4.4.2Feit 1 (gewoontewitwassen)
Partiele vrijspraak feit 1, ten aanzien van zaaksdossier 33
De rechtbank is van oordeel dat hetgeen aan [verdachte] is tenlastegelegd met betrekking tot zaaksdossier 33 niet wettig en overtuigend bewezen verklaard kan worden. Uit het dossier blijkt dat de Rabobank de autohandelaar [autohandelaar] tijdig heeft geïnformeerd dat het voor een auto overgeboekte bedrag van fraude afkomstig was. [verdachte] is weliswaar bij de autohandelaar geweest, maar is weer onverrichter zake vertrokken. Nu dit feit aan [verdachte] niet in de vorm van een poging ten laste is gelegd, zal de rechtbank hem hiervan vrijspreken.
Ten aanzien van de overige zaaksdossiers
De rechtbank legt de volgende feiten en omstandigheden ten grondslag aan haar oordeel.
Modus operandi
Zowel door de Rabobankals door individuele rekeninghoudersis aangifte gedaan van oplichting en/of phishing. De modus operandi in het onderzoek [naam onderzoek] zoals die uit de aangiftes van de Rabobank naar voren komt was – kort samengevat – als volgt.
Allereerst werden (in veel gevallen) uit naam van de Rabobank e-mails naar rekeninghouders verzonden, waarin stond vermeld dat een nieuwe update van het internetbankieren moest plaatsvinden, of dat er een beveiligingsrisico was omdat misbruik van hun internetbankieren-account werd gemaakt, of dat in verband met de invoering van de IBAN-code een nieuwe update uitgevoerd moest worden. Door op een link in de e-mail te klikken, kwamen slachtoffers op een website van ogenschijnlijk de Rabobank terecht.
Op deze site werd gevraagd (persoonlijke) gegevens in te vullen.
Nadat slachtoffers hun gegevens hadden ingevuld, werden zij gebeld door een beschaafd Nederlands sprekende vrouw, die zich voordeed als medewerkster van de Rabobank. In de telefoongesprekken vroeg de 'medewerkster' om de inlog- en signeercodes van het internetbankieren van de Rabobankrekening van de slachtoffers.
Nadat de codes waren verkregen, werd ingelogd op de Rabobankrekening van de slachtoffers en werd het saldo bekeken. Vervolgens zochten de fraudeurs op internet naar dure goederen, met name horloges en auto’s. Hierna werd door een vrouw per e-mail en/of per telefoon contact gelegd met een juwelier of een autohandelaar. De vrouw informeerde naar te koop aangeboden horloges of auto's en kondigde aan dat geld zou worden overgemaakt voor de aanschaf van deze goederen. Ook werd vermeld dat de betaalde goederen door een familielid, werknemer of iemand anders opgehaald zouden worden.
De rekeninghouders werden vervolgens opnieuw gebeld door de vrouw die zich voordeed als ‘medewerkster van de Rabobank’ met wie zij eerder contact hadden gehad. Weer werd om de inlog- en signeercodes gevraagd. Zodra die werden verkregen, werd ingelogd op de internetrekening van de slachtoffers en werd via een (spoed)overboeking geld overgemaakt naar de reeds benaderde juwelier of autohandelaar.
Na de overboeking werd weer contact opgenomen met de leveranciers om te verifiëren of het geld ontvangen was en om afspraken te maken met betrekking tot het ophalen van de bestelde en betaalde goederen.
Uit de aangiftes van de Rabobank blijkt voorts dat de bestelde en betaalde goederen kort na de overboeking werden opgehaald. De ophalers (ook wel katvangers genoemd) legitimeerden zich bij de juweliers.
Gebleken is dat er vanaf 14 november 2014 - nadat de branchevereniging van juweliers een waarschuwing had laten uitgaan naar hun leden - nauwelijks nog gebruik gemaakt werd van juweliers als ontvangers van het onrechtmatig overgeboekte geld. De werkwijze leek te zijn aangepast; verschillende autohandelaren hadden onrechtmatig overgeboekt geld ontvangen en in het contact met de autohandelaren werden de namen van slachtoffers gebruikt, in plaats van de namen die ook als werden gebruikt voor de ‘medewerkster van de Rabobank’. Bij de autohandelaren lieten de katvangers de bestelde en betaalde auto's op hun naam zetten. In enkele gevallen bleek geld te zijn overgemaakt voor de aanschaf van andersoortige goederen of werd het saldo direct overgeboekt naar bankrekeningen van katvangers.
Uit de aangiften van de Rabobank blijkt ook dat de rekeninghouders en leveranciers werden gebeld met telefoonnummers en telefoons die slechts voor een korte periode en voor specifieke onderdelen van de phishing activiteiten gebruikt werden. Soms werden ook katvangers aangestuurd met deze telefoons en telefoonnummers.
Omvang onderzoek [naam onderzoek]
In het onderzoek [naam onderzoek] zijn 38 zaaksdossiers uitgewerkt, waarvan 27 zaken aan een of meer van de zes verdachten ten laste zijn gelegd.Verder bevat het dossier een overzicht van 44 zaken die in het kader van het onderzoek [naam onderzoek] niet tot een verdere uitwerking hebben geleid.Ook bevat het dossier twee gevoegde zaken die aan de verdachten [medeverdachte 2]en [verdachte]ten laste zijn gelegd en waarin sprake is van een vergelijkbare modus operandi. In het onderzoek komen naast de nu vervolgde zes verdachten nog 18 katvangers voor.
Gebruikte namen en e-mailadressen
Aangevers [slachtoffer 1], [slachtoffer 2], [slachtoffer 3], [slachtoffer 4]en [slachtoffer 4]hebben verklaard dat zij werden gebeld door een vrouw die zich
[alias 1]noemde en zich voorstelde als medewerkster van de Rabobank.
Medewerkers van de juweliers [bedrijf 1] en [bedrijf 2], Van [bedrijf 3], [bedrijf 4], [bedrijf 5], [bedrijf 6], [bedrijf 7]en [bedrijf 8]hebben verklaard dat zij werden gemaild en/of gebeld door een vrouw die zich
[alias 1]noemde en die interesse in een of meer horloges toonde.
Medewerkers van juweliers [bedrijf 9], [bedrijf 10] [bedrijf 11], [bedrijf 12], [bedrijf 13], [bedrijf 14]en [bedrijf 15]hebben verklaard dat zij werden gemaild en/of gebeld door een vrouw die zich
[alias 3]noemde en die interesse in een of meer horloges toonde.
Medewerkers van de juweliers [bedrijf 16]en [bedrijf 17]hebben verklaard dat zij werden gemaild en/of gebeld door een vrouw die zich
[alias 5]noemde en die interesse in een of meer horloges toonde.
Aangevers [aangever 1], [aangever 2], van [aangever 3], [aangever 4], [aangever 5], [aangever 6], [aangever 7], [aangever 8], [naam], [aangever 10]en [aangever 11]werden gebeld door vrouw die zich
[alias 6]noemde en zich voorstelde als medewerkster van de Rabobank.
De politie heeft onderzoek gedaan naar de gebruikte e-mailadressen. De hotmailadressen van [alias 1] , [alias 3] en [alias 5] werden benaderd vanaf hetzelfde IP-adres, dat was uitgegeven door UPC aan [medeverdachte 2] op haar toenmalige verblijfadres in Weesp.
Dongel en laptop (Acer)
De e-mailadressen van [alias 1] , [alias 3] en [alias 5] bleken verband te houden met telefoonnummer *5756 en een toestel met IMEI nummer *48800 .Dit laatste toestel is getapt (TA03) en bleek een Huawei dongel te zijn.Uit de tapsessies bleek dat in de dongel meerdere simkaarten met telefoonnummers hebben gezeten. Ook kon de politie vaststellen dat met name zendmasten in Diemen en Haarlem werden aangestraald.De dongel werd alleen gebruikt voor het surfen op internet; er werd gezocht naar dure horloges en auto’s. Ook werd er gezocht op de namen van enkele slachtoffers en werd regelmatig de site van de Rabobank bezocht.Via de tap heeft de politie in april 2014 kunnen vaststellen dat de dongel in een Acer laptop zat, waarvan ook het serienummer via de tap werd gezien.Net voordat de politie op 7 mei 2014 binnentrad in de woning aan de [straatnaam] in Amsterdam, waar de verdachten [medeverdachte 4] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2] werden aangetroffen, werd daar een laptop uit het raam gegooid. Deze laptop bleek hetzelfde serienummer te hebben als de Acer laptop waar de getapte dongel in heeft gezeten.In de woning aan de [straatnaam] werden twee dongels aangetroffen. Een dongel had het IMEI nummer *48800 .Op deze dongel waren stickers bevestigd met de telefoonnummers *5756, *0555 en *4404.Het nummer *0555 bleek op 26 juni 2013 tweemaal contact te hebben gehad met *3673 en eenmaal op 7 augustus 2013 met *9450.
De harde schijf van de Acer laptop is onderzocht.Op de harde schijf zijn onder meer (delen van) mailberichten aan juweliers en autodealers in de zaaksdossiers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 (2x), 9. 10. 11, 12, 13 (2x), 14, 15, 23 en 35 aangetroffen, de naam [alias 3]en ook nog kennelijke schermafbeeldingen van een notitie-app van een mobiele telefoon met daarop namen, adressen, rekeninggegevens en pasnummers, waaronder de naam [naam 1] , die voorkomt in zaaksdossier 18.
Zendmastgegevens
Het adres [straatnaam] in Amsterdam (in de [plaatsnaam] ) valt binnen het bereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen.
Het adres [straatnaam] in Haarlem valt binnen het bereik van de zendmasten [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem.Ook valt dit adres binnen het bereik van de zendmast aan de [straatnaam] in Vijfhuizen.
Telefoons en telefoonnummers
Bij de aanhouding van de verdachten [medeverdachte 4] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2] is de woning [straatnaam] in Amsterdam doorzocht en zijn 27 telefoons aangetroffen en in beslag genomen.Uit de aangiftes en de verklaringen van leveranciers waren ook al telefoonnummers naar voren gekomen. De politie heeft onderzoek gedaan naar de zendmastgegevens en historische verkeersgegevens van de aangetroffen telefoons en de daarin gebruikte en/of in verklaringen genoemde telefoonnummers. Op sommige nummers zijn taps gezet om gesprekken af te luisteren.
Onder meer de volgende telefoonnummers en telefoons komen in het onderzoek naar voren:
*3673: werd gebruikt tussen 19 juni en 12 augustus 2013. Het nummer is alle dagen binnen het zendbereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen gebleven. Met het nummer is gebeld naar de aangevers in de zaaksdossiers 1, 3, 5 en 7.Het nummer belde op 26 juni 2013 tweemaal met *0555, een nummer dat op de dongel stond vermeld.
*9450: werd gebruikt van 27 juli 2013 tot en met 12 augustus 2013. Het nummer is alle dagen binnen het zendbereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen gebleven. Met het nummer is gebeld naar juweliers in de zaaksdossiers 1, 2, 4, 5, 6 en 7.
*9944: werd gebruikt van 13 augustus 2013 tot en met 23 augustus 2014. Het nummer is alle dagen binnen het zendbereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen gebleven. Met het nummer is gebeld naar de aangevers in de zaaksdossiers 2, 6, 7 en 8 en naar een juwelier in zaaksdossier 2.
*7632: werd gebruikt in 2013. Met het nummer is gebeld naar juweliers in de zaaksdossiers 4, 8, 9 en 11 en naar de aangever in zaaksdossier 9.
*7256: is in gebruik geweest vanaf 8 oktober 2013 tot en met 30 oktober 2013. Op het nummer heeft een tap (TA02) gelopen. De stem van de gebruikster is herkend als die van [medeverdachte 2] .Het nummer is alle dagen binnen het zendbereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen gebleven. Met het nummer is gebeld met juweliers in de zaaksdossiers 12 en 14 en in enkele overige oplichtingszaken die in het proces-verbaal van onderzoek [naam onderzoek] niet zijn uitgewerkt.
