Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- het verzoekschrift, ter griffie ingekomen op 27 mei 2019, met productie 1;
- het verweerschrift, ter griffie ingekomen op 1 oktober 2019, met productie 1 t/m 21;
- het faxbericht, ter griffie ingekomen op 7 oktober 2019, met productie 2 en 3.
- [verzoeker sub 1 c.s.] , bijgestaan door de advocaat voornoemd;
- [A] (namens NN) en [verweerder sub 2] , bijgestaan door de advocaat voornoemd, en vergezeld van [B] , [C] en [de huisarts] (huisarts van [de minderjarige] ).
2.De feiten
“pijn in arm. afspraak al meerdere keren verzet”. Na een (lichamelijk) onderzoek stelt [verweerder sub 2] de diagnose overbelasting van de arm vast en schrijft een lokale ontstekingsremmer voor. Zij adviseert deze de gel driemaal daags te gebruiken en de arm rust te geven door met name niet meer te Thaiboksen. Verder spreekt zij met hem af dat hij bij aanhoudende klachten terugkomt op het spreekuur. Over het lichamelijk onderzoek en de gestelde diagnose is het volgende in het huisartsenjournaal genoteerd:
“Pijn re elleboog. na sporten ontstaan. Op school veel sporten, doet verder aan thaiboxen. Langzaam ontstaan. Pijn lat epicondyle re elleboog, warm en wat gezwollen epicondylitis lat R/50 g voltaren emulgel 11,6mg/g (3.)”.
“Blijhft klachten houden van de re elleboog. NSAID geen effect, relatieve rust: minder gesport, thaiboxt laterale epicondyle drukgevoelig, flexie pijnlijk, vanaf 90 en >>, pronatie/sup. gb epicondylitis lateralis verwijzing FT”.
“Op 8 juni 2016 kwam hij ( [de minderjarige] , red. Rb.) bij mij binnen via directe toegang 9DTF) met pijnklachten rechter elleboog. Zoals altijd bij DTF vraag ik de rode vlaggen uit (bv recent trauma), alle vragen werden met ‘nee’ beantwoord. Via de anamnese kwam naar voren dat hij wel door de huisarts was gezien en dat er werd gedacht aan een tenniselleboog. Verder gaf hij aan dat de pijn ineens kwam opzetten en dat de elleboog langzaamaan dik is geworden. OP het moment gaat hij niet meer thaiboksen. Zijn vraag was dan ook of hij weer kon gaan beginnen. Daarna heb ik het onderzoek gestart (…) De huisarts dacht aan overbelasting van de onderarm waar ik in eerste instantie in mee ben gevaren, ik had verder geen andere hypothese -> advies rust en rekken onderarm spieren.”
“Op 13-6 heb ik het tweede consult gehad. [de minderjarige] geeft aan nog niet veel te merken qua veranderingen. Heb toen de onderarm gemasseerd en daarna elastische tape aangelegd ter ondersteuning van de spieren. In de loop van de behandeling vertelde [de minderjarige] wel dat hij ruzie had gehad en dat hij de jongen had terug geslagen.”
“Op 22 juni was het derde consult. [de minderjarige] gaf aan dat hij het gevoel had dat de tape wel wat had gedaan. Ook vertelde hij dat hij bij de gym van het bankje was gevallen, hij dacht dat dit was voordat zijn elleboog pijn begon te doen. Nogmaals onderzoek gedaan en voelde en klik bij pro en supinatie vd radius -> gaf geen pijn ook niet bij weerstand. Omdat ik het toch niet helemaal vertrouwde na zijn verhaal heb ik met [de huisarts] gesproken of het verstandig is om een foto te laten maken.”
“Moeder had aangegeven dat u dacht aan een ontstekingsreactie tendinogeen. Hier heb ik in eerste instantie mijn behandelingen ook op in gezet ondanks mijn twijfels. Echter blijft er nog steeds behoorlijke hydrops aanwezig in de onderarm en elleboog. Ook vind ik bij tractie vd radius dat er teveel speling op zit en er zijn ook crepitaties aanwezig. Dit geeft mij een onderbuik gevoel waardoor ik dhr naar terug verwijs voor eventueel verder specialistisch onderzoek. In eerste instantie is er geen trauma aan vooraf geweest zoals zij mij vertelden. Maar hij heeft een tijd geleden wel een vechtpartijtje gehad op school. Hierbij had hij toen ook een gebroken neus. Mogelijk dat dit toch in relatie staat met elkaar.”De huisarts heeft [de minderjarige] doorverwezen naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto.
“Anamnese Maart 2016 gevallen op houten bank bij gymnastiek. Direct zwelling en pijn re elleboog. Via huisarts naar FT, geen verbetering. Voor val nooit klachten. (…) Conclusie en behandeladvies Post traumatisch beeld. Afspreken MRI en CT elleboog re. Ouders erg ontstemd over lange tijd tot nu toe. uitleg.”De CT scan laat zien dat het elleboogsgewricht van [de minderjarige] niet meer goed aansluit. Tevens wordt een afwijking van de radiuskop vastgesteld, dit zou bij een post traumatisch beeld passen. De MRI scan toont vocht in de radiuskop en een onregelmatig gewrichtsvlak. De conclusie luidt dat de elleboog gebroken is geweest. De orthopeed besluit een collega uit het Amphia ziekenhuis te Breda – dr. […] – om advies te vragen en de behandeling af te stemmen.