naar Italië staat geboekt en hem de vluchtgegevens zijn verstrekt. Op 14 juli 2021 was al een vlucht aangevraagd en op 9 september 2021 is de overdracht aan Italië gepland. Voor zover eiser stelt dat verweerder de overdracht onvoldoende voortvarend ter hand heeft genomen, passeert de rechtbank die stelling.
5. Verweerder heeft ter zitting verklaard dat eiser meerdere malen te kennen heeft gegeven dat hij niet naar Italië wil en dat het risico dat eiser zich aan zijn overdracht zal onttrekken, groter wordt naarmate de datum van overdracht en de uiterste overdrachtsdatum dichterbij komen.
6. In het verslag van het vertrekgesprek van 14 juli 2021 is vermeld dat eiser heeft verklaard niet terug te willen naar Italië. Bij het gehoor voorafgaande aan de inbewaringstelling, in het vertrekgesprek van 27 augustus 2021 en ter zitting heeft eiser wederom te kennen gegeven niet te willen meewerken aan zijn overdracht naar Italië. Tijdens het laatste vertrekgesprek heeft eiser verklaard dat hij eerder heeft geweigerd om mee te werken aan zijn vertrek naar Italië. Gelet hierop is de rechtbank van oordeel dat verweerder het risico, dat eiser met onbekende bestemming zal zijn vertrokken als hij daadwerkelijk zal worden overgedragen, niet heeft hoeven te nemen. Dit geldt te meer omdat de uiterste datum van overdracht (3 oktober 2021) binnen korte tijd zal zijn verstreken en het voor verweerder dan niet meer mogelijk is om eiser over te dragen aan Italië. Naar het oordeel van de rechtbank is er geen grond voor het oordeel dat verweerder onrechtmatig heeft gehandeld door eiser op 26 augustus 2021 in bewaring te stellen en niet op een later tijdstip. De beroepsgrond slaagt niet.
7. Het beroep is ongegrond. Daarom wordt ook het verzoek om schadevergoeding afgewezen.
8. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De rechtbank:
  • verklaart het beroep ongegrond;
  • wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Deze uitspraak is gedaan door mr. J.G. Nicholson, rechter, in aanwezigheid van mr. P. Bruins, griffier.
.
De uitspraak is uitgesproken en bekendgemaakt op:
en zal openbaar worden gemaakt door publicatie op rechtspraak.nl

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kan hoger beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen één week na de dag van bekendmaking.
08 september 2021

Documentcode: [documentcode]