*9171: Het nummer werd gebruikt van 17 december 2013 tot en met 10 januari 2014. Het nummer werd gebruikt in een blauwe Nokia telefoon met IMEI-nummer*4080, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .
Het nummer is alle dagen, m.u.v. 23 december 2013, binnen het zendbereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen gebleven.Met het nummer is gebeld met de autohandelaar in zaaksdossier 18.
*9169: Het nummer werd gebruikt van 17 december 2013 tot en met 10 januari 2014. Het nummer werd gebruikt in een blauwe Nokia telefoon met IMEI-nummer *4080, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] . Het nummer is alle dagen binnen het zendbereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen gebleven.Met het nummer is op 7 januari 2014 tweemaal gebeld naar de aangever in zaaksdossier 12 en op 20 december 2013 met aangever [aangever 12] (feit 4 voor [medeverdachte 2] en [verdachte] ).
*4555:Het nummer werd gebruikt van 5 tot en met 27 februari 2014. Uit de datagegevens op de getapte Huawei dongel (TA03) bleek dat dit nummer werd opgegeven als contacttelefoonnummer voor de aankoop van horloges, soms met de naam [naam] .Het nummer is afgeluisterd (TA04) en werd gebruikt in een wit-zilverkleurige Samsung telefoon met IMEI-nummer *3961(7), die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Met het nummer is meermalen contact geweest met nummer *0285, dat toebehoorde aan [verdachte] . In tapgesprekken op 27 februari 2014 wordt door [verdachte] gesproken met een Nederlands sprekende vrouw en met een Engelstalige man die hij [medeverdachte 4] noemt.Het toestel straalde zendmasten aan [straatnaam] te Diemen en [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem aan en is binnen de tapperiode binnen het bereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen gebleven.Met het nummer is gebeld met aangevers en/of leveranciers in zaaksdossiers 16, 17, 18, 19, 20, 21 en 26.
*3838: Het nummer is gebruikt tussen 27 februari 2014 en 12 maart 2014. Het nummer werd gebruikt in een zwarte Samsung telefoon met IMEI-nummer *2130, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Het nummer is alle dagen, m.u.v. 27 februari 2014, binnen het zendbereik van de zendmast [straatnaam] te Diemen gebleven.Met het nummer zijn aangevers in de zaaksdossiers 20, 21, 22, 23 en 26 en autohandelaren in de zaaksdossiers 20, 21, 22, en 23 gebeld.
*0772:werd gebruikt tussen 13 en 19 maart 2014. Het nummer werd gebruikt in een zwarte Samsung telefoon met IMEI-nummer *9187, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Het toestel straalde zendmasten aan [straatnaam] te Diemen en [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem aan.Met het nummer is driemaal contact geweest met nummer *0285, dat toebehoorde aan [verdachte] .Met het nummer zijn aangevers in de zaaksdossiers 23, 24, 26 en 28 en autohandelaren in de zaaksdossiers 24 en 25 gebeld.
*1022: werd gebruikt tussen 13 maart en 8 april 2014. dit nummer werd gebruikt in een telefoon van een onbekend merk met IMEI-nummer *3213(1) 9187, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Het toestel straalde zendmasten aan [straatnaam] te Diemen en [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem aan.Met het nummer is de aangever in zaaksdossier 26 gebeld.
*5895: werd gebruikt tussen 20 en 25 maart 2014. Het nummer werd gebruikt in een Samsung telefoon met IMEI-nummer *2191, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Ook nummer *0750 heeft in het toestel gezeten.Het toestel straalde zendmasten aan [straatnaam] te Diemen en [straatnaam] te Haarlem aan.Met het nummer zijn de aangevers in zaaksdossiers 26 en 28 gebeld en de autohandelaar in zaaksdossier 25.
*0677: is gebruikt van 25 maart tot en met 3 april 2014. Dit nummer werd genoemd door de aangeefster in zaaksdossier 26.De historische verkeersgegevens zijn opgevraagd en onderzocht. Het toestel waar de simkaart met dit nummer in zat, straalde onder meer zendmasten [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem aan.Het nummer heeft contact gehad met nummer *0530 dat toebehoorde aan [verdachte] .Met het nummer is gebeld met aangevers in de zaaksdossiers 26, 28 en 37 en met autohandelaren in de zaaksdossier 26 en 27.
*3138: Het nummer werd gebruikt van 2 tot en met 11 april 2014.Dit nummer werd gebruikt in een Nokia 105 telefoon met IMEI-nummer *9458, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Het toestel straalde de zendmasten [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem aan.Met het nummer werden aangevers in zaaksdossiers 21, 22, 23, 26, 29 en 36 gebeld.
*9218:werd gebruikt van 14 april tot en met 1 mei 2014. Dit nummer kwam naar voren in afgeluisterde gesprekken die gevoerd werden met een telefoonnummer van [verdachte] en werd vervolgens zelf getapt (TA09).Het nummer werd gebruikt in een Samsung E1200 telefoon met IMEI-nummer *1544, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Het toestel straalde onder meer de zendmasten [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem aan.Er zijn gesprekken afgeluisterd die een vrouw voerde met medeverdachten, waaronder [verdachte] , en ook met rekeninghouders van de Rabobank en met leveranciers.De stem van de gebruikster is herkend als die van [medeverdachte 2] .Met het nummer werden aangevers in zaaksdossiers 30 en 34 en de autohandelaar in zaaksdossier 30 gebeld.
*3095:werd gebruikt van 17 tot en met 28 april 2014.Dit nummer kwam naar voren in afgeluisterde gesprekken die gevoerd werden met een telefoonnummer van [verdachte] en werd vervolgens zelf getapt (TA12).Het nummer werd gebruikt in een Samsung E1200 telefoon met IMEI-nummer *1544, die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Het toestel straalde onder meer de zendmasten [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem aan.Met het nummer is gebeld naar de aangevers in zaaksdossiers 31en 32.
*6266:is gebruikt van 29 april tot en met 7 mei 2014.Dit nummer werd gebruikt in een zwarte Samsung GT-E1180 telefoon met IMEI-nummer *3265(4), die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Op zowel de telefoon als de simkaart stonden sms-berichten die verband hielden met de zaaksdossiers 25, 33, 34, 35.Met het nummer zijn aangevers in de zaaksdossiers 32, 33, 34en 37en een autohandelaar in zaaksdossier 34gebeld.
*9418Tijdens de doorzoeking is een blauwe Samsung GT-E1200 aangetroffen met daarin een simkaart met het telefoonnummer *9418. Op de simkaart staan sms-berichten die verband houden met enkele niet tenlastegelegde (‘overige’) oplichtingszaken in het onderzoek [naam onderzoek] .De politie heeft dit nummer afgeluisterd van 6 tot 19 mei 2014 (TA11).Het nummer had contact met het telefoonnummer *1241 van [verdachte] .
Gehanteerde terminologie
In de afgeluisterde gesprekken worden personen geregeld ‘Chop’ of ‘ [medeverdachte 3] ’ genoemd. Deze termen zouden afkomstig zijn uit een Nigeriaans liedje ‘Chop your dollar’.
Het liedje gaat over de ‘419-scam’, waarmee gerefereerd wordt aan artikel 419 van het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht, dat het leegplukken van andermans rekening strafbaar stelt.
Zo komt de term [medeverdachte 3] voor in de volgende gesprekken:
Gesprek tussen NN man *4028 en [verdachte] op 16 april 2014:
[verdachte] : Hey? ..goed je te horen ik probeer iedereen te bereiken maar iedereen heeft zijn telefoon uit.
NN man *4028: Serieus??
[verdachte] : Ja! [medeverdachte 3] (fon). ik.uh hij vertelde me dat hij mij zou bellen maar ik wacht nog steeds. vanaf 1 uur al..
NN man*4028: hhmmm, ...
[verdachte] : Ja!, .. wat ben je aan het doen?!
NN man*4028: hmm .. niet al te veel .. morgen! ben je klaar voor morgen?!
[verdachte] : Jazeker maar uh ik heb het [medeverdachte 3] (fon) al gezegd dat ik euh niet meer met die andere man werk. JOE .. (fon) weet Je? je moet de kosten voorschieten (cover the expenses)
NN man *4028: (onderbreekt [verdachte] ) Maak niet uit?! Ik wil niet weten met wie je werkt. als je iets hebt ... regel het zelf! .. ja?! Maar laat het op z'n minst aan CHOPPA (fon) weten ja?! (19:22:48)
[verdachte] : Ja? Ik heb mensen klaar staan ... lk heb mensen klaar staan?! Heb je iets klaar staan?.
(wordt onderbroken door NN man *4028)
NN man *4028: morgen, .. morgen hebben wie niemand om te werken dus als je niet serieus bent of geld nodig hebt (broke in the money).. dan .. hoeven we niet met jou te werken morgen?
Gesprek tussen NN man *4028 (1) en NN man *8346 (2) op 6 mei 2014:
2: Hallo.
1: Ja, [medeverdachte 3] (…).
2: Ja.
1: Hé, die gasten uit Duitsland hebben mij zojuist gebeld om te zeggen dat zij al in de stad zijn, dus ik weet niet wat ik hen zeggen moet; hoe laat kan die andere komen zodat zij dat kunnen komen ophalen?
2: Eh, voor werk?
1: Hoe laat, die afspraak voor dinsdag; hoe laat weet jij zeker dat zij het kunnen komen ophalen, die jongens zijn nu al in de buurt. Ik heb jou gisteren gezegd dat zij vandaag hier zouden zijn, toch?
Ook de termen ‘soldaat’ en ‘kantoor’ worden gebruikt:
Gesprek tussen NN man *4028 en [verdachte] op 14 april 2014:
G: ja 'good' ... he waar. waar zijn jullie? op het kantoor?!
NN man(1) *4028: Nee nee, we zijn ver van het kantoor ...
G: Okay okay.
NN man(1) *4028: Maar we zijn druk we zijn druk.
G: Omdat ik euh .. een soldaat net heb bereikt.
NN man(1) *4028: Wacht even wacht even .. .
NN man(2) *4028: Hallo?! ( vermoedelijk andere stem)
G: Ja ' [medeverdachte 3] ' (Fon)
NN man(2) *4028: Je .. je hebt al iemand gevonden of niet?!
G: Nee voor morgenochtend?!
NN man(2) *4028: Morgenochtend man!? Is laat?!
G: Ja, euh .. ik heb ik heb haar net ontmoet en ik was net ook boos op haar want zij vertelde mij op vrijdag dat wij op maandag wat kunnen doen maar zij heeft ook drie kinderen,. .ze kan niet zomaar weggaan.
NN man(2) *4028: Maar euh.. als ik kan .laat mij kijken of ik iemand kan regelen want misschien kan jij die persoon dan gebruiken?
G: Euh nog een keer?
NN man(2) *4028: Laten we vandaag iets doen ... Laat mij kijken of ik iemand snel regelen.. dan heb je een persoon en dan kun je wat doen.
Gesprek tussen NN man 1 *1241 en NN man 2 *4028 op 22 april 2014:
2: heb je mijn sms ontvangen?
1: Ja, maar [medeverdachte 4] , mijn soldaat, zij kan vandaag niet, man.
2: Maar je hebt de sms al?
1: Ja, ik heb het adres al.
2: Oké, dus je hebt het nu.
1: Ja, luister, gisteren zei je dat je iemand hebt om vandaag met mij mee te gaan, toch?
2: Wacht even, hoe zit het nou? Je zei toch dat je over een half uur wegging?
1: Ja, ik ga al maar heb je iemand om met mij mee.
Tablet Samsung Galaxy
Bij de doorzoeking op de [straatnaam] is een tablet Samsung Galaxy aangetroffen en inbeslaggenomen.De data op de tablet en de simkaart in het toestel zijn uitgelezen en onderzocht. Uit de data van de tablet blijkt er met de tablet op veel websites van autobedrijven en/f motorbedrijven gekeken is. Ook zijn de sites van de Rabobank, de ABN-AMRO bank en de SNS bank bezocht. Tevens zijn met de tablet websites van autohandelaren bezocht die voorkomen in de zaaksdossiers 30, 33 en 34.
