In de algemene ledenvergadering van de VvE van 11 juni 2018 is een advocaat, Roy Rouwen, aanwezig geweest om te adviseren. In de notulen van die vergadering is onder meer het volgende opgenomen:
"3. Notulen vorige VvE-vergadering
[…] Blijkbaar is er onduidelijkheid geweest over de inhoud van het voorstel van [ [eiseres] ]. Sommige buren gaven aan dat ze het gedane voorstel zoals beschreven in de notulen als juist zien en niet dat ze de schade van [ [eiseres] ] willen vergoeden zonder enige vorm van daadwerkelijke aansprakelijkheid. Roy Rouwen geeft aan dat het een idee is om het voorstel goed uit te schrijven, zodat een ieder dit kan bestuderen en precies weet wat er wordt bedoeld.
De aangedragen wijzigingen in de notulen door [ [eiseres] ] worden grotendeels akkoord bevonden door de VvE-leden en waarbij nadrukkelijk afgesproken is de twee beschreven besluiten, onder paragraaf 'Aansprakelijkstelling vervolg' ongewijzigd te laten.
Besluit:De eigenaren komen overeen dat het bestuur de onderhavige notulen naar de advocaat, de heer Rouwen stuurt. Hij zal de notulen beoordelen en adviseren vanuit juridisch oogpunt. De VvE-leden willen hiermee bewerkstelligen dat er niets wordt vastgelegd op basis waarvan een verzekeraar eventuele claims in de toekomst kan afwijzen. […]
4.Aansprakelijkheid gevolgschade
Kosten van de advocaat worden besproken. […] Omdat de heer Rouwen alleen 1 uur zou aansluiten en adviseren verlaat hij de vergadering. […]
De eigenaren bespreken het voorgenomen besluit van 15 mei 2018 en geven aan het hier niet meer mee eens te zijn en deze te willen aanpassen. Zij geven aan dat het besluit genomen is op basis van emotie, onvolledige informatie (o.a. ontbreken schaderapport) en een gebrek aan expertise en juridische kennis. Zo willen de leden weten hoe de schade-expert wist dat het zogenoemde probleem al langer speelde en documenten van Haagwonen had. [ [eiseres] ] gaf aan hier ook geen antwoord op te kunnen geven. De heer [betrokkene 1] geeft verder aan dat het bedrag voor verschillende eigenaren niet te betalen is. […]
[ [eiseres] ] geeft aan een pittig gesprek te hebben gehad met de teamleider van de heer [X] van Haagwonen. De teamleider heeft haar verteld dat de VvE aansprakelijk is. Er wordt aangegeven door een van de leden dat een rechter alleen de aansprakelijkheid kan toewijzen. Niet een verzekeraar, beheerder of lid.
Er wordt een korte pauze ingelast.
De aanwezige eigenaren bespreken diverse mogelijkheden om tot een nieuw besluit te komen ten opzichte van het voorgenomen besluit uit de VvE-vergadering van 15 mei 2018. Er wordt gesteld over het volgende voorstel:
Besluit van de VvE-vergadering van 15 mei 2018 op grond waarvan een bedrag van € 612,- uiterlijk 15 augustus 2018 zou worden voldaan teneinde de schade van […] (huisnr. [y] ) te dekken; eventuele schade zal pas gedekt worden indien de verzekeraars (opstal- en aansprakelijkheidsverzekering) definitief hebben besloten de schade niet te zullen dekken én indien blijkt dat de VvE op grond van aansprakelijkheid gehouden is de schade te dekken.
Er volgt een stemming. […] Aantal stemmen: 8 voor, 0 tegen, 2 blanco. […]
[ [eiseres] ] is van mening dat op basis van de wet- en regelgeving de VvE zich aan het vorige besluit dient te houden. Deze vorm van besluitvorming […] wordt niet erkend door [ [eiseres] ]. Hierbij geeft [ [eiseres] ] aan een proces te starten om het besluit aan te vechten. Dhr. [betrokkene 2] , de heer [betrokkene 1] en de heer [betrokkene 3] hebben geïnformeerd bij de advocaat en de vereniging Eigen Huis en geven aan dat het terugdraaien van eerdere besluiten ook prima in een VvE vergadering kan. Hierbij wordt een voorbeeld gegeven dat als de VvE een besluit neemt dat alle deuren rood geverfd moeten worden en een week later in een vergadering zeggen dat het blauw moet zijn, dit gewoon mogelijk is. […]".
3. Vordering, grondslag en verweer