Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
eiser,
gemachtigde: mr. A.C. van Schaick,
1.Procedure
2.Feiten
Schuldenaar heeft het recht op ieder door hem gewenst tijdstip de lening geheel of gedeeltelijk – gedeeltelijk, mits dat gedeelte tenminste tweehonderdvijfentwintig euro bedraagt – vervroegd af te lossen.
Vervroegde aflossingen kunnen zonder aflossingsvergoeding geschieden voor zover zij in enig kalenderjaar een bedrag gelijk aan tien procent van de oorspronkelijke hoofdsom van de lening niet overschrijden.
Indien in een kalenderjaar meer dan tien procent van de oorspronkelijke hoofdsom van de lening vervroegd wordt afgelost, is over dat meerdere een aflossingsvergoeding verschuldigd indien de rente over die hoofdsom op het tijdstip van ontvangst door de bank hoger is dan de door de bank alsdan voor soortgelijke leningen met een rentevaste periode die gelijk is aan de resterende rentevaste periode van die lening gehanteerde rente. Deze aflossingsvergoeding wordt vastgesteld door de bank rekening houdend met bedoeld renteverschil en het restant van de rentevaste periode.
(…).
(…).
In geval van meerdere geldleningen is het hiervoor bepaalde van toepassing per geldlening.”
kosten. Met deze herberekening volgen wij de leidraad van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zoals beloofd, informeren wij u nu wanneer u deze herberekening van ons krijgt.
3.Vordering en verweer
primairveroordeling van de Bank tot terugbetaling van de door hem betaalde afkoopkosten, vermeerderd met kosten en met rente vanaf het moment van betaling althans vanaf het moment van verzuim.
Subsidiairvordert [eiser] veroordeling van de bank tot het alsnog inzichtelijk maken van het werkelijke nadeel is dat de Bank door de nieuwe afspraken lijdt en de berekeningswijze van de afkoopkosten, op straffe van een dwangsom en met veroordeling van de Bank tot terugbetaling van het teveel betaalde, met rente en kosten.
4.Beoordeling
achtergrondinformatie over een Tussentijdse Rente Aanpassing” (p. 4). Deze achtergrondinformatie beschrijft hoe de Bank de hoogte van afkoopkosten berekent bij tussentijdse wijzigingen van de hypotheekrente. Deze achtergrondinformatie bevat dus algemene voorwaarden die de Bank hanteert voor tussentijdse renteaanpassingen. Deze algemene voorwaarden noemt de rechtbank in het hiernavolgende “de afkoopvoorwaarden”.
door een hypotheek (…) gedekt krediet bestemd voor consumenten met betrekking tot voor bewoning bestemde onroerende goederen” als bedoeld in de artikelen 1, 3 lid 1 sub a en 4 lid 3 van de Hypotheekrichtlijn. Dit betekent dat de Hypotheekrichtlijn op die afspraken van toepassing is. Een ander oordeel zou het mogelijk maken om nieuwe afspraken over hypothecaire leningen nog jarenlang buiten het toepassingsgebied van de Hypotheekrichtlijn te houden door kernbedingen in overeenkomsten van vóór 21 maart 2016 aan te passen.
onmiddellijk na ontvangst van diens verzoek” schriftelijk informatie te verstrekken. Die informatie dient ten minste te bevatten “
een berekening van de consequenties voor de consument, en een duidelijke vermelding van de daarbij aangewende hypothesen”. Het is de bedoeling dat de consument aan de hand van die gegevens en uitgangspunten kan controleren of de vergoeding die hem in rekening wordt gebracht, klopt.
onmiddellijkna diens verzoek aan de consument wordt gegeven. Daarbij kan de kantonrechter de afkoopvoorwaarden ook met de in deze brief vervatte informatie niet uitleggen op een manier die waarborgt dat de afkoopsom niet hoger is dan het werkelijk door de Bank geleden nadeel. Het door de Richtlijn Oneerlijke bedingen en de Hypotheekrichtlijn beoogde hoge niveau van consumentenbescherming kan met uitleg van de afkoopvoorwaarden dus niet worden gewaarborgd.