Schrijfblok
Bij de doorzoeking op de [straatnaam] werd een schrijfblok aangetroffen en inbeslaggenomen.Op dit schrijfblok stonden aantekeningen met namen, adressen, telefoonnummers, horloge- en automerken en prijzen die voorkomen in de zaaksdossiers 7, 8, 15, 18, 25, 26, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36 en 37.
Verklaringen [verdachte]
heeft tijdens zijn verhoor op 2 juni 2015 onder meer het volgende verklaard.Hij was medio 2013 in [café] in contact gekomen met [medeverdachte 3] , een Afrikaanse jongen van ongeveer 35 jaar oud. [medeverdachte 3] noemde zich aan de telefoon ook “ [medeverdachte 3] ” en zo noemden anderen hem ook.kon wat geld verdienen door voor [medeverdachte 3] / [medeverdachte 3] auto’s op zijn naam te zetten en deze auto’s dan bij [medeverdachte 3] / [medeverdachte 3] af te leveren. Later vroeg [verdachte] op verzoek van [medeverdachte 3] / [medeverdachte 3] ook aan anderen om auto’s op hun naam te zetten. Hij stond in contact met [medeverdachte 3] via de kroeg of via de telefoon. [medeverdachte 3] had altijd andere telefoonnummers.
[verdachte] had ook contact met [medeverdachte 4] of [medeverdachte 4] .Hij kreeg van [medeverdachte 3] of [medeverdachte 4] te horen naar welk adres hij moest gaan en zij namen het geld aan van auto’s die hij had weggebracht.
[verdachte] had ook contact met een Nederlandse vrouw, ongeveer 30 jaar oud.Hij kende deze vrouw als [medeverdachte 2] . Zij regelde alles, hij hoefde alleen maar naar de garage te gaan en dan was alles geregeld. Hij heeft haar nooit het geld van de auto gegeven.
[verdachte] kwam ook op “kantoor”. Dit was het café en ook een flat in de [plaatsnaam] op de 4e etage. Als hij daar kwam, waren daar meestal [medeverdachte 2] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 3] .
[verdachte] heeft verklaard dat de telefoonnummers *0285 en *1241 van hem kunnen zijn.
[verdachte] heeft [medeverdachte 2] herkend op een politiefoto van [medeverdachte 2], [medeverdachte 3] oftewel [medeverdachte 3] oftewel [medeverdachte 3] op een politiefoto van [medeverdachte 3]en [medeverdachte 4] op een politiefoto van [medeverdachte 4] .
Ter terechtzitting op 9 april 2019 heeft [verdachte] verklaard dat zijn bijnaam ‘ [verdachte] ’ is.
VERDACHTE MARLOES [medeverdachte 2]
Telefoons en telefoonnummers in gebruik bij [medeverdachte 2]
*3455:Tijdens de doorzoeking op de [straatnaam] is een zwarte BlackBerry Curve 8520 aangetroffen met IMEI nummer *4678(8) en met daarin een simkaart met telefoonnummer *3455.Het telefoonnummer straalde voornamelijk een zendmast aan in Weesp, binnen welk bereik het verblijfadres van [medeverdachte 2] viel.Op de telefoon zijn foto’s aangetroffen die verband houden met [medeverdachte 2] .Bij de contacten stonden onder meer vermeld: [medeverdachte 4] met telefoonnummers *8640 en *9157 en [medeverdachte 3] met *8497.Met deze nummers is telefooncontact geweest in maart en april 2014. Ook is contact geweest met het telefoonnummer *9418. [medeverdachte 2] heeft verklaard dat zij dit BlackBerry toestel gebruikte om te bellen.
*1685:Tijdens de doorzoeking is ook een zwart/witte BlackBerry 9900 Bold aangetroffen met telefoonnummer *1685, IMEI nummer 2278(5) en ping nummer *1FD0.Voor het ping nummer was een useraccount aangemaakt met de naam ‘ [medeverdachte 2] ’.Het telefoonnummer straalde voornamelijk zendmasten aan in Weesp, binnen welk bereik het verblijfadres van [medeverdachte 2] viel.Op de telefoon zijn foto’s aangetroffen die verband houden met [medeverdachte 2] .Sommige van deze foto’s zijn opgeslagen als “Miss [medeverdachte 2] ”.Ook zijn foto’s op de telefoon aangetroffen die gerelateerd kunnen worden aan verschillende zaaksdossiersen schermafbeeldingen van notities waarin geldbedragen worden verdeeld, o.a. met “ [medeverdachte 4] ” en “ [medeverdachte 3] ”.heeft verklaard dat zij deze telefoon gebruikte om te pingen met [medeverdachte 3] , met wie zij redelijk goed bevriend was.Met deze [medeverdachte 3] doelt zij op [medeverdachte 3] , die samen met haar in de woning aan de [straatnaam] werd aangehouden.
*5308:[medeverdachte 2] heeft verder verklaard dat het telefoonnummer *5308 aan haar toebehoort.Dit nummer is getapt met taplijn TA14.In tapsessie 67 geeft de gebruiker volgens de politie de naam “ [medeverdachte 2] ” op.
Vergelijkend spraakonderzoek [medeverdachte 2] .
Het Nederlands Forensisch Instituut (hierna: NFI) heeft een vergelijkend spraakonderzoek uitgevoerd.De stem die gebruikmaakt van telefoonnummer *5308 (waarvan [medeverdachte 2] heeft verklaard dat het haar telefoonnummer is) is onder meer vergeleken met de stem die gebruikmaakt van telefoonnummers *7256 (op 21 en 30 oktober 2013) en *9218 (op 15 en 16 april 2014). Het NFI constateert dat de bevindingen van het onderzoek t.a.v. formele gesprekken ‘zeer veel waarschijnlijker’ zijn als – kort gezegd – de gesprekken gevoerd zijn door [medeverdachte 2] , dan wanneer zij door iemand anders gevoerd zijn. Voor de informele gesprekken acht het NFI dit ‘veel waarschijnlijker’.
Tussenconclusie t.a.v. telefoons en telefoonnummers
Gelet op het vorenstaande staat naar het oordeel van de rechtbank vast dat [medeverdachte 2] de vaste gebruiker was van bovengenoemde BlackBerry telefoons met nummers *3455 en *1685 en van de telefoon met nummer *5308 en dat zij gebruik heeft gemaakt van de telefoonnummers *7256 (op 21 en 30 oktober 2013) en *9218 (op 15 en 16 april 2014).
Vingerafdrukken op de Acer laptop
Op de Acer laptop zijn vingerafdrukken aangetroffen van [medeverdachte 2] .
Vingerafdrukken op het schrijfblok
Op het schrijfblok is een vingerafdruk aangetroffen van [medeverdachte 2] .
Vergelijkend handschriftonderzoek
Het NFI heeft een vergelijkend handschriftonderzoek uitgevoerd.Het NFI heeft daarin geconstateerd dat de bevindingen van het onderzoek ‘veel waarschijnlijker’ zijn als het handschrift door [medeverdachte 2] is geproduceerd dan wanneer dat door een willekeurig andere persoon is geproduceerd.
VERDACHTE [medeverdachte 3]
Telefoon en telefoonnummer in gebruik bij [medeverdachte 3] :
BlackBerry Q10 met telefoonnummer *1052:Tijdens de doorzoeking in de woning aan de [straatnaam] is een BlackBerry Q10 aangetroffen met daarin een simkaart met telefoonnummer *1052 en ping nummer *5D46.Het telefoonnummer *1052 straalde tussen 1 juni 2013 en 8 mei 2014 ’s nachts en in het weekend voornamelijk twee zendmasten binnen het bereik van de [straatnaam] aan.Het dossier bevat twee registraties uit het politiesysteem Blue View, waaruit blijkt dat [medeverdachte 3] de hoofdbewoner van de woning aan de [straatnaam] was.
Uit onderzoek is voorts gebleken dat tussen ping nummer *5D46 en ping nummer *1FD0, toebehorend aan [medeverdachte 2] , is gepingd, waarbij de gebruiker van *5D46 “ [medeverdachte 3] ” of “ [medeverdachte 3] ” werd genoemd en de ping naam [medeverdachte 3] had. Deze [medeverdachte 3] sprak de andere gebruiker aan met [medeverdachte 2] .[medeverdachte 2] heeft verklaard dat zij deze telefoon gebruikte om te pingen met “ [medeverdachte 3] ”.Met deze [medeverdachte 3] doelt zij op verdachte [medeverdachte 3] , die samen met haar in de woning aan de [straatnaam] werd aangehouden.
Het telefoonnummer *1052 heeft op 6 mei 2014 de zendmast [straatnaam] te Haarlem aangestraald, in het bereik van [straatnaam] .Het telefoonnummer *4028 dat aan verdachte [medeverdachte 4] wordt toegeschreven (zie hieronder) straalde eveneens masten aan in het bereik van de Bernadottelaan. Telefoonnummer *4028 werd op dat moment afgeluisterd (TA10). In het gesprek werd door [medeverdachte 4] gezegd dat “ [medeverdachte 3] ” bij hem was.
Tussenconclusie t.a.v. telefoons en telefoonnummers
Gelet op het vorenstaande staat naar het oordeel van de rechtbank vast dat [medeverdachte 3] de vaste gebruiker was van bovengenoemde BlackBerry telefoon met nummer *1052.
Verjaardag [medeverdachte 3]
Het telefoonnummer *1241 van verdachte [verdachte]is afgeluisterd (TA08). Op 16 april 2014 feliciteerde [verdachte] iemand die gebruikmaakte van telefoonnummer *9218 en die zich “ [medeverdachte 3] ” noemde alsnog met zijn verjaardag. Verdachte [medeverdachte 3] is jarig op 15 april.
Vingerafdrukken op het schrijfblok
Op de achterzijde van de tweede pagina van het schrijfblok is een vingerafdruk van [medeverdachte 3] aangetroffen.Het NFI heeft nader onderzoek uitgevoerd.Het NFI heeft geconstateerd dat de bevindingen van het onderzoek “extreem veel waarschijnlijker” zijn als het spoor afkomstig is van [medeverdachte 3] dan wanneer het afkomstig is van een willekeurig ander persoon.
VERDACHTE FESTUS [medeverdachte 4]
Telefoons [medeverdachte 4]
*4028:dit nummer werd gebruikt in een witte Samsung telefoon met IMEI-nummer *1261(8) die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Van 1 juli 2013 tot en met 6 mei 2014 was het nummer gekoppeld aan IMEI-nummer *2610. Het nummer is van 6 tot en met 19 mei 2014 getapt (TA10).Uit deze tap is gebleken dat het nummer veelvuldig contact had met telefoonnummer *1241 dat in gebruik was bij [verdachte] . Overdag straalde het nummer hoofdzakelijk de zendmasten [straatnaam] te Diemen en [straatnaam] en [straatnaam] te Haarlem aan. ’s Nachts straalde het nummer de zendmast [straatnaam] te Amsterdam aan.Het verblijfsadres van [medeverdachte 4] valt binnen het bereik van deze zendmast. In de afgeluisterde gesprekken werd de gebruiker van het nummer ‘ [medeverdachte 4] ’ genoemd.Op 16 april 2014 belde [verdachte] met dit nummeren noemde de gebruiker van het nummer ‘ [medeverdachte 4] ’. Hij verontschuldigde zich daarna meerdere malen omdat hij de naam [medeverdachte 4] openlijk over de telefoon had genoemd.
Op de simkaart van het nummer stonden berichten over (grote) geldbedragen, garages, gesloten rekeningen, telefoonnummers en Bernadottelaan 113.Ook werd een sms-bericht aangetroffen met de naam van de leverancier in zaaksdossier 31.
Op 2 juni 2015 werd de verdachte [verdachte] gehoord. [verdachte] werd tijdens het verhoor geconfronteerd met een telefoongesprek tussen zichzelf met nummer *1241 en de gebruiker van *4018, door hem aangesproken als ‘ [medeverdachte 4] ’.Op de vraag van verbalisanten wie ‘ [medeverdachte 4] ’ was, verklaarde [verdachte] : "Dat is iemand anders uit de groep. [medeverdachte 4] of [medeverdachte 4] ". Even later werd door verbalisanten aan de verdachte [verdachte] de politiefoto van Festus [medeverdachte 4] getoond. Hierop verklaarde [verdachte] : "Dat is [medeverdachte 4] ".
