Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- de dagvaarding, met tweeëntwintig producties,
- de conclusie van antwoord, met negen producties,
- het tussenvonnis van 18 april 2018,
- het proces-verbaal van comparitie van 27 juni 2017.
2.De feiten
“beroeps- en bedrijfsgegevens”het volgende gevraagd en ingevuld:
“Vragen over uw gezondheid”is in het aanvraagformulier, voor zover relevant, het volgende gevraagd en ingevuld:
“producent verlichting”vermeld en zijn als werkzaamheden de in de aanvraag genoemde werkzaamheden met de daarbij opgegeven percentages vermeld. De dekking betreft:
“Variant 4. Arbeidsongeschiktheid ten gevolge van Ongevallen en Ziektes inclusief psychische aandoeningen.”
“1. Begripsomschrijving1.1.Arbeidsongeschiktheid
“Psychische aandoeningen”is in artikel 1.8 en het begrip
“DSM”is in artikel 1.9 van de algemene polisvoorwaarden van de AOV gedefinieerd:
“Tennisarm; arm gaat pijnlijk omhoog. Pakken is pijnlijk. Kracht zetten niet mogelijk.”en dat het lichaamsdeel waarom het gaat betreft: “
onderarm + elleboog + hand”. Blijkens het formulier heeft de verzekerde door deze klachten/beperkingen zijn werkzaamheden gestaakt met ingang van 1 september 2012 en acht hij zich voor 50% arbeidsongeschikt. Hij verwacht zijn werkzaamheden weer te kunnen hervatten: “
medio 2013 (verwachting 6 mnd).”
“Op dit moment laat ik nog geen medisch onderzoek verrichten. Mocht uw herstel stagneren dan schakel ik alsnog een medisch adviseur in.”
de polis loopt onveranderd door als de informatie over klachten in het verleden niet van
- de polis loopt door maar met een clausule die bepaalde klachten uitsluit van de dekking
- wij hadden de polis niet laten ingaan als wij alle informatie hadden gehad. In die situatie stopt
in 1993 had u klachten van beide schouders, daar zijn toen injecties in gezet. Deze klachten, met
in 1994 vond arthroscopie van de linker knie plaats door orthopaedisch chirurg in verband
in 1995 was fysiotherapeutische behandeling nodig wegens spierproblemen in de
in 2009 had u duimklachten, rechts, met name aan de bovenzijde van het basisgewricht,
sinds medio 2012 heeft u weer geleidelijk veel klachten gekregen van de rechter schouder,
- u staakte uw werkzaamheden daarom per 1 september 2012
- u heeft de klachten weer, zowel in de rechter, als de linker schouder en bovenarm
“Handleiding medische advisering bij acceptatie arbeidsongeschiktheidsverzekeringen”kon afwijzing overwogen worden. In dit geval zou bij de beoordeling van de aanvraag met een juiste kennis van zaken ook zijn geadviseerd tot afwijzing, gegeven de leeftijd van [eiser] en de aard van zijn werkzaamheden blijkens het aanvraagformulier. Dit advies zou zijn opgevolgd, zodat geen verzekering tot stand zou zijn gekomen.
4.De beoordeling
In conventie en in reconventie
“Vermeld al uw klachten, ook al u denkt dat deze niet belangrijk zijn of als u geen arts heeft bezocht”en wordt onder 3 gevraagd of de verzekeringnemer heeft geleden aan bepaalde, met name genoemde aandoeningen, én naar
“ziekten, aandoeningen en/of gebreken (hier vallen ookklachten[onderstreping rechtbank] onder die niet onder bovengenoemde categorieën kunnen worden geplaatst)”. Uitdrukkelijk is aangegeven dat als één of meer categorieën zijn aangekruist, ook de vragen op de bijlage bij vraag 3 moeten worden ingevuld. In de bijlage is aangegeven dat het formulier voor
“elke aandoening, ziekte, gebrek of klacht”, expliciet moet worden ingevuld en wordt gevraagd of voor de klachten een van de volgende artsen of hulpverleners zijn bezocht, waaronder onder meer medisch specialist en fysiotherapeut zijn vermeld.
1 september 2012 arbeidsongeschikt geraakt door wat aanvankelijk leek op een tennisarm en medio 2013 is vastgesteld dat hij kampt met ernstige psychische klachten (een ongedifferentieerde somatoforme stoornis, een post traumatische stress stoornis bij een narcistische en obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis) die de oorzaak zijn van zijn arbeidsongeschiktheid. Deze psychische klachten zouden in het geval van een eventuele clausule vanwege de eerdere schouder-, knie en duimklachten niet zijn uitgesloten van dekking.
“grotere”clausules. Ter zitting heeft Aegon, desgevraagd, een e-mail getoond met haar acceptatiebeleid, waarin staat:
“Indien er drie clausules of meer nodig zijn om het risico te normaliseren dan wijzen wij af.”. Aegon heeft de desbetreffende e-mail vanwege de concurrentiegevoeligheid daarvan niet willen overleggen, noch anderszins stukken willen overleggen waaruit haar acceptatiebeleid blijkt.
e-mailbericht van een assurantietussenpersoon (niet Meeùs) van 10 mei 2016 met een globale inventarisatie bij andere verzekeringsmaatschappijen, die heeft uitgewezen dat de verzwegen klachten van [eiser] niet zonder meer tot een weigering zouden leiden.
“grotere clausule”in de door Aegon gestelde zin, althans niet zonder verdere bewijslevering aan de zijde van Aegon. Dit geldt temeer voor de knie- en de duimklachten, die blijkens de beschikbare informatie al helemaal niet van blijvende aard zijn geweest.
“administratief, leidinggeven, commercieel toezicht houden, adviseren”, 20%
“reizen, surveilleren, verkopen, onderwijzen”en 50%
“Handenarbeid, chauffeuren, rij-instrueren, sport-instrueren”. Zonder verder bewijs, dat ontbreekt, kan evenwel niet worden gezegd, anders dan Aegon stelt, dat in het geval van [eiser] sprake was van een belemmering in het functioneren van zijn houdings- en bewegingsapparaat dat, in aanmerking genomen de werkzaamheden die hij verrichtte, de verzekering zonder meer niet tot stand zou zijn gekomen.
“grotere”(of: uitsluitings)clausule onvoldoende bewijs van de genoemde feiten acht.