ECLI:NL:RBDHA:2019:14540

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
23 december 2019
Publicatiedatum
31 januari 2020
Zaaknummer
C/09/571395 / FA RK 19-2600
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing verzoek tot voornaamswijziging en vaststelling geboortegegevens

In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 23 december 2019 uitspraak gedaan in een verzoekschrift van een vrouw die haar voornaam wilde wijzigen en haar geboortegegevens wilde laten vaststellen. De rechtbank heeft vastgesteld dat verzoekster, die in Nederland woont, niet in staat is gebleken om een originele en gelegaliseerde geboorteakte over te leggen. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende pogingen zijn ondernomen door verzoekster om de benodigde bewijsstukken te verkrijgen, en dat er geen schriftelijk bewijs van deze pogingen is overgelegd. De rechtbank heeft de zaak niet verder aangehouden, omdat verzoekster ruimschoots in de gelegenheid is geweest om de benodigde stukken aan te leveren. De rechtbank heeft de verzoeken van verzoekster afgewezen, omdat niet is aangetoond dat het voor haar onmogelijk is om de vereiste documenten te verkrijgen. De beslissing is genomen door rechter M.S. Vonck, bijgestaan door griffier M. Corver, en is openbaar uitgesproken op de zitting.

Uitspraak

Rechtbank DEN HAAG
Enkelvoudige kamer
Rekestnummer: FA RK 19-2600
Zaaknummer: C/09/571395
Datum beschikking: 23 december 2019

Voornaamswijziging en inschrijven geboorteakte/vaststellen geboortegegevens

Beschikking

op het op 5 februari 2019 ingekomen verzoekschrift bij de rechtbank Oost-Brabant van:

[verzoekster] ,

(ten tijde van indiening van het verzoekschrift: [naam verzoekster bij indienen verzoek] ),
verzoekster,
wonende te [woonplaats 1] ,
advocaat: mr. R.A.H. Vullings te Breda.
Als belanghebbende wordt aangemerkt:

de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente 's-Gravenhage,

zetelend te 's-Gravenhage,
de ambtenaar.

Procedure

Bij beschikking van 2 april 2019 heeft de rechtbank Oost-Brabant zich onbevoegd verklaard van het verzoek kennis te nemen en de zaak, in de stand waarin die zich op dat moment bevond, verwezen naar deze rechtbank.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de stukken, waaronder:
  • het verzoekschrift met bijlagen;
  • het bericht van 19 maart 2019 met bijlagen van de ambtenaar;
  • het bericht van 4 april 2019 met bijlage van verzoekster;
  • het bericht van 16 april 2019 van de ambtenaar;
  • het bericht van 26 april 2019 van verzoekster;
  • het bericht alsmede gewijzigd verzoekschrift van 2 augustus 2019 van verzoekster;
  • het bericht van 17 september 2019 van de ambtenaar.
Op 25 november 2019 is de zaak ter zitting van deze rechtbank behandeld. Hierbij zijn verschenen: de vrouw, bijgestaan door haar advocaat, en de ambtenaar [naam ambtenaar] .

Feiten

- Verzoekster staat – voor zover hier van belang – met de volgende gegevens in de Basisregistratie Personen geregistreerd:
  • Voornamen: [voornaam]
  • Geslachtsnaam: [geslachtsnaam 1]
  • Geboortedatum: [geboortedatum] 1974
  • Geboorteplaats: [geboorteplaats]
  • Geboorteland: Irak
  • Geslachtsaanduiding: vrouw (V)
  • Bij Koninklijk Besluit van [datum KB 1] 2009 is aan [naam 1] , geboren te [geboorteplaats] (Irak), op [geboortedatum] 1974, wonende te [woonplaats 2] ) het Nederlanderschap verleend, waarbij de geslachtsnaam is vastgesteld als ‘ [geslachtsnaam 2] ’ en de voornaam als ‘ [voornaam] ’.
  • Bij Koninklijk Besluit van [datum KB 2] 2019 is de geslachtsnaam van ‘ [naam 2] ’ gewijzigd in ‘ [geslachtsnaam 1] ’.

Verzoek

Het verzoek, zoals dat thans luidt, strekt ertoe dat de rechtbank last geeft tot wijziging van de voornaam van verzoekster in “ [gewenste voornaam] ” en dat de rechtbank daarbij de geboortegegevens van verzoekster vaststelt, voor zover mogelijk met uitvoerbaarverklaring bij voorraad.
De ambtenaar voert verweer, welk verweer hierna – voor zover nodig – zal worden besproken.