*9157:dit nummer werd gebruikt in een zwart/grijze Samsung telefoon met IMEI-nummer *7560 die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Het nummer straalde ’s nachts zendmasten aan binnen het bereik van het toenmalige verblijfsadres van [medeverdachte 4] . Het nummer stond bovendien opgeslagen in de telefoon van [ex-vriendin] van [medeverdachte 4] .Voorts os gebleken dat het nummer contact heeft gehad met het nummer *3455, behorend bij een zwarte BlackBerry Curve 8520.Dit toestel werd gebruikt door verdachte [medeverdachte 2] . Het nummer heeft verder contact gehad met nummer *9418 (afgeluisterd op taplijn TA11), *3095 (afgeluisterd op taplijn TA12) en *0285 (afgeluisterd op taplijn TA05).
[medeverdachte 4] heeft in zijn verhoor op 8 mei 2014 verklaard dat hij een Samsung telefoon had met een nummer eindigend op *57.
*4936:dit nummer werd gebruikt in een zwarte iPhone met IMEI-nummer *9874 die werd aangetroffen bij de doorzoeking op de [straatnaam] .Uit de historische verkeersgegevens is gebleken dat het toestel is gebruikt van 24 januari 2014 tot en met 7 mei 2014 en dat met het telefoonnummer zeer waarschijnlijk geen gesprekken zijn gevoerd, maar dat het vrijwel uitsluitend werd gebruikt voor dataverkeer.Het nummer straalde ’s nachts twee zendmasten aan binnen het bereik van het toenmalige verblijfsadres van [medeverdachte 4] .
In de data van de zwarte iPhone zijn veel foto’s van [medeverdachte 4] aangetroffen en ook van het zoontje van [ex-vriendin] . Verder stond er een schermafdruk in de telefoon met de naam van de aangever en de begunstigde in zaaksdossier 37en een foto van een briefje met de naam van de leverancier in zaaksdossier 16.Ook stonden op deze telefoon twee bestanden met aantekeningen en met lijsten van klantgegevens van de SNS-banken van de Rabobank.Ten slotte stonden op de telefoon cookies van de Rabobank. Een van de cookies hield verband met de overboeking in zaaksdossier 37.
Tussenconclusie t.a.v. telefoons en telefoonnummers
Gelet op het vorenstaande staat naar het oordeel van de rechtbank vast dat [medeverdachte 4] de vaste gebruiker was van bovengenoemde Samsung telefoons met nummers *4028 en *9157 en van de zwarte iPhone met nummer *4936.
Zwarte administratiemap
Bij de doorzoeking op de [straatnaam] werd een zwarte map met administratie aangetroffen en inbeslaggenomen. Deze map bevatte allereerst verschillende stukken, zoals pasfoto’s, een vreemdelingendocument en brieven van Nederlandse overheidsinstanties gericht aan [medeverdachte 4] .Naast deze stukken werden ook andere documenten aangetroffen, zoals papieren met gebruikersnamen en wachtwoorden van bankrekeningen en aantekeningen betreffende naam en adresgegevens, inclusief bankrekeninggegevens, waarvan soortgelijke gegevens zijn aangetroffen op beide inbeslaggenomen iPhones.
Ook bevatte de map een stuk tekst dat begint met "attentie klant" en waarin gevraagd wordt om een formulier te downloaden en rekeninggegevens in te vullen en terug te sturen.
De rechtbank zal hieronder de zaaksdossiers bespreken die op de tenlastelegging van de verdachte staan vermeld.
Aangifte [slachtoffer 5]
Op vrijdag 21 februari 2014 deed [slachtoffer 5] , mede namens de benadeelde [bedrijf 18] , aangifte van oplichting. Op 16 februari 2014 heeft zij een mail ontvangen die van de Rabobank afkomstig leek te zijn en ging over het beveiligingssysteem. In de mail stond een link die aangeklikt moest worden. Daarna zou contact worden opgenomen door een medewerker van de Rabobank. Zij heeft de link aangeklikt en haar gegevens, waaronder haar adres, telefoonnummer en bankrekeningnummer, ingevuld. Op woensdag 19 februari 2014 werd ze op het [telefoonnummer] gebeld door een vrouw, die zich uitgaf als medewerkster van de Rabobank. De vrouw belde haar in verband met de eerder ontvangen mail en het beveiligingssysteem. Aangeefster heeft gedaan wat de vrouw haar vroeg, namelijk de bankpas van het bedrijf diverse malen in de random reader doen en de codes aan de vrouw doorgegeven. Op vrijdag 21 februari 2014 werd [slachtoffer 5] gebeld door de Rabobank met de mededeling dat er internetfraude was gepleegd en dat er van de rekening van het bedrijf twee overboekingen waren gedaan naar autobedrijven. [slachtoffer 5] en haar man hebben deze betalingen niet zelf gedaan en ook niemand toestemming gegeven voor deze aankoop. Er was op 19 februari 2014 een overboeking van € 21.250,- gedaan naar [autobedrijf 1] voor een Audi A5 en op 20 februari 2014 een overboeking van € 18.150,- naar [autobedrijf 2] . voor een A4. Aangeefster heeft van de Rabobank gehoord dat het een Audi A5 met [kenteken] en een Audi A4 met kenteken [kenteken] betrof .
Aangifte Rabobank
Op 6 maart 2014 heeft de Rabobank aangifte gedaan van (onder meer) frauduleuze overboekingen op 19 februari 2014 om 16:07 uur van € 21.250 van de rekening van [bedrijf 18] naar de rekening van [autobedrijf 1] en op 20 februari 2014 om 14:31 uur een bedrag van € 18.150 naar de rekening van [autobedrijf 2] te Woerden.
Getuige [getuige 1]
Op donderdag 6 maart 2014 werd [getuige 1] als getuige gehoord. Hij verklaarde dat hij eigenaar is van het [autobedrijf 1] te Ammerzoden. In het weekend van 15 en 16 februari 2014 werd hij gebeld door een algemeen beschaafd Nederlands sprekende vrouw die interesse had in een Audi A5 en een werknemer langs zou sturen om de auto te bekijken omdat zij zelf te druk was. Op 19 februari 2014 kwamen een donkere man en Nederlandse vrouw. De man belde zijn bazin omdat de auto er netjes uit zag. [getuige 1] heeft zelf ook met de bazin gesproken op het telefoonnummer *4555. Ze vertelde hem dat ze de auto wilde kopen en zij gaf haar gegevens op voor de factuur. De naam die zij opgaf was ‘ [naam 1] ’ en het adres ‘ [straatnaam] te Hellendoorn’. Er moest nog een onderdeel aan de auto worden vervangen. De man en de vrouw zijn in de tussentijd naar een friettent in de buurt gegaan. In de tussentijd kwam de betaling van € 21.250,- binnen. De naam van de afzender van het geld week af van de naam van de bazin, maar dat gebeurde wel vaker.
De auto is overgedragen aan [verdachte] uit Almere. De getuige heeft deze gegevens gecontroleerd vanaf het rijbewijs. Op 20 februari 2014 heeft de getuige een telefoontje van de Rabobank gekregen en hoorde hij wat er gebeurd was.
Uitdraai RDW
De Audi A5 met [kenteken] is op 19 februari 2014 voor één dag op de naam van [verdachte] gezet.
Getuige [getuige 2]
Op donderdag 6 maart 2014 werd [getuige 2] , directeur bij [autobedrijf 2] , als getuige gehoord. Op 20 februari 2014 omstreeks 11:00 uur werd hij gebeld door een mevrouw [alias 7] die interesse had in een Audi A4 met kenteken [kenteken] . Ze vertelde dat een medewerker van haar langs zou komen. Rond 14:00 uur kwam een man in de zaak die geholpen werd door zijn [collega] . [getuige 2] heeft de accordering voor de betaling gedaan. De auto was bestemd voor de export en is dus met een export kenteken weggegaan. De getuige verklaarde dat mevrouw [alias 7] precies wist hoe dat werkte. [getuige 2] heeft tweemaal telefonisch contact gehad met [alias 7] en [collega] eenmaal. Zij heeft haar telefoonnummer *2839 opgegeven. De man die de auto kwam ophalen, had enkel een paspoort bij zich had waarvan hij een kopie heeft gemaakt. Nadat het geld op de rekening binnen was gekomen, heeft de man de auto meegenomen. Later op die dag werd [getuige 2] gebeld door het fraudeteam van de Rabobank en hoorde hij dat het mogelijk een fraude betrof.
Getuige [getuige 3]
Op donderdag 6 maart 2014 werd [getuige 3] als getuige gehoord. Hij verklaarde dat hij verkoopmedewerker is bij het autobedrijf [autobedrijf 2] . Op een donderdag, waarschijnlijk 20 februari 2014, heeft hij een Audi A4 verkocht aan [medeverdachte] . Die middag was hij gebeld door mevrouw [alias 7] met het verzoek of er exportpapieren voor deze auto geregeld konden worden. Tussen 13:00 en 15:00 uur kwam een man voor de Audi A4 en bekeek deze auto. Hierna belde hij met iemand. [getuige 3] hoorde van [medeverdachte] dat de auto gekocht ging worden en dat hij sprak met mevrouw [alias 7] via zijn mobiele telefoon. Mevrouw [alias 7] wilde weten hoe lang het regelen van de papieren ging duren. [getuige 3] denkt dat het eerste nummer dat op de factuur staat (*4555) het nummer van [alias 7] en het tweede nummer van [medeverdachte] was (*2839). Het laatste nummer noemde hij namelijk direct uit zijn hoofd. Nadat [getuige 2] had gezegd dat de betaling rond was, is de auto meegegeven.
Internettap TA03
Uit de tap op [IMEI-nummer] (de dongel) is gebleken dat op 14 en 18 februari 2014 werd gezocht op de website [website 1] op een Audi A5 met [kenteken] , te koop aangeboden door [autobedrijf 1] te Ammerzoden.Op 20 februari 2014 is gezocht op de website [website 2] op een Audi A4 met kenteken [kenteken] , te koop aangeboden door [autobedrijf 2] .
Historische verkeersgegevens telefoonnummer *4555 (TA04)
Uit opgevraagde historische verkeersgegevens van telefoonnummer *4555 is gebleken dat aangever op 19 februari 2014 om 15:55 uur en op 20 februari 2014 om 14:23 uur is gebeld door dit nummer (duur gesprek respectievelijk 843 seconden en 335 seconden). Gelet op de eerdergenoemde aangifte van de Rabobank werd aangever door dit nummer gebeld tijdens de frauduleuze overboekingen. Verder werden zowel [autobedrijf 1] als [autobedrijf 2] BV op respectievelijk 18 en 19 februari 2014 en op 14 en 20 februari 2014 meerdere keren gebeld door dit nummer. Tenslotte heeft dit nummer op 20 februari 2014 tweemaal telefonisch contact gehad met [medeverdachte] .
Acer laptop
Op de inbeslaggenomen Acer laptop zijn afbeeldingen aangetroffen van schermafbeeldingen van een notitie-app van een mobiel apparaat. Op één van deze schermafbeeldingen staat vermeld:
“ [naam 1] no answer (..) [straatnaam] Hellendoorn”.
Schrijfblok
Tijdens de doorzoeking in de woning aan de [straatnaam] is een schrijfblok in beslag genomen. Daarin stond o.a. de handgeschreven tekst “ [telefoonnummer] [getuige 2] Privat”.
Verdachte [verdachte]
heeft verklaard dat hij op 19 februari 2014 op verzoek van [medeverdachte 3] een Audi A5 met kenteken [kenteken] op zijn naam heeft laten zetten. Hij heeft de auto bij [medeverdachte 3] afgeleverd in [straatnaam] in de Bijlmer en kreeg daar € 250,- voor.
Verklaring [medeverdachte]
is als verdachte gehoord in het onderzoek [naam onderzoek] . Hij heeft verklaard dat een nette, Engels sprekende en wat oudere Afrikaanse man hem aansprak op een parkeerterrein in [straatnaam] in Amsterdam en hem vroeg of hij iets wilde bijverdienen. De man was met een Nederlandse vrouw, zij sprak ABN en had bruin haar. De man had zelf geen papieren om een auto te halen en vroeg verdachte om dat voor hem te doen voor € 100,-. Na ongeveer twee weken belde de Afrikaanse man hem op. Een dag later is hij met deze man en een jongere Afrikaanse man in een zwarte Audi naar het garagebedrijf gereden. [medeverdachte] ging volgens afspraak in het garagebedrijf met een man praten en de auto nakijken. De vrouw zou ondertussen met het garagebedrijf bellen om alles in orde te maken. [medeverdachte] denkt dat hij in het garagebedrijf heeft gesproken met voornoemde vrouw. Eén van de twee telefoonnummers op het formulier van de garage was van die vrouw, het andere nummer was van hemzelf. Hij heeft zijn paspoort laten zien en is met de auto weggereden. De jongere Afrikaanse man heeft de auto toen overgenomen. [medeverdachte] kreeg € 100. Hij heeft het daarna nog tweemaal gedaan. Voor iedere auto die hij zelf op naam had gezet kreeg hij € 250. Als hij alleen hoefde te brengen en te halen ontving hij € 150 en benzinegeld. De derde keer mislukte. De vrouw zei toen tegen hem door de telefoon dat het niet lukte met het geld. Hij heeft telkens met dezelfde vrouw gesproken.
Aangifte [aangever 5]
Op 3 maart 2014 heeft J.M. [aangever 5] aangifte gedaan van oplichting en phishing. Zij had op 16 februari 2014 een e-mail van de Rabobank ontvangen, maar niet op een daarin opgenomen link geklikt.Op 17 februari 2014 werd zij gebeld door mevrouw [alias 6] van de Rabobank in verband met “een update van de bankpas” vanwege “de update van de IBANcode en de bevordering van de beveiliging”. Op 19 en 24 februari 2014 belde de vrouw opnieuw. Aangeefster vertrouwde het eerst niet, maar omdat de vrouw op 24 februari haar rekening- en pasnummer wist te vertellen, was zij ervan overtuigd dat ze met een medewerker van de Rabobank sprak. Aangeefster heeft vervolgens op verzoek van de vrouw ingelogd met de randomreader en codes doorgegeven. Op 26 februari 2014 belde de vrouw opnieuw, het was niet gelukt en “de bankpas moest nogmaals geüpdatet worden”. Aangeefster moest toen drie keer gebruik maken van haar randomreader. Op 3 maart 2014 zag aangeefster dat op 26 februari 2014 € 44.949 van haar spaar- naar haar betaalrekening overgeboekt was en om 15:07 uur € 44.950 van haar betaalrekening naar een rekening op naam van [autobedrijf 3] was overgeboekt o.v.v. “Aankoop BMW [kenteken] ”.
Aangifte Rabobank
Op 6 maart 2014 heeft de Rabobank aangifte gedaan van frauduleuze overboekingen op 26 februari 2014 om 15:04 uur van € 44.949 vanaf de spaarrekening van [aangever 5] naar de haar lopende rekening. Direct daarna werd om 15:06 uur een overboeking gedaan van € 44.950 vanaf deze lopende rekening naar de rekening van [autobedrijf 3] . in Geldrop.
Verklaring [getuige 4] ( [autobedrijf 3] .)
Op 5 maart 2014 heeft de getuige [getuige 4] het volgende verklaard. Op 26 februari 2014 werd hij gebeld door mevrouw [alias 8] . Zij belde met telefoonnummer *4555. Ze sprak ‘welbespraakt hoog Nederlands’ en was geïnteresseerd in een BMW X6 met kenteken [kenteken] Ze zou haar privéchauffeur sturen om de auto te bekijken. Later die ochtend belde [verdachte] ; hij was al onderweg. Tijdens de proefrit vertelde deze man dat hij privéchauffeur van mevrouw [alias 8] was. De getuige is daarna telefonisch een prijs van € 44.950 overeengekomen met [alias 8] . De auto zou eerst op naam van haar medewerker worden gezet. Dit bevestigde zij per e-mail. De betaling is binnengekomen terwijl [verdachte] wat ging eten. De Rabobank heeft [getuige 4] laten weten dat het geen vreemde betaling was en dat de auto kon worden geleverd. Er is een kopie gemaakt van het rijbewijs van [verdachte] en na tenaamstelling is hij vervolgens met de BMW weggereden.
RDW uitdraai
De BMW X6 heeft een dag op naam van [verdachte] gestaan.
Internettap TA03
Uit de tap op [IMEI-nummer] (de dongel) is gebleken dat op 25 februari 2014 de website [autobedrijf 3] .awdvoorraad.nl is bezocht, waarop de BMW X6 te koop aangeboden stond.
Historische verkeersgegevens telefoonnummer *4555 (TA04)
Uit de historische verkeersgegevens van telefoonnummer *4555 is gebleken dat aangever op 19, 20, 25 en 26 februari 2014 is gebeld door *4555. Op 26 februari 2014 om 14:53 uur gedurende 964 seconden. Gelet op de eerdergenoemde aangifte van de Rabobank werd aangever gebeld tijdens de frauduleuze overboeking. Op 19 en 20 februari 2014 werd daarbij de mast [straatnaam] te Haarlem aangestraald, op 25 en 26 februari de mast [straatnaam] te Diemen. [autobedrijf 3] werd op 25 en 26 februari 2014 gebeld door *4555. Daarbij werd steeds de mast [straatnaam] te Diemen aangestraald.Verder is er tussen 10 en 27 februari 2014 veelvuldig contact geweest tussen nummer *4555 en nummer *0285 van [verdachte] .
BlackBerry Bold van [medeverdachte 2]
Op de Blackberry Bold van verdachte [medeverdachte 2] is een schermafbeelding aangetroffen waarop een bestand te zien is met persoonsgegevens van aangeefster [alias 8] .
Verdachte [verdachte]
heeft verklaard dat hij op 26 februari 2014 op verzoek van [medeverdachte 3] de BMW X6 op zijn naam heeft laten zetten. Hij had de locatie doorgekregen waar hij de auto op moest halen. Hij wist niet meer voor wie hij de auto moest ophalen. Hij heeft de auto naar [medeverdachte 3] gebracht en heeft daar geld voor ontvangen.
Aangifte [aangever 13]
Op 10 maart 2014 heeft [aangever 13] aangifte gedaan van phishing. Vorige week woensdag of vrijdag (de rechtbank begrijpt: 7 maart 2014) werd hij gebeld door een vrouw van de Rabobank. Zij vertelde hem dat ze een en ander moest controleren met betrekking tot IBAN-nummers. Hij wist niet meer precies wat ze vroeg en welke gegevens hij haar had verstrekt. Op 10 maart 2014 heeft de Rabobank meegedeeld dat een bedrag van € 48.000,- van zijn rekening was opgenomen en dat dit geld was gebruikt om een BMW te betalen in Veldhoven.
Aangifte Rabobank
Uit een (aanvullende) aangifte van de Rabobank van 26 november 2014 blijkt dat er op 7 maart 2014 om 15.52 uur vanaf het rekeningnummer van aangever een bedrag van € 48.950 is overgemaakt naar [autobedrijf 4] te Veldhoven o.v.v. “aankoop bmw x5” en dat er al op 6 december 2013 is ingekeken op de bankrekening van aangever.
Getuige [getuige 5] ( [autobedrijf 4] )
[getuige 5] , eigenaar van [autobedrijf 4] in Veldhoven, heeft verklaard dat hij op 7 maart 2014 is gebeld door “een net Nederlands sprekende vrouw”, die zich “ [aangever 13] ” noemde en interesse had in een zwarte BMW X5 met het kenteken [kenteken] die op het internet te koop stond. Nog dezelfde dag zijn een man en een vrouw in de showroom geweest om de BMW te bekijken. De vrouw identificeerde zich als [alias 9] en de man stelde zich voor als ‘ [alias 10] ’ . Na het bekijken van de auto en het onderhandelen over de prijs, belde ‘ [alias 10] ’ met “ [aangever 13] ”. De getuige had haar eerder die dag ook nog aan de lijn gekregen; het was dezelfde stem als de stem van de vrouw die hem die ochtend had gebeld. Zij vertelde dat ze het geld ging overmaken. Het telefoonnummer van ‘ [alias 10] ’ betrof *0285 en het telefoonnummer van die “ [aangever 13] ” was *3838. De auto moest op naam van de mevrouw [alias 9] worden gezet, omdat de man geen rijbewijs bij zich had. Enige tijd later stond het geld op de rekening van [autobedrijf 4] en kwamen de man en de vrouw – nadat zij tussentijds even waren weggeweest – terug en is de BMW aan hen meegegeven. Het geld was rond 15:50 uur binnengekomen.
Historische verkeersgegevens
Uit analyse van de historische verkeersgegevens van de telefoon met het telefoonnummer *3838 is gebleken dat op 7 maart 2014 meerdere keren is gebeld naar het telefoonnummer [telefoonnummer] van [aangever 13] met nummer *3838. Daarnaast is op 7 maart 2014 met het nummer *3838 driemaal gebeld naar het telefoonnummer [telefoonnummer] van [autobedrijf 4]
Uit de vergelijking tussen het tijdstip van overboeking vanaf de rekening van de aangever, zoals die blijkt uit de aangifte van de Rabobank, en de historische gegevens van het telefoonnummer *3838 is gebleken dat de overboeking plaatsvond terwijl [aangever 13] door het betreffende nummer werd gebeld:
Overboeking Rabobank Historische gegevens *3838 met [telefoonnummer]
Datum Tijd Datum Tijd Duur gesprek in sec
07-03-2014 15:52 07-03-2014 15:46 499
Verder is gebleken dat de telefoon met het nummer *3838 alle dagen dat het nummer is gebruikt, met uitzondering van 27 februari 2014, de zendmast van basisstation [straatnaam] /56 te Diemen aanstraalde.
Acer laptop
Uit onderzoek op de aangetroffen laptop en de tap op het [IMEI-nummer] (TA03, de dongel) is gebleken dat, voorafgaand aan het tijdstip waarop de overboeking plaatsvond, op 7 maart 2014 op de website van [website 3] is gekeken naar een BMW X5 die voor € 48.950,- werd aangeboden en daarnaast naar de contactgegevens van het [autobedrijf 4] .
Overige zaaksgerelateerde bevindingen
Op 7 mei 2014 werd tijdens de doorzoeking in de woning aan de [straatnaam] te Amsterdam een zwarte tas van het merk “Princess” aangetroffen met daarin een briefje met aantekeningen, waarop onder meer stond geschreven: “4THG09”, “Big one, Friday 10:30 [aangever 13] (Nuru) 13k inside 225C3E60”.
Uit een uittreksel van de RDW blijkt dat voornoemde BMW X5 voor één dag op naam van [alias 9] heeft gestaan en vervolgens met kleine tussenpozen op naam van [autobedrijf 5] heeft gestaan.
Verklaring [verdachte]
heeft op 2 juni 2015 bij de politie verklaard dat hij, in opdracht van een Afrikaanse jongen genaamd “ [medeverdachte 3] ”, samen met [alias 9] naar het autobedrijf [autobedrijf 4] in Veldhoven is gereden en daar een BMW X5 heeft opgehaald. Hij kreeg de locatie door van die [medeverdachte 3] . De auto heeft hij vervolgens (door)verkocht aan [naam 2] en het verkregen geld heeft hij aan [medeverdachte 3] gegeven. [alias 9] heeft van [verdachte] € 250,- ontvangen, die hij op zijn beurt van [medeverdachte 3] had ontvangen.
Aangifte [aangever 7]
Op 14 maart 2014 heeft A. [aangever 7] aangifte gedaan van oplichting. Hij heeft verklaard dat hij op 10 maart 2014 een e-mail van de Rabobank had ontvangen met daarin een link en de mededeling dat het beveiligingssysteem van de Rabobank geüpdatet moest worden. Hij heeft toen op de link geklikt waarna hij (onder andere) zijn bankrekening- en pasnummer en persoonlijke gegevens moest invullen en vervolgens via zijn random reader moest inloggen. Op 11 maart 2014 omstreeks 15:00 uur werd hij gebeld door mevrouw [alias 6] van de Rabobank, die hem zei dat hij nogmaals de beveiliging moest testen.
Op 12 maart 2014 werd hij opnieuw gebeld door dezelfde medewerkster, genaamd [alias 6] , die hem vroeg of hij nog een laatste test wilde doen. Hierop heeft hij opnieuw ingelogd met zijn random reader en vervolgens een code aan die mevrouw [alias 6] doorgegeven. Omstreeks 16:30 uur belde de Rabobank om te melden dat er een bedrag van € 47.250,- van zijn bankrekening was afgeschreven en naar [autobedrijf 6] was overgeboekt.
Aangifte Rabobank
Op 26 november 2014 heeft de Rabobank aangifte gedaan van (onder meer) een frauduleuze overboeking van € 47.250,- op 12 maart 2014.
Getuige [getuige 6] ( [autobedrijf 6] )
[getuige 6] , eigenaar van [autobedrijf 6] . in Heijen, heeft als getuige verklaard dat hij op 11 maart 2014 werd gebeld door mevrouw “ [alias 11] ”. Zij kwam over de telefoon netjes, correct en zeer kordaat over. Zij vroeg hem naar de BMW X Reihe die op het internet te koop werd aangeboden. Nog dezelfde dag kwamen een man en een vrouw de zaak binnen en vertelden dat zij naar de BMW kwamen kijken, waarover mevrouw “ [alias 11] ” eerder had gebeld. Omdat de betaling nog niet rond was, zijn de man en de vrouw weer vertrokken. Op 12 maart 2014 werd hij opnieuw gebeld door mevrouw “ [alias 11] ”. Zij gaf aan dat de orderbevestiging en de prijs via de e-mail naar haar konden worden verzonden. Om 09:20 uur kwamen dezelfde twee mensen als de dag ervoor in de zaak. Toen het geld vanaf een rekening op naam van [aangever 7] was overgemaakt naar de bankrekening van [autobedrijf 6] ., is tot de verkoop van de BMW overgegaan. De auto werd – nadat er telefonisch contact is geweest met mevrouw “ [aangever 7] ” – op naam van mevrouw [alias 9] gezet, omdat de man geen rijbewijs bij zich had.
Uit een door de getuige overgelegd e-mailbericht van 12 maart 2014 blijkt dat mevrouw “ [aangever 7] ” op het telefoonnummer *3838 bereikbaar was.
Historische verkeersgegevens
Uit analyse van de historische verkeersgegevens van het telefoonnummer *3838 is gebleken dat tussen 10 maart en 12 maart 2014 meerdere keren is gebeld naar het telefoonnummer van [aangever 7] met het nummer *3838. Daarnaast is er op 11 en 12 maart 2014 met het nummer *3838 zesmaal gebeld naar het telefoonnummer [telefoonnummer] van [autobedrijf 6] .
Uit de vergelijking tussen het tijdstip van overboeking vanaf de rekening van de aangever, zoals die blijkt uit de aangifte van de Rabobank, en de historische gegevens van het telefoonnummer *3838 is gebleken dat de overboeking plaatsvond terwijl [aangever 7] door het betreffende nummer werd gebeld:
Overboeking Rabobank Historische gegevens tel *3838 met [telefoonnummer]
Datum Tijd Datum Tijd Duur gesprek in sec
12-03-2014 10:24 12-03-2014 10:15 719
Verder is gebleken dat de telefoon met het nummer *3838 alle dagen dat het nummer is gebruikt, met uitzondering van 27 februari 2014, de zendmast van basisstation [straatnaam] /56 te Diemen aanstraalde.
Acer laptop
Uit onderzoek aan de aangetroffen Acer laptop en de tap op het [IMEI-nummer] (TA03, de dongel) is gebleken dat op 12 maart 2014 omstreeks 11:11 uur op de website van Voorraad.autodatawheelerdelta is gekeken naar een BMW X5 met het [kenteken] die te koop werd aangeboden door [autobedrijf 6] te Heijen.Daarnaast zijn twee inkomende e-mails aangetroffen van 12 maart 2014 van [autobedrijf 6] , waarvan een e-mail het onderwerp gegevens aankoop BMW x5’’ had. De gebruiker van de laptop was op die momenten aangemeld onder het account [medeverdachte 3] .
Uitdraai RDW
Uit een uittreksel van de RDW blijkt dat voornoemde BMW X Reihe met het [kenteken] een dag op naam van [alias 9] heeft gestaan.
Verklaring [verdachte]
heeft op 2 juni 2015 bij de politie verklaard dat hij, in opdracht van een Afrikaanse jongen genaamd “ [medeverdachte 3] ”, samen met [alias 9] de BMW X5 met het [kenteken] heeft opgehaald en die auto vervolgens aan [naam 2] heeft verkocht. Het geld heeft hij aan [medeverdachte 3] gegeven.
Aangifte Van [aangever 8]
Op 19 maart 2014 heeft Van [aangever 8] aangifte gedaan van oplichting. Zij heeft verklaard dat zij op 14 maart 2014 een e-mail van (ogenschijnlijk) de Rabobank had ontvangen waarin melding werd gemaakt van extra beveiligingswerkzaamheden als gevolg van een grootschalige internetfraude. Daarom werd haar verzocht om op een link in de e-mail te klikken en de gevraagde gegevens (naam, adres, telefoonnummer en rekeningnummers) in te vullen. Op 14, 18 en 19 maart 2014 werd zij telefonisch benaderd door een vrouw die zich voorstelde als mevrouw [alias 6] en aangaf dat zij belde namens de Rabobank. Aangeefster heeft vervolgens op 19 maart 2014, op aanwijzingen van de vrouw, ingelogd met de random reader en meerdere codes ingetoetst die de vrouw haar gaf. Nog dezelfde dag, omstreeks 09.30 uur, werd aangeefster gebeld door [autobedrijf 7] uit Denekamp met de vraag of het klopte dat zij een auto bij hem had gekocht en opgehaald. Uiteindelijk bleek dat er een bedrag van € 44.950,- van haar betaalrekening was afgeschreven en was overgeboekt naar het [autobedrijf 7] te Denekamp voor de aankoop van een BMW met het [kenteken] .
Aangifte Rabobank
Op 26 november 2014 heeft de Rabobank aangifte gedaan van (onder meer) een frauduleuze overboeking van € 44.950,- op 19 maart 2014.
Getuige [getuige 8] ( [autobedrijf 7] )
[getuige 8] , eigenaar van het [autobedrijf 7] in Denekamp, heeft als getuige verklaard dat hij op 17 maart 2014 omstreeks 16:30 uur werd gebeld door een vrouw die zich uitgaf als [alias 13] en interesse had in een BMW X5. [alias 13] belde met het telefoonnummer *3838 en kwam op hem over als “een zeer nette dame in taal en woord”. Omstreeks 17:30 uur belde ze opnieuw om een ander telefoonnummer door te geven, namelijk *0772. Op 18 maart 2014 belde de vrouw opnieuw en deelde mede dat er iemand van wagenparkbeheer zou komen. Omstreeks 10:00 uur verscheen een netjes geklede negroïde man, die zich [alias 12] noemde, samen met een dame. Hij deelde mede dat hij namens mevrouw [alias 13] kwam om de BMW te bezichtigen. De man belde vervolgens naar [alias 13] , waarna hij de telefoon aan [getuige 8] gaf. [alias 13] deelde hem mede dat zij de auto gelijk wilde ophalen en laten overschrijven, maar dat lukte niet. Op 19 maart 2014 werd [getuige 8] opnieuw gebeld door dezelfde vrouw, die hem meedeelde dat het geld op de rekening stond en dat er een e-mail was verzonden. Omstreeks 09:30 uur kwamen dezelfde negroïde man en vrouw weer. De man deelde mee dat het geld voor de BMW was overgemaakt. De auto werd vervolgens – nadat er telefonisch contact was geweest met mevrouw [alias 13] – op naam gezet van [alias 14] , omdat de man geen legitimatie bij zich had.
Historische verkeersgegevens telefoonnummer *0772
Uit analyse van de historische verkeersgegevens van de telefoon met het telefoonnummer *0772 is gebleken dat met dit nummer tussen 14 maart 2014 en 19 maart 2014 zesmaal contact is geweest met zowel het vaste als het mobiele telefoonnummer van [alias 13] . De telefoon horende bij het nummer *0772 bevond zich op dat moment telkens binnen het bereik van de zendmast basisstation Wisselwerking te Diemen. Daarnaast is tussen 17 maart en 19 maart 2014 met het nummer *0772 meerdere keren gebeld naar het telefoonnummer van [autobedrijf 7] .
Uit de vergelijking tussen het tijdstip van overboeking vanaf de rekening van de aangever, zoals die blijkt uit de aangifte van de Rabobank, en de historische gegevens van het telefoonnummer *0772 is gebleken dat de overboeking plaatsvond terwijl Van [aangever 8] door het betreffende nummer werd gebeld:
Overboeking Rabobank Historische gegevens tel *0772 met [telefoonnummer]
Datum Tijd Datum Tijd Duur gesprek in sec
14-03-2014 15:53 14-03-2014 15:50 386
Acer laptop
Uit onderzoek aan de aangetroffen Acer laptop en de tap op het [IMEI-nummer] (TA03, de dongel) is gebleken dat op 19 maart 2014 tussen 13.17 uur en 13.57 uur op de site van [getuige 8] Auto’s is gekeken.
Uitdraai RDW
Uit een uittreksel van de RDW blijkt dat voornoemde BMW X5 met het [kenteken] van 19 maart 2014 tot en met 5 augustus 2014 op naam van [alias 14] heeft gestaan.
Verklaring [verdachte]
heeft tegenover de politie verklaard dat hij, in opdracht van “ [medeverdachte 3] ”, samen met [alias 14] naar het garagebedrijf [getuige 8] is gereden om een witte BMW X5 met het [kenteken] op te halen. Vervolgens heeft hij de auto bij [medeverdachte 3] gebracht. Hij heeft het adres vooraf (telefonisch) van “ [medeverdachte 3] ” gekregen.
Aangifte [aangever 14]
heeft op 31 maart 2014 aangifte gedaan van oplichting. Zij heeft verklaard dat ze op 26 maart 2014 in de middag werd gebeld door een vrouw die vertelde dat ze van de Rabobank was en dat het internetbankieren doorgelicht moest worden tegen fraudegevoeligheid. De vrouw sprak accentloos Nederlands en “had een klein beetje een hoge stem”. Op haar verzoek heeft ze haar betaalpas in de random reader gestoken en de inlogcode doorgegeven. De volgende dag, 27 maart 2014, omstreeks 14.00 uur werd ze opnieuw gebeld door dezelfde vrouw. Ook toen heeft aangeefster meegewerkt en de gevraagde codes doorgegeven en de door de vrouw opgenoemde codes ingetoetst. Ook heeft ze de I- en S-toetsten ingedrukt. Op 31 maart 2014 zag aangeefster dat er een bedrag van € 49.950,- was overgeboekt naar [autobedrijf 8]
Aangifte Rabobank
Op 26 november 2014 heeft de Rabobank aangifte gedaan van (onder meer) frauduleuze overboekingen van € 49.950,- en € 8.900,- op 27 maart 2014.
[getuige 9] ( [autobedrijf 8] )
[getuige 9] , eigenaar van het [autobedrijf 8] in Veenendaal, heeft verklaard dat hij op 27 maart 2014 omstreeks 12:45 uur werd gebeld door het telefoonnummer *0677. Hij kreeg een vrouw aan de lijn die [alias 15] heette. Zij wilde graag de Range Rover met [kenteken] kopen. Haar chauffeur zou de auto komen bekijken. Omstreeks 15:00 uur kwamen een man en een vrouw de zaak binnen om de auto namens mevrouw [alias 15] te bekijken. Hierna heeft getuige opnieuw conctact gehad met mevrouw [alias 15] . Mevrouw [alias 15] vertelde hem dat ze het afgesproken bedrag van € 49.950,- over zou maken naar de rekening van het [autobedrijf 8] Hij zag korte tijd later dat dit ook gebeurd was. Omdat mevrouw [alias 15] niet aanwezig was, mocht het voertuig op naam van de aanwezige vrouw gezet worden, te weten [naam 3] .
Historische verkeersgegevens telefoonnummer *0677
Uit de historische verkeersgegevens van de telefoon met het telefoonnummer *0677 is gebleken op 27 maart 2014 tweemaal is gebeld naar het telefoonnummer van aangeefster [aangever 14] en dat eveneens op 27 maart 2014 viermaal naar het telefoonnummer van [autobedrijf 8] is gebeld.De bij dit nummer *0677 horende telefoon straalde alle dagen dat het nummer is gebruikt de zendmasten aan van de basisstations [straatnaam] -251 te Haarlem, [straatnaam] te Haarlem en [straatnaam] te Vijfhuizen.
Daarnaast is gebleken dat op 27 maart 2014, voorafgaand aan het ophalen van de Range Rover bij autobedrijf [getuige 9] , meerdere keren contact is geweest tussen het nummer *0677 en het telefoonnummer *0530, die in gebruik was bij [verdachte] .
Uit de vergelijking tussen het tijdstip van de overboeking, zoals die blijkt uit de aangifte van de Rabobank, en de historische gegevens van telefoonnummer *0677 is gebleken dat de overboeking plaatsvond terwijl [aangever 14] door het betreffende nummer werd gebeld:
Overboeking Rabobank Historische gegevens *0677 met [telefoonnummer]
Datum Tijd Datum Tijd Duur gesprek in sec
27-03-2014 14:15 27-03-2014 14:03 876
Telefoons en telefoongegevens
Telefoonnummer *4555
Uit de historische verkeersgegevens van het telefoonnummer *4555 is gebleken dat tussen 5 en 26 februari 2014 31keer is gebeld naar het telefoonnummer van aangeefster [aangever 14] . De duur van de gesprekken ligt tussen de 3 en 9 seconden. De bij het nummer *4555 horende telefoon straalde alle dagen dat het nummer is gebruikt de zendmast aan van in totaal drie basisstations, te weten: [straatnaam] -251 te Haarlem, [straatnaam] te Haarlem en [straatnaam] /56 te Diemen.
Telefoonnummer *3838
Uit de historische verkeersgegevens van het telefoonnummer *3838 is gebleken dat tussen 5 maart en 12 maart 2014 22 keer is gebeld naar de aangeefster [aangever 14] . De contacten betroffen steeds een aantal seconden. De bij het nummer *3838 horende telefoon straalde alle dagen dat het nummer is gebruikt de zendmast aan van basisstation [straatnaam] /56 te Diemen.
Telefoonnummer *0772
Uit de historische gegevens van het telefoonnummer *0772 is gebleken dat tussen 14 en 19 maart 2014 zes keer contact is opgenomen met het telefoonnummer van aangeefster [aangever 14] . De bij het nummer eindigend op -0772 horende telefoon straalde op 13, 14, 17 en 19 maart 2014 de zendmast aan van basisstation [straatnaam] /56 te Diemen en de resterende tijd de zendmast van de basisstations [straatnaam] -251 te Haarlem en [straatnaam] te Haarlem.
Telefoonnummer *1022
Uit de historische gegevens van het telefoonnummer *1022 blijkt dat er één maal op 28 maart 2014 met het telefoonnummer is gebeld naar het telefoonnummer van aangeefster [aangever 14] . Het contact vond plaats om 08:40 uur en heeft 85 seconden geduurd. De bij het nummer eindigend op -1022 horende telefoon straalde op 14 maart 2014 en in de periode van 21 maart 2014 tot en met 8 april 2014 vrijwel dagelijks de zendmast aan van basisstation [straatnaam] /56 te Diemen. Daarnaast straalde de telefoon in de periode tussen 21 maart 2014 en 8 april 2014 de zendmast aan van de basisstations in Haarlem.
Schrijfblok
In het schrijfblok dat is aangetroffen in de woning aan de [straatnaam] te Amsterdam, stond onder meer de tekst: “ [telefoonnummer] ” geschreven.
Acer laptop
Uit onderzoek aan de aangetroffen Acer laptop en de tap op het [IMEI-nummer] (TA03, de dongel) is gebleken dat op 27 maart 2014 omstreeks 15:51 uur op de site van [autobedrijf 8] is gekeken naar een Land Rover Evoque met [kenteken] .
Uitdraai RDW
Uit een uittreksel van de RDW blijkt dat voornoemde Range Rover met het [kenteken] voor drie dagen op naam van [naam 3] heeft gestaan. Op 31 maart 2014 is de auto overgeschreven op naam van [naam 4] en diezelfde dag nog overgeschreven op naam van [autobedrijf 9] .
Verklaring [verdachte]
heeft verklaard dat hij met zijn ex-vriendin genaamd [naam 3] in opdracht van [medeverdachte 3] naar garagebedrijf [getuige 9] is gereden om daar een Range Rover op te halen. Hij heeft aan [naam 3] gevraagd om de auto op haar naam te zetten. Hij heeft de Range Rover vervolgens (door)verkocht aan A.H. [naam 4] . Het geld dat hij daarvoor heeft ontvangen, heeft hij aan [medeverdachte 3] gegeven. Hij heeft een bedrag van € 100,- ontvangen voor het ophalen en verkopen van de auto en [naam 3] een bedrag van € 250,- vanwege het op haar naam laten zetten van de auto.
Aangifte [naam]
Op 9 april 2014 heeft [naam] aangifte gedaan van oplichting. Hij heeft verklaard dat hij op 30 maart 2014 een e-mail van de Rabobank had ontvangen waarin werd meegedeeld dat een nieuw beveilingssysteem opgestart moest worden en dat daarvoor op de link in de mail geklikt moest worden om zijn gegevens opnieuw in te voeren. Later zou contact gelegd worden om het gehele proces te voltooien. Op 3 april 2014 werd aangever gebeld door mevrouw [alias 6] van de Rabobank van wie hij aanwijzingen moest doorlopen om de updates te voltooien. Ze sprak “keurig Nederlands” en wist alles van zijn persoonlijke situatie. Op 4 april 2014 werd aangever nogmaals gebeld door dezelfde mevrouw [alias 6] omdat de update op 3 april 2014 niet gelukt was. Opnieuw heeft hij meegewerkt aan de aanwijzingen die hem werden gegeven en heeft ingelogd met zijn random reader. Hij mocht van mevrouw [alias 6] enkele dagen geen gebruik maken van internetbankieren. Op maandag 7 april 2014 werd hij gebeld door de Rabobank, die vroeg of hij een auto had gekocht omdat er op 5 april 2014 een groot bedrag was overgeboekt van zijn spaar- naar betaalrekening en vervolgens een bedrag van € 37.700,- was overgemaakt naar een rekening op naam van [getuige 10] o.v.v. 82-PFJ-2.
Aangifte Rabobank
Op 26 november 2014 heeft de Rabobank aangifte gedaan van (onder meer) een frauduleuze overboeking van € 37.700,- op 5 april 2014.
Getuige [getuige 10] ( [autobedrijf 10] )
[getuige 10] , eigenaar van het [autobedrijf 10] te Nijkerkerveen, heeft op 2 juni 2014 verklaard dat hij een auto van het merk Mercedes type E200 coupé voorzien van het [kenteken] had verkocht aan [naam] -Immerzeel, met wie hij meerdere keren telefonisch contact had gehad. Ze deelde hem telefonisch mede dat ze zelf zou komen kijken, maar later belde ze terug dat het haar niet lukte en dat ze iemand anders zou sturen. [naam] zou het geld overmaken en stuurde nog een e-mail dat de auto mocht worden meegegeven aan [naam 5] Uiteindelijk is de auto ook door [naam 5] in ontvangst genomen.
Getuige heeft alle bij deze zaak betrokken formulieren aan de politie overgelegd, waaronder een aantal e-mailberichten met de koopster " [naam] van [naam] -Immerzeel". Op één van de e-mailberichten waren de telefoonnummers van “ [naam] ” geschreven, namelijk de telefoonnummers *3138 en *0677.
Uit onderzoek door de politie is gebleken dat de persoon “ [naam] -Immerzeel niet bestaat.
Historische verkeersgegevens
Telefoonnummer *3138
Uit analyse van de historische verkeersgegevens van de telefoon met het telefoonnummer *3138 is gebleken dat op 4 en 5 april 2014 zesmaal is gebeld naar het telefoonnummer van [naam] . Verder is gebleken dat er op 4 april 2014 om 11:13 (63 seconden), om 14:23 uur (65 seconden), om 16:01 uur (39 seconden) en om 16:55 uur (182 seconden) en op 5 april 2014 om 09:43 uur (252 seconden) en om 13:28 uur (79 seconden) met telefoonnummer *3138 contact is geweest met het mobiele telefoonnummer van autohandelaar [getuige 10] .De bij dit nummer *3138 horende telefoon straalde telkens op die momenten de zendmasten aan van de basisstations [straatnaam] -251 en [straatnaam] te Haarlem alsmede de zendmast van het basisstation [straatnaam] /56 te Diemen.
Uit de vergelijking tussen het tijdstip van de overboeking, zoals die blijkt uit de aangifte van de Rabobank, en de historische gegevens van telefoonnummer *3138 is gebleken dat de overboeking plaatsvond terwijl [naam] door het betreffende nummer werd gebeld:
Overboeking Rabobank Historische gegevens *3138 met 06-22450803
Datum Tijd Datum Tijd Duur gesprek in sec
05-04-2014 10:25 05-04-2014 10:19 503
Telefoonnummer *0677
Uit de historische verkeersgegevens van de telefoon met nummer *0677 blijkt dat er op 1 april 2014 om 14:27 uur (94 seconden) en om 14:42 uur (286 seconden) is gebeld is met het telefoonnummer van [getuige 10] te Nijkerkerveen.De bij dit nummer *0677 horende telefoon straalde alle dagen dat het nummer is gebruikt de zendmasten aan van de basisstations [straatnaam] -251 te Haarlem, [straatnaam] te Haarlem en [straatnaam] te Vijfhuizen.
Telefoon [verdachte]
Uit de historische verkeersgegevens van het telefoonnummer *0530, in gebruik bij [verdachte] , is gebleken dat op 26 en 27 maart 2014 en op 1 en 2 april 2014 in totaal 46 keer contact is geweest met telefoonnummer *0677.Daarnaast is gebleken dat het telefoonnummer dat bij [verdachte] in gebruik was op 7 april 2014 te 12:03 uur (24 seconden) en te 12:10 uur (58 seconden) contact heeft gehad met het nummer *3138 .
Telefoon [medeverdachte 2]
Op de in beslag genomen BlackBerry van [medeverdachte 2] is (onder meer) een foto aangetroffen van een witte Mercedes met [kenteken] .
Acer laptop
Uit onderzoek aan de aangetroffen Acer laptop en de tap op het [IMEI-nummer] (TA03, de dongel) is gebleken dat op 4 april 2014 meerdere keren via de website “ [website 4] ” is gekeken naar [getuige 10] [bedrijf 19] .
Getuige [naam 4]
heeft verklaard dat hij de witte Mercedes Benz met het [kenteken] van [verdachte] heeft gekocht.
Verklaring [verdachte]
Met betrekking tot dit zaaksdossier heeft [verdachte] verklaard dat hij de witte Mercedes van “ [medeverdachte 3] ” heeft gekregen om deze vervolgens te kunnen (door)verkopen aan [naam 4] .
