3.1.In het tussenvonnis van 30 januari 2019 heeft de rechtbank een deskundige benoemd in de persoon van de heer B. van der Horst, verbonden aan DEKRA Automotive, Servicecenter Specials te Alkmaar (de deskundige). Aan hem is de opdracht verstrekt om de in het tussenvonnis van 30 januari 2019 onder r.o. 5.2 geformuleerde vragen te beantwoorden. De deskundige heeft die vragen in zijn deskundigenbericht van 18 oktober 2019 beantwoord. De door de rechtbank gestelde vragen en de beantwoording van de deskundige worden hieronder weergegeven, waarbij de antwoorden van de deskundige cursief zijn. Deze antwoorden zijn letterlijk overgenomen uit het originele deskundigenbericht, inclusief type- en taalfouten.
1. Is de Mercedes Atego 818 (hierna: de vrachtwagen) geschikt voor de transport en distributie van bloemen?
De Mercedes Atego 818 is door de op het chassis daarvan gemonteerde carrosserie, die is geconditioneerd en voorzien van een temperatuurregeling, geschikt voor het transport en distributie van bloemen, mits de maximale toegestane massa van de vrachtwagen daarbij niet wordt overschreden.
2. Is de vrachtwagen geschikt om bloemen in karren mee te vervoeren, mits de technisch maximale massa niet wordt overschreden?
Mits de technische maximale massa niet wordt overschreden is de vrachtwagen door de in de carrosserie aangebrachte ladingrails geschikt voor het transport van bloemen in karren. Door de aanwezigheid van ladingrails kunnen de karren goed worden vastgezet in de carrosserie.
3. Hoeveel kilogram lading zou een andere Mercedes Atego van deze afmetingen normaliter zonder problemen moeten kunnen vervoeren? Kunt u een maximum bepalen?
Het totaal te vervoeren lading van een andere Mercedes Atego van deze afmeting is afhankelijk van het type Atego en de voor de carrosserie gebruikte materialen.
Er bestaan diverse typen van een Mercedes Atego. Ieder type heeft een bepaalde maximale massa.
In de typeaanduiding van een Mercedes wordt met eerste cijfer(s) de maximale massa aangegeven. Met de laatste cijfers het motorvermogen. Een Mercedes Atego 818 heeft dus een maximale massa van 8.000 kilogram en een motorvermogen van 180 Hp.
Het gewicht van een op het chassis gemonteerde carrosserie zal, zoals eerder aangegeven, afhankelijk zijn van de daarvoor gebruikte materialen. Het laadvermogen van een vrachtwagen is dus afhankelijk van het gewicht van de op het chassis gemonteerde carrosserie en alle na productie aangebrachte extra’s en accessoires, zoals bij de onderhavige vrachtwagen de aan de achterzijde van het chassis gemonteerde hydraulische laadklep.
4. Hoeveel kilogram lading kan de vrachtwagen maximaal zonder problemen vervoeren?
De maximaal toegestane massa van de vrachtwagen bedraagt 8.000 kilogram.
Het totaal ledig gewicht van de vrachtwagen bedraagt 6.620 kilogram.
Dit betekend dat er met de vrachtwagen totaal 1.380 kilogram (8.000 – 6.620) aan lading probleemloos kan worden vervoerd.
Het gewicht van de chauffeur en karren dient te worden gezien als lading. Het gewicht van de vrachtwagen met karren is door weging vastgesteld op een totaal van 7.400 kilogram. Dit betekend dat het gewicht van de chauffeur, karren en lading tezamen niet meer zal mogen bedragen dan 600 kilogram.
5. Is het mogelijk dat de vrachtwagen begint te zwabberen als deze te zwaar is beladen? En als deze normaal is beladen zoals bedoeld onder vraag 3?
Mits de maximale toegestane massa van de vrachtwagen niet wordt overschreden en indien de lading gelijkelijk wordt verdeeld over het totale oppervlak van de laadvloer en er geen technische mankementen aan de vrachtwagen aanwezig zijn, zal de vrachtwagen normaal te besturen zijn.
Overschrijding van de maximale toegestane massa, foutieve wijze van belading en/of aanwezigheid van technische mankementen kunnen mede van invloed zijn op de wegligging van de vrachtwagen. Het gaan zwabberen van de vrachtwagen kan dan niet worden uitgesloten. Uiteraard kunnen de snelheid waarmee wordt gereden en diverse van buiten komende zaken, zoals het wegdek en de weersomstandigheden waaronder wordt gereden ook van invloed zijn op het rijgedrag van de vrachtwagen.