Beoordeling

Rechtsmacht en toepasselijk recht
Nu verzoekster in Nederland woont, heeft de Nederlandse rechter rechtsmacht op grond van artikel 3 aanhef en onder a van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Op grond van artikel 10:20 van het Burgerlijk Wetboek is Nederlands recht op het verzoek van toepassing.
Inhoudelijke beoordeling
Verzoekster heeft verzocht haar voornaam te wijzigen en haar geboortegegevens vast te stellen. Zij heeft haar geslachtsnaam laten wijzigen in ‘ [geslachtsnaam 1] ’, maar wil nu ook haar voornaam wijzigen. Verzoekster heeft een mannelijke islamitische voornaam gekregen.
De ambtenaar heeft geen originele geboorteakte bij de stukken aangetroffen. Verzoekster is op [datum opname in BRP] 1998 in het BRP opgenomen middels een identiteitskaart, afgegeven in Irak. Zij heeft op 1 oktober 1998 een voorwaardelijke verblijfsvergunning op grond van artikel 9a van de Vreemdelingenwet 2000 gekregen, en van 6 oktober 2003 tot 22 april 2009 een verblijfsvergunning regulier bepaalde tijd, arbeid vrij (artikel 8, onder a, Vw 2000). Verzoekster is niet in het bezit geweest van een asielstatus, zodat de ambtenaar van mening is dat verzoekster alsnog een Irakese geboorteakte, voorzien van de benodigde legalisatiestempels en vertaling, dient te overleggen. Verzoekster kan pas een beroep doen op artikel 1:25c BW als vast is komen te staan dat van verzoekster geen geboorteakte is opgemaakt, dan wel dat niet van haar kan worden verwacht dat zij deze kan verkrijgen. Indien het Ministery of Health (wazarat alessha in Irak) geen afschrift kan afgeven, dan dient verzoekster daar ook bewijs van over te leggen. Ten aanzien van het verzoek tot voornaamswijziging is de ambtenaar geen belanghebbende. De ambtenaar refereert zich aan het oordeel van de rechtbank.
Verzoekster stelt dat zij geen buitenlandse geboorteakte kan overleggen. Zij heeft geen familie/vrienden meer in Irak. De enige manier is om een advocaat in Irak te machtigen, maar er zijn veel corrupte advocaten. Verzoekster heeft contact gehad met de Irakese ambassade en het Internationaal Juridisch Instituut om te bezien of zij haar een advocaat kunnen aanbevelen, maar beide instanties konden haar niet helpen. Verzoekster beschikt niet over een geldig Irakees paspoort en een document waaruit blijkt dat zij in Irak is geboren, terwijl dat vereist is om een geboorteakte op te vragen. Zij kan niet naar Irak afreizen om een nieuw paspoort aan te vragen. Ter zitting heeft de vrouw aangegeven dat zij een certificaat (Iraqi nationality certificate) uit Irak heeft, een vertaling van een identiteitsbewijs, dat zij nog kan overleggen.
De rechtbank stelt voorop dat een voornaamswijziging – indien toegewezen – eerst tot stand komt doordat van de beschikking waarbij de voornaamswijziging is gelast een latere vermelding aan de geboorteakte wordt toegevoegd. Hier te lande is geen geboorteakte ten name van verzoekster ingeschreven en onder de overgelegde stukken bevindt zich evenmin een geboorteakte ten name van verzoekster.
De rechtbank is van oordeel dat niet is gebleken dat het voor verzoekster onmogelijk is om een originele en gelegaliseerde geboorteakte over te leggen. Er zijn naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende pogingen ondernomen om nadere bewijsstukken te bemachtigen, althans van deze pogingen is geen schriftelijk bewijs overgelegd. Ter zitting zijn geen andere voorstellen meer door verzoekster gedaan en er is ook niet om aanhouding verzocht. De rechtbank is van oordeel dat verzoekster onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt niet te kunnen beschikken over een overeenkomstig de plaatselijke voorschriften door een bevoegde instantie opgemaakte akte van geboorte. De rechtbank ziet geen aanleiding om de zaak nog verder aan te houden, nu de rechtbank van oordeel is dat verzoekster ruimschoots in de gelegenheid is geweest de benodigde stukken aan te leveren. De verzoeken zullen worden afgewezen.
Beslissing
De rechtbank:
wijst de verzoeken af.
Deze beschikking is gegeven door mr. M.S. Vonck, rechter, bijgestaan door mr. M. Corver als griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van 23 december 2019.