Aangifte [aangever 10]
heeft op 9 april 2014 aangifte gedaan van oplichting. Zij heeft verklaard dat zij “ongeveer eind februari 2014” voor het eerst werd gebeld door mevrouw [alias 6] van de Rabobank voor controle van persoons- en bankgegevens. Vervolgens is aangeefster “minimaal 20 keer” gebeld door deze vrouw. Op 8 april 2014 rond 14:30 uur belde dezelfde vrouw opnieuw. De vrouw wist het bankrekeningnummer en pasnummer van aangeefster te noemen. Aangeefster heeft vervolgens op verzoek van [alias 6] ingelogd met de randomreader en codes doorgegeven die nodig zouden zijn voor de controle. Rond 17:30 uur maakte de Rabobank melding van een grote transactie op 8 april 2014; eerst was € 24.999 van de spaarrekening van aangeefster overgeboekt naar haar betaalrekening ( [alias 16] en/of), vervolgens was € 29.500,- overgeboekt naar een rekening op naam van garagebedrijf [garagebedrijf] o.v.v. “74ZGST”.
Aangifte Rabobank
Op 26 november 2014 heeft de Rabobank aangifte gedaan van (onder meer) een frauduleuze overboeking van € 29.500,- op 8 april 2014.
Getuige [getuige 11]
, eigenaar van het autobedrijf [getuige 11] te Harskamp, heeft als getuige verklaard dat hij op 7 april 2014 werd gebeld door mevrouw [alias 17] met het telefoonnummer *3138. Zij gaf aan dat zij interesse had in een Mercedes met het [kenteken] . De auto werd namens deze vrouw opgehaald door meneer [medeverdachte] . Getuige heeft daarover nog een e-mail ontvangen.
De getuige heeft een e-mailbericht van 8 april 2014 van [naam 6] te Etten-Leur (via [mail] @gmail.com) aan autobedrijf [getuige 11] overgelegd aan de politie. In het bericht wordt bevestigd dat er € 29.500,- is overgemaakt voor de aankoop van de Mercedes ML 320 met [kenteken] , er wordt een adres in Marbella (Spanje) opgegeven en gemeld dat de auto wordt opgehaald door de heer [medeverdachte] .
Historische verkeersgegevens
Uit analyse van de historische verkeersgegevens van de telefoon met het telefoonnummer *3138 is gebleken dat op 3 april 2014 om 10:13 uur (77 seconden) en op 8 april 2014 om 14:30 uur (932 seconden) is gebeld naar het telefoonnummer van aangeefster [aangever 15] .
Uit de vergelijking tussen het tijdstip van de overboeking, zoals die blijkt uit de aangifte van de Rabobank, en de historische gegevens van telefoonnummer *3138 is gebleken dat de overboeking plaatsvond terwijl [aangever 15] door het betreffende nummer werd gebeld:
Overboeking Rabobank Historische gegevens *3138 met 076-5016706
Datum Tijd Datum Tijd Duur gesprek in sec
08-04-2014 14:43 08-04-2014 14:30 932
Uit historische verkeersgegevensis verder gebleken dat autobedrijf [garagebedrijf] op 8 april 2014 is gebeld door *3138. De bij dit nummer *3138 horende telefoon straalde telkens op die momenten de zendmasten aan van de basisstations [straatnaam] -251 en [straatnaam] te Haarlem alsmede de zendmast van het basisstation [straatnaam] /56 te Diemen.
Telefoon en telefoongegevens [verdachte]
Uit de historische verkeersgegevens van het telefoonnummer *0530 (TA07) van [verdachte] is gebleken dat dit nummer op 7 en 8 april 2014 meer dan tien keer contact heeft gehad met het nummer *3138.
Telefoon [medeverdachte 2]
Op de BlackBerry van verdachte [medeverdachte 2] is onder meer een foto aangetroffen van een Mercedes met [kenteken] .
Acer laptop
Uit onderzoek aan de bij de woning aan de [straatnaam] te Amsterdam aangetroffen Acer laptop en de tap op het [IMEI-nummer] (TA03, de dongel) is gebleken dat op 7 april 2014 is gekeken naar de website van garagebedrijf [garagebedrijf] te Harskamp en vervolgens naar een Mercedes Benz M-klasse ML met [kenteken] die voor € 30.950 te koop aangeboden werd door [getuige 11] .
Getuige [naam 4]
Getuige [naam 4] heeft verklaard dat hij meerdere auto’s heeft gekocht van [verdachte] , waaronder een Mercedes-Benz ML voor het bedrijf VZ Auto’s in Enschede.
Verklaring [verdachte]
heeft verklaard dat hij de zwarte Mercedes Benz ML 320 met [kenteken] van “ [medeverdachte 3] ” heeft gekregen en deze vervolgens aan [naam 4] heeft verkocht.
Verklaring [medeverdachte]
is als verdachte gehoord in het onderzoek [naam onderzoek] . Hij heeft verklaard dat een nette, Engels sprekende en wat oudere Afrikaanse man hem aansprak op een parkeerterrein in [straatnaam] in Amsterdam en hem vroeg of hij iets wilde bijverdienen. De man was met een Nederlandse vrouw, zij sprak ABN en had bruin haar. De man had zelf geen papieren om een auto te halen en vroeg verdachte om dat voor hem te doen voor € 100,-. Na ongeveer twee weken belde de Afrikaanse man hem op. Een dag later is hij met deze man en een jongere Afrikaanse man in een zwarte Audi naar het garagebedrijf gereden. [medeverdachte] ging volgens afspraak in het garagebedrijf met een man praten en de auto nakijken. De vrouw zou ondertussen met het garagebedrijf bellen om alles in orde te maken. [medeverdachte] denkt dat hij in het garagebedrijf heeft gesproken met voornoemde vrouw. Eén van de twee telefoonnummers op het formulier van de garage was van die vrouw, het andere nummer was van hemzelf. Hij heeft zijn paspoort laten zien en is met de auto weggereden. De jongere Afrikaanse man heeft de auto toen overgenomen. [medeverdachte] kreeg € 100. Hij heeft het daarna nog tweemaal gedaan. Voor iedere auto die hij zelf op naam had gezet kreeg hij € 250. Als hij alleen hoefde te brengen en te halen ontving hij € 150 en benzinegeld. De derde keer mislukte. De vrouw zei toen tegen hem door de telefoon dat het niet lukte met het geld. Hij heeft telkens met dezelfde vrouw gesproken.
Aangifte [aangever 16]
Op 10 februari 2014 deed [aangever 16] Leur aangifte van diefstal met behulp van een valse sleutel. Samengevat verklaarde hij dat hij op 31 december 2013 nog had gezien dat hij een saldo van € 25.068,21 op zijn spaarrekening had. Op 4 februari 2014 zag hij dat er nog circa € 600 op stond. Op 4 januari 2014 bleek eerst € 24.800 van zijn spaarrekening naar zijn betaalrekening te zijn overgeboekt en vervolgens was € 24.750 van zijn betaalrekening overgemaakt naar een rekening op naam van Mc auto royal o.v.v. “Audi a5 [kenteken] . Meldcode 2518”.
Uit onderzoek is gebleken dat de overboeking op 4 januari 2014 niet is gedaan vanaf de computer van aangever, maar vanaf een computer met een ander IP-adres.
Historische verkeersgegevens telefoonnummer *9171
Uit historische verkeersgegevens blijkt dat aangever [aangever 16] op 4 en 6 januari 2014 meerdere keren is gebeld door het telefoonnummer *9171. Uit een vergelijking van de historische verkeersgegevens van dit nummer met het tijdstip van de overboeking op 4 januari 2014, zoals die blijkt uit de aangifte, is gebleken dat de frauduleuze overboeking is gedaan terwijl [aangever 16] werd gebeld door het nummer *9171.
Uit een vergelijking met het tijdstip waarop eerder die dag op de rekening van [aangever 16] is ingelogd vanaf een afwijkend IP-adres, is gebleken dat deze inkijk op de rekening is gedaan, terwijl aangever werd gebeld door het nummer *9171.
[autobedrijf 11] was op 31 december 2013 gebeld door hetzelfde nummer *9171.
Blauwe Nokia
Uit onderzoek aan de in de woning op de [straatnaam] in Amsterdam aangetroffen blauwe Nokia telefoon is gebleken dat het toestel was gebruikt van 17 december 2013 tot en met 10 januari 2014 voor twee telefoonnummers, waaronder *9171. De telefoon is alle dagen (met uitzondering van 23 december 2013) gebleven binnen het zendbereik van basisstation [straatnaam] te Diemen, waarbinnen ook de [straatnaam] ligt.
Getuige [getuige 12]
heeft als getuige verklaard dat op een zaterdag rond oud en nieuw een man in de zaak verscheen. De man heeft de auto (een Audi A5 met [kenteken] ) kort bezichtigd en een proefrit gemaakt, hierna wilde hij de auto meteen meenemen. Hij zei dat zijn partner het geld zou overmaken. Toen het geld binnen was, is de auto op zijn naam gezet. Dat was op 4 januari 2014.
Verklaring [medeverdachte 5]
is als verdachte in het onderzoek [naam onderzoek] gehoord. Hij heeft verklaard dat hij [verdachte] – bijnaam “ [verdachte] ” - ongeveer een jaar kent. [verdachte] vertelde dat hij en zijn vriendin [naam 7] op zoek waren naar een andere auto. Een week later vertelde [verdachte] dat hij een auto had gevonden en vroeg hij [medeverdachte 5] om deze samen met hem te gaan halen. Ze zijn toen samen naar Enkhuizen gereden. Dat was ongeveer in januari. Bij de balie stond [verdachte] met de verkoper te onderhandelen over de prijs. Hij hoorde dat zijn vriendin toen belde toen om het geld over te maken. De baliemedewerkster bevestigde toen dat het geld binnen was. [verdachte] kon zijn rijbewijs op dat moment niet vinden en vroeg toen aan de vrouw of het voertuig op naam van [medeverdachte 5] kon worden gezet. De vrouw zei dat dat geen probleem was. In het bedrijf werd de auto toen op naam van [medeverdachte 5] gezet.
De auto kostte ongeveer € 24.000 of € 25.000 en dat is via de bank betaald. De getuige weet niet wie de auto heeft betaald. De naam [aangever 16] zegt hem niets. [verdachte] is in de auto weggereden. Na vier dagen is de auto weer van de naam van [medeverdachte 5] gehaald.
Verklaring [verdachte]
heeft als verdachte over de Audi verklaard dat Peter [medeverdachte 5] de auto op zijn naam had gezet, omdat [verdachte] zelf geen auto’s meer op zijn naam kon zetten. [medeverdachte 5] en hij hebben hier allebei € 200 à € 300 voor gekregen. [verdachte] heeft verklaard dat hij zelf de auto heeft meegenomen. Hij heeft de auto naar [medeverdachte 3] gebracht of naar de koper die [medeverdachte 3] meestal regelde. De naam [aangever 16] zei hem niets. [verdachte] heeft verder verklaard dat hij [medeverdachte 3] heeft leren kennen in een café op de [straatnaam] in Amsterdam. Hij kent [medeverdachte 3] ook als [medeverdachte 3] of [medeverdachte 3] . Hij hoorde dat [medeverdachte 3] veel zwart geld had en dat hij dat wit wilde maken door auto’s te kopen. [verdachte] wist dat het allemaal geen zuivere koffie was, maar hij heeft alleen de auto’s opgehaald en weggebracht. Hij kreeg hier geld voor en kon het geld toen goed gebruiken. [medeverdachte 4] was de compagnon van [medeverdachte 3] , ze waren Afrikanen en waren altijd samen. [medeverdachte 2] , een Nederlandse vrouw die perfect Nederlands sprak, was altijd bij [medeverdachte 4] en [medeverdachte 3] .
Conclusie t.a.v. de zaaksdossiers
De rechtbank is van oordeel dat op grond van het bovenstaande het aan [verdachte] ten laste gelegde medeplegen van witwassen in de negen zaaksdossiers wettig en overtuigend kan worden bewezen verklaard.
Nadere bewijsoverweging met betrekking tot gewoontewitwassen feit 1
Gelet op al hetgeen hiervoor is overwogen, staat vast dat [verdachte] zich gedurende een periode van nog geen vier maanden schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van witwassen van negen auto’s. Nu sprake is van een hoge frequentie van de gepleegde handelingen in een korte periode is naar het oordeel van de rechtbank sprake van gewoontewitwassen.