6. Is het mogelijk dat de vrachtwagen beschadigd kan raken als deze te zwaar is beladen?
Indien de vrachtwagen te zwaar wordt beladen zou dit kunnen leiden tot beschadigingen. Hoe meer en hoe vaker het maximaal toegestane laadvermogen wordt overschreden hoe groter de kans op beschadigingen.
7. Indien vraag 6 met ‘ja’ wordt beantwoord: is het dan mogelijk dat de vrachtwagen daardoor gaat zwabberen?
Beschadigingen die ontstaan door het overschrijden van het maximale laadvermogen en het daardoor gaan zwabberen van de vrachtwagen kan niet worden uitgesloten.
8. Heeft de wijze waarop de vrachtwagen wordt beladen c.q. de wijze waarop het gewicht van de lading in de laadbak van de vrachtwagen wordt verdeeld invloed op het rijgedrag van de vrachtwagen?
De wijze van belading c.q. de wijze waarop het gewicht van de lading in de laadruimte wordt verdeeld is van groot belang op het rijgedrag van de vrachtwagen. Juiste verdeling van het gewicht draagt bij aan een juiste as- en wielbelasting.
9. Kan de vrachtwagen door een verkeerde wijze van beladen gaan zwabberen?
Bij een verkeerde wijze van beladen valt het gaan zwabberen van de vrachtwagen niet uit te sluiten.
10. Klopt de verhouding tussen de grootte van de bak en het chassis en/of vering van de vrachtauto?
Door het verlengen van het chassis en daarmee het vergroten van de wielbasis is de grootte van de bak (carrosserie) in verhouding met het chassis en de daaronder gemonteerde vering.
Indien de nu gemonteerde carrosserie zonder verlenging van het chassis en zonder vergroting van de wielbasis op het chassis van de vrachtwagen zou zijn gemonteerd, zou dit wel negatieve invloed hebben gehad op de verhouding en de verdeling van het gewicht op de voor- en achteras.
11. Wat is de staat van het chassis van de vrachtwagen?
Het chassis van de vrachtwagen verkeerd in goede staat. Wij hebben tijdens de door ons verrichte inspectie van de vrachtwagen geen gebreken aan het chassis aangetroffen, die van invloed zouden kunnen zijn op het rijgedrag van de vrachtwagen.
12. Geeft het luchtveringssysteem een melding als er sprake is van overbelading?
Het systeem van de luchtvering geeft een melding via een controlelamp in het display van het dashboard in de cabine van de vrachtwagen indien de vering niet in de zogenaamde rijstand staat en tevens zodra er een storing in het luchtsysteem mocht ontstaan. Bij overbelading geeft het systeem geen melding.
13. Hoe reageert de luchtvering bij overbelading?
Bij overbeladen zal de druk in de veerbalgen van het veersysteem toenemen. Het luchtveersysteem zal dan namelijk trachten de ingestelde rijhoogte te behouden door de druk in de veerbalg te verhogen. Een hogere druk in de veerbalgen kan de rijeigenschappen beïnvloeden. Uiteraard heeft niet alleen de werking van het veersysteem invloed op de rijeigenschappen. Zoals eerder vermeld kunnen andere factoren daarop ook van invloed zijn.
14. Kent deze vrachtwagen een gebrek of een tekortkoming en zo ja, welke?
Wij zijn tijdens de door ons verrichte inspectie geen gebreken of tekortkomingen door ons aan de vrachtwagen vastgesteld.
15. Indien vraag 14 met ‘ja’ wordt beantwoord: is dit gebrek of die tekortkoming van invloed op de rijeigenschappen van de vrachtwagen en zo ja, op welke rijeigenschappen?
16. Indien vraag 14 met ‘ja’ wordt beantwoord: verhinderen deze gebreken dat de vrachtwagen met een als gemiddeld te beschouwen lading bloemen in de laadbak aan het verkeer kan deelnemen (zowel op hoge als op lage snelheid)?
17. Indien vraag 14 met ‘ja’ wordt beantwoord: is dit gebrek of die tekortkoming mogelijk veroorzaakt door een eerdere overbelading van de vrachtwagen?
18. Indien vraag 14 met ‘ja’ wordt beantwoord: kan dit gebrek of die tekortkoming worden hersteld en zo ja, hoe?
19. Indien vraag 18 met ‘ja’ wordt beantwoord: kunt u een inschatting geven wat de kosten van een dergelijk herstel zijn?
20. Heeft u verdere opmerkingen die met betrekking tot deze zaak relevant kunnen zijn?
Wij hebben in dit stadium geen opmerkingen, die relevant zouden kunnen zijn in deze zaak.