Uitspraak
Rechtbank DEN HAAG
1.Het onderzoek ter terechtzitting
2.De tenlastelegging
3.Overwegingen ten aanzien van het bewijs/standpunten van de officier van
justitie en de verdediging met betrekking tot afdoening van de zaak
4.De strafbaarheid van het bewezenverklaarde
5.De strafbaarheid van de verdachte
6.De strafoplegging
aannemelijk is dat verdachte tot het vermoedelijk begane feit is gekomen onder invloed van psychosociale problemen, waarvoor ook thans nog geen oplossing is gevonden; Overwegende, dat hij op basis van de stukken heeft besloten op grond van artikel 151 Wetboek van Strafvordering ten aanzien van deze verdachte een onderzoek naar de geestesvermogens in te doen stellen. In verband hiermee wordt verzocht ter gelegenheid van het verhoor van verdachte op deze vordering inbewaringstelling het standpunt van verdachte en de verdediging hieromtrent in het proces-verbaal van verhoor op te nemen;”
De raadsman voert het woord: Ik heb gisteren lang met cliënt gesproken. (…). Als het goed is, is er dubbelrapportage aangevraagd. Cliënt wil graag terug naar Rivierduinen maar dat is op vrijwillige basis. Dus dan zou een rechterlijke machtiging nodig zijn. Voor nu refereer ik aan uw oordeel.
Zoals reeds benoemd is heeft het NIFP op 27 januari 2020 laten weten dat zij geen rapportage zullen uitbrengen. Nadien hebben wij veel contact gehad met het personeel op het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC), die ons van informatie en advies voorzag. Op 21 januari 2020 ontvingen wij een DSM-classificatie opgesteld door mevrouw. A. Pruijssers , behandelcoördinator op het PPC. Hieruit komt het volgende beeld naar voren;
Het advies is om de psychotische stoornis verder te behandelen, mogelijk ook met psycho-educatie afgestemd op zijn cognitieve niveau, eveneens is ego-versterking nodig (mogelijk middels non-verbale therapie). Hij heeft daarnaast ook behandeling nodig voor de tinnitus-klachten en hoe hier mee om te kunnen gaan. Daarnaast wil hij graag naar een KNO arts om een beter hoortoestel te krijgen (dit is verouderd en hij is ook al lange tijd niet meer voor controle geweest). Hij heeft korte tijd behandeling gehad bij de GGMD. Daar maakte hij gebruik van een schrijftolk. [verdachte] wil graag weer behandeling vanuit de GGMD en na een klinische plaatsing is een beschermde / begeleide woonvorm met passende dagbesteding zeer gewenst.”
Een klinische behandeling wordt noodzakelijk geacht. Het is onwenselijk dat
Opname in een zorginstelling
Meldplicht bij reclassering
Begeleid wonen of maatschappelijke opvang
Ambulante behandeling (met mogelijkheid tot kortdurende klinische